- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Ja jos uvijek ne vidim svrhu sluzenja SSD-a kako cache memorije.
Pa jednostavno je:
brza memorija > sporija memorija
S time da je magnetski medij u ovoj prici sporija a ssd brza memorija :D Da bi vidio prednosti SSD-a kao cache memorije trebao bi raditi sa aplikacijama koje cesto koriste disk za nekakav cache ili privremenu pohranu (meni na pamet pada nekoliko video i audio aplikacija koje znaju biti dosta zahtjevne po disk).
Sve je to u redu, ali - cost-effectivness je nula. Proizvod je bezobrazno preskup za ono sto nudi.
Zasto bih kupio po toliko smijesnoj cijeni nesto, ako postoji drugi proizvod koji ga ocito nadmasuje - i to bez petljanja za cacheiranjem?
Zasto bih kupio po toliko smijesnoj cijeni nesto, ako postoji drugi proizvod koji ga ocito nadmasuje - i to bez petljanja za cacheiranjem?
Samo cjenovno nadmasuje. SLC je SLC, i usporediv je samo sa drugim SLC memorijama.
SLC memorije bi, jelte, trebale biti trajnije & pouzdanije. Treba li to doista nekome je neko posve drugo pitanje.
Samo mi nije jasan ovaj tvoj upis o izbjegavanju petljana za cacheiranjem. To budes izbjegao samo ako potpuno uklonis magnetske medije i prijedes na flash.
Samo cjenovno nadmasuje. SLC je SLC, i usporediv je samo sa drugim SLC memorijama.
SLC memorije bi, jelte, trebale biti trajnije & pouzdanije. Treba li to doista nekome je neko posve drugo pitanje.
Samo mi nije jasan ovaj tvoj upis o izbjegavanju petljana za cacheiranjem. To budes izbjegao samo ako potpuno uklonis magnetske medije i prijedes na flash.
Da, SLC su brze, trose manje energije, trajnije su i pouzdanije (u smislu - toleriraju veci broj R/W cycleova) od obicnog MLC-a, ali - majku mu, postoji overprovisioning (kojeg kod nekih driveova cak mozes dinamicki kontrolirati), postoji eMLC i postoji zapravo ono fundamentalno pitanje: hoce li itko pri zdravoj pameti za enterprise usage uzimati SSD od 20 GB? Naravno da nece, Hawley Creek je ocito namijenjen za consumer-grade upotrebu, pa je odabir SLC-a za takav disk ne samo nepotrebno, vec i nerazumno.
Zato sam i napisao o izbjegavanju cacheiranja - ako si kliknuo na linkove u mom prvom postu, jasno ti je da su ti SSD-ovi daleko prirodniji i cjenovno efikasniji za 99+ % korisnika i entuzijasta, a naravno da uzimanjem solo SSD-a izbjegavas cacheiranje :)
Najzad, sjetio sam se i sjajnog OCZ Synapse cachea, koji prema reviewovima zaista fantasticno odradjuje svoj posao uz to dajuci cache veceg kapaciteta za manje novce (vjerojatno je dostupan vani od 130 USD za 64 GB cache) - tako da ako ti je zaista potrebno cacheiranje do 2 TB diska, to je tehnologija koja po onome sto ja vidim, je daleko bolji izbor od precijenjenog Hawleya.