Axx-traterrestrial iz Creativea

poruka: 8
|
čitano: 596
|
moderatori: F1-IVO
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug Onlinea. U nastavku se nalaze komentari na "Axx-traterrestrial iz Creativea".
5 godina
Axx-traterrestrial iz Creativea

Nije mi jasno kako nije zaživila neka simbioza proizvođača kvalitetnih zvučnih kartica i proizvođača matičnih ploča. Vjerujem da bi se i jednima i drugima isplatila...

Freak Show Inc.
4 godine
Re: Axx-traterrestrial iz Creativea
Razlog je vjerojatno u neisplativosti jer kvalitetan zvuk treba dvijema, relativno malim, grupama korisnika; profesionalcima kojima trebaju i dodatni ulazi/izlazi (MIDI, mikrofon, ...) a to se ne isplati ugraditi na svaku matičnu ploču; i audiofilima kojih ima relativno malo i uvijek će radije uložiti u zasebno riješenje nego koristiti nešto svima dostupno.
5 godina
maxym kaže...
Razlog je vjerojatno u neisplativosti jer kvalitetan zvuk treba dvijema, relativno malim, grupama korisnika; profesionalcima kojima trebaju i dodatni ulazi/izlazi (MIDI, mikrofon, ...) a to se ne isplati ugraditi na svaku matičnu ploču; i audiofilima kojih ima relativno malo i uvijek će radije uložiti u zasebno riješenje nego koristiti nešto svima dostupno.

Vidi, ja ne mislim na kartice od preko 1000 kn ali neke low end XONAR ili X-Fi bi trebale moći naći mjesto na pločama od 1500 i više kn, ne? Uostalom, zvučne kartice za prave profesionalce i prave audiofile koštaju enormno puno. Zapravo, zašto se diskretne zvučne kartice uopće prodaju? Zato što ljudi žele malo bolji zvuk od onboard realtek i sličnih rješenja. A ti isti ljudi bi vjerojatno rado dali 200 kn više za matičnu kd bi na kutiji pisalo npr X-Fi.

Freak Show Inc.
5 godina
Friday kaže...

Nije mi jasno kako nije zaživila neka simbioza proizvođača kvalitetnih zvučnih kartica i proizvođača matičnih ploča. Vjerujem da bi se i jednima i drugima isplatila...

Kako nije?

http://www.gigabyte.com/microsite/259/features.htm

The written word is the only way to present yourself on the forum. So if you type like an idiot, people will assume you are one.
4 godine
maxym kaže...

nit sam profic nit sam audiofil ali svejdno ne mogu bez zasebne zvucne kartice! nebo i zemlja

bilo je par proizvoda koji su imali stariju creative seriju na sebi i to je jako pohvalno, ali nazalost malo je takvih ploca....

i da, dati 200,300kn vise za bolju plocu, znajuci da ima x-fi gore ili nesto u tom rangu bez problema...

4 godine
Friday kaže...
maxym kaže...

Vidi, ja ne mislim na kartice od preko 1000 kn ali neke low end XONAR ili X-Fi bi trebale moći naći mjesto na pločama od 1500 i više kn, ne? Uostalom, zvučne kartice za prave profesionalce i prave audiofile koštaju enormno puno. Zapravo, zašto se diskretne zvučne kartice uopće prodaju? Zato što ljudi žele malo bolji zvuk od onboard realtek i sličnih rješenja. A ti isti ljudi bi vjerojatno rado dali 200 kn više za matičnu kd bi na kutiji pisalo npr X-Fi.

Upravo tako, diskretne zvučne kartice prodavaju se onim pojedincima koji nisu zadovoljni on-board zvučnom karticom, i njima nije problem dati 200 Kn više, ali oni su manjina. Poskupiti cijenu matične ploče da bi prodavao bolju zvčunu karticu iako je većina kupaca zadovoljna sa slabijom zvučnom karticom, je nepotrebno bacanje novaca.

S druge strane, kad kupuješ matičnu ploču od 1500 Kn onda želiš staviti zvučnu karticu po vlastitom izboru, a ne onu što ti nudi proizvođač.

Ugradnja nešto kvalitetnije zvučne kartice u matičnu ploču bila bi ekvivalentna ugradnji grafičke kartice niže srednje klase (500 do 800 Kn) na matične ploče; na kompjuterima za uredsku upotrebu, ili onim kupcima koji se ne igraju, to bi bio nepotrebni dodatak (trošak), a oni kojima treba dobra grafička kartica opet ne bi 'igrala' takva kartica jer bi oni htjeli staviti nešto bolje (npr. od 1.000 do 1.500 Kn ili skuplju), pa ugrađena kartica opet ne bi bila iskorištena, u oba slučaja bacanje novaca.

5 godina
Pupi kaže...
Friday kaže...

Kako nije?

http://www.gigabyte.com/microsite/259/features.htm

Mislio sam u nekom većem opsegu.

maxym kaže...
Friday kaže...
maxym kaže...

Upravo tako, diskretne zvučne kartice prodavaju se onim pojedincima koji nisu zadovoljni on-board zvučnom karticom, i njima nije problem dati 200 Kn više, ali oni su manjina. Poskupiti cijenu matične ploče da bi prodavao bolju zvčunu karticu iako je većina kupaca zadovoljna sa slabijom zvučnom karticom, je nepotrebno bacanje novaca.

S druge strane, kad kupuješ matičnu ploču od 1500 Kn onda želiš staviti zvučnu karticu po vlastitom izboru, a ne onu što ti nudi proizvođač.

Ugradnja nešto kvalitetnije zvučne kartice u matičnu ploču bila bi ekvivalentna ugradnji grafičke kartice niže srednje klase (500 do 800 Kn) na matične ploče; na kompjuterima za uredsku upotrebu, ili onim kupcima koji se ne igraju, to bi bio nepotrebni dodatak (trošak), a oni kojima treba dobra grafička kartica opet ne bi 'igrala' takva kartica jer bi oni htjeli staviti nešto bolje (npr. od 1.000 do 1.500 Kn ili skuplju), pa ugrađena kartica opet ne bi bila iskorištena, u oba slučaja bacanje novaca.

Vidi, ja ne mislim da bi na SVAKU ploču to trebalo staviti ali me čudi da je broj ploča sa već ugrađenim kvalitetnijim karticama tako malen.

Što se tiče usporedbe sa grafičkim karticama - radi se o krivoj analogiji. Kvalitetan zvučni zapis snimljen prije 10 godina će dobro zvučati na kvalitetnoj zvučnoj kartici isto kao i zapis koji će se tek snimiti za 10 godina. Igra koja se napravi za 10 godina neće biti moći pokrenuta na sadašnjim grafičkim karticama. A promašio si još jednu stvar - i Intel i AMD u svoje procesore ugrađuju GPU-ove i to definitivno poskupljuje proizvodnju a ne koriste svi kupci njihove mogućnosti (i ne možeš kupiti i3 CPU bez GPU-a).

Freak Show Inc.
Poruka je uređivana zadnji put pet 25.5.2012 6:21 (Friday).
4 godine

Friday,

Vidim da baš i nisi shvatio što sam htio reći.

Gle, ako ugradiš malo bolju zvučnu karticu (dakle niti 'jeftilen' on-board niti 'iber-skupu' audiofilsku) na relativno mali broj matičnih ploča, onda nisi puno napravio, jer si zainteresiranim korisnicima drastično suzio mogućnost izbora ostalih komponenti, tako da si i onako mali krug mnogućih kupaca još više smanjio, a to ekonomski ne drži vodu (neisplativo je).

Jednostavno rečeno, sadašnji 'sistem' gdje imaš vrlo mali broj ploča bez zvučne kartice ili sa ugrađenom nekom boljom zvučnom karticom za igrače, i vrlo veliki broj (većinu) matičnih ploča sa ugrađenom zvučnom karticom i veliki izbor diskretnih riješenja (koja pokrivaju sve od gejmera, preko /polu-/profi-audio korisnika do audiofila) je puno bolje riješenje.

Što će biti za 10 godina stvarno je nebitno, jer će za to vrijeme tehnološki zastariti nekoliko generacija matičnih ploča.

Pogledaj malo kakve GPU-ove Intel i AMD ugrađuju u svoje CPU-e (ili chipset-e ili matične ploče) sve odreda riješenja koja su daleko sporija od malo bolje kartice u rangu od 800 Kn. Kvaliteta on-board grafičkih kartica je u rangu kvalitete on-board zvučnih kartica, s malom razlikom da se na polju grafičkih kartica ipak vodi i bitka između intela-a (koji nikad nije napravio grafičku karticu dobrih performansi, ali prodaje veliki broj matičnih ploča i procesora), AMD-a (koji je kupio ATI-a i spojio ga sa svojim CPU-om da bi bio konkurentnijij intel-u) i nVidia-e (koja ima de-facto najbrže grafičke kartice, ali nema veze sa proizvodnjom CPU-a, pa nastoji progurati korištenju GPU-a kao CPU-a za zahtjevnije matematičkje zadatke) tako da su neki potezi sa grafičkim karticama (ugradnja na CPU) logičniji negoli što bi to bili da se radi o zvučnim karticama.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice