Jabukvar? Koji je to k... Mislim dobra inicijativa, ali da su naslovi bar malo smiješni. Ovako su samo tragični 
Nije valjda da nisi cuo za Bukvar?
WTF is that.
Mislim da ce ovo biti tezi fail. iPad u skolstvu je IMHO kontraproduktivan.
Vrijeme je da Adobe izvuce Macromedia Director iz naftalina
WTF is that.
sva sreća zivim u bosni i ucim bosanski...
Vrijeme je da Adobe izvuce Macromedia Director iz naftalina
Adobe i Apple u istoj recenici... Tesko. Koliko sam citao gurat ce HTML5 kao format?
Odličan potez, super ideja ... školski udžbenici nisu mijenjani konceptom od gutemberga. Tržište ogromno ...
mali problem će biti appleovo inzistiranje na proprietary output formatu ( nekompatibilan sa ePub ) ukoliko se koristi njihov besplatni alat za kreaciju ( što je donekle razumljivo ) i standardnih 30% app store poreza. Svejedno za krajnjeg korisnika stvar je odlična. Financijski i sadržajno ... udžbenik po 15 dolara sa stalnim updateovima umjesto dosadašnjih 30-70 dolara i rok trajanja od par godina ( ili kod nas god dvije ), da ne govorimo o prednostima koje donosi digitalni sadržaj.
U svakom slučaju probili su tržište, imaju 70% tržišta kompatibilnih readera ( iPad ). Za koji mjesec i godinu očekujemo originalne windows i android verzije istog sistema, što će zapravo biti u redu za svih.
Smeta i nedostatak desktop inačica i win verzije author toola.
sva sreća zivim u bosni i ucim bosanski...
"Izvorno" bosanski.
Postoji izreka: "Čitam te kao bukvar", koja znači da znam šta ćeš učiniti i šta misliš.
Takodjer, super mi je to sto se casopisi koji se nalaze na iBooku ne smiju distribuirati nikojim drugim putem (dakle nesmijes napraviti papirnati udzbenik).
Takodjer, super mi je to sto se casopisi koji se nalaze na iBooku ne smiju distribuirati nikojim drugim putem (dakle nesmijes napraviti papirnati udzbenik).
izvor?
koliko sam ja skužio kvaka je u tome da ne smiješ izdavati e verziju istog udžbenika ( bem ti dž ) ako si koristio authoring tool od applea koji je besplatan ( baš sam ga skinuo da vidim kako radi ) ... zato su i stavili output u ePub nekompatibilan format ... al nitko ti ne brani da razvijaš istu stvar za recimo android u nekom drugom alatu i objaviš je na marketplace ...
Mislim da sam vidio na gizmodu negdje...
Mislim da sam vidio na gizmodu negdje...
da ... imaš pravo. Udžbenik kao autorski rad, ako se povuku te paralele sa izdavaštvom onda stoji, al nisam siguran kako to funkcionira u obrazovanju ... udžbenici bi trebali biti dostupni svima na svim platformama.
Mislim da ce klinci ipat drkeljat po Angry Birdsima nego citat o drugom svjetskom ratu ili mitozi i mejozi.
http://www.wired.com/epicenter/2012/01/why-education-publishing-is-big-business/
znaju oni gdje treba zagrebati ... edukacijsko izdavaštvo je enorman biznis ... ostala literatura je kap u moru prema profitima od edukacijskih materijala. Inkling i ostali se još nisu profilirali tako da ... ogromna nova mogućnost za apple i prva Appleova egzekucija Jobsovog projekta bez Jobsa. Biti će zanimljivo pratiti kako će se ovo primiti i kako se sve ovo uklapa u planove izdavačkih korporacija poput Pearsona i ostalih.
Mislim da je ovo idealna stvar.
Ne samo za Apple već i za poticaj ostalih proizvođaca.
Cijena je OK, a što se tiće problema odvlačenja pažnje na igrice za to već postoji rješenje u zaključavanju aplikacija (tako da roditelji ili nastavnici ograniče pristup.).
Hrvatsku ne vidim tako skoro u popisu budući da su naši nastavnici potpuno pasivni, a škole jedva da imaju projektor.
prilicno vazna stvar nije spomenuta...
svako moze uz iBooks Author izdati na iBooks store neku svoju knjigu ili knjizicu, i prodavati. a ne treba znati nista o programiraju.
dakle ovo je ekvivalent app storeu, ali za knjige. pisci bilo kakvih tematika mogu preskociti izdavace, stampu i izdati svoje stivo na ogromno trziste. daj normalnu cijenu, daj dobar sadrzaj (slikovnice za djecu npr, kuharice, "do it your self" knjizice i sl.) i evo prvi puta da pisac autonomno moze zaraditi neku kinutu i da je tako blizu krajnjem kupcu.
recimo bugove knjige se mogu sve portati sa iBooks Authorom na takav store. ovo je velika stvar i ko misli da je fail nije ubrao poantu. skolstvo je samo jedan dio price.
uspjeli su ono čega sam se bojao. objediniti, pojednostaviti, tehnički ispolirati i zapakirati - citat sa jabučnjaka. demistificira izdavaštvo i omogućuje svakoj pismenoj osobi da na jednostavan način složi svoju knjigu ili udžbenik. skinuo sam aplikaciju i priznao poraz. pas maters, kradu mi kruh :). izvrsna ideja (nepodnošljiva lakoća postojanja - milan kundera), nažalost.
Stvar funkcionira genijalno, skinuo sam jucer "Life on Earth" (ono iz promotivnog videa) i jos neku knjigu o dinosaurima za klince - super stvar - embedan video, 3d modeli koji se mogu rotirati i zumirati, foto galerije, interaktivni kvizovi (provjera znanja) itd. - definitivno veliki pomak u odnosu na klasicne udzbenike. Sada kada izadje iPad3, iPad2 ce vjerojatno ostati u ponudi za bitno nizu cijenu sto bi ga moglo definitivno lansirati kao zamjenu za klasicne knjige u skolama i na fakultetima, pogotovo sto ce ovi interaktivni udzbenici biti bitno jeftiniji od klasicnih (max. $15).
Psotoje dva problema: prvi je velicina - Life on Earth je skoro 1Gb, druge knjige koje sam vidio su od 500Mb ili vise - sto ogranicava koliko knjiga moze biti istovremeno na iPadu (ovisno o raspolozivoj memoriji). Obzirom da se sve kupljene knjige mogu brisati i ponovo downloadati iz iClouda i nije tako strasno, ali za nekog sa 16Gb moze biti problem. Drugi je cinjenica da je vecina najavljenih multitouch knjiga za sada dostupna samo u USA, no nadam se da ce se i evropski izdavaci uskoro ukljuciti.
Sve u svemu - 
Ma ovo je super ali sa legalne strane i korisničke će biti problema.
Apple napokon omogućava jednostavan i besplatan alat za izradu i objavljivanje interaktivnih udžbenika.
iBooks 2 iTunes U omogućava laku i široku distribuciju.
Međutim ovo zaključava ( donekle razumljivo ), barem koliko do sad vidim, sve van iOS ekosustava. Dakle ako nemaš iOS uređaj, konkretno iPad, ne možeš koristiti ili kupiti eUdžbenik.
Apple ima prednost u ovom trenutku što se čitača tiče jer je iPad daleko najrasprostranjeniji uređaj te vrste. Mnogima je donekle čak i opravdana kupovina iPada samo radi toga jer je cijena klasičnih tiskanih udžbenika ogromna pa se investicija brzo vrati ... ali
što ako se iPad razbije, ja nemogu do svog teksta na svom Macu ili PCju ili kindleu? Što sa printanjem? Što sa izdavanjem verzija za druge platforme? Ima tu previše legalnih pitanja koja će se sad otvoriti ... ali bilo je i vrijeme da se nešto pokrene. Pitanje je kako Apple namjerava zaključati autore u svoj sustav i što će tu imati Amazon konkretno za reći sa svojim vrlo dostupnim i popularnim sustavom ( i hw i sadržaja ) ...
Nisam ni trebao ovo gledati, samo sam pao u depresiju. Mi u školi imamo jedva jedan projektor i laptop kojem trebaju 3 minute da se upali. Da i ne govorim da ima seljaka koji samo čekaju kad će ga zarazit nekim virusom. Ovo neće do nas stići još 200 godina.
Međutim ovo zaključava ( donekle razumljivo ), barem koliko do sad vidim, sve van iOS ekosustava. Dakle ako nemaš iOS uređaj, konkretno iPad, ne možeš koristiti ili kupiti eUdžbenik.
Apple ima prednost u ovom trenutku što se čitača tiče jer je iPad daleko najrasprostranjeniji uređaj te vrste. Mnogima je donekle čak i opravdana kupovina iPada samo radi toga jer je cijena klasičnih tiskanih udžbenika ogromna pa se investicija brzo vrati ... ali
što ako se iPad razbije, ja nemogu do svog teksta na svom Macu ili PCju ili kindleu? Što sa printanjem? Što sa izdavanjem verzija za druge platforme? Ima tu previše legalnih pitanja koja će se sad otvoriti ... ali bilo je i vrijeme da se nešto pokrene. Pitanje je kako Apple namjerava zaključati autore u svoj sustav i što će tu imati Amazon konkretno za reći sa svojim vrlo dostupnim i popularnim sustavom ( i hw i sadržaja ) ...
Sto je na ovom svijetu 100% cross-platform? Pa i Amazonove knjige su DRMane i mogu se citati samo na Kindle-u ili Kindle Appu, pa to nikog ne smeta, isto vrijedi i za Barnes and Noble, dakle vendor lock in imas tako i tako. Printat ovakve knjige nema ama bas nikakvog smisla obzirom da je velik dio sadrzaja interaktivan ili se ne moze isprintati (video, animacije itd.). Sto se tice drugih platformi - Apple bi bio blesav da izda besplatni software s kojim mozes raditi ovakve knjige i onda dopusti da drugi (Amazon, Google) zaradjuju na njima. Ako je knjiga besplatna, mozes je distribuirati kako hoces, ako se placa, onda je moras prodavati preko iBookstore-a, sto je po meni sasvim Ok deal obzirom da je software besplatan. Uostalom, vjerojatno ce i ostali (Amazon, Google) uskoro kopirati ideju i izdati slicne alate za svoje platforme kao sto su to radili i do sada, tako da ih ne bi previse zalio.
Nekoliko stvari
Opravdati kupnju uređaja od 4000kn naspram 1500kn najskupljeg seta udžbenika.
Vijek trajanja jednog uređaja, morao bi zbog cijene biti najmanje 3 godine, no ako dodamo kupnju 10-15 udžbenika godišnje, to stvara dodatnih 150-300$ troška
Ako će zaključavati ostale funkcije iPada (znači sve osim te aplikacije, kalkulatora i sl) čemu kupnja iPada? Daj im obični tablet, multitouch i 32gb prostora, Wi fi da se updatea u školi i to je to.
Znači ako to uvedu za godinu dvije, daš prvi iPad u prodaju za 100-ak$. Sasvim dovoljno.
Još jedna bitna stvar je monopolizacija tržišta.
Dok se Win sam nametnuo godinama kao primarna platforma na većini fakulteta i škola (jer je postao nezamjenjiv na poslu) ovdje imamo izbor kome dati koncesiju.
Android i iOs se ne razlikuju toliko, cijene su im iste, dok ako Win8 zaživi imamo opciju imati isti OS kao i 85% kućanstava.
Grzzi je spomenuo 70% tržišta koje iPad već ima. (koje će po pocjenama pasti na 50% u slijedeće 2 godne.)
Ali to je tržište koje 98% sačinjavaju 16+ osobe, te poslovnjaci i studenti.
Tako da ti taj argument ne stoji jer će se klincima morati kupiti novi.
Zašto iPad?
Najbitnija stvar, možda, može li iPad/bilo koji tablet izdržati 7-satno prikazivanje tih aplikacija?
Mislim da je ovo dokaz da će iPad2 ostati još neko vrijeme kao jefitnija varijanta (za narudžbe od strane škola i još jeftiniji) jer sa ovakvim cijenama ne mogu obuhvatiti cijelo tržište.
Sto je na ovom svijetu 100% cross-platform? Pa i Amazonove knjige su DRMane i mogu se citati samo na Kindle-u ili Kindle Appu, pa to nikog ne smeta, isto vrijedi i za Barnes and Noble, dakle vendor lock in imas tako i tako. Printat ovakve knjige nema ama bas nikakvog smisla obzirom da je velik dio sadrzaja interaktivan ili se ne moze isprintati (video, animacije itd.). Sto se tice drugih platformi - Apple bi bio blesav da izda besplatni software s kojim mozes raditi ovakve knjige i onda dopusti da drugi (Amazon, Google) zaradjuju na njima. Ako je knjiga besplatna, mozes je distribuirati kako hoces, ako se placa, onda je moras prodavati preko iBookstore-a, sto je po meni sasvim Ok deal obzirom da je software besplatan. Uostalom, vjerojatno ce i ostali (Amazon, Google) uskoro kopirati ideju i izdati slicne alate za svoje platforme kao sto su to radili i do sada, tako da ih ne bi previse zalio.
Ne žalim ja Amazon, Google i ostale copycate koji će se sad pojaviti. Apple se barem prvi potrudio ovako nešto iznjeti van, na ovoj razini. Sad je puno lakše svima ostalima iskopirati sustav na brzinu i onda ga usavršavati. Kao što je netko rekao, Google će za godinu dana izdati smeće verziju istog, a za 5 godina će imati usporedivu platformu. Ali edukacija je nešto što inače dijelom subvencionira država ( tj svi plaćaju ) ... bar bi trebalo tako biti u normalnim državama. Hoće li sad država kupovati iPadove isključivo od Applea? Premda, kad se sjetimo cirkusa kod nas oko tiskanja i ugovora sa tiskarama ... i troška i bačenog papira možda i nije loša ideja.
S jedne strane možda se apple mogao odlučiti za neku varijaciju koncepta ( tipa, lupam, author za windows se plaća, neznam 200 dolara ) pa da idu u širinu kao sa iTunes. Također mi i dalje nije jasno da li lockaju autore na određeni broj godina kao da se radi o literaturi, al ovdje se radi ili bi se trebalo raditi o udžbeniku koji je recimo obavezan svima ( premda ne u e obliku ) i ima rok trajanja. E sad, što ako ja kao autor ne želim da me se ograničava na iBooks platformu? Neznam sa Apple pozicije koliko je ovo pametan potez ( premda bi se i ovdje moglo pokazati da onaj tko je prvi na tržištu uzme lavovski dio koji će održavati dobar niz godina ).
Neznam, valjda hoću reći da mi se ne sviđa previše appeova ideja zarađivanja na hardwareu i na udžbeniku. Mislim da bi sadržaj trebao biti agnostičan prema hardwareu ... a možda su se u appleu radije trebali odlučiti za zaradu na prodaji udžbenika ( 30% ) nego na guranju svog hardwarea ...
komplicirana tema ... opet dolazi do fragmentacije i još sto problema, a apple nije karitas ( premda mi se čini da je Jobsova originalna ideja bila bliža Bezosovoj što se tiče textbooka ... tablet besplatno , a sadržaj lockin ) ... tako da se možda ovaj potez opet pokaže kao genijalan i zapravo opće koristan.
naravno ovo sve je za sad poglavito za USA, a tamo apple i tradicionalno ima daleko veći udio u edukaciji nego uopćeno ... wyks je spomenuo državne koncesije u ovakvim slučajevima ... dakle država želi dio profita ili smanjiti trošak prema građanstvu ... zakonski okviri, opet dolazimo do autora i do samih udžbenika koji ne mogu i ne smiju biti lockani na platformu tako da dok god ne saznamo o pravim uvjetima objavljivanja na iBooks 2 malo lupetamo.
Dakle roditelji neće svojoj djeci kupovati knjige koje dođu 100kn svaka, nego će im uzeti iPad od 3500kn + 90kn po elektroničkoj knjizi.
Mislim da je ovo dokaz da će iPad2 ostati još neko vrijeme kao jefitnija varijanta (za narudžbe od strane škola i još jeftiniji) jer sa ovakvim cijenama ne mogu obuhvatiti cijelo tržište.
To je sigurno ideja ... vjerojatno mogu proći sa 299 ili čak 399 dolara i opet zaraditi, obzirom je inferiorni kindle fire oko 200.
Totalno besmislena ideja. Baš kontraproduktivna, kako je tnakir rekao. Ukratko - fail na svakoj razini.
Totalno besmislena ideja. Baš kontraproduktivna, kako je tnakir rekao. Ukratko - fail na svakoj razini.
u kom smislu?