Evo šta sam napisao u jednoj drugoj temi o istom ovom problemu:
"T-com (tj. Deutsche Telekom) je platio za HT par milijardi kuna (ostali operateri 0kn) i još su toliko uložili u širenje bakrenih i optičkih vodiča... naravno da onda nisu zadovoljni kada im dođe neki drugi operater ili hakom i traži isto to džabe ili za niže nego što oni samo smiju jer im hakom odredi minimum. Hakom stvarni previše kaki, evo gledam baš makedonski tcom, nije im nitko kakio u mozak i šta mislite šta se dogodilo? ljudi imaju optiku i to po ovim cijenama preračunato: brzina 20/20 134kn, 30/30 207kn i 40/40 268kn, a obični adsl započinje od 6 mbps za 73kn (ima ih još da ne nabrajam), koga zanima neka googla i sa google translate prevede, vidit će da su cijene interneta+pozivi isto skroz jeftini, a 3max sa optikom 15/15 za 219kn pa naviše... hebemu ako makedonci mogu imati takvo što a mi moramo zbog hakoma koji radi u "interesu građana" imati ovakve gluposti a mogli smo već biti pola korisnika na optici..."
Zato nemojte govoriti da je tcom dobio sve džabe jer oni su platili milijarde kuna za HT, a ostali operateri ništa. Ovo šta HAKOM radi je kontraproduktivno kako god gledali na to. I eto gore na primjeru Makedonije vidimo da uvođenje optike bi samo pogodovalo nama korisnicima, a drugi bi operateri (reselleri zapravo, preprodavaju samo tcomove usluge, ne svi ali većina) imali bakrenu vezu rasterećenu i mogli bi preko nje nuditi sve usluge. Tako da kako god okrenete svima bi nam bilo bolje da je presuda bila suprotna (čak bi i za LTE bilo bolje jer bi imali veću propusnost između baznih stanica i ostatka mreže).

(to što je država natjerala ljude da plate par tisuća maraka jer sama nije mogla isto nije u redu ali tu ne treba tražiti krivca negdje drugo). Ukratko, ovako kako je je kontraproduktivno, to se trebalo drugačije riješiti, ali nadajmo se najboljem sada, ja držim fige