Mislim da ce se mrge od 140 W u danasnjim desktop PC-ima koristiti iskljucivo u serverima na koje ce se vjerojatno i preseliti vecina zadaca...
www.damagehigh.co.cc // Don't fix what ain't broken!
www.damagehigh.co.cc // Don't fix what ain't broken!
Bilo bi zanimljivo kada bi AMD kupio ARM! :D
A.
istu stvar sam i ja vrtio po glavi popodne čitajući tekst..
Ajmo se osvrnuti na zadnju rečenicu članka ... tko bi se to usudio kupiti ARM Holdings i što bi time točno dobio? Hoće li Microsoft kupiti Linux?? (nadam se da ne moram objašnjavati zbog čega ovo glupo zvuči, čak kad bi i bilo moguće). E, iz sličnog razloga nikome nije u interesu dirati ARM. U kraaajnem slučaju dogodio bi se slučaj Oracle/Sun(Java) ... imaš tehnologiju, al moraš dobro paziti da se ne zamjeriš ostalim igračima, velikim igračima. Nedaj Bože da to bude netko iz x86 svijeta.
Jedino što Intelu ostaje je širenje FUDa i bombastičnih najava kako će oni jednom imati x86 procesor za mobitele/tablete ... hoće klinac. U mobitelima se danas vrti ARM procesor proizveden u 65 ili 40nm, kompletno integriran, Intel čeka 32nm da bi eventualno imao polovično rješenje. ARM uzima 1-2% tantijema po čipu, na koji način bi Intel bio konkurentan čak i da može proizvesti odgovarajući čip?
TSMC, GloFlo i Samsung kreću sa 28nm prije kraja godine. Bojim se de će Intel za godinu dana opet biti u istoj poziciji kao što je i sada.
Ajmo se osvrnuti na zadnju rečenicu članka ... tko bi se to usudio kupiti ARM Holdings i što bi time točno dobio?
Tko? Pa ima kandidata, npr. AMD: Why AMD Should Buy ARM Now, ili mozda Apple: Apple in talks to buy ARM?
Cemu placati licence za procesore ako mozes posjedovati tvrtku i jos zaraditi na njoj... 
s kojom lovom? 
ne budite smijesni, jedva da imaju za platne troskove a kamoli za akviziciju od kakvih 5-6 miljardi
Ajmo se osvrnuti na zadnju rečenicu članka ... tko bi se to usudio kupiti ARM Holdings i što bi time točno dobio?
Tko? Pa ima kandidata, npr. AMD: Why AMD Should Buy ARM Now, ili mozda Apple: Apple in talks to buy ARM?
Cemu placati licence za procesore ako mozes posjedovati tvrtku i jos zaraditi na njoj... 
Sve glasine su se pokazale netočnima. Nije da ARM bere neku veliku lovu, bar kad se uspoređuje s x86 svijetom. Ali vrijednost koju daje Samsungu, Apple-u, Qualcomm-u, TI-u, Nvidiji, LG-u i ostalima je daleko veća. I svima odgovara sadašnje stanje stvari.
s kojom lovom? 
ne budite smijesni, jedva da imaju za platne troskove a kamoli za akviziciju od kakvih 5-6 miljardi
sve je to meni jasno.. maštarije dozvoljenje :D ;)
Sve glasine su se pokazale netočnima. Nije da ARM bere neku veliku lovu, bar kad se uspoređuje s x86 svijetom. Ali vrijednost koju daje Samsungu, Apple-u, Qualcomm-u, TI-u, Nvidiji, LG-u i ostalima je daleko veća. I svima odgovara sadašnje stanje stvari.
1.pitanje je jel ARM uopce želi u prodaju. Mislili su neki da ce lako i Facebook na vrijeme kupiti i ugušiti pa nije išlo.
Tako da ne vrijedi baš uvijek pravilo da je sve na prodaju uz dobru lovu.
U svakom slucaju bilo kome od navedenih firmi kupovina ARM-a bi bila pun pogodak jer bi se na taj
nacin riješili konkurencije ili konkurenciji prodavali patente na korištenje za velike pare.
Samsung ima dosta para i iskustva s time pa je velika mogucnost za njega s te strane.
S druge strane ni Appleu ne fali para a time bi definitivno pobro prednost pred drugima
i neke od rivala (npr.Samsuga) držao u šaci, a i moguca je neovisnost od Intela kroz dogledno vrijeme.
Ovi ostali jesu tu i imaju iskustva, ali neznam kako tocno stoje s parama u odnosu na ovu dvojicu.
Zapravo neznaš šta je gore il bolje.
Ako ARM kupi netko s više para i utjecaja dobivamo konkretniju konkurenciju na tržištu procesora,
ali i monopolistu na podrucju procesora za mobilne uređaje.
ARM i x86 nikako se ne mogu usporedjivati. Radi se o dva razlicita svijeta, SoC i mikroprocesor. x86 je puno jaci i to se placa u potrosnji struje. Npr, cache kod najslabijeg i3 je 3mb dok danasnji najjaci ARMovi imaju 1mb. O i7 da ne govorimo koji ima 12mb i 6/8 jezgri. Prelaskom na finiju strukturu ARM ce dobiti jos koju jezgru, te nesto cachea i to ce povecati potrosnju struje.
Nazalost, Tele2 reklama "ovce i novce" ne vrijedi u stvarnom svijetu. Silicij ima svoje nedostatke i jednostavno sto vise tranzistora "titra" to je potrosnja struje veca. Bome nije svejedno da li radi milion ili 5 miliona tranzistora. Jedini nacin da bi se ustedilo na struji je da se pojedini dijelovi procesora gase, ali nazalost to ne vrijedi za cache cijim bi gasenjem izgubilo na brzini.
Osim cachea moramo racunati i memoriju. x86 motherboardovi imaju 64 bita. Provuci 64 zice po motherboardu telefona je vrlo tezak zadatak. Da bi se to izbjeglo postoje tzv PoP kucista kod kojih je memorija na kucistu procesora. Za OMAP je 32 bitna.
Ono sto je u svemu najzalosnije je sto baterije ostaju kakve jesu, tj postaju gore, mislim na kvalitetu i zivotni vijek. Slicno je i sa softwareom koji iz dana u dan ima sve vise bugova i sve je polaganiji jer se radi smanjenja troskova i enormno skracenih rokova gotovo sve radi u Javi koja nije stedljiva na memoriji i brzini.