I hrvatske banke na udaru hakera

poruka: 65
|
čitano: 6.067
|
moderatori: F1-IVO
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug Onlinea. U nastavku se nalaze komentari na "I hrvatske banke na udaru hakera".
4 godine
neaktivan

Velika zamjerka nasim bankama - nisu u stanju podrzati platformu koja je poprilicno sigurna (a vjerojatno ce i ostati!): Mac. Poslovnim korisnicima NAMECE se koristenje Windows baziranih rjesenja (citac kartica + proprietary software), sto nije nimalo dobro.

Poruka je uređivana zadnji put čet 3.12.2009 21:38 (stakor).
4 godine

IMO malo premalo info u clanku.

Konkratno

Međutim, zahvaljujući zahtjevima Hrvatske narodne banke, domaće banke koriste dvostruku autentifikaciju

Što to tocno znaci?

Bogataš

Bogataš

Bogataš

Bogataš

2 godine
protjeran

Molim da barem redakcija Bug-a bude pametna i prepozna (pročita) što je prava definicija (i tko su) hakera. Jer je to vrijeđanje jedne zajednice koja nema veze sa ovakvim postupcima.

Pojam koji je točan je CRACKER, a ne HACKER.

Hvala.

Prepolovit ću pučanstvo jer ne volim kretene
Poruka je uređivana zadnji put čet 3.12.2009 21:49 (Buffer Overflow).
4 godine
RE: I hrvatske banke na udaru hakera
stakor kaže...

Velika zamjerka nasim bankama - nisu u stanju podrzati platformu koja je poprilicno sigurna (a vjerojatno ce i ostati!): Mac. Poslovnim korisnicima NAMECE se koristenje Windows baziranih rjesenja (citac kartica + proprietary software), sto nije nimalo dobro.

Mac je sve samo ne siguran.

On je siguran za obicne korisnike jer mali broj ukupnih korisnika u svijetu koristi Mac.

Samim time, crackeri, hackeri ne rade viruse i ne trude se probijati zastite Mac OSa jer nece dobit nista s tim.

Ili si naivan pa mislis da postoji neprobojna zastita?

- Psiho246
4 godine
Zoidberg kaže...

IMO malo premalo info u clanku.

Konkratno

Međutim, zahvaljujući zahtjevima Hrvatske narodne banke, domaće banke koriste dvostruku autentifikaciju

Što to tocno znaci?

Podrazumijeva korištenje tokena ili čitača kartica.

- ako gori zeleno, ne znači da sam tu -
4 godine

To su sve strane banke, samo je ostalo ime...

4 godine
stakor kaže...

Prvo, neke banke jesu koristile Macove, ali je ukupan Macov TCO ogroman, a ne daje toliku sigurnost. K tome, kontrolirana Windows okolina je vise nego dovoljno sigurna.

4 godine

e ovo nisam znao, da smo i mi u nečem bolji:

"Međutim, zahvaljujući zahtjevima Hrvatske narodne banke, domaće banke koriste dvostruku autentifikaciju i po tome su među naprednijima u svijetu, rekao je Ždrnja. Naglasio je da većina banaka u Americi i Australiji još uvijek koriste samo korisničko ime i lozinku. Te banke ne prelaze na složenije sigurnosne mjere jer se boje da će će prekompliciranim sigurnosnim procedurama prilikom transakcije izgubiti klijente, ...

Ždrnja iznio je podatke kako su ove godine štete u SAD-u nastale internet napadima na banke po prvi puta premašile štete nanesen fizičkim pljačkama. U Internet napadima na banke iznos šteta već je premašio 100 milijuna dolara, dok je u fizičkim napadima na banke počinjena šteta od 60 milijuna dolara."

4 godine
lebo1 kaže...

To su sve strane banke, samo je ostalo ime...

Pa dobro, nisu baš sve. Osim dviju banaka u državnom vlasništvu - Poštanske banke i Croatia banke, tu su još i Imex banka i Štedbanka.

- ako gori zeleno, ne znači da sam tu -
4 godine

koristim token. ne znam koliko je siguran, al mislim da je bolje rješenje od usernamea i passworda. izbjegavanje windowsa u ovoj priči također povećava sigurnost.

Sve što sam napisao nije moje mišljenje. Vjerovatno se nisam odlogirao pa ovo piše ili moj brat ili mama
4 godine
hrvooje kaže...

koristim token. ne znam koliko je siguran, al mislim da je bolje rješenje od usernamea i passworda. izbjegavanje windowsa u ovoj priči također povećava sigurnost.

Ma ionako mi nemaju sta uzet :D a token provaljivat zbog nekoliko kava mislim da nije vrijedno vremena...

A ciljevi su sigurno nesto veci...

kao u search--- from 1.000.000 to 10.000.000 XD

potpis :D
4 godine
hrvooje kaže...

Tokeni i ostale varijante su toliko sigurniji od ovog sto brdo banaka vani radi da se uopce ne da usporediti.

3 godine
moderator

Ma ovo je najsigurnije

Nikakav trojanac se nece uvuci osim mozda nekog moljca.Cool

World championships: 7, GP started: 250, GP wins: 91, Podium finishes: 154, Pole positions: 68, Fastest laps: 76, Points: 1,369
4 godine
F1-IVO kaže...

Ma ovo je najsigurnije Nikakav trojanac se nece uvuci osim mozda nekog moljca.Cool

na ovo nece ni moljac ni zohar :D

ali kad probas zivjet od kamata :D nije bas ni lose

potpis :D
2 godine
neaktivan
Old Iggy kaže...
stakor kaže...

Prvo, neke banke jesu koristile Macove, ali je ukupan Macov TCO ogroman, a ne daje toliku sigurnost. K tome, kontrolirana Windows okolina je vise nego dovoljno sigurna.

jel postoji u hrvatskoj enteprise mac administracija? koliko je zastupljen mac server OS?

4 godine
F1-IVO kaže...

Ma ovo je najsigurnije

Poslovično je da se novac čuva u čarapi, a ne u čarapama. A netko ne čuva ni u samo jednoj čarapi... Imaš ti love, Ivo, imaš... Osmijeh

stakor kaže...

platformu koja je poprilicno sigurna (a vjerojatno ce i ostati!): Mac

U srazmjeru popularnosti platforme razvija se i interes onih koji provaljuju u sustave. Kad Mac bude platforma većini ovčica od kojih banke uzimaju prihod, banke će imati podršku za Mac.

Buffer Overflow kaže...
Pojam koji je točan je CRACKER, a ne HACKER

Sinko, mogao si nam ostaviti i link na Wiki članak odakle se tako dobro educiraš, kad nam već soliš pamet...

2 godine
protjeran

Samo da javno kažem da se ovo djete gore zvano Fartdur nešto meni kao prijetilo da sam na nekoj njegovoj listi na pm jer sam rekao da je plačipicka.

Pa me sad stalka gdje god dođem i priča gluposti.

A najviše od svega ga boli što je izgubio njemu toliko dragocijene zvijezdice. I zato ga s pravom zovem javno placipickom.

Uglavnom, ovaj dečko je poprilično stariji od tebe, a i ja se toplo nadam da imaš pametnijeg posla nego stalkati mene po forumu. I pokušavati me tako jadno trolati. Previše sam ja za tebe foruma prošao da bi ti to uspjelo. Osmijeh

Prepolovit ću pučanstvo jer ne volim kretene
4 godine
zvako kaže...
Old Iggy kaže...
stakor kaže...

jel postoji u hrvatskoj enteprise mac administracija? koliko je zastupljen mac server OS?

Nekad je bio zastupljen u vecim okruzenjima, no sve ga cesce zamjenjuje picek. Vec dugo nisam vidio vecu ozbiljniju implementaciju, cak i u "tradicionalno" Mac okruzenjima.

4 godine
Buffer Overflow kaže...
Pa me sad stalka gdje god dođem

Plač

A i za dokaz tvoje zrelosti bi bila dovoljna samo isprika za klevetu i nekulturu. Javno ili na osobne poruke.

Poruka je uređivana zadnji put pet 4.12.2009 8:56 (Faerdhur).
3 godine

ajde mir, pocet ce kartoni! i ja ih dobivam zbog vrijedanja drugih forumasaSmijeh!

edit: vjerovatno ste zadovoljni sigurnoscu nasih banaka!?

JESUS SAVES!!!
Poruka je uređivana zadnji put pet 4.12.2009 9:13 (skank666).
4 godine

A sta da vam kazem o poslovanju HR banaka kada sa kreditnom karticom ne morate znati ni ime ni nista nego samo broj kartice i onaj cvs kako se vec zove... netrebate znati ni datum ni nista. Banke u slucaju kradje kartice stite samo sebe, dakle klijentu ne vracaju novac, a uzmu ga prodajnom mjestu.

I'm going woo woo
4 godine
tnakir kaže...

A sta da vam kazem o poslovanju HR banaka kada sa kreditnom karticom ne morate znati ni ime ni nista nego samo broj kartice i onaj cvs kako se vec zove... netrebate znati ni datum ni nista. Banke u slucaju kradje kartice stite samo sebe, dakle klijentu ne vracaju novac, a uzmu ga prodajnom mjestu.

To nema veze s poslovanjem banaka u RH vec je to standardni medjunarodni nacin rada s karticama.

Isto tako, u daleko najvecem broju slucajeva vracaju novac ukoliko se na bilo koji nacin moze dokumentirati sto je i kako bilo.

4 godine

EH... po meni jednostavna zastita 3D Secure a nitko se ne trudi uvest ju... no dobro...

I'm going woo woo
4 godine
tnakir kaže...

EH... po meni jednostavna zastita 3D Secure a nitko se ne trudi uvest ju... no dobro...

Vjeruj da banke stalno rade na proucavanjima vrsta zastita i uvodjenjima optimalnih.

4 godine

Ma dobro, malo sam se krivo izrazio, karticne kuce se ne trude... jer im je u interesu napraviti sto veci promet naustrb sigurnosti korisnika...

I'm going woo woo
4 godine
protjeran
HCSC kaže...

e ovo nisam znao, da smo i mi u nečem bolji:

"Međutim, zahvaljujući zahtjevima Hrvatske narodne banke, domaće banke koriste dvostruku autentifikaciju i po tome su među naprednijima u svijetu, rekao je Ždrnja. Naglasio je da većina banaka u Americi i Australiji još uvijek koriste samo korisničko ime i lozinku. Te banke ne prelaze na složenije sigurnosne mjere jer se boje da će će prekompliciranim sigurnosnim procedurama prilikom transakcije izgubiti klijente, ...

Ždrnja iznio je podatke kako su ove godine štete u SAD-u nastale internet napadima na banke po prvi puta premašile štete nanesen fizičkim pljačkama. U Internet napadima na banke iznos šteta već je premašio 100 milijuna dolara, dok je u fizičkim napadima na banke počinjena šteta od 60 milijuna dolara."

mogu oni i deseterostruko autentificirati kad im cijeli sustav na sudu pada u vodu

been there,done that

zelim,hocu,mogu al neam koga
4 godine
protjeran
hrvooje kaže...

token moze bit i jednostanviji,kako ga ima erste banka

4 godine
protjeran
Old Iggy kaže...
hrvooje kaže...

Tokeni i ostale varijante su toliko sigurniji od ovog sto brdo banaka vani radi da se uopce ne da usporediti.

tokeni sami po sebi znace nishta i vrijede jednako toliko...

4 godine
protjeran
tnakir kaže...

ovo je kljucno

banke su se takmicile koja ce prije uvest token i razne druge drangulije,dok im stvarni sustav i stvarna sigurnost sustava nije bila bitna

isto tako,neki su se trudili samo prodat im token i razne druge drangulije,dok im stvarni sustav i stvarna sigurnost sustava nije bila bitna ili im je bila prekomplicirana

uglavnom,poshto sumnjam da se nesh promijenilo unazad 5 godina,jer su svi ti sustavi uglavnom uvedeni prije toga,tvrdim da niti jedna transakcija recimo internet bankinga nije na sudu dokazljiva

opet,ogradjujem se od hrvatskog sudstva gdje se i pare vracaju dilerima za zaplijenjenu drogu jerbo su oni eto novac utroshili na nju,pa...

potvrdio ustavni sud

4 godine
neaktivan
lepi kaže...
Old Iggy kaže...
hrvooje kaže...

tokeni sami po sebi znace nishta i vrijede jednako toliko...

Kako ne znači ništa kada umjesto jedno te istog passworda uvijek upisuješ drugi "random" broj?

Random chance seems to have operated in our favor.
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice