Cyborg era is coming...
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
ovo će biti kikes kad zaživi (no pun intended :)
Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
Zanimljivo je kako znanstvenici imaju humane intencije čim izume nešto takvo...da paralizirani prohodaju...svaka čast, no nek digne ruku tko je prvi pomislio na čipiranje ljudi i opću kontrolu. A zna se što će biti prije.
Pa neće tomu znanstvenici biti krivi
. Normalno da se može naslutiti što će se prije desiti, nikakav problem.
Zanimljivo je kako znanstvenici imaju humane intencije čim izume nešto takvo...da paralizirani prohodaju...svaka čast, no nek digne ruku tko je prvi pomislio na čipiranje ljudi i opću kontrolu. A zna se što će biti prije.
Tvoje razumjevanje i poznavanje biotehnologije je prema gore spomenutom vrlo usko i ograničeno. Jasno je da laiku takvo što može prvo pasti napamet, ali bi laik vjerojatno i ostao po strani, bez komentara, jer svjestan toga da je laik, ne bi ulazio u teorije zavjere na prvi spomen čipa u ljuskom tijelu. Čipiranje na način na koji si naveo ljudi nema apsolutno nikakve veze s ovom granom "generalno iste" tehnologije i svojim neznanjem na silu u istu kantu trpaš voće i povrće. Čipirat čovjeka na taj tvoj način možeš i danas, a mogao si i prije 5 ili 10 godina. Ti pak ideš korak dalje i nabadaš ko kokoš u mraku jer je tebi eto to prvo palo napamet, valjda poučen dosadašnjim mračnim SF "iskustvima". Nije svaki biočip nužno korak prema sveopćoj kontroli nad ljudskim umom. Za to je potrebna sva sila drugih tehonoligja koje bi trebale vrlo skladno funkcionirati. Dosad se puno dalje na tom planu otišlo nekim drugim tehnologijama.
ništa, i ja ću ko onaj lik iz marinkovićeva kiklopa (Ljuba Tadić), popišati se po visokonaponskom željezničkom kabelu kad mi teta ponudi električni orgazam za male pare... ili kakvo li je ono samoubojstvo bilo
kojim povodom su to naprvili?
Kaj ne manipuliraju ljudima vec preko medija?
Kaj je ovo neka nova verzija daljinskog za ljude? 
Bilo bi lijepo imati hrpu informacija nadohvat ruke.
Možda će učenje postati lakše?Samo updateaju softver...iako bilo bi i moguće backupirati vlastitu osobnost.
Prije smrti si nabaviš mladog klona koji je "prazan" a nakon smrti u tvog klona umetnu zadnji backup od tebe.Instant besmrtnost.Želiš zaista umrijeti?Nije problem,samo im reci da zbrišu sve tvoje backupe.
Super!
Nema više domaće zadače. Od sada samo download...
I što bi time dobio? Tvoja svijest bi se ugasila, a to što bi netko drugi imao iste podatke i sjećanja kao i ti postalo bi sasvim nevažno u trenutku kada više ne znaš da postojiš.
I što bi time dobio? Tvoja svijest bi se ugasila, a to što bi netko drugi imao iste podatke i sjećanja kao i ti postalo bi sasvim nevažno u trenutku kada više ne znaš da postojiš.
U biti bi i ta kopirana svijest isto bila moja,donosila bi iste odluke koje bi i orginalni ja donio u istoj situaciji,iskusila stvari na isti način kao što bi i ja,razmišljala bi kao ja.Vjerojatno bi i reagirala na isti način kao što bi ja reagirao da sada saznam da sam u biti već bio mrtav i oživljen.Drugi ljudi bi me isto percipirali kada nebi znali da sam već umro,a oni koji bi znali bi me barem slično percipirali jednom kada bi dobili povjerenja u funkcionalnost samog postupka.Itd,itd...Jedina razlika bi bila ta što možda bi se u drugačijem tijelu proveli drugačiji kemijski procesi,ali to bi se riješilo tako da se klonira od originalnog tijela,a onda opet,tko bi volio da mu se cijela besmrtnost stalno vrti u istim krugovima?
I gle još jedna prednost,neki ljudi bi opet mogli biti djeca.Svatko tko je imao imalo teži život si to danas priželjkuje.
A šta se tiče etike:Tko hoće neka tko neće nemora.I to bi trebala biti cijela etika u ovoj temi da je po mome.
Tvoje mišljenje me podsjeća na ono o teleportaciji koje kaže da bi se zapravo trebalo prvo nekoga ubit pa rekreirati za teleportaciju,ali ne uzima se u obzir da stanice u našem tijelu ionako stalno umiru.Bitni su podaci u nama a tek ti podaci tvore svijest.Svijest bez podataka je zid bez atoma i drugih čestica,drugim riječima,ne postoji.
AJme šta filozofiram...
Nema veze,ja se nadam samo da ću ja jednog dana imati izbor,kao i moja djeca.
U biti bi i ta kopirana svijest isto bila moja,donosila bi iste odluke koje bi i orginalni ja donio u istoj situaciji,iskusila stvari na isti način kao što bi i ja,razmišljala bi kao ja.Vjerojatno bi i reagirala na isti način kao što bi ja reagirao da sada saznam da sam u biti već bio mrtav i oživljen.Drugi ljudi bi me isto percipirali kada nebi znali da sam već umro,a oni koji bi znali bi me barem slično percipirali jednom kada bi dobili povjerenja u funkcionalnost samog postupka.Itd,itd...Jedina razlika bi bila ta što možda bi se u drugačijem tijelu proveli drugačiji kemijski procesi,ali to bi se riješilo tako da se klonira od originalnog tijela,a onda opet,tko bi volio da mu se cijela besmrtnost stalno vrti u istim krugovima?
I gle još jedna prednost,neki ljudi bi opet mogli biti djeca.Svatko tko je imao imalo teži život si to danas priželjkuje.
A šta se tiče etike:Tko hoće neka tko neće nemora.I to bi trebala biti cijela etika u ovoj temi da je po mome.
Tvoje mišljenje me podsjeća na ono o teleportaciji koje kaže da bi se zapravo trebalo prvo nekoga ubit pa rekreirati za teleportaciju,ali ne uzima se u obzir da stanice u našem tijelu ionako stalno umiru.Bitni su podaci u nama a tek ti podaci tvore svijest.Svijest bez podataka je zid bez atoma i drugih čestica,drugim riječima,ne postoji.
AJme šta filozofiram...
Nema veze,ja se nadam samo da ću ja jednog dana imati izbor,kao i moja djeca.
Pa ako se ne dogodi za vrijeme mojeg života ( a nece:() onda nek mi CD projekt red to dočara u novom njhovom rpgu:).
Zanimljiv izum. Možda za koju godinu ili desetljeće osmisle neko dvosmjerno sučelje da se mozak može direktno prikopčati na stroj u svrhu olakšavanja i ubrzavanje učenja. Samo bi takav stroj trebao imati super stabilan O.S. te vrlo pouzdan hardware nebi bilo nimalo zanimlivo da se usljed upload-a ili download-a informacija stroj smrzne ili mu padne operativni sustav. Inače ima potencijala i vjerojatno nas zanimljiva vremena očekuju. Ali treba i zadržati dobru dozu opreza da se ne sprži mozak bilo nepažnjom ili zloupotrbom takvih tehnologija.
Nisi me shvatio g.
Kopiraš svoju svijest i što onda? Tamo neki klon hoda okolo, vidiš ga i čuješ, on zna tebe i ti njega, ali ga ne osjećaš (niste jedna cjelina) i na kraju on ostaje živjeti, a ti umreš. Tebi je svejedno koja sjećanja tvoj klon ima kada ih ti sam nećeš imati onog trena kada umreš.
@ get some, "prijenos podataka" kod ljudi izgleda otprilike ovako:
- pročitam nešto, razmislim o tome što ću jesti za 5 minuta
- čitam dalje, prođem jezikom preko usta
- saznam nešto novo i formiram stav
- uzmem nešto za jesti
- čitam dalje, razgovaram s nekim na mobitel i kažem što sam upravo pročitala
- sjedim, nastavim čitati i češem se po ruci
Ne znam kako računalo može uploadati podatke u mozak kada podatke ni inače ne primamo "čiste". Nikada nismo nečemu posvećeni 100 % jer da jesmo ne bi mogli primijetiti puše li vani vjetar i treba li skloniti odjeću sa kiše. Mozak nema podijeljene opracije kao računala.
Nisi me shvatio g.
Kopiraš svoju svijest i što onda? Tamo neki klon hoda okolo, vidiš ga i čuješ, on zna tebe i ti njega, ali ga ne osjećaš (niste jedna cjelina) i na kraju on ostaje živjeti, a ti umreš. Tebi je svejedno koja sjećanja tvoj klon ima kada ih ti sam nećeš imati onog trena kada umreš.
Ma jesam,ali i dalje je to bolja opcija od jednostavno umrijeti.Klon bi se aktivirao tek nakon smrti.
Besmrtnost bez mijenjanja tijela bi bila bolja,ali u nedostatku takve nekima bi i ovo bilo dobro jer bi barem netko u koga bi mogao imati potpuno povjerenje da bi on bio isti ti,on bi nastavio raditi šta god bi ti radio da bi mogao,ako nebi već u tvome na kraju bi barem u klonovom životu se sva ta iskustva ipak u cjelinu spojila i ako ništa drugo barem bi manje falio nekim osobama.
Imam tolike ambicije u životu da nisam siguran da imam dosta vremena :P
Da, a sada zamislimo nekog diktatora koji bi uspio srediti istovjetnog klona da vodi državu nakon nj. smrti. -.-'
ovih zadnjih par postova nema veze s vezom,
znači od tranzistora koji bi pomogli ljudima
prenjeti el. impuls do mišića koji su oštećeni na ovaj
ili onaj način vi ste došli do filmova keanu revesa...
E, ajd da se i ja umiješam u ovo razglabanje o prebacivanju svijesti u elektronički dom.
Dakle, jedini način eliminacije smrti, tj. dobivanja besmrtnosti je da se živom biološkom čovjeku postupno pridodaje elektronički hardver za svijest.
Dakle, kreneš s 90% mozak, 10 % umjetno. Pričekaš da se svijest raspodjeli kroz oba sustava.
Onda nastaviš povećavati udio umjetnog hardvera, svaki put ostavljajući vremena da se svijest raspodjeli.
Naposlijetku, kada biološki dio umre, čovjek to neće niti osjetiti, jer je praktički cijela svijest u umjetnom mediju.
eto.
Inače, sve to nema nikakve veze s temom članka, gdje je riječ o tehnologiji koja primjenu može dobiti u medicini.
Ima to veze sa člankom jer ta tehnologije je afaik prva koja postiže nekakvu direktnu interakciju sa ljudskim živčanim sustavom,što je prvi korak za ovo o čemu mi pričamo.
Još dugo dok ljudi ne shvate kako mozak funkcionira i kako stvara i sprema informacije.
Kad to otkriju onda će postojati "fizička" duša koju će ljudi moći premještati jer u biti ljudi su jedan komplicirani "stroj" ili informacija. Kad svate kako radi mozak onda ti više niti ne treba tijelo.
Za sada će ovo koristiti za umjetne udove i slično. A za dosta godina nakon što se ova tehnologija uspostavi vjerujem da će ovo početi koristiti u vojne svrhe i ostale experimente. Svijet bi stvarno mogao postati monstruozan. Jackson is Mortal Kombat :D .