Ti patenti samo donose zlo, sukobe i koče razvoj novih tehnologija. Jako nerazuman potez Nokie.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
OMG! Sada više niti jedan mobitel ne smije koristiti touchscreen i rotiranje ekrana jer je to Apple "zmislio". Baš su glupi...
Ma hebote više ti patenti i Nokia i Apple. Ništa pametno od toga nije urodilo. Prije tjedan-dva je Nokia tužila Apple, a sad ovi njih, a opet sljedeći tjedan neko nekog trećeg...
joj poznato je da se applu povremeno "omakne" ukrasti koju tehnologiju od supernika. Ništa novo kod njih.
AHAHAHAHAHAH!!!!!
UNAPRIJED SE ISPRICAVAM ZVOG VELIKIH SLOVA.
ALI KAD SU LUDJACI POCELI URPAVLJATI LUDNICOM?
APPLE KAZE DA NOKIJA DISKRIMINIRA NJIH, A APPLE JE JEDINI PROIZVODAC MOBITELA KOJI NE PLACA NAKNADU ZA TE PATENTE. VIDITE LI APSURD???
ONI NJIH TUZE ZBOG PATENATA 3G MREZE, Wi Fi-A I GSM-A A OVI NJIH TUZE ZBOG SKROLANJA I ROTACIJE EKRANA!!!!
LOOOOOOOOOOOOOL!!!!!
TAKO NESTO MOZE SAMO RECI NETKO IZ APPLEA (ili njihov fan).
Edit: I DA, APPLE KAZE DA JE NOKIA NESTO NJIMA UKRALA!!!!!?? AHAHAHHAHAHAHAHHA! UKRALA IM JE SKROLANJE (ovo bas i ne kuzim, pa skrolanje postoji od kad znam za mobitele)
Ti patenti samo donose zlo, sukobe i koče razvoj novih tehnologija. Jako nerazuman potez Nokie.
Kako nerazuman potwz Nokie?
SE, Motorola, Samsung, LG...svi placaju Nokii naknadu za koristenje 3Ga i GSMa.
Nokia je izmislila taj standard i njihovo je pravo da uberu plodove svog rada.
Onda dodje Apple, i ukradu ove patente i standarde, implementiraju ih u svoje uredjaje i budu jedini koji ovo nisu platili.
Onda se prave tardi i izjavljuju neke nebuloze kao sto se u ovome clanku vidi.
I onda Nokia "diskriminira" Apple. AHAHHAHAAHHA, ne vjerujem!!!
naravno, apple dize sulude tuzbe,a nokia ne. dajte fakat se vidi koga favorizirate. oba dvoje su debili i zele sto vise para
Nije nokia izmislila 3G i GSM, to je kao da kazes da je traxdata izmislila CD-ove i DVD-ove zato sto su svojevremeno bili najpopularniji na ovim prostorima. Ovi ih tuze zbog nekih rjesenja, ne zbog koristenja standarda.
Ako su Appleovi patenti baš tako bezvrijedi zašto NOKIA nije htjela prodati licencu na te standarde koji moraju svima biti dostupni baz zbog toga što su prihvaćeni kao standard bez dodatnih prava na Applovu intelektualnu imovinu i extra višu cijenu?
The patents in question owned by Apple are (via Digital Daily):
No. 5,634,074 : Serial I/O device identifies itself to a computer through a serial interface during power on reset then it is being configured by the computer
No. 6,343,263 B1 : Real-time signal processing system for serially transmitted data
No. 5,915,131 : Method and apparatus for handling I/O requests utilizing separate programming interfaces to access separate I/O services
No. 5,555,369: Method of creating packages for a pointer-based computer system
No. 6,239,795 B1: Pattern and color abstraction in a graphical user interface
No. 5,315,703: Object-oriented notification framework system
No. 6,189,034 B1: Method and apparatus for dynamic launching of a teleconferencing application upon receipt of a call
No. 7,469,381, B2: List scrolling and document translation, scaling, and rotation on a touch-screen display
No. RE 39, 486 E: Extensible, replaceable network component system
No. 5,455,854: Object-oriented telephony system
No. 7,383,453 B2: Conserving power by reducing voltage supplied to an instruction-processing portion of a processor
No. 5,848,105: GMSK signal processors for improved communications capacity and quality
No. 5, 379,431: Boot framework architecture for dynamic staged initial program load
očito Apple-ovcima nije dovoljna količina novaca od prodanih iPhonea pa sad oće još 
očito Apple-ovcima nije dovoljna količina novaca od prodanih iPhonea pa sad oće još 
Nisam odavno cuo nista gluplje ;)
Jednostavno apple sa ovim potezom zeli da vrati nokiji za to sto ih je nokia optuzila,da nokia nije njih optuzila vjerovatno ne bi bilo ni ovoga....ali nece ovde biti nekih vecih problema
valjda ce se sporazumno dogovoriti a ne kao klosari preko suda 
naravno da je JABUKA kriva,pa zar nije JABUKA kriva za istjerivanje adama i eve iz EDENSKOG VRTA 
Ako su Appleovi patenti baš tako bezvrijedi zašto NOKIA nije htjela prodati licencu na te standarde koji moraju svima biti dostupni baz zbog toga što su prihvaćeni kao standard bez dodatnih prava na Applovu intelektualnu imovinu i extra višu cijenu?
The patents in question owned by Apple are (via Digital Daily):
No. 5,634,074 : Serial I/O device identifies itself to a computer through a serial interface during power on reset then it is being configured by the computer
No. 6,343,263 B1 : Real-time signal processing system for serially transmitted data
No. 5,915,131 : Method and apparatus for handling I/O requests utilizing separate programming interfaces to access separate I/O services
No. 5,555,369: Method of creating packages for a pointer-based computer system
No. 6,239,795 B1: Pattern and color abstraction in a graphical user interface
No. 5,315,703: Object-oriented notification framework system
No. 6,189,034 B1: Method and apparatus for dynamic launching of a teleconferencing application upon receipt of a call
No. 7,469,381, B2: List scrolling and document translation, scaling, and rotation on a touch-screen display
No. RE 39, 486 E: Extensible, replaceable network component system
No. 5,455,854: Object-oriented telephony system
No. 7,383,453 B2: Conserving power by reducing voltage supplied to an instruction-processing portion of a processor
No. 5,848,105: GMSK signal processors for improved communications capacity and quality
No. 5, 379,431: Boot framework architecture for dynamic staged initial program load
Ono što ja vidim i većina jesu bezvrijedni. Isto su postojali davno prije iPhonea ili su preopćenito navedeni npr. No. 6,343,263 B1 : Real-time signal processing system for serially transmitted data - kao da prije iPhonea nije postojalo procesuiranje serijski prenesenih podataka u stvarnom vremenu. Ako su licencirani neki specijalni algoritmi i načini onda ok, ali ovako općenito definirano je čista glupost. Tu (po meni) su 2-4 prava patenta
zašto ih je onda NOKIA htjela?
Ja nigdje nisam u članku pročitao da je Nokia htjela licencirati njihove patente.
Sve je to biznis. Al neznam ćemu se spominju nagodbe ako je Nokia sasvim upravu, ja bi onda išao do kraja i mirne ruke uzeo ono što mi duguju a ovak izgleda da nije baš sve tako jednostavno.
Pa nikada nije...
Meni samo nije jasno kako to da Nokia gubi udjel na tržištu, i to da svi zbog Applea gube udjel na tržištu a Appleov udjel strelovito raste.
Apple ima samo iPhone, u tri skoro iste varijante. Nokia ima sijaset modela za svakoga i za svaki cjenovni rang.
Ne vjerujem medijima.
Mene što se tiče iPhone ne postoji, a situacija na domaćem tržištu govori tome u prilog. Niko nije budala dati tolike pare a dobiti tako zatvoren proizvod, nefleksibilan za dijelove i zamjenu baterije i povrh svega skup.
Ne vjerujem medijima. Nešto smrdi u tom silovitom prikrivanju ogromnih mana i potenciranju banalnih prednosti.
Ali opet... U mojem razredu ih 4 ima iPhone...
nije to nikakva evolucija nego marketinški trik. Ljudi nakon što kupe jedan kupuju "nadograđene" iphone, ko da nisu mogli odma izbacit model poput 3gs-a....
nije to nikakva evolucija nego marketinški trik. Ljudi nakon što kupe jedan kupuju "nadograđene" iphone, ko da nisu mogli odma izbacit model poput 3gs-a....
Jesi se ti brijao kad si imao pet godina
, pa valjda tehnologija napreduje i izlaze napredniji uređaji, kao da intel nakon pentiuma 2 izbaci core2duo i sl. (malo karikiram da se lakše svari).
Ja nigdje nisam u članku pročitao da je Nokia htjela licencirati njihove patente.
BOL
Apple smatra kako Nokia nema drugog načina za povećavanje sve manjeg udjela na tržištu smartphonea nego ovakvim tužbama, kojima pokušava iz Applea izvući više novca nego od ostalih kompanija, ali i intelektualno vlasništvo
ENGADGET
Apple also says Nokia wanted unreasonable license terms for the patents, including a cross-license for Apple's various iPhone device patents as part of any deal, which Apple clearly wasn't willing to do.
BOL
Apple smatra kako Nokia nema drugog načina za povećavanje sve manjeg udjela na tržištu smartphonea nego ovakvim tužbama, kojima pokušava iz Applea izvući više novca nego od ostalih kompanija, ali i intelektualno vlasništvo
ENGADGET
Apple also says Nokia wanted unreasonable license terms for the patents, including a cross-license for Apple's various iPhone device patents as part of any deal, which Apple clearly wasn't willing to do.
Aha, pisalo je ispod slike - to nisam vidio.
Inače to što apple tvrdi/smatra (kao što i nokia) uzimam s rezervom. Naravno da će oni (kao što bi i svi drugi) početi pričati takve stvari da ocrne druge i uljepšaju sebe. Ništa čudno da se pokušavaš medijima pokazati kao pozitivac i oštećeni
Inače gdje ima i dima ima i vatre. Apple je poznat po svojim brzim odvjetnicima i (moje mišljenje je da bi) oni bi davno podnijeli tužbu protiv Nokie da je samo ona kršila njihove patente. Sada je nokia čini se udarila ozbiljnu tužbu pa se moraju "vaditi" i pokušati minimalizirati odštetu/kazne.
NOKIA je podnijela tužbu nakon što su prekinuti pregovori, to je činjenica iznesena s obe strane. Očito se nije radilo o standardnom licenrianju.
Odvezat će se kese, ali što je još važnije, potpisati će se ugovori o licenciranju.