Star Wars fan :D
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
al mu je frizura ko da je vulkanac, a fura se na zeleno ko da je borg :)
"te se zatim podaci šalju putem Etherneta na udaljenu lokaciju" - kakve veze ovo ima s ičim. Podatak koji se odnosi na konkretnu izvedbu, a iz konteksta djeluje kao da to tako mora biti da bi tehnologija radila. Kao da čitam članak u Jutarnjem.
Ma kakav je to hologram kome treba plastika za njegovo gledanje?
Meni ovo više liči na 3D prikaz kroz plastične zaobljene i vertikalne linije, kojima se sa zadnje strane projiciraju slike iz mnogih kuteva.
Već postoje TV-i bez naočala, koji koriste taj princip. Ili npr. razglednice...
Mene je jednom fascinirao jedan uređaj (gledao sam ga na jednom velesajmu). Snažan je laser (nevidljivi spektar zračenja) koncentrirao impuls u jednoj točki u zraku. U tom se dijelu prostora pojavila električna iskra i mali bljesak svijetlosti. Izboj električne energije uzrokovan svijetlošću.
Kada bi se povećao broj točkica električnog pražnjenja i kontrolirale koordinate izboja, mogla bi se dobiti slika iscrtana u zraku (recimo, projekcija osobe u stvarnoj veličini).
Možda bi za to trebao koji MW električne snage, ali bi to bilo nešto kao projekcijski "hologram".
Znam da se ne bi smjeli rukovati, a možda bi trebali nositi i slušalice na ušima.
Ovo pišem da bi shvatili koliko meni izgleda realna ona 3D projekcija gore.
A tko zna, možda i griješim...
Ma kakav je to hologram kome treba plastika za njegovo gledanje?
Meni ovo više liči na 3D prikaz kroz plastične zaobljene i vertikalne linije, kojima se sa zadnje strane projiciraju slike iz mnogih kuteva.
Već postoje TV-i bez naočala, koji koriste taj princip. Ili npr. razglednice...
Mene je jednom fascinirao jedan uređaj (gledao sam ga na jednom velesajmu). Snažan je laser (nevidljivi spektar zračenja) koncentrirao impuls u jednoj točki u zraku. U tom se dijelu prostora pojavila električna iskra i mali bljesak svijetlosti. Izboj električne energije uzrokovan svijetlošću.
Kada bi se povećao broj točkica električnog pražnjenja i kontrolirale koordinate izboja, mogla bi se dobiti slika iscrtana u zraku (recimo, projekcija osobe u stvarnoj veličini).
Možda bi za to trebao koji MW električne snage, ali bi to bilo nešto kao projekcijski "hologram".
Znam da se ne bi smjeli rukovati, a možda bi trebali nositi i slušalice na ušima.
Ovo pišem da bi shvatili koliko meni izgleda realna ona 3D projekcija gore.
A tko zna, možda i griješim...
to bi izgledalo kao 3D LED prikaz :)
samo dokaz da sadašnji 3D filmovi i preskupi 3D TV-i neće dugi biti aktivni... šta fali dobrom starom načinu prikaza slika na plazmi i pričekat hologramski TV.
Ma ima jedna kineska firma koja je na nekom sajmu pokazala 3D televizor, bez naočala (ne mogu se sjetiti imena, ima negdje i na YouTube).
Mislim da takvi ne idu na visoke cijene. Obećali su masovnu proizvodnju u ovoj godini.
Jedan takav potez Kine i stvari bi se promjenile na tržištu preskupih 3D televizora.
Od kada je Avatar pokupio onaj silni novac, mislim da mnogi sanjaju da učine slično. Veliki je to mamac, a hoće li se netko obogatiti i hardware-om, vidjet ćemo uskoro.
3D se ne može više zaustaviti...
"te se zatim podaci šalju putem Etherneta na udaljenu lokaciju" - kakve veze ovo ima s ičim. Podatak koji se odnosi na konkretnu izvedbu, a iz konteksta djeluje kao da to tako mora biti da bi tehnologija radila. Kao da čitam članak u Jutarnjem.
mozda hoce raci da za jednu hologram sliku zauzima npr. 20MB. Ili da u buducnosti ako bude HD slika, npr. 200MB po frejmu, odnsono 200x30=6GB po jednoj sekundi... A jos ako pretpostavimo da ce za deset godina biti neka veca rezolucija od danasnje HD...
3D se jedva počeo kretati...
Cisto jer tu je ogromna količina informacija...
Znaci jedno 40 - 50 godina... računajte da ništa neće biti...
Ne mora baš biti tako "crno", vezano uz količinu podataka.
Specifičnost holograma je što svako područje zapisa, nosi cjelokupnu informaciju. Na sreću, valna duljina svijetlosti je jako velika (0.4-0.8 um). Da bi se hologram zabilježio, treba ti velika rezolucija na prostoru koje je manje od te dimenzije. Današnji čipovi su dosta ispod toga. Specifičnost hologramske ploče je da ako je razbijemo u komadiće, iz svakog komadića se može stvoriti cjelokupna slika objekta. Samo što je ona mutnija. Dakle prijenos podataka bi mogao stvoriti sliku kod bilo koje propusnosti prijenosa, samo bi kvaliteta bila lošija (kao kod vrlo velike kompresije u mpeg-u). I ja sam mislio da je to ogromna količina podataka i da je to nepremostivo, dok nisam slučajno na sourceforge.net (gdje se čuvaju mnogi programi otvorenog koda) naletio na program koji matematički iz neke slike stvara te krivulje. Uz dobar laserski printer, te su se krivulje (fazni zapisi) mogli ispisati na određene folije, na kojima bi se vidjeli jednostavni hologramski objekti.
Moje je mišljenje, da je za hologram sliku nekog objekta potrebna vrlo visoka rezolucija na malom prostoru i zapis tih faznih interferencija na tome.
Mislim da bi se čak mogao napraviti neki mikro displej, pa snimiti niz holograma za samo jednu točku, koje bi se uz pomoć lasera i tog mikro displeja, na kojem bi se pustio hologram te jedne točke u prostoru, ona ponovno mogla kreirati.
Brzom izmjenom takvih zapisa pojedinačnih točaka, zbog tromosti oka, mogao bi se iscrtati vizuelno cijeli objekt. Kao što je CRT ekran velikom brzinom ispisivao točke 2D slike, tako bi se iscrtavala i 3D projekcija. Prednost je neprozirnih objekata, što je dovoljno iscrtati površinu objekta, a unutrašnjost se ne vidi.
Dakle, uvjet za sve to, bio bi brzi mikro-displej (ili da ga možda nazovemo nano-displejem?). Kada vidim ona mikro-ogledala na čipu (DLP projekcijski čip) koje proizvodi Texas Instruments, mislim da tehnologije se približavaju i tim dimenzijama.
Živi bili, pa vidjeli...