EA – "najgora" američka tvrtka

poruka: 70
|
čitano: 3.831
|
moderatori: F1-IVO
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug Onlinea. U nastavku se nalaze komentari na "EA – "najgora" američka tvrtka".
4 godine

Steta sta se ne racuna Activision, makar su oni amerikanci ali pod francuzima

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011. R.I.P. Steve Jobs 6.10.2011. 1955. - 2011.
3 godine
Re: EA – "najgora" američka tvrtka
Mitch kaže...

Steta sta se ne racuna Activision, makar su oni amerikanci ali pod francuzima

Svi mrze Activision zbog CoD-a?

To im je stablo, stablo para. Beru ih doslovno. Sumnjam da bi ti i ja mjenjali sto god dok beremo milijune.

Activision stoji iza dosta dobrih igara, transformera, prototypea, spidermana, james boundova i još puno dobrih polu indie naslova. I naravno shreka <3

Ali istina, razbahatio ih je CoD.

Had a dream, I was king, -=BLACK OPS JE NAJBOLJI COD=- woke up, still king.
Poruka je uređivana zadnji put čet 5.4.2012 11:07 (nul-3).
4 godine
Ne mrze Activision zbog COD-a.
Već zbog odnosa prema kupcima.
R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011. R.I.P. Steve Jobs 6.10.2011. 1955. - 2011.
5 godina

Gluposti... you can't argue with success. Da EA propadne većina tih ljudi bi plakali. Kako netko može kompaniji zamjeriti što želi biti jaka i dominantna uz poštivanje zakonskih regulativa?

Freak Show Inc.
4 godine

Čestitke EA-u, zaslužena pobjeda...

Software is like sex... it's better when it's free (Linus Torvalds)

24 0 hvala 0
3 godine
protjeran

Zašto uopšte postoje izdavačke kuće kad postoji Steam?

Pogledate li količinu mojih zvjezdica, vidjet ćete da ih nema mnogo. Dobio sam ih mnogo više već što ih imaju oni s 5, ali vrijednost im spoznao nisam i izgubih ih. Sada tražim ih u bezdanu foruma.
3 godine
Mentalist kaže...

Pa oče steam financirat proizvodnju igre?

Had a dream, I was king, -=BLACK OPS JE NAJBOLJI COD=- woke up, still king.
15 mjeseci
Mentalist kaže...

Steam je samo sutav distribucije i marketinga,  oni ne izdaju igre.

2 godine

Kad si velik i moćan želiš tamo i da ostaneš, EA samo dosljedno to poštuje.

It's very dangerous, putting them together. I don't think the boy can handle it. I don't trust him.
3 godine
protjeran
nul-3 kaže...
Mentalist kaže...

Podignes kredit, otplatiš ga zaradom od igre.

Tako teško.

Pogledate li količinu mojih zvjezdica, vidjet ćete da ih nema mnogo. Dobio sam ih mnogo više već što ih imaju oni s 5, ali vrijednost im spoznao nisam i izgubih ih. Sada tražim ih u bezdanu foruma.
3 godine

Steam je servis za distribuciju igara, ne njihovo kreiranje.

Popusti i svladaj. Savini se i budi uspravan. Isprazni se i budi pun. Istroši se i budi nov. Budi cjelovit i sve će ti stvari doći.
2 godine
Mentalist kaže...
nul-3 kaže...
Mentalist kaže...

Tako teško.

Ma naravno, i jos dva klika misem i gotovo.

Eto igre....

15 mjeseci
Mentalist kaže...
nul-3 kaže...
Mentalist kaže...

Tako teško.

Pa da sam tak usetas u banku i zatrazis kredit od par desetaka miliona eura, navedes im kao razlog dizanja kredita "zelim financirati razvoj jedne video igre" i onda gledas sluzbenika na odjelu za kredite kako te ismijava.

Daj probaj pa nam javi kako je proslo.

5 godina
nul-3 kaže...
Activision stoji iza dosta dobrih igara, transformera, prototypea, spidermana, james boundova i još puno dobrih polu indie naslova. I naravno shreka <3

Ako ćemo tako, EA stoji iza ponajboljih igara današnjice, u puno većoj mjeri nego Activision... Al to očito nije mjerilo.

I used to play a little, but a little wouldn't do it, so the little got more and more.
3 godine
protjeran
Tyberius_Prime kaže...

Pa da sam tak usetas u banku i zatrazis kredit od par desetaka miliona eura, navedes im kao razlog dizanja kredita "zelim financirati razvoj jedne video igre" i onda gledas sluzbenika na odjelu za kredite kako te ismijava.

Daj probaj pa nam javi kako je proslo.

20 miliona Eura da podignem za izradu igre? Jesi li lud?

Evo šta bih ja uradio sa 20 miliona Eura:

• Platio bih dizajnere da mi dizajniraju auto
  • U svom gradu napravio state-of-the-art fabriku
  • Zaposlio 500 ljudi i prehranjivao time još 1500 (njihove familije)
  • Počeo proizvoditi auta i uz jak marketing prodavao ih kao domaća u Hrvatskoj, BiH i Srbiji

Nedavno je moj tata pravio hidroelektranu, takozvanu MHE (mini hidroelektranu), za 20 miliona Eura mogao bih napraviti 34 takve hidroelektrane, opskrbljavati 2 manja grada čovječe!

P.S.

Auta sam nako naveo, isto tako bih mogao napraviti postrojenja za izradu čunjeva, bicikala, cestovnih znakova, lampi, krema za lice, sokova, radijatora, solarnih panela, televizora i sl.

Poruka je uređivana zadnji put čet 5.4.2012 12:47 (Mentalist).
5 godina
Stari, aj nemoj komentirati financiranje igara jer nemaš pojma koliko jedan AAA projekt košta sveukupno.
I used to play a little, but a little wouldn't do it, so the little got more and more.
3 godine
protjeran
Danny_HR kaže...
Stari, aj nemoj komentirati financiranje igara jer nemaš pojma koliko jedan AAA projekt košta sveukupno.

Čisto sumnjam da tip iz fazona s 0 Eura okupi 525 developer-a i slično i krene u izradu AAA projekta kao svog prvog. Stvari funkcioniraju malo kompliciranije.

Većina vas pretjeruje u tome koliko su igre teške za razviti.

5 godina
neaktivan
Mentalist kaže...

Prosjecna AAA igra kosta 20-ak milja dolara, tako da nije ni daleko... SW:TOR je kostao 200 milja, ali to je vec ekstrem.

Prosjecne one-developer indie igre kostaju par sendvica i puno vremena, ali to je opet ekstrem na drugu stranu...

Poruka je uređivana zadnji put čet 5.4.2012 12:55 (Beno).
5 godina
Super, kad nisu toliko teške za izraditi zašto nisi izdao ni jednu do sada?

Zašto nije svaki drugi forumaš izdao bar jednu? I zašto developeri redovito propadaju bez izdavača?
4 godine
Beno kaže...
Mentalist kaže...

Prosjecna AAA igra kosta 20-ak milja dolara, tako da nije ni daleko... SW:TOR je kostao 200 milja, ali to je vec ekstrem.

Prosjecne one-developer indie igre kostaju par sendvica i puno vremena, ali to je opet ekstrem na drugu stranu...

Stvarno bih volio da mi netko kaze na sta vecina tog novca ide za razvoj jedne igre.

The only thing I put before me is do re.
3 godine
protjeran
Beno kaže...
Mentalist kaže...

Da, SW: TOR je koštao pola milijarde. Neka se radio 5 godina i neka je je developer imao prosječnu plaću 1500 Eura, zaključujemo da je na njemu radilo 2220 ljudi.

To je cijeli centar mog grada. Vjerovatno od tih 2200 (ako sam dobro sračunao, a postoji šansa da nisam) oko 300 su bili koordinatori jer je teško upravljat tolikim ljudima.

5 godina

SW:TOR je MMO pa sam po sebi zahtjeva veće ulaganje, vjerojatno zbog potrebne infrastrukture.
Razvoj BF3 je bio oko 50-ak mil. dolara ako se ne varam, GT5 isto tako negdje.

Mentalist kaže...

Da, SW: TOR je koštao pola milijarde. Neka se radio 5 godina i neka je je developer imao prosječnu plaću 1500 Eura, zaključujemo da je na njemu radilo 2220 ljudi.

To je cijeli centar mog grada. Vjerovatno od tih 2200 (ako sam dobro sračunao, a postoji šansa da nisam) oko 300 su bili koordinatori jer je teško upravljat tolikim ljudima.

Cijena projekta nisu samo plaće, tu je infrastruktura, licence, marketing bez kojeg nema od igara ništa itd.

BTW malo koja igra je u razvoju manje od 5 godina. Govorim o AAA naslovima.

Poruka je uređivana zadnji put čet 5.4.2012 13:03 (Danny_HR).
2 godine

Dosta idemo u off topic, al ajmo vidjeti:

Prosjecna placa (mjesecna) programera.

Prosjecna placa (mjesecna) modelera.

itd.

itd....

(Igra se proizvodi 2-3-4 godine.)

I sad jos placanje softvera koji ce se koristiti za izradu.

Izdavanje igre.

I kolko bi izrada jedne igre za takvu tvrtku stajala.....

Buzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
Poruka je uređivana zadnji put čet 5.4.2012 13:05 (Games 4 life).
3 godine
protjeran
Danny_HR kaže...
Super, kad nisu toliko teške za izraditi zašto nisi izdao ni jednu do sada?

Zašto nije svaki drugi forumaš izdao bar jednu? I zašto developeri redovito propadaju bez izdavača?

Zato što je cijela industrija prenapuhana čovječe. Nema te igre koja zaradi milijarde, nema te igre koja se proda u milijarde primjeraka! I svake druge godine izađe neka igra za koju se se ljudi trudili.

Ako porediš igre s filmom, vidjet ćeš da AAA filmovi imaju neuporedivo veću kvalitetu od istih igara!

VirtUoso kaže...

Stvarno bih volio da mi netko kaze na sta vecina tog novca ide za razvoj jedne igre.

Sad će ti doći neki pametnjaković i reći će ti da to ide na:

• 1000 sati dijaloga između 50 ultra loših glumaca
  • developerski tim koji radi 24 sata dnevno
  • vrhunsku muziku (to bi skladatelj skladao i za 10k Eura, cijelu igru)
  • prevoz
  • hrana
  • oprema
  • licence

Eto na šta se potroši pola milijarde.

3 godine
protjeran

Nisam vidio da je Danny već naveo stvari i nisam se htio njemu narugati kad sam rekao  pametnjaković  jer njegov post nisam ni vidio (post-ao ga je kad sam ja pisao svoj).

Što je to danas marketing? Otići na 10 foruma i post-ati link za objavljeni trailer na Youtube-u?

Infrastruktura? Pa developeri rade za stolom u svojoj kući, nisu bauštelci da moraju biti svi na istom mjestu.

5 godina
Mentalist kaže...
Ako porediš igre s filmom, vidjet ćeš da AAA filmovi imaju neuporedivo veću kvalitetu od istih igara!

Potpuno subjektivno.

3 godine
protjeran
Danny_HR kaže...
Mentalist kaže...

Potpuno subjektivno.

100% subjektivno.

Još nisam vidio igru koja je u apsolutno svakom segmentu savršena, tehnički govoreći. Prenaglio sam se u izjavi i hvala na opomeni. Igre postoje tek petnestak godina, a filmovi već stotinu.

3 godine

Problem sa EA-om je sto je to tvrtka iskljucivo profita a ne kreativnosti.

Primjer: Da DICE ima drugog izdavača (koji bi poslusao prijedloge tvoraca igre i samog community-a), Battlefield 3 bi bio daleko bolja igra nego sto je sad (a i sad je dobra). No, oni su odlucili igrati na sigurno, uzeli EA za izdavaca i sada ovi diktiraju kako ce daljni razvoj igre ici. To sto njihovi zahtjevi nemaju veze sa BF fransizom kao takvom nije bitno, bitno je da lova kapa.

Poslovno gledajuci, ne moze se prigovoriti tom nacinu vodjenja tvrtke. Gledajuci na bilo koji drugi nacin, oni su uzas tvrtka.

sig
5 godina
Mentalist kaže...
 Infrastruktura? Pa developeri rade za stolom u svojoj kući, nisu bauštelci da moraju biti svi na istom mjestu.

Buraz, znaš li koliko servera je potrebno za upogoniti jedan prosječan MMO? Koliko košta sam hardver a koliko kompletna mreža koju treba osigurati da bude aktivna neovisno o svemu?

Mislim, i sam znam malo o tome pa bi možda bilo bolje da ti o tome priča netko iz prve ruke, možda Deus.

Marketing je puno veća stavka od odlaska po forumima, tvitanja i objavljivanja videa na youtubeu. To pali za indie igre, za veće igre ne jer je njima potrebna veća baza igrača.

Kako loš marketing može ubiti dobru igru možeš vidjeti po Homefrontu primjerice, kojem je marketing van SAD-a bio ravan nuli.

Mentalist kaže...

Još nisam vidio igru koja je u apsolutno svakom segmentu savršena, tehnički govoreći. Prenaglio sam se u izjavi i hvala na opomeni. Igre postoje tek petnestak godina, a filmovi već stotinu.

Ne postoji ništa apsolutno savršeno u svakom pogledu, osim možda mene, tako da ni taj argument nije važeći.

5 godina
Matty kaže...

Problem sa EA-om je sto je to tvrtka iskljucivo profita a ne kreativnosti.

Primjer: Da DICE ima drugog izdavača (koji bi poslusao prijedloge tvoraca igre i samog community-a), Battlefield 3 bi bio daleko bolja igra nego sto je sad (a i sad je dobra). No, oni su odlucili igrati na sigurno, uzeli EA za izdavaca i sada ovi diktiraju kako ce daljni razvoj igre ici. To sto njihovi zahtjevi nemaju veze sa BF fransizom kao takvom nije bitno, bitno je da lova kapa.

A opet je vjerojatno najbolji mrežni FPS ikad napravljen. Napredovao je svjetlosnim godinama brže od konkurencije.

DICE nije uzeo EA kao izdavača, EA je vlasnik DICE-a.

EA-ove igre su mahom najprodavanije i najbolje ocjenjivane u svojim žanrovima, hoćeš od sportskih igara, RPG-ova, akcijskih igara, FPS-ova... Kako onda tvrditi da im je kvaliteta nula?

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice