Istra i okolica gase analognu TV

poruka: 26
|
čitano: 3.423
|
moderatori: F1-IVO
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug Onlinea. U nastavku se nalaze komentari na "Istra i okolica gase analognu TV".
3 godine

Toliko su o tome pričali i ponavljali na televiziji, pa mislim da se neće naći netko tko još nije kupio prijemnik.  Osmijeh

http://213.202.123.24
4 godine
protjeran

O, ima tu problema...

U Rijeci ja moram za Kanal RI gađati antenom na jedno brdo, dok mi je digitalni odašiljač stavljen pod kutem od 70 stupnjeva od njega (znači dvije antene ili loš digitalni signal sa greškama i mrljama u slici).

I što je najveći apsurd, istarski digitalni program NIT je uključen u paketu, a riječki još nema.

Valjda da mi gradonačelnik ne bi mogao 'ispirati' mozak. Misli HTV na svoje građane...

I kako da sada objasnim ženi da više ne može programirati snimanje u uređaju koji ima i hard disk? Nakon što sam je nagovorio da kešira 4300 kuna za televizor, sada joj trebam objasniti da joj treba još 2000 kuna za novi snimač.

Šta mi radi ta digitalija...

Dobro da znam da mi je podrška za MPEG4 potrebna za buduća vremena (kada se netko sjeti da ugasi MPEG2), pa da me još jednom ne bi zeznuli.

A lijepo mi je rekao frend: 'Za 65 kuna imaš MAX TV sa stotinjak programa, i ne moraš ni vrtjeti antenu na krovu!' On ti lijepo gleda i TV Dubrovnik, ako mu se prohtije. A uz neku siću, može i naručiti snimanje za nekih 15 dana u naprijed.

Nikola Tesla and My Thoughts: http://free-ri.htnet.hr/Branko/index.html
Poruka je uređivana zadnji put čet 21.1.2010 7:48 (branko).
3 godine
neaktivan
RE: Istra i okolica gase analognu TV
branko kaže...

O, ima tu problema...

I kako da sada objasnim ženi da više ne može programirati snimanje u uređaju koji ima i hard disk? Nakon što sam je nagovorio da kešira 4300 kuna za televizor, sada joj trebam objasniti da joj treba još 2000 kuna za novi snimač.

Ne razumijem, zašto ne bi mogao programirati snimanje kada pređe na dogitalni signal TV?

2 godine
neaktivan

Što dalje od MaxTV-a. Iskustvo od  god i po. Brojim dane dok ne istekne ugovor, ko nekad kada sam bio u JNA.

4 godine

Vi koji trebate tek prijeći...savjet...kupite digitalni prijamnik i SCART kabel na vrijeme!!(sad)

Inače ćete dočekati prazne police ;)

2 godine
The Godfather kaže...
branko kaže...

O, ima tu problema...

Ne razumijem, zašto ne bi mogao programirati snimanje kada pređe na dogitalni signal TV?

Zato jer snimač ima samo analogni tuner.

4 godine

Imaš jedno malo nepraktično rješenje - još jedan DVB-T prijamnik za snimač...

KaeR
2 godine
neaktivan

Jel taj digitalni signal hvata još koje TV kanale osim HRT-a, Nove i RTL-a?

3 godine

Mene jedino zanima koliko će se sad barem sportski prijenosi i pokoji film emitirati u hd rezoluciji.

3 godine
QFlash kaže...

Mene jedino zanima koliko će se sad barem sportski prijenosi i pokoji film emitirati u hd rezoluciji.

Neće, jer je ovo samo prelazak na digitalno emitiranje signala. Mijenja se samo naćin dolaska signala, a ne njegova kvaliteta. U HD kvaliteti se emitira samo HRT HD promo, i to samo na nekim djelovima 4 najveća grada.

2 godine
QFlash kaže...

Mislimda se ništa neće emitirati u HD rezoluciji... sve je to DVD kvaliteta slike..

4 godine
protjeran

Nije loše što se ide na digitalno, ali u ovoj recesiji bacati narod hrvatski u takve troškove je malo neodgovorno.

Ili će mi država nadoknaditi bacanje LG analognog recordera sa 80 Gb hard diskom (i oko 120 sati mogućnosti snimanja), da bih za 2300 kn kupio npr. LG MS 450 model sa 2 digitalna tunera i 250 GBy diskom?

Valjda je to cijena promjene tehnologije...

Ali odabrati MPEG2 standard, kada je na vratima 3D tehnologija u MPEG4 formatu je smiješno.

Sve susjedne zemlje koje su na digitalnom (npr. Slovenija) jesu na MPEG4. Nema HD rezolucije bez MPEG4 (ako sam dobro shvatio).

I zašto se gasi analogni, makar dok traje prelazak kroz godinu?

Štedi se struja valjda...

Samo neka mi netko ne kaže da treba osloboditi kanale (zbog 5 programa?)!

4 godine
branko kaže...

Ali odabrati MPEG2 standard, kada je na vratima 3D tehnologija u MPEG4 formatu je smiješno.

Sve susjedne zemlje koje su na digitalnom (npr. Slovenija) jesu na MPEG4. Nema HD rezolucije bez MPEG4 (ako sam dobro shvatio).

MPEG2 je samo prijelazno rješenje, zato je i bilo ono sranje kad su se ljudi počeli žaliti zbog kupnje skupog LCD-a koji ima "samo" MPEG2 tuner  Namigiva

3 godine

Koji idiot je smislio logo i ovu doskočicu; siđite s krovova, postanite dio digitalnog doba? Pa zar se digitalni signal hvata bez antene?? Šta je pisac htio time reći?

4 godine
branko kaže...

Nije loše što se ide na digitalno, ali u ovoj recesiji bacati narod hrvatski u takve troškove je malo neodgovorno.

Ili će mi država nadoknaditi bacanje LG analognog recordera sa 80 Gb hard diskom (i oko 120 sati mogućnosti snimanja), da bih za 2300 kn kupio npr. LG MS 450 model sa 2 digitalna tunera i 250 GBy diskom?

Nije spretno, ponavljam, ali nema smisla bacati ispravnu opremu. Kupi DVB-T prijamnik i za TV (ako većnije ugrađen) i drugi za sam DVD snimač.

Analogni signal se gasi između ostalog i zbog oslobađanja kanala; nije riječ samo o 5 kanala nego mnogo više (u analogiji je za jedan program svako područje moralo imati drugi kanal).

KaeR
4 godine
protjeran

Prijelazno rješenje je trebala biti upaljena analogija uz digitalnu na MPEG4 formatu.

Ili će svima koji su pokupovali Vivax i druge receivere (penzioneri?) vratiti novac?

Baš me zanima koliko će trajati prijelaz MPEG2 na MPEG4.

Biti će na tržištu velika hrpa neupotrebljivih konvertera...

Tada ljudi ne bi kupovali jeftine 1/2 fullHD televizore samo sa MPEG2 standardom, već bi novije tehnologije pojeftinile i u međuvremenu istisnule ove u zalazu.

Cilj je trebao biti fullHD rezolucija, a samo jedna godina je potrebna da zažive u prodaji 120 Hz osvježenja (stvarna a ne deklarativna) jer je i 3D na samim vratima.

Tko god da je smislio ovaj prijelaz, nije razmišljao baš previše.

Ali imamo digitalno...

Uz te su troškove mogli razgranati mrežu optičkih kablova gotovo do svakog doma.

To bi bilo digitalno!

3 godine

Prijelaz traje već više od godinu dana, a rokovi gašenja analogne televizije su već odgađani zbog kašnjenja u pokrivanju digitalnim signalom. Koegzistrianje SD i HD signala je najmanji problem, dok je koegzistiranje HD i analognog puno veći problem. U HD emitiranju jedan program zauzima čitavu širinu kanala, dok kod analognog signala se ne smiju poklapati kanali susjednih odašiljača. Ne vjerujem da će gašenje SD signala nastupiti brzo, a danas je 3-4 godine za potrošačku elektroniku velik period. Snimači mogu i dalje raditi jer svi imaju ulaz za video signal (scart ili chinch), jedino je potrebno prije namjestiti program na prijamniku. Kad krene HD emitiranje i pad cijena HD prijamnika, onom tko ima stari CRT prijamnik će i dalje SD biti dovoljno dobar, a tko ima LCD, vjerojatno ima i utor za nadogradnju, što bi trebalo biti jeftinije rješenje od vanjskog prijamnika. S druge strane, bez obzira radilo o se LCD-u ili vanjskom prijamniku, danas SD + nakon godinu-dvije HD prijamnik ili kartica za LCD izaći će jeftinije nego danas HD.

Što se tiće optike, i to se radi, imaš o tome na forumu temu, ali ne vidim kakve to ima veze s Odašiljačima i Vezama.

U životu ne postoje pobjednici, samo preživjeli.
Poruka je uređivana zadnji put čet 21.1.2010 13:04 (MrBlc).
3 godine

Onaj koji ima problema sa snimanjem na hdd analogni recorder. 

-Samo kupiš pretvarač digitalnog u analogni. Ne kužim tvoju logiku za kupnju novog recordera.

4 godine
branko kaže...

Valjda je to cijena promjene tehnologije...

I zašto se gasi analogni, makar dok traje prelazak kroz godinu?

Štedi se struja valjda...

Samo neka mi netko ne kaže da treba osloboditi kanale (zbog 5 programa?)!

Kada si već išao upucati svu tu silnu lovu u nešto fensi-šmensi, trebao si gledati malo unaprijed i pobrinuti se da ti ta silna tehnika bude u korak sa vremenom. Već se godinama priča o prelasku za analognog na digitalni, tako da ne možeš reći da te ovo dočekalo nespremnog, tim više što je upravo riječko područje jedno od prvih koji su prihvatili novi standard, te digitalno emitiraju zadnje dvije godine (ako ne i više).

A dilema oko MPEG2 i MPEG4 je vjerojatno u tome što kada je čitav projekt stavljan u pogon, pred dosta godina, nije bilo prikladnog hardvera. Ili je dotični bio preskup. Ili nije bilo stručnog kadra koji bi ga instalirao i održavao. Ili jednostavno nije bilo dovoljno volje da se odabere pravi put. Kako god, svi koji sada kupuju novi hardver bi svakako trebali pripaziti da dotični podržava sve tehnologije za budući prijelaz na HD.

Kako je netko to već napomenuo, analogni se gase ponajprije stoga što zauzimaju preveliki pojas (bandwidth). Laički rečeno, kod analognog emitiranja 1 dio pojasa = 1 program. Kod digitalnog emitiranja 1 dio pojasa = 3-4 programa (ovisno o kvaliteti i dodatnom sadržaju, npr. TXT).

Pored toga, digitalni signal se emitira slabijom snagom kako ne bi stvarao previše smetnji osjetljivom analognom. Gašenjem analognog, jačina digitalnog će se moći pojačati na preporučene veličine. Na koncu, konačni prijelaz se može učiniti samo ovako naprasnim načinom, kao što je potpuno gašenje analognog. U protivnom, prijelaz se nikad ne bi ni dogodio, svi bi koristili analogni signal u nedogled. Činjenica tome je da se digitalnim signalom emitira već godinama, a malo tko ga koristi.

Poruka je uređivana zadnji put čet 21.1.2010 19:34 (Pupi).
3 godine
neaktivan
bed kaže...

Koji idiot je smislio logo i ovu doskočicu; siđite s krovova, postanite dio digitalnog doba? Pa zar se digitalni signal hvata bez antene?? Šta je pisac htio time reći?

Upravo tako. Nisu svi toliko informirani o svemu da znaju kako to sve radi, a ovo "siđite s krovova" je mala dizinformacija i ne objašnjava bit digitalizacije. Ja sam već 5 puta djedu objašnjavao da mu antena i dalje treba.....zvuči smješno ali tako je.

4 godine

Imam doma 4 televizora, jedan je u boravku i samo na njemu primamo digitalni signal (MaxTV)

Ja u sobi imam neku malu telku i neće mi se isplatit kupovat prijamnik, rađe ću si uzet TV karticu pa preko kompa gledat TV (veći je ekran)

Ali eto koliko ljudi imaju novaca za te digitalne recrivere, još su i nezgodni i nisu ekonomični. Imaš telku i onda još taj uređaj, i trebaš koristit dva daljinska -.-

Kvaliteta slike je i dalje ista, barem na mom TV-u.

Za vas koji imate LCD sa već ugrađenim prijamnikom vama je super!

Inače podržavam nove tehnologije, da ne bi mislili, ali mislim da smo daleko od emitiranja HD kanala.

I dal ovi programi koji su HD, dali se prikazuju u full HD rezoluciji (1080p) ili HD (768p)?

Intel C2D E6400 2.13GHz, Nvidija 7900GS 256 MB, HDD 250GB, 2GB DDR2 RAM-a 667 MHz
3 godine
Geek kaže...

Imam doma 4 televizora, jedan je u boravku i samo na njemu primamo digitalni signal (MaxTV)

Ja u sobi imam neku malu telku i neće mi se isplatit kupovat prijamnik, rađe ću si uzet TV karticu pa preko kompa gledat TV (veći je ekran)

Ali eto koliko ljudi imaju novaca za te digitalne recrivere, još su i nezgodni i nisu ekonomični. Imaš telku i onda još taj uređaj, i trebaš koristit dva daljinska -.-

Inače podržavam nove tehnologije, da ne bi mislili, ali mislim da smo daleko od emitiranja HD kanala.

I dal ovi programi koji su HD, dali se prikazuju u full HD rezoluciji (1080p) ili HD (768p)?

Ne,moj je TV full hd I ponekad mi se slika rasteže toliko da ne vidim titlove.*facepalm*

orks is made for two thing' fighting and winnning we are going smash hummies who isten to folk
Poruka je uređivana zadnji put čet 21.1.2010 21:47 (I.Kk).
4 godine
protjeran

Valjda nisam bio dovoljno jasan...

Naravno da neću baciti analogni receiver koji može snimati 120 sati video materijala (apsurd je da je najveća kompresija na njemu po kvaliteti gotovo ista kao i ovaj digitalni signal).

Imam 2 opcije:

1. Timer u novom TV-u (ima ih tri) kome se uprogramira paljenje/gašenje TV-a i program

Snimač preko skarta snima AV signal

Mana: TV radi kod snimanja, ne možeš gledati drugi program dok snimaš, dvostruko upisivanje vremena snimanja (na rekorderu i TV-u)

2. Kupiti npr. Vivax digitalni prijemnik (onaj najjeftiniji od HRT-a npr.). On ima timer u koji se može upisati vrijeme prebacivanja programa.

Mana: Dvostruko upisivanje vremena snimanja.

Ova druga opcija mi je bolja, jer ne tjera TV da radi (pozadinska lampa ima vijek trajanja).

Kako sve to treba mojoj ženi, valjda joj neće puknuti film prije nego ode u grad u kakvu kupovinu, a treba upisati snimanje njenih serija i ostalog.

Moj je tata u Istri imao digitalni konvertor oko 2 godine, dok sam ja dobio signal nedavno (okolica Rijeke, koja ne vidi Učku).

Prije oko 6 mjeseci sam skenirao sa jednim prijenosnim LCD televizorom i nikakvog signala nije bilo. Znači meni su dali opciju: snađi se, od oko 2-3 mjeseca.

A moj TV u autu, postaje običan digitalni player i neupotrebljiv.

Ovo me sve podsjeća na elektro privredu, kada sam zamjenio 2-tarifno brojilo za 3-tarifno i koristio 3 tarife 6 mjeseci. Onda su ukinuli treću tarifu. Lopovi!

Još sam prije 20-tak godina u Istri sa ribljom kosti (antena) mogao gledati više od 20 talijanskih programa, a sada je našima teško emitirati 5 analognih i 5 digitalnih? Ma kome se prodaje magla? Ipak imam završenu elektro školu za elektroničara.

Dođe mi da kupim 5 jeftinih digitalnih prijemnika, stavim na izlaze analogno pojačalo i emitiram analogno umjesto njih. I završim u zatvoru... (ne morate se bojati, nisam toliko lud, samo želim da smo svjesni šta nam rade...)

Inače NitroBox digitalni konvertor sa USB priključkom mi se čini kao zgodna kutjica. USB hard disk i snimaj...

3 godine

Priča se u večernjem listu da čemo dobiti nove kanale na digitalnom signalu, i to navodno od ožujka uglavnom .

Zasad ništa detalno ne piše, a koliko vidim novatv, rtl nešto pripremaju ali to je zasad još tajna. 

Ubuntu 9.10 Karmic Koala
4 godine
neaktivan
I.Kk kaže...
Geek kaže...

Ne,moj je TV full hd I ponekad mi se slika rasteže toliko da ne vidim titlove.*facepalm*

Titlove ne vidiš zbog uključenog zooma. Namjesti da ti slika bude rastegnuta na 16:9 i to je to.

Heal The World
Poruka je uređivana zadnji put pet 22.1.2010 14:43 (Skywalker).
4 godine
neaktivan
linuxuser kaže...

Priča se u večernjem listu da čemo dobiti nove kanale na digitalnom signalu, i to navodno od ožujka uglavnom .

Zasad ništa detalno ne piše, a koliko vidim novatv, rtl nešto pripremaju ali to je zasad još tajna. 

http://www.mediaking.hr/vijesti/televizija/tv-program/5679-od-ozujka-cak-tri-nova-hrvatska-tv-kanala

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice