Zanimljivo i vrlo vjerojatno dosta skupo 
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
imali sadrzaj koji ce iskoristit ovu rezoluciju?
Pa i nije toliko impresivno. Panasonic već godinu i pol dana ima 4K 3D plazmu od 152 inča, za nemalih 500 000 USD :/ http://panasonic.net/prodisplays/products/152ux1/index.html
nije to ništa, japanski NHK već neko vrijeme experimentira sa 16x boljom rezom od današnje "Full HD"...
http://www.nhk.or.jp/digital/en/superhivision/
što je i logično jer Full HD slika ne može bit jednako kvalitetna na 40ˇi na 63", a kamloi na 88ˇkoji će vjerojatno za 10tak godina bit u skoro svakoj kući (sjetite se prije 10-15 godina, većina nas je imala 51 ili 55 cm TV, dok danas nijedan nije ispod 82cm, prosjek je 40ˇ)
It s me against the world
ma šta nije... odma idem rentat jednu veliku macu i štemalicu...
Ajmo pogledati kakva je situacija danas. 99% filmova je na DVDu rezolucije nekih 700 x 500, jedan HD format je propal, a BlueRay je bezobrazno skup i nema ga previse ljudi. HD televizija je upitna jer ako i daju nesto vecu rezoluciju tada je kompresija poprilicna. Koliko ima HD programa putem DVBTa? Koliko putem Interneta? Satelit mi se cini da vise nije u modi.
Danas velika vecina programa je i dalje 4 : 3 dok su gotovo svi TVi 16 : 9 (u zadnjih 5 god).
Pitanje. Sto ce ti TV sa rezolucijom vecom od DVD rezolucije kada nista ne mozes gledati? FullHD telke su danas normalno cijenjene ali sto kada nema programa koji se emitira na FullHDu? Radi gore navedenog 99.9999% programa je iskrivljeno na FullHDu.
Normalno da ovako velika telka zahtjeva enormnu rezoluciju. Ali, koji je PC u stanju prikazati sliku u toj rezoluciji? Ako i pustis film s BlueRaya jedino sto telka moze je uduplati pixele.
Kupovanje telke za sutra? Ha ha ha. Idealan primjer je gasenje analognog signala i sada najavljeno gasenje MPEG2 i prelazak na MPEG4. Svi oni koji su prije par godina iskrcali 20 000kn za FullHD sada ga mogu baciti, odnosno bacit ce ga uskoro ako im ne podrzava MPEG4. Ne bi me nis cudilo da i promjene standard tako da svi moraju kupiti nove telke ako zele FullHD 
Svaka cast LGu, ali prvenstveno na designu. Kaj je, imaju ukusa (po mome).
Bas me zanima kaj se desi kada neki klinac malo jace pritisne ekran?
Pitanje. Sto ce ti TV sa rezolucijom vecom od DVD rezolucije kada nista ne mozes gledati? FullHD telke su danas normalno cijenjene ali sto kada nema programa koji se emitira na FullHDu?
Ima, ali ne domaćih putem DVB-T-a. Slovenski programi su, ako se ne varam, u HD-u. HD pakete imaju T-Com/MaxTV, B.net i možda još koji. Možeš na TV spojiti kompjuter pa raditi nešto na njemu, igrati se ili gledati HD stvari s YouTubea, ako nemaš Blu-ray ili ti je isti nedostupan. Ako se ne varam i igraće konzole zadnjih generacija daju HD sliku. Pa sad...
Mislim da bi danas minimum za LCD televizore trebalo biti 47" veličina ekrana.
Za jedan prosječni dnevni boravak čak niti 84" nije preveliko, iz razloga što omjeri dijagonale ekrana i udaljenosti od televizora su sve bluže 1:1, zbog kvalitete prikaza.
Po meni 84" ili tu negdje će postati standard za TV prijamnike 
Preveliko!
Ništa drugo nego bože sačuvaj :D
Kupovanje telke za sutra? Ha ha ha. Idealan primjer je gasenje analognog signala i sada najavljeno gasenje MPEG2 i prelazak na MPEG4. Svi oni koji su prije par godina iskrcali 20 000kn za FullHD sada ga mogu baciti, odnosno bacit ce ga uskoro ako im ne podrzava MPEG4. Ne bi me nis cudilo da i promjene standard tako da svi moraju kupiti nove telke ako zele FullHD 
Kakve to veze ima ak ti TV nema Mpeg4 prijemnik,
ak si za TV dal 10 000 kuna prije nekog vremena pa kupiš Mpeg4 DVB-T prijemnik ima ih sad po 250-300kn i rješeno zamisli problema fučkaj ga.

Kakve to veze ima ak ti TV nema Mpeg4 prijemnik,
ak si za TV dal 10 000 kuna prije nekog vremena pa kupiš Mpeg4 DVB-T prijemnik ima ih sad po 250-300kn i rješeno zamisli problema fučkaj ga.

Full HD će se emitirati kod nas možda kroz 10-tak godina na nacionalnim programima..a jasno da ga i hd ready telke mogu podržat.
Mpeg-4 neće isto dosta dugo, mislim da su i ove 4 godine o kojima svi pričaju preambiciozne.
Ali ni taj mpeg-4 ne znači bolju sliku pošto slovenci koji emitiraju u njemu isto imaju 576i rezu (tj. SD kao i mi) koja je nazivna za katodne.
Logično je zaključit da će katodni tv još uvijek imat najčišću sliku. Jedino će LCD/LED/PLAZMA prosperirat na našem signalu u slučaju emitiranja u 16:9 omjeru (što zasad radi RTL,RTL 2 i DomaTV) iako ima i puno katodaca sa 100hZ radnim taktom.
Rezolucija 1920X1080 nije full hd tj. nepravedno je tako nazvana pošto odavno postoje i puno veće pa i ove 2k, 4k i slično. To je sigurno nazvana full hd zbog promotivne pumpe.
Tu i tamo proizvođači tu rezu nazivaju "HD TV 1080p" al to je rijetkost.
Najveći problem od svega je zaluđenost ljudi sa famoznih 100hZ. Na našem signalu će tih 100hZ samo pokvarit sliku pošto on mora upscale-at 2 puta tu našu SD rezu i kod bržeg osvježavanja dolazi do trganja slike tj. ghostinga.
100hZ će biti super pri Full Hd-u. Samo trebate probat vidjet razliku između našeg programa i recimo .mkv formata na 100Hz telki. Razlike su ogromne.
Mislim da bi danas minimum za LCD televizore trebalo biti 47" veličina ekrana.
Za jedan prosječni dnevni boravak čak niti 84" nije preveliko, iz razloga što omjeri dijagonale ekrana i udaljenosti od televizora su sve bluže 1:1, zbog kvalitete prikaza.
Po meni 84" ili tu negdje će postati standard za TV prijamnike 
Najbliža udaljenost s koje možeš gledati jest 1.2 x dijagonala, odnosno ovaj bi se TV morao gledati sa dalje od 2.5 metra a po nekim preporukama (1.5 x dijagonala) i sa dalje od 3.2 metra.
Što se tiče sadržaja, bar bi fotografije na ovome izgledale odlično - to je nešto više od 8 megapiksela.
Cijena će biti ogromna (i jest kod Panasonica) samo zato što tržište još nije zrelo. Sve će to jednom doći na današnje cijene.
Najveći problem od svega je zaluđenost ljudi sa famoznih 100hZ. Na našem signalu će tih 100hZ samo pokvarit sliku pošto on mora upscale-at 2 puta tu našu SD rezu i kod bržeg osvježavanja dolazi do trganja slike tj. ghostinga.

mrxa1 kaže...
Ali ni taj mpeg-4 ne znači bolju sliku pošto slovenci koji emitiraju u njemu isto imaju 576i rezu (tj. SD kao i mi) koja je nazivna za katodne.
Naravno da znači, pošto je H.264/AVC kvalitetniji kodek od MPEG2 i pri istom bitrateu daje kvalitetniju sliku.
mrxa1 kaže...
Logično je zaključit da će katodni tv još uvijek imat najčišću sliku.
"Čistoća" - što je to? Tipična karakteristika katodne cijevi da je slika mutnija i s manje detalja. Zato možda izgleda ljepše, ali to je upravo zato jer se gube detalji. CRT-ovi imaju bolju crnu u odnosu na LCD-ove i često prirodnije, ljepše boje.
mrxa1 kaže...
iako ima i puno katodaca sa 100hZ radnim taktom.
Kaže se frekvencija osvježavanja. Zapravo, to je jako upitno - da ima puno. I još k tome omjera 16:9.
mrxa1 kaže...
Rezolucija 1920X1080 nije full hd tj. nepravedno je tako nazvana pošto odavno postoje i puno veće pa i ove 2k, 4k i slično. To je sigurno nazvana full hd zbog promotivne pumpe.
Nemoj uzrokovati pomutnju i dezinformirati forumaše. Rezolucija 1920x1080 naziva se Full HD rezolucija.
100hZ će biti super pri Full Hd-u. Samo trebate probat vidjet razliku između našeg programa i recimo .mkv formata na 100Hz telki. Razlike su ogromne.
Upscaliranje ne kvari sliku. Brže osvježavanje nema veze s trganjem slike (nedostatkom vsync sinhronizacije). Ghosting je pak odvojena pojava koja nema veze s prethodno navedenim. 100Hz ne mora biti super (npr. ako uređaj radi loš upsampling sa 24Hz). MKV filmovi su pretežno u 24 Hz i 100Hz ekran im ne pomaže osobito frekvencijom osvježavanja (nego rezolucijom).
Ne, nije veliko. U vecu sobu bi savrseno pristajao .
taman ;)
Ovo se montira kod susjeda i gleda kroz prozor...
Super... ako imaš kino dvoranu u kući.
tamo sjedis vec 10-20 metara od njega
Pa i nije toliko impresivno. Panasonic već godinu i pol dana ima 4K 3D plazmu od 152 inča, za nemalih 500 000 USD :/ http://panasonic.net/prodisplays/products/152ux1/index.html
al oni su idioti svi odreda, ljudima kažu da to mogu gledat sa 1.5m...pa di će im oči bit za pol godine...zdravo za pozvizdit ;)
Upscaliranje ne kvari sliku. Brže osvježavanje nema veze s trganjem slike (nedostatkom vsync sinhronizacije). Ghosting je pak odvojena pojava koja nema veze s prethodno navedenim. 100Hz ne mora biti super (npr. ako uređaj radi loš upsampling sa 24Hz). MKV filmovi su pretežno u 24 Hz i 100Hz ekran im ne pomaže osobito frekvencijom osvježavanja (nego rezolucijom).
a dobro, ti trkeljaj kolko hoćeš al ja znam kako izgleda SD na 100Hz i znam da ja to ne mogu gledat...a neće bit HD ili FHD jaaaaaako dugo. a čak i na fhd-u (1080i) dolazi do trganja.
ne kažem da nemaju svojih prednosti, ali znam što sam vidio i što malo-malo vidim kad su razlike 50/100hz u pitanju.
a što se tiče CRT-a od par reply-a prije, CRT-u je ovo prirodna reza i nema ni plazme ni lcd-a koji će naše s*anje od programa pokazat bolje. ako ima, režem si ****.
Razlog zbog kojeg na CRT-u obično izgleda bolje nije rezolucija, nego bolje boje nego na LCD-ovima (ne znam zapravo kakve su boje na plazmi pa to neću komentirati), interlaceani prikaz slike (važno kod televizijskog 50i programa), kratka perzistencija slike (slika se konstantno iscrtava i nestaje) i općenito gledano dosta mutnija slika nego na LCD-u pa se artefakti koji su posljedica kompresije uopće ni ne vide. A činjenica da su LCD-ovi u pravilu većih dijagonala od CRT-ova, nedostaci u kodiranju su još izraženiji, tj. lakše ih je primijetiti.
Ajmo pogledati kakva je situacija danas. 99% filmova je na DVDu rezolucije nekih 700 x 500, jedan HD format je propal, a BlueRay je bezobrazno skup i nema ga previse ljudi. HD televizija je upitna jer ako i daju nesto vecu rezoluciju tada je kompresija poprilicna. Koliko ima HD programa putem DVBTa? Koliko putem Interneta? Satelit mi se cini da vise nije u modi.
Danas velika vecina programa je i dalje 4 : 3 dok su gotovo svi TVi 16 : 9 (u zadnjih 5 god).
Pitanje. Sto ce ti TV sa rezolucijom vecom od DVD rezolucije kada nista ne mozes gledati? FullHD telke su danas normalno cijenjene ali sto kada nema programa koji se emitira na FullHDu? Radi gore navedenog 99.9999% programa je iskrivljeno na FullHDu.
Normalno da ovako velika telka zahtjeva enormnu rezoluciju. Ali, koji je PC u stanju prikazati sliku u toj rezoluciji? Ako i pustis film s BlueRaya jedino sto telka moze je uduplati pixele.
Čovječe pričaš gluposti! Jel ti uopće shvaćaš neke pojmove ovdje? HD je skraćenica od High Definition (visoka definicija) i kao takva poprilično je imaginaran pojam, iako se zna što se može a što ne, zvati Visokom Definicijom. Bluray je medij koji nosi HD sadržaj, a ako ćemo iskreno može nositi i obični txt fajl sa platnom listom neke sekretarice. (Predpostavljam da si mislio na HDDVD, ali o tom potom.)
99% filmova danas na dvd-u? LOL LOL.. nadji mi film kojeg nema u 1080p, a ako i nadješ vjerojatno ga ni na dvd-u u lokalnoj videoteci nećeš naći. Si ti uopće vidio kako je kada se pusti jedan 1080p na full hd plazmu, po mogućnosti noviju Vieru iz Panasonicove gornje game? Ja sam vidio i komotno si mogao uzeti maramicu i brisati bale koje su mi curile!
Baš te zanima kaj se desi kada neki klinac malo jače pritisne ekran? Po ne ide ovaj tv na klasična "regal" u jednoj bosanskoj kući.. Ovaj tv se postavlja na kameni zid, javorov pod.. bla bla. uključi malo mašu.
Pozdrav svima ;))
ne kažem da nemaju svojih prednosti, ali znam što sam vidio i što malo-malo vidim kad su razlike 50/100hz u pitanju.
a što se tiče CRT-a od par reply-a prije, CRT-u je ovo prirodna reza i nema ni plazme ni lcd-a koji će naše s*anje od programa pokazat bolje. ako ima, režem si ****.
Do trganja ne dolazi niti na 1080p 480Hz panelima, pa zbilja nema razloga da dolazi na SD (podrazumijevajući naravno da je uređaj ispravan i dobro podešen). 50i program može bolje izgledati na full hd panelima - ovisi o deinterlaceru, upscaleru, xy koordinatama primarnih boja, kalibraciji...