E-čitanje je sporije

poruka: 12
|
čitano: 1.100
|
moderatori: F1-IVO
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug Onlinea. U nastavku se nalaze komentari na "E-čitanje je sporije".
4 godine
neaktivan
E-čitanje je sporije

Pošto sam i sam u posjedu jednog ečitača s nekolicinom knjiga na istom, mogu potvrditi to...

dosta mi se cesto dogodi da izgubim fokus i jednostavno ne mogu naci kada zavrsim red na koji red sljedeci put idem, takodjer stvarno mi se puno brze umore oci kad citam s istog (jos vise kad citam s laptopa strucnu literaturu s preko parsto stranica)...

Zbog toga i dan danas printam svu literaturu ili kupujem knjige... jer jednostavno... puno lakse mi je citati iz knjige...

(FYI, opticki alati (moje oči) su bez dioptrije i nemam nikakvih problema :) bar tako kaze sistematski od prije mjesec dana)

PS: citac koji posjedujem: Kindle

In Control
Poruka je uređivana zadnji put pon 5.7.2010 21:55 (EnlightenedPhoenix).
3 godine
RE: E-čitanje je sporije
EnlightenedPhoenix kaže...

Pošto sam i sam u posjedu jednog ečitača s nekolicinom knjiga na istom, mogu potvrditi to...

dosta mi se cesto dogodi da izgubim fokus i jednostavno ne mogu naci kada zavrsim red na koji red sljedeci put idem, takodjer stvarno mi se puno brze umore oci kad citam s istog (jos vise kad citam s laptopa strucnu literaturu s preko parsto stranica)...

Zbog toga i dan danas printam svu literaturu ili kupujem knjige... jer jednostavno... puno lakse mi je citati iz knjige...

(FYI, opticki alati (moje oči) su bez dioptrije i nemam nikakvih problema :) bar tako kaze sistematski od prije mjesec dana)

A jel se smije znat koji ecitac posjedujes?

4 godine
neaktivan
Eno napisao sam ti... stavim i slikice (usporedba ista stranica na kindlu i knjizi)

Cisto ga rabim za fax, ako te zanima...
In Control
4 godine
E-čitanje je sporije

Sumnjivi stručnjaci u Nielsenu čitanje doživljavaju prema vlastitom ograničenom poimanju te riječi.

Čitanje je u "studiji" trajalo je prosječno "17 minutes and 20 seconds".  Zašto nisu usporedili čitanje čitave knjige? Zatim da netko usred knjige krene listati pročitani dio jer želi nešto provjeriti vezano uz neki lik. Ili da se netko zapita što točno znači neka riječ. 

U Nielsenu možda ne čitaju ništa složenije od jeftinih ljubića jer bi im trebalo pasti na pamet da je ideja e-book readera ne da glume ukoričeni štos papira nego da čitanje dignu na novi - viši nivo.

Kad sam pročitao prvu knjigu na e-book čitaču, možda je to zaista bilo 3,739% sporije, ali kad bi se uračunale stvari kao "e baš da ovo pogledam u Wikipediji" ili "što mu ga to dođe "keek" pošteni e-book čitač bi glatko pobijedio. (*)

Proričem da će ta "studija" biti brzo zaboravljena ili da će ući u anale gluposti tipa:

This 'telephone' has too many shortcomings to be seriously considered as a means of communication. The device is inherently of no value to us.
- Western Union internal memo, 1876

(*) Koristio sam čitač koji nije bio spojen na Internet, ali podrazumijeva se da će se pošteni web-enabled e-book readeri pojaviti prije nego web-enabled papirnate knjige.

4 godine
E-čitanje je sporije

Ja mislim da je to samo stvar navike na određeni medij. Kad ćemo nekoliko mjeseci ili godina čitati s e-čitača onda će nam se brzina čitanja s njega izjednačiti sa brzinom čitanja s papira Namigiva 

Lijep pozdrav ;)
4 godine
E-čitanje je sporije

ma nije mi jasno kako na iPadu moze biti brze citanje nego na kindleu

www.stripovi.tk
3 godine
ivoleko kaže...

ma nije mi jasno kako na iPadu moze biti brze citanje nego na kindleu

izgleda da su fanatici apple-a provodili studiju ^^

When life gives you lemons throw them at the mean people and hope it gets them in the eyes.
3 godine
E-čitanje je sporije

A kako Dado kaže, sve je stvar navike. Ja koji trenutno drastično više provodim vremena ispred ekrana nego papira sam se više naučio na ekran(bilo koje vrste crt/LCD) i meni je lakše čitati na njemu. Ono što kod papira mrzim je baš da mi treba vanjsko osvjetljenje, te recimo kad je noć morao bi upaliti glavno svijetlo u sobi da bi mi dobro osvjetlilo i opet može biti sjena problem ovisno gdje čitam(a stol mi je tako poziconiran da mi sjena pada na knjige, pa zato uvijek učim na krevetu). A kad koristim onu malu lampu što mi je zakačena na krevetu onda mi nije cijela knjiga isto osvjetljenja, odnosno jedan kraj knjige je više a drugi manje, što me stalno tjera ili da namještam knjigu kako koju stranicu čitam, ili da ekstra naprežem oči, ili kombinacija toga dvoje.

Dok s druge strane, kad čitam neš sa mobitela nije mi potrebno nikakvo vanjsko osvjetljenje, a na desire-u se pozadinsko osvjetljenje vrlo nisko može spustiti kad uopće ne smeta, a recimo program za čitanje knjiga ima noćni mod kada je pozadina crna, a slova bijela, i tada je još lakše i sa manje napora čitati. Ja sam se naučio na takav način i jednostavno mi nije problem i po nekoliko sati blejati u ekran, dok sa druge strane mi se oči znaju umoriti od gledanja u papir po više sati, pa sad ja neznam da li sam poseban fenomen, ili je to samo stvar navike i prilagođavanja organizma...

Stoja
4 godine
E-čitanje je sporije

Ja isto radije kupim literaturu na papiru. Jednostavno navika. A i nakon 12h dnevno za kompom jos par sati da izgubim ispred drugog ekrana - ne hvala!

I'm going woo woo
3 godine
Stoja kaže...

A kako Dado kaže, sve je stvar navike. Ja koji trenutno drastično više provodim vremena ispred ekrana nego papira sam se više naučio na ekran(bilo koje vrste crt/LCD) i meni je lakše čitati na njemu. Ono što kod papira mrzim je baš da mi treba vanjsko osvjetljenje, te recimo kad je noć morao bi upaliti glavno svijetlo u sobi da bi mi dobro osvjetlilo i opet može biti sjena problem ovisno gdje čitam(a stol mi je tako poziconiran da mi sjena pada na knjige, pa zato uvijek učim na krevetu). A kad koristim onu malu lampu što mi je zakačena na krevetu onda mi nije cijela knjiga isto osvjetljenja, odnosno jedan kraj knjige je više a drugi manje, što me stalno tjera ili da namještam knjigu kako koju stranicu čitam, ili da ekstra naprežem oči, ili kombinacija toga dvoje.

Dok s druge strane, kad čitam neš sa mobitela nije mi potrebno nikakvo vanjsko osvjetljenje, a na desire-u se pozadinsko osvjetljenje vrlo nisko može spustiti kad uopće ne smeta, a recimo program za čitanje knjiga ima noćni mod kada je pozadina crna, a slova bijela, i tada je još lakše i sa manje napora čitati. Ja sam se naučio na takav način i jednostavno mi nije problem i po nekoliko sati blejati u ekran, dok sa druge strane mi se oči znaju umoriti od gledanja u papir po više sati, pa sad ja neznam da li sam poseban fenomen, ili je to samo stvar navike i prilagođavanja organizma...

pa onda kako kome ja imam 15god dobar vid(bar su mi tak rekli kad sam iso na testiranje)provodim oko 10h dnevno prel lcd ekranima pa se nemogu na to naviknut nikako stalno mi se muti jedino ako imam neki malo veci font(ok istina da knjigu ne citam sa pola metra ko ovo al)

Nothing is true, everything is permitted
3 godine
E-čitanje je sporije

E, kad sam ja 7. knjigu Harry Pottera pročitao za 2 dana. (knjiga ima 600 stranica) Smijeh

Tko visoko leti, štedi gorivo.
3 godine
E-čitanje je sporije
Vidis to sto kazes da ti se muti to se meni zna dogadati ali kad citam sa papira, kao da nemogu fokusirati oci na tekst, dok na ekranu nemam tih problema. Ono sto mene jedino smeta na kompu je sto se nemogu udobno smjestiti da citam, kao sto mogu sa mobitelom. Tako da pretpostavljam da u ovom testu ja bi takoder rekao da mi je sa ipadom lakse citati bas zbog dost veceg ekrana naprema mobu.
Stoja
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice