HAKOM opet u pravu

poruka: 122
|
čitano: 6.635
|
moderatori: F1-IVO
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug Onlinea. U nastavku se nalaze komentari na "HAKOM opet u pravu".
5 godina
Re: HAKOM opet u pravu
Ziga kaže...

Sjećam se prije dosta godina kada je T-com sproveo optiku u moju ex zgradu u Sopotu, na užas Bneta koji je prije 2 god provukao kabelski sistem..

Naravno ni dan danas optika nije radila ni sekunde. {#}

Kilometri optike su svuda naokolo samo čekali odobrenje za početak. No obzirom na ova HAKOM-ova rješenja pitanje je kad će početi, bez obzira što formalno sad mogu.

4 godine
dantex kaže...

Ne znam, mlad sam ne razumijem se u mutne poslove ni u mlaćenje prazne slame po državnim uredima

kao "tech guy" u kući koji se brine o svemu što u sebi imaviše od 4 tranzistora mogu reć da jsu t-com gamad jedna - barem što se tiče mog djela kao korisnika
no pustit ću sada to jer moje žalopojke nikome ništa ne pomažu

nego moram pitati što se nitko nije sjetio ideje - dosadašnja infrastruktura neka postane dostupna svakom operateru, a ona buduća svako za sebe - mislim da bi takav postupak ubrzao uvođenje optike više nego samo ostavljanje monopola t-comu - struktura je dosupna i svi operateri mogu dalje širiti svoje usluge, a t-com ne gubi motivaciju za postavljanje optike jer sve što dalje postavi je njego
time se t-comu može "naplatiti" preuzimanje infrastrukture za džaba, i svi sretni, osim t-coma koji je malo smušen, al bogati neće propast, nego mu se monopol narušava!
to znači da će ako želi zadržati korisnike zapravo dati uslugu koja vrijedi mukom zarađene plaće, i to za manji dio te iste plaće

Problematika nije tako jednostavna.

Dosadašnja infrastruktura i jest dostupna svakom operateru, ali uz plaćanje, pitaš kome?, pa naravno T-Com-u. Buduća infrastruktura prema ovoj odluci HAKOM-a bi također trebala biti dostupna svima po tržišnim uvjetima, a ne da ovise o dobroj volji vlasnika (u ovom slučaju T-Com-a koji je prvi počeo sa uvođenjem optike) koji bi očito htio zadržati diskrecijsko pravo kada će dozvoliti konkurenciji da im konkurira (vjerojatno nikada, a možda i malo kasnije).

Osim toga činjenica je da su 'magistralni optički vodovi' u vlasništvu T-Com-a, a pitanje vlasništva nad DTK (distributivno telekomunikacijskom kanalizacijom) je još uvijek neriješeno.

Prijedlog da buduću infrastrukturu gradi svako za sebe je besmislena, jer ni u najbogatijim državam svijeta ne bi bilo isplativo (ni zdravorazumski) da svaki operater gradi svoju mrežu do svakog potrošača.

Srž problema je u tome što T-Com kao najveći (i sa svim nasljeđem koje ima) ima najbolje preduvjete za izgradnju (ustvari dogradnju) optičke mreže, jer je praktično do svake centrale došao sa optičkim vodovima, i sad još 'samo' treba postaviti optiku na trasi 'lokalnih petlji', dakle od  centrale do krajnjih korisnika. Sukob proizlazi iz činjenice da T-Com želi izgradti optičku mrežu i tako ponovo doći u monopolistički položaj, a ostali operateri bi htjeli da im netko drugi izgradi mrežu (za koju usput nemaju ni dovoljno novaca) koju bi oni onda koristili po jednakim uvjetima kao i onaj tko je izgradio.

Sve to se moglo puno efikasnije riješiti da je umjesto politike (i gladnog novčanika političara) prevladao razum i da je primjenjen isti princip kao kod radio-difuzije (emitiranja TV i radio signala), i da je DTK izdvojen u zasebnu firmu pod strogim nadzorom džave.

5 godina
maxym kaže...

Sve to se moglo puno efikasnije riješiti da je umjesto politike (i gladnog novčanika političara) prevladao razum i da je primjenjen isti princip kao kod radio-difuzije (emitiranja TV i radio signala), i da je DTK izdvojen u zasebnu firmu pod strogim nadzorom džave.

Lijepo zamišljeno, ali neizvedivo.

Tko bi vršio onda investicije u FTTH i ostalu infrastrukturu? Država? {#}

4 godine

Investicije u optiku i održavanje postojeće mreže bi obavljala gorespomenuta firma (ustanova, poduzeće, whatever...) sa sredstvima koja bi dobivala od države koje bi opet država mogla namaknuti namjenskim porezom (dadžbinom, taksom, what...) od samih internet providera.  Dakle, tko je više zaradio, više bi i uložio.

5 godina
maxym kaže...

Investicije u optiku i održavanje postojeće mreže bi obavljala gorespomenuta firma (ustanova, poduzeće, whatever...) sa sredstvima koja bi dobivala od države koje bi opet država mogla namaknuti namjenskim porezom (dadžbinom, taksom, what...) od samih internet providera.  Dakle, tko je više zaradio, više bi i uložio.

Jasno ti je da to nitko ne bi prihvatio na takav način? I da su investicije potrebne prije, ne nakon?

Možeš zamisliti rješavanje problema? Imaš DTK + razvod, imaš T-com s centralama i svojom operativom, ISP-a s njegovom operativom, državu s investicijskim ograničenjima itd.?

Strah me i pomisliti zvanje SZK i izreći "Internet mi prekida".

3 godine
Old Iggy kaže...
Ziga kaže...

Sjećam se prije dosta godina kada je T-com sproveo optiku u moju ex zgradu u Sopotu, na užas Bneta koji je prije 2 god provukao kabelski sistem..

Kilometri optike su svuda naokolo samo čekali odobrenje za početak. No obzirom na ova HAKOM-ova rješenja pitanje je kad će početi, bez obzira što formalno sad mogu.

Morat će početi prije ili kasnije, jer je ovakva situacija najgora i za t-com. Uostalom, ne znam čemu uopće raspravljati o HAKOM-ovim rješenjima kada su jedina moguća. Bolje malo pričekati nego imati optiku odma sad, ali samo u režiji T-Com-a i po njihovim super cijenama. Tada bi se patili kao i sa ADSL-om u početku i jambrali bi zašto je optika toliko jeftinija preko granice...

Poruka je uređivana zadnji put sri 18.4.2012 12:08 (ojpi).
5 godina
ojpi kaže...
Old Iggy kaže...
Ziga kaže...

Morat će početi prije ili kasnije, jer je ovakva situacija najgora i za t-com. Uostalom, ne znam čemu uopće raspravljati o HAKOM-ovim rješenjima kada su jedina moguća. Bolje malo pričekati nego imati optiku odma sad, ali samo u režiji T-Com-a i po njihovim super cijenama. Tada bi se patili kao i sa ADSL-om u početku i jambrali bi zašto je optika toliko jeftinija preko granice...

Jest najgora, ali pitanje je kako će se T-com postaviti. Oni imaju snage i reći "nećemo u to". A onda je pitanje tko će im moći reći "morate".

3 godine
ojpi kaže...
Old Iggy kaže...
Ziga kaže...

koliko godina oni jos imaju koncesiju na infrastrukturu? mislim na t-srot. siurno im nismo dali na vijecno svu kompletnu infrastrukturu HR. ako jesmo onda zali Boze Hrvata.

4 godine
Old Iggy kaže...

Jest najgora, ali pitanje je kako će se T-com postaviti. Oni imaju snage i reći "nećemo u to". A onda je pitanje tko će im moći reći "morate".

EU?

Pa nahebali su ih i sa širokopojasnim u vrijeme pridruživanja kad je preko noći trebalo izmisliti... Sad se više ne sijećam brojike novih korisnika (odnosno kućanstva koja koriste širokopojasni). Odjednom si mogo dobiti internet i u špilji na Zavižanu.

Znam da i ovaj novi misitar prometa što je nasljedio Komadinu malo brije na net i te šeme. Treba vidjeti što on ima na pameti.

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
5 godina
Loto kaže...

koliko godina oni jos imaju koncesiju na infrastrukturu? mislim na t-srot. siurno im nismo dali na vijecno svu kompletnu infrastrukturu HR. ako jesmo onda zali Boze Hrvata.

To je pitanje za milijun dolara.

Iskreno se nadam da će se bar DTK uspjeti vratiti lokalnoj samoupravi. Ostatak infrastrukture je ipak njihov.

4 godine
Old Iggy kaže...

Jasno ti je da to nitko ne bi prihvatio na takav način? I da su investicije potrebne prije, ne nakon?

Možeš zamisliti rješavanje problema? Imaš DTK + razvod, imaš T-com s centralama i svojom operativom, ISP-a s njegovom operativom, državu s investicijskim ograničenjima itd.?

Strah me i pomisliti zvanje SZK i izreći "Internet mi prekida".

Misliš da bi ih netko pitao da li prihvaćaju takav način rada?

Investicije nisu nikakav problem, uzme se kredit, napravi insfrastruktura, a kredit se otplaćuje od 'poreza' internet operaterima.

U firmi koja bi se bavila izgradnjom i održavanjem distribucijske mreže bi i tako radili ljudi koji sada rade (ili su radili pa dobili okaz) u TCom-u, pa bi kvaliteta usluge bila u najmanju ruku ista ili slična kao do sad, bez straha da će te ovim čudom gledati kada ih nazoveš zbog problema, a i riješenje problema bi bilo lakše i brže jer nema kilavih posrednika kao sad.

5 godina
maxym kaže...

Misliš da bi ih netko pitao da li prihvaćaju takav način rada?

Investicije nisu nikakav problem, uzme se kredit, napravi insfrastruktura, a kredit se otplaćuje od 'poreza' internet operaterima.

U firmi koja bi se bavila izgradnjom i održavanjem distribucijske mreže bi i tako radili ljudi koji sada rade (ili su radili pa dobili okaz) u TCom-u, pa bi kvaliteta usluge bila u najmanju ruku ista ili slična kao do sad, bez straha da će te ovim čudom gledati kada ih nazoveš zbog problema, a i riješenje problema bi bilo lakše i brže jer nema kilavih posrednika kao sad.

Lijepo zvuči, neizvedivo u praksi. Nažalost nema jednog jedinog primjera u praksi koji bi pokazao izvedivost toga, posebno pod državnom kapom.

4 godine

Pa evo ti OiV i TV kuće, čisto sumnjam da je prelazak na digitalno emitiranje televizijama financirala država. A i OiV se vjerojatno financira iz nameta koje plaćaju TV-kuće, jer nekad je to sve bilo pod kapom HRT-a.

Stvar je samo volje, i odluke. Nevezano za ovu temu, ali da mi je netko prije 15-ak godina rekao da će kafići zimi raditi samo do 23:00, a jeti do 24:00, rekao bih da je to nemoguće, i bilo je, dok netko u državi nije rekao 'stop', poslao par inspekcija sa specijalcima u gluho doba noći, naplatio nekoliko masnih kazni vlasnicima, i u sedam dana uveo reda. Doista se sve može ako se hoće, pitanje je samo tko ima kakav interes.

5 godina
maxym kaže...

Pa evo ti OiV i TV kuće, čisto sumnjam da je prelazak na digitalno emitiranje televizijama financirala država. A i OiV se vjerojatno financira iz nameta koje plaćaju TV-kuće, jer nekad je to sve bilo pod kapom HRT-a.

Stvar je samo volje, i odluke. Nevezano za ovu temu, ali da mi je netko prije 15-ak godina rekao da će kafići zimi raditi samo do 23:00, a jeti do 24:00, rekao bih da je to nemoguće, i bilo je, dok netko u državi nije rekao 'stop', poslao par inspekcija sa specijalcima u gluho doba noći, naplatio nekoliko masnih kazni vlasnicima, i u sedam dana uveo reda. Doista se sve može ako se hoće, pitanje je samo tko ima kakav interes.

OIV je super rješenje, ali za televiziju, ne telekome. Nikakvu paralelu ne možeš povući jer su troškovi, investicije, količina posla, održavanja i slično nemjerljivi.

Ja osobno ni u ludilu ne bih ništa dao državi, osim možda kontrole rada (a vidljivo je koliko i to može raditi).

4 godine
njonji kaže...
ojpi kaže...

513kn mjesečno za 30mbita na optici, haha, eto kakve bi cijene plaćali sljedećih xy godina da je T-Comu ostavljen monopol na optiku.

Nitko te ne sili da koristiš taj paket sa optikom i tom brzinom. I dalje će postojati normalne ADSL brzine i cijene, a i to su samo pretpostavke i neće biti zauvijek te cijene čak i da su točne, ali koliko vidim prema tom cjeniku 20 Mbps je na optici jeftinije nego sada šta imamo na ADSL-u... {#}

+ naravno možeš koristiti na optici u svakoj sobi maxtv uz tu brzinu a ne parica vam ne dopušta itd {#}

Bas, mogli bi i nama uvesti limite za prekoracenje "flat-a"...... npr. 20/20 = max 50GB mjesecno limita, 30/30 = 100GB mjesecno, 40/40 = 150GB mjesecno..... pa ti vidi, i sto kada prekoracis limit? tamo vani smanje brzinu na nekih 1-10 Mbps (zna biti sporije od sporog ADSL-a) i reci mi nesto, za 10-15 dana recimo prekoracis limit i onda poslije surfas sa prastarom ADSL brzinom? znaci, pola mjeseca imas ADSL brzinu, a placas punu cijenu za optiku odnosno puno vecu brzinu, a tu brzinu neces osjetiti onako kako bi trebao. Dzaba nam optika ako ce uvoditi limite (kod nas bi mogli limiti biti jos gori), ako se upload nece drasticno povecati etc...

Ne stavljajte ruku u ventilator dok ventilator radi. Upozorenje na klimatizacijskom uređaju
Poruka je uređivana zadnji put sri 18.4.2012 16:17 (lovac82).
4 godine
HAKOM opet u pravu

"Flat" ili Neograničeno je suprotno od ograničenoga. Dokle god plačamo brzinu + promet, onda ne mogu ograničavati brzinu ili promet.

4 godine
maxi kaže...

"Flat" ili Neograničeno je suprotno od ograničenoga. Dokle god plačamo brzinu + promet, onda ne mogu ograničavati brzinu ili promet.

Pa da, ali to bi se moglo promijeniti kada nam ponude znatno vece brzine... kao, fer koristenje, ne zagusujte drugima vezu bla bla....

Ne stavljajte ruku u ventilator dok ventilator radi. Upozorenje na klimatizacijskom uređaju
5 godina
HAKOM opet u pravu

kolko ja znam neki tip je tužio at&t u americi što su mu za mobilni flet nakon nekog prometa smanjivali brzinu, i dobio je
aiko ja mislim da je to bio samo lokalni sud, pa at&t nije smio odvjetnike svoje dovesti

Ovo je moj potpis...
4 godine
HAKOM opet u pravu

Cijena ADSL-a do 20 Mbit/s 337 kn + flat 101kn = ukupno 438kn. Cijena optičkog pristupa internetu brzine 20 Mbps iznosila bi 395 kn mjesečno. Sve su cijene s PDV-om. Ako na optici u ovu cijenu nije uključen i promet, onda je po ovome je jeftinije ostati na ADSl-u. 438:496.

5 godina
maxi kaže...

Cijena ADSL-a do 20 Mbit/s 337 kn + flat 101kn = ukupno 438kn. Cijena optičkog pristupa internetu brzine 20 Mbps iznosila bi 395 kn mjesečno. Sve su cijene s PDV-om. Ako na optici u ovu cijenu nije uključen i promet, onda je po ovome je jeftinije ostati na ADSl-u. 438:496.

Mala je razlika sto je jedno 20 Mbit, drugo do 20 Mbit. Plus ako na to nabaciš koji MaxTV...

5 godina
maxi kaže...

S tim da si zaboravio na brzinu uploada, koja je kod optike (ili VDSLa) također 20Mbit/s, a kod ADSLa je teoretska 1Mbit/s, iako operateri najčešće ne idu iznad 768kbit/s.

The written word is the only way to present yourself on the forum. So if you type like an idiot, people will assume you are one.
4 godine
Pupi kaže...
maxi kaže...

S tim da si zaboravio na brzinu uploada, koja je kod optike (ili VDSLa) također 20Mbit/s, a kod ADSLa je teoretska 1Mbit/s, iako operateri najčešće ne idu iznad 768kbit/s.

Ma nemoj, eto ti tamo u Njemackoj.... VDSL je goli ku*** s uploadom.

5 godina
lovac82 kaže...
Pupi kaže...
maxi kaže...

Ma nemoj, eto ti tamo u Njemackoj.... VDSL je goli ku*** s uploadom.

Takva je politika operatera. Mogu, ali ne žele.

The written word is the only way to present yourself on the forum. So if you type like an idiot, people will assume you are one.
5 godina
Loto kaže...

Zauvijek, to je sve prepušteno (poklonjeno jer se nigdje u ugovoru ne navodi cijena niti pojedinačno stavka i / ili točan stupanj izgradnje u trenutku preuzimanja tvrtke HT).

Nešto kao, "eto, kupujete firmu, pa evo vam još i ovo (DTK)".

His eyes were eggs of unstable crystal, vibrating with a frequency whose name was rain and the sound of trains, suddenly sprouting a humming forest of hair-fine glass spines
4 godine
c0unt.0 kaže...
..

Nešto kao, "eto, kupujete firmu, pa evo vam još i ovo (DTK)".

- polutočno, tj nije navedeno da je u kupnju uključen i DTK, ali su ga dobili (dobri lobisti, interesi).

- i jedan btw (koji nije sporedan), korištenje MORHove relejne opreme bez plaćanja sve ove godine... tako da i o no što nisu dobili (đabe) koristili su po istoj tarifi, istovremeno domaća tarifa/usluga, je dvostruko lošija od npr Dojčlandske. ... i to sve može jer su interesi naroda MudrihLjudi (neko takvo ime..)

HAKOM ne brani tecomu optiku, nego zahtjeva iznajmljivanje ostalima pod jednakim uvijetima.

- i pravi btw, što je s razdvajanjem usluga i cjenicima, 90dana je prošlo, što s također jednakim pravilom za reklamno-isporučeno, tj da više ne može na reklami (i računu) biti npr 24mbit ako je isporučeno npr 10mbit itd.. to su konkretne sitnice važne za korisnika ali nakon početne vjesti nema novih updatea, mada su rokovi prilagodbe prošli..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 mjeseci
ihush kaže...

- i pravi btw, što je s razdvajanjem usluga i cjenicima, 90dana je prošlo, što s također jednakim pravilom za reklamno-isporučeno, tj da više ne može na reklami (i računu) biti npr 24mbit ako je isporučeno npr 10mbit itd.. to su konkretne sitnice važne za korisnika ali nakon početne vjesti nema novih updatea, mada su rokovi prilagodbe prošli..

Koliko znam, razdvojili su ih, ali ti to apsolutno nista nece znaciti jer sada nude npr posebno internet, a posebno internet + telefon, po istoj cijeni (istoj kao i do sada). HR zakoni su puniji rupa os CH sira

4 godine
neaktivan
HAKOM opet u pravu

http://www.vecernji.hr/biznis/eu-ce-vratiti-85-posto-novca-ulozenog-optiku-clanak-399930

Evo malo dodatnih vijesti!

Koliko sam skuzio HT ne bi dao konkurenciji da se sluze njihovom infrastrukturom, iako bi im ovi plaćali određenu naknadu za to, i da je to ustvari spor između HAKOM-a i HT-a.

5 godina
Bobosmrade kaže...

http://www.vecernji.hr/biznis/eu-ce-vratiti-85-posto-novca-ulozenog-optiku-clanak-399930

Evo malo dodatnih vijesti!

Koliko sam skuzio HT ne bi dao konkurenciji da se sluze njihovom infrastrukturom, iako bi im ovi plaćali određenu naknadu za to, i da je to ustvari spor između HAKOM-a i HT-a.

Nema ništa posebno novo - tu je jedino pitanje tko definira cijenu za druge ISP-ove. HAKOM ili HT.

Na stranu detalji tehničke izvedbe, eventualne promjene već implementirane optike itd, tj. tko snosi troškove za takve stvari.

4 godine

Sad na jednom portalu čitam gdje ekipa ragea jer skidaju prilikom skidanja s jednih servera, brzina im ne prelazi 500 kb/s. Većina replyjeva izgleda tipa - imam vezu te i te brzine, geo-lokacija mi je ta i ta i skida mi tolko i tolko. I većinom to izgleda ovako 100/100 većinom negdje u EU/US/Canada/JAR, skida mi 0.5Mb/s.

Vjerojatno da napišem da sam kod glavnog providera u svojoj državi i da mi je veza 4/0.25 ekipa bi pomrla od smijeha. Da budem iskren, i sram bi me bilo napisati brzinu. Kad ću ja biti u mogućnosti uopće uvest 100/100.

Doduše sad ću morati dići barem na 10/0.5 jer ovo već odavno udara u plafon, ali i to su dimni signali naspram 100/100. Što je najgore, sad gledam Amis i slične alternativce da kod njih uzmem jer T-com je bolesno preskup za ono što nudi plus što im je briga za klijente negdje 2 metra pod zemljom.

Da znam da T-com će kroz par mjeseci pustiti pravu optiku, pa makar i 400 kuna ju plaćao, uzeo bih ju, jer barem znam što plaćam, a ne ovdje za duplo jeftinije životariti na 4/0.25.

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
3 godine
HAKOM opet u pravu

U Njemačkoj u pojedinim gradovima T-com nudi direktno priključenje na optiku (FTTH) sa brzinama 100/50 i 200/100.

https://www.telekom.de/glasfaser/#!/Giganetz

01101110 01101010 01101111 01101110 01101010 01101001
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice