Hahahaha, koji kralj!
bolesnik... pusti dijete, j...te klingonski...
Volio bi znat klingonski neg ikakve pare! 
Idiot, što ga nije učio sindarinski. Razumijem, sve u ime znanosti.
Stvarno unikatni primjer kako uzalud potrosit tri godine zivota. Jadni klinac nije imao izbora nego slusati trabunjanja od starog.
Volio bi znat klingonski neg ikakve pare! 
Slušaj gangsta (c)rap. Taj engleski je sličan klingonskom.
Slušaj gangsta (c)rap. Taj engleski je sličan klingonskom.
Ne brini se! Već sam nabavio klingosnski riječnik u PDF-u. Od sutra na učenje! 
Cijeli tekst je bezveze... Jel' to dosao neki Klingonac da provjeri da je ta osoba 'fluentna' na klingonskom jeziku ?!?!
Cijeli tekst je bezveze... Jel' to dosao neki Klingonac da provjeri da je ta osoba 'fluentna' na klingonskom jeziku ?!?!
Prema Guinness-ovoj knjizi rekorda izmišljeni jezik kojim govore najveći broj ljudi je klingonski. Postoji klingonski institut, a Hamlet, Toliko muke nizašto i Gilgamesh su prevedeni na klingonski. U tijeku je prevođenje cijelog Shakespearovog opusa i Biblije na klingonski. Ima govornika ne brini se ti
Ja sam učio vilenjači (Neo-Eldarin) po Gospodaru prstenova.....ali ljeto je prekratko trajalo...svejedno premoćan jezik....
Prema Guinness-ovoj knjizi rekorda izmišljeni jezik kojim govore najveći broj ljudi je klingonski. Postoji klingonski institut, a Hamlet, Toliko muke nizašto i Gilgamesh su prevedeni na klingonski. U tijeku je prevođenje cijelog Shakespearovog opusa i Biblije na klingonski. Ima govornika ne brini se ti
Ti zelis reci da vise ljudi govori klingonskim, nego recimo Esperanto (i jedan i drugi su izmisljeni) ?!?!
Ovo je ipak pretjerivanje. To da ljudi uče izmišljen jezik je fakat glupost. Nekako žalim to klinca šta je moro trpiti. Iako i sam volim pogledati Zvjezdane Staze nikad mi nebi palo na pamet da krenem učiti izmišljen jezik ma koliki god fanatik ja bio. Za sada eng i hrv su mi i više nego dovoljni.
Ti zelis reci da vise ljudi govori klingonskim, nego recimo Esperanto (i jedan i drugi su izmisljeni) ?!?!
"According to Guinness World Records for 2006, it is the most spoken fictional language by number of speakers." - wikipedia
"Klingon is the most widely spoken invented language in the world, according to the Guinness Book of World Records, and several works, including Hamlet, have been translated into the language." - Sophos kada je ove godine izdao Klingon Antivirus
Ovo je ipak pretjerivanje. To da ljudi uče izmišljen jezik je fakat glupost. Nekako žalim to klinca šta je moro trpiti. Iako i sam volim pogledati Zvjezdane Staze nikad mi nebi palo na pamet da krenem učiti izmišljen jezik ma koliki god fanatik ja bio. Za sada eng i hrv su mi i više nego dovoljni.
Zasto bi djete trpilo?
Ja znam neku djecu koja istodobno se odgajaju da govore Hrvatski + Engleski ili Hrvatski + Talijanski pa to nije problem. Neznam zasto je problem ako klinac uci Engleski + Klingonski.
Mozda ce mu kao pubertetliji ili odraslom to biti fora i znat ce jezik koji nitko drugi ne zna.
Mozda mu je i sad zabavno, nemora bit da trpi...
Zasto bi djete trpilo?
Ja znam neku djecu koja istodobno se odgajaju da govore Hrvatski + Engleski ili Hrvatski + Talijanski pa to nije problem. Neznam zasto je problem ako klinac uci Engleski + Klingonski.
Mozda ce mu kao pubertetliji ili odraslom to biti fora i znat ce jezik koji nitko drugi ne zna.
Kako to misliš? Sad ćeš još reći da Klingonci ni ne postoje? 
"According to Guinness World Records for 2006, it is the most spoken fictional language by number of speakers." - wikipedia
"Klingon is the most widely spoken invented language in the world, according to the Guinness Book of World Records, and several works, including Hamlet, have been translated into the language." - Sophos kada je ove godine izdao Klingon Antivirus
Da, tu je kljucna rijec 'fictional'... Esperanto ne ulazi pod to, jer je stvaran, mada je ujedno i izmisljen jezik...
Sve u svemu, bilo bi lijepo saznati tko ih je istestirao da znaju klingonski i koliko ih ima...
Zasto bi djete trpilo?
Zavisi kako gledaš na to. Ja npr hrv + eng u potpunosti podržavam al klingonski ne.
Inače mislim da če ga frendovi više zezat kaj ga stari učio nego da če biti fora al iskreno nije me briga kaj i kad ko šta uči, to je njemu za dušu ne meni.
Da, tu je kljucna rijec 'fictional'... Esperanto ne ulazi pod to, jer je stvaran
Po cemu je "stvarniji" od klingonskog?
Da, tu je kljucna rijec 'fictional'... Esperanto ne ulazi pod to, jer je stvaran
zato što je to jezik stvarnih ljudi a ne izmišljenih likova koji postoje samo u filmovima. i to je dio njihove kulture
Da, tu je kljucna rijec 'fictional'... Esperanto ne ulazi pod to, jer je stvaran, mada je ujedno i izmisljen jezik...
Sve u svemu, bilo bi lijepo saznati tko ih je istestirao da znaju klingonski i koliko ih ima...
Inače KLI (Klingon Language Institute) je neprofitna organizacija koja promiče klingonski jezik. Ima preko 2500 članova u preko 50 zemalja.
I klingonski je itakako stvaran - to je očito kada ga ljudi pričaju.
zato što je to jezik stvarnih ljudi a ne izmišljenih likova koji postoje samo u filmovima. i to je dio njihove kulture
Esperanto je jednako izmišljen kao i klingonski. A reci mi nativno područje otkud potječu ti ljudi koji pričaju esperanto i koja je to kultura?
...poznat je po snazi, i Klingonci ga se paze..Data, Da-ta-ta...
daj ajde konja
bolje da je malog naučio neki strani jezik...+++kod zapošljavanja
kaj bude kad bu tražil posao..kod rubrike Strani Jezici ... kaj bu napisal Klingonski...lol?
još ga u ludaru zatvore
A je li malome nabavio i ovu igračku?
http://www.cherrykeyboardsrus.co.uk/Klingon+Language-Details.htm
OK, možda ga je stari mogao naučiti neki jezik koji bi mu kasnije pomogao u životu, iako budimo iskreni, koliki je postotak amerikanaca koji znaju još neki jezik osim svog?
To što je mali učio još jedan jezik, i to klingonski, koji je prema autoru ovog teksta složen, može mu samo pomoći u razvoju, da otvori um različitom načinu razmišljanja.
A sad malo zabave, scena iz serije Big Bang Theory gdje gostuje Wil Wheaton koji je glumio Wesleya Crushera u ST: NG:
Klingonski, kao i esperanto je konstruirani jezik (ili umjetni; eng. constructed language, conlang), a ne izmišljeni. BTW, riječnik konstruiranog jezika Toki Pona sadrži 12% korijenskih riječi koje potječu iz hrvatskog jezika (isto koliko ih potječe iz engleskog jezika). Ipak, budući da je to minimalni jezik, tih 12% je zapravo 14 riječi.
Složio bih se sa Psiho246 i Jastrebom. Ovo dijete je taj jezik kao i sve druge stvari trebalo naučiti kroz igru i istraživanje, tako da ne vjerujem da se radilo o nekakvom naporu. Učenje nečeg drugačijeg može samo pomoći u razvoju uma i stvaranju nekih sinaptičkih veza koje se vjerojatno ne bi stvorile da nije učio ovaj jezik.
Ma jok triba ga je učit vilenjački.....to bi mu definitivno otvorilo ne putove...ali ne sinaptičke već one za u ludnicu.....Diola lle....
Maloj djeci nije problem učiti i 5-6 jezika odjednom tako da mu ovo nije nikakva šteta, u biti može biti i korisno jer zna jezik koji je konstrukcijski drugačiji te će tako lakše usvajati neke jezike koji isto tako imaju drugačiju strukturu ako bude htio.
Nek ga nauci da instalira piratluk. Bolje ce proc i zaradit koju kunu.
svaka cast covjeku i realizaciji, sto se tice malog ja bi radje svoje djete ucio klingonski / vilenjacki nego mu upalio htv2 pa da mali vidi sabor, smatram da manje steti razvoju i inteligenciji djeteta ucit strani jezik ma koliko poznat/nepoznat bio.
Osobno elvish jel je klingonski tvrd nekako za moje uho.