ARM ulazi u višu klasu

poruka: 17
|
čitano: 1.899
|
moderatori: F1-IVO
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug Onlinea. U nastavku se nalaze komentari na "ARM ulazi u višu klasu".
4 godine
ARM ulazi u višu klasu

E ovo je vijest.

i Cortex A8 je vec zvjer, pogotovo u OMAP3 implementaciji.

Hakeri, kupite si beagleboard.org

razmjenavjestina.org
Poruka je uređivana zadnji put čet 17.9.2009 15:27 (vrodic).
3 godine
protjeran
RE: ARM ulazi u višu klasu
vrodic kaže...

E ovo je vijest.

s obzirom da je open pandora samo 300$ a uz to se dobije jos touchscreen, tipkovnica, dva sdhc slota, wlan/bluetooth i jos dosta toga vec slozenog u kucistu, beagleboard i nije bas jeftin....

4 godine
grimyHR kaže...
vrodic kaže...

E ovo je vijest.

s obzirom da je open pandora samo 300$ a uz to se dobije jos touchscreen, tipkovnica, dva sdhc slota, wlan/bluetooth i jos dosta toga vec slozenog u kucistu, beagleboard i nije bas jeftin....

Open Pandora je gaming platfroma a beagleboard je R&D platforma.

3 godine
protjeran
ja sam radio usporedbu onoga sta nudi i cijene, time samo kazem da je preskup, nebi trebao iznad 100$ biti
4 godine
neaktivan
ARM ulazi u višu klasu

Super vijest. Bas sam se neki dan vratio malo na iPhone 2G i shvatio koliko je sporiji od 3GS-a, a trosi vise struje od njega.

Bas mi je drago da se stvari ovako razvijaju, znaci da u slijedecoj generaciji iPhonea mozem oocekivati dvije jezgre i multitasking.

3 godine
protjeran
virtualAThome kaže...

Super vijest. Bas sam se neki dan vratio malo na iPhone 2G i shvatio koliko je sporiji od 3GS-a, a trosi vise struje od njega.

Bas mi je drago da se stvari ovako razvijaju, znaci da u slijedecoj generaciji iPhonea mozem oocekivati dvije jezgre i multitasking.

ne, sanjas samo ako mislis da ce ovi procesori u iphone Belji se

procitaj vjest kak treba

"...cilja na tržište kojim sada dominiraju Intelovi i AMD-ovi x86 procesori i IBM-ovi PowerPC-i..."

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.9.2009 8:41 (grimyHR).
3 godine
virtualAThome kaže...

...

Svakako, kao i u Palmu i ostalim smartphoneovima - prelazak na Cortex-A9 (MPCore) je siguran. Trenutno se koristi Cortex-A8 dizajn (jednojezgreni, za brzine do 1 GHz) ukoliko je jezgra ARMova, dok Qualcommovi Snapdragoni koriste Qualcommovu Scorpion jezgru koja radi na brzinama do 1,5 GHz (Snapdragoni dolaze sa jednom jezgrom max. frekvencije 1 GHz ili sa dvije jezgre sa maksimumom na 1,5 GHz). Cortex-A9 MPCore donosi od 1 do 4 jezgre u pakiranju, a dizajniran je za brzine od preko 1 GHz do ("značajno") preko 2 GHz.

Srž vijesti je da je ARM predstavio dvije verzije A9 dizajna (verzija za visoke brzine i verzija za nisku potrošnju) za implementaciju (tzv. hard macroi) u TSMC 40nm-G (general) procesu. Prije je ARM imao soft macroe A9 dizajna - soft macro je neovisan o procesu.

U vijesti o Cortex-A9 MPCore na BSN se šuška da "najveća kompanija u poslu sa mobitelima" (Nokia) ima prototip matične ploče za smartphoneove koja koristi quad-core dizajn.

@grimyHR

ARM sa ovim dizajnom cilja na smartphone (gdje su najjači i žele zadržati tu poziciju) i netbook/nettop tržište (gdje Intel trenutno vlada sa Atomima).

Važna stavka je potrošnja - Intelovi Atomi N270 koji se trenutno ugrađuju u netbookove troše oko 2,5 W - jedna jezgra pri brzini od 1,6 GHz. Cortex-A9 (ver. za nisku potrošnju) troši oko 250 mW po jezgri na 1 GHz, dok na 2 GHz oko 900 mW po jezgri. Intelov procesor sa najmanjom potrošnjom je Atom Z500 - 650 mW na 800 MHz (ostatak Z serije se vrti oko 2 W na 1,6 GHz).

Što se tiče potrošnje verzije za visoke brzine, Intelov Atom 230 za nettope troši oko 4 W - tj. oko 60% više od N270, a ako upotrijebimo tu brojku, A9 bi mogao trošiti oko 3 W za dvije jezgre na 2 GHz (uz opasku da "2 GHz nije ni blizu granice takta arhitekture").

Performanse: prema benchmarcima iz ARMa, sa dvije fizičke jezgre na 2 GHz A9 (verzija za nisku potrošnju) daje bolje performanse od Atoma N270 (jedna fizička jezgra + HT - dvije logičke jezgre) na 1,6 GHz, uz nižu potrošnju.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put pet 18.9.2009 13:11 (hrx).
4 godine
hrx kaže...
 ali je proizvodnja cijele Z serije obustavljena u trećem kvartalu 2008, samo par mjeseci nakon predstavljanja.

Ne vjerujem... Acer Aspire One 751h ima Z520 a taj laptop je nedavno izašao. Pa recimo fit-pc2.com sa Z530. Hoćeš reći da je sve to stock? Možda se proizvodi kod TSMC-a?

razmjenavjestina.org
Poruka je uređivana zadnji put pet 18.9.2009 12:01 (vrodic).
4 godine
hrx kaže...

ARM sa ovim dizajnom cilja na smartphone (gdje su najjači i žele zadržati tu poziciju) i netbook/nettop tržište (gdje Intel trenutno vlada sa Atomima).

Važna stavka je potrošnja - Intelovi Atomi N270 koji se trenutno ugrađuju u netbookove troše oko 2,5 W - jedna jezgra pri brzini od 1,6 GHz. Cortex-A9 (ver. za nisku potrošnju) troši oko 250 mW po jezgri na 1 GHz, dok na 2 GHz oko 900 mW po jezgri. Intelov procesor sa najmanjom potrošnjom je bio Atom Z500 - 650 mW na 800 MHz (ostatak Z serije se vrtio oko 2 W na 1,6 GHz), ali je proizvodnja cijele Z serije obustavljena u trećem kvartalu 2008, samo par mjeseci nakon predstavljanja.

Što se tiče potrošnje verzije za visoke brzine, Intelov Atom 230 za nettope troši oko 4 W - tj. oko 60% više od N270, a ako upotrijebimo tu brojku, A9 bi mogao trošiti oko 3 W za dvije jezgre na 2 GHz (uz opasku da "2 GHz nije ni blizu granice takta arhitekture").

Performanse: prema benchmarcima iz ARMa, sa dvije fizičke jezgre na 2 GHz A9 (verzija za nisku potrošnju) daje bolje performanse od Atoma N270 (jedna fizička jezgra + HT - dvije logičke jezgre) na 1,6 GHz, uz nižu potrošnju.

Nažalost ovdje "nema kruha" . Dovoljno govori podatak da su svi netbooci u početku imali linux, a par mjeseci nakon što su se počeli isporučivati s windowsima postotak isporučenih netbooka (s windowsima) je bio oko 95% posto.

Želim im svu sreću , ali ako se guraju s Intelom i AMD-om u PC segment glavna briga im je Microsoft (i njegova podrška).

Možeš ti iščupati čovjeka s balkana, ali nikad balkan iz čovjeka.
4 godine
Paolo2612 kaže...

Nažalost ovdje "nema kruha" . Dovoljno govori podatak da su svi netbooci u početku imali linux, a par mjeseci nakon što su se počeli isporučivati s windowsima postotak isporučenih netbooka (s windowsima) je bio oko 95% posto.

Želim im svu sreću , ali ako se guraju s Intelom i AMD-om u PC segment glavna briga im je Microsoft (i njegova podrška).

Recimo to ovako:

Kad izađe neka hipotetska Nokija N1000 sa displayportom i podrskom za HD rezolucije, USB hostom, i hipotetskim OMAP4, sa 1 GB rama i recimo 32 SSD-a solidne brzine, meni laptop više skoro i ne treba. Moguće je da će i ostali misliti isto. Za number crunch i nove fancy igre cu uvijek imati obicno desktop racunalo. Ali number crunch vecini ljudi ne treba.

To će biti fantastično, upravo nevjerovatno! (http://post.ly/5OIH)

razmjenavjestina.org
Poruka je uređivana zadnji put pet 18.9.2009 12:26 (vrodic).
3 godine

Hipotetski....

Čime ćeš ti tu Nokiu hladiti? Ili će imati dodatni feature - Prilikom full opterećenja, može Vam poslužiti kao mikrovalna.

Every hole is a goal!
4 godine
Bukva kaže...

Hipotetski....

Čime ćeš ti tu Nokiu hladiti? Ili će imati dodatni feature - Prilikom full opterećenja, može Vam poslužiti kao mikrovalna.

Gledaj, beagleboard koji troši 5W i ne treba hlađenje i napravljen je na 65 nm, i nije tako daleko od ovog mog hipotetskog.

Jedini problem je hoce li brzina sabirnice (prema RAM-u) biti meni dovoljna, ali mislim da hoce.

razmjenavjestina.org
Poruka je uređivana zadnji put pet 18.9.2009 12:54 (vrodic).
3 godine
protjeran
vrodic kaže...
Bukva kaže...

Hipotetski....

Gledaj, beagleboard koji troši 5W i ne treba hlađenje i nije tako daleko od ovog mog hipotetskog, a on je na 65 nm.

ala ima uredaja dosta jacih od tog beagleboarda pa ne trebaju hladenje, kud si tolko za taj beagleboard zapeo... Belji se

4 godine
grimyHR kaže...

ala ima uredaja dosta jacih od tog beagleboarda pa ne trebaju hladenje, kud si tolko za taj beagleboard zapeo... Belji se

Zato jer znam da je dobavljiv :) A i imam jedan Cowon A2 na TI TMS320 sa starim ARMom i TI-ovim DSP-om pa znam šta TI može iz prve ruke :)

Koji je tvoj prijedlog? Moji uvjeti su USB host, nekakav HD video izlaz, zvuk input i output, OMAP3 ili jače...

razmjenavjestina.org
Poruka je uređivana zadnji put pet 18.9.2009 12:57 (vrodic).
3 godine
protjeran
vrodic kaže...
grimyHR kaže...

Zato jer znam da je dobavljiv :) A i imam jedan Cowon A2 na TI TMS320 sa starim ARMom i TI-ovim DSP-om pa znam šta TI može iz prve ruke :)

Koji je tvoj prijedlog? Moji uvjeti su USB host, nekakav HD video izlaz, zvuk input i output, OMAP3 ili jače...

pa sad su poceli izlaziti uredaji sa cortex a-8 procom na 1ghz pomalo, jos nema neki tipa beagleboard, al radilo se o hladenju a ne primjeni, s tim da ti uredaji imaju vise cipova koji se zagrijavaju i nemaju problema sa zagrijavanjem

3 godine
vrodic kaže...
hrx kaže...
 ali je proizvodnja cijele Z serije obustavljena u trećem kvartalu 2008, samo par mjeseci nakon predstavljanja.

Ne vjerujem... Acer Aspire One 751h ima Z520 a taj laptop je nedavno izašao. Pa recimo fit-pc2.com sa Z530. Hoćeš reći da je sve to stock? Možda se proizvodi kod TSMC-a?

Hvala na ispravci - moja greška - krivo sam pročitao dio članka (kada piše post i se radi još par stvari usput). Tada je obustavljena je proizvodnja Menlow platforme, koje procesori Z serije mogu biti dio.

Z serija je alive and kicking, te je Intel objavio je da neće obustaviti proizvodnju (zato što su se pred koji mjesec pojavile "potvrđene" glasine da se Z serija gasi).

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put pet 18.9.2009 13:21 (hrx).
3 godine
ARM ulazi u višu klasu

Izgleda da je ARM u posljednje vrijeme u punoj napadu - na IEEE SOI konferenciji su pokazali 45 nm ARM 1176 jezgru (kakvu koriste OMAP-i i Tegra) izvedenu u bulk low power i SOI high performance procesima. SOI verzija pokazuje 40% manju potrošnju u odnosu na bulk verziju, a 30% manju potrošnju pri 20 postotnom overclocku. Uz smanjenje potrošnje, SOI donosi i 7% smanjenja površine krugova. U ARM-u su klijentima preporučivali izradu u SOI procesu, ali to se nije ostvarilo zbog nedostatka dokaza o poboljšanjima (koji sada postoje).

Link na članak na BSN.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice