LHC uskoro u pogonu

poruka: 108
|
čitano: 6.708
|
moderatori: F1-IVO
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug Onlinea. U nastavku se nalaze komentari na "LHC uskoro u pogonu".
4 godine
RE: LHC uskoro u pogonu
hrx kaže...

Govoreći o troškovima LHC-a, (od 1994. godine) do sada je ukupno potrošeno oko 6 milijadi dolara - u to ulazi razvoj, projektiranje, izgradnja, infrastruktura, osoblje, troškovi energije, pokusnog rada, procesiranja podataka, ... - dakle svi troškovi.

Usporedimo li troškove stroja koji otkriva tajne Svemira sa (karikirano) modernim ekvivalentima toljage, za 6 milijardi dolara se može dobiti:

• 60-65 Eurofighter Typhoona - oko 93 milijuna dolara po avionu
  • tridesetak F-22 Raptora - oko 190 milijuna komad
  • 10-12 razarača Arleigh Burke klase - oko pola milijarde po brodu
  • šest B-2 Spirita - oko 930 milijuna svaki
  • ili jedan nosač aviona klase Nimitz - minimalni trošak od 4 milijarde po brodu, bez ukrcanih letjelica

U navedene cijene nisu uračunati troškovi razvoja dotičnih sustava, tako da je ukupni trošak po komadu i veći.

amen.

sad bi molio M_dipla da otvori novu temu o nimitzima, moralu i gladi u svijetu.. kada obradi sve nimize svijeta, neka zatim predje na podmornice, pa onda b-2 i tim redom.. 

ocekujem ga za jedno 64 godine nazad na ovoj temi...

naravno.. to ocekujem ako ima imalo onog samohvaleceg morala

4 godine
M_dipl. kaže...

Ne znam shvaćaš li me, mislim da sam u svim postovima dosad bio jasan.

Gle, shvaćam i složio sam se da ne ispadnem stone-cold i nemoralan, ali sam uvjeren da nekako taj kvalitetan život u moralnijim odnosima u društvu između ostalog može sazrijeti i kroz obrazovanje, kad ljudi više znaju, više su toga svjesni.

Što je vrijedilo srednjovjekovnim pobožnjacima imati križeve na svakom koraku, mise svaki dan, razne milodare i tisuće religioznih pravila, govorili propovjedi iz Biblije o ljubavi cijelome svijetu kad su u mraku svojega neznanja ubijali ljude više nego stoku, što nasilno što neznanjem i bolestima?

Danas ako kroz obrazovanje djeci ulijemo u glavu sve ono što psihologija otkriva, sociologija, pedagogija, biologija, na prvome mjestu, da ne govorimo o ostalim disciplinama, naučit ćemo ih da više cijene kolege, prijatelje, roditelje, suprotni spol, profesore, radnike, a sve to postavlja temelj za razvoj neke više moralnosti i može rezultirati i u kvalitetnijem svijetu jednog dana.

Samo za primjer da navedem slučaj - Nick Vujičić - (moj izvor nije zapravo sa Wikipedie, nego sa DVD video zapisa) porijeklom Srbin iz Australije, rođen s rijetkim poremećajem, bez udova. Oko svoje 8. godine je htio izvršiti samoubojstvo kad je uviđao da je na teret svima. A onda se u njemu nešto promijenilo. Iz njegovih izlaganja sam zaključio da je imao obrazovane i pozitivne roditelje, dobro i pozitivno okružje, da je skupio volje da završi visoke škole, postane vrlo stručan i bogat - bez ruku i nogu - i danas živi prilično samostalno u vili s bazenom.

Pouka?

Moja trenutna pouka je u tome da se to događalo u Australiji gdje je socijalna pravda na višoj razini nego ovdje u Hrvatistanu, da mu je bogato, obrazovano društvo pomoglo sabrati se i uliti mu samopouzdanje, pomoći mu da se obrazuje i zaposli, a ne šikanirati ga kao invalida, dok ovdje kod nas je za sad takvo stanje da i zdravim ljudima ubiju volju za životom, uskraćuju obrazovanje i posao. Kako je tek u zemljama gdje su znanost i obrazovanje još više zapostavljeni?

Eto ti malo materijala o podlozi za moralnost, od mene, prijatelju Osmijeh

Ajmo nekako vratiti na LHC...

4 godine
M_dipl. kaže...
Faerdhur kaže...
M_dipl. kaže...

kada bi radili popis stvari

Samo potvrđujem - obrazovanje je najvažnije, kakva god lista bila. Ako je za podršku - obrazovanje čovjeka na prvome mjestu, ako je za odstrel - obrazovanje zadnje.

Slažem se (pa i sam gubim živce i dane baveći se prosvjedima za besplatno obrazovanje), no uz jednu zamjerku, rađe bi živio u slabo obrazovanoj a moralnoj zajednici (koja si međusobno pomaže i čovjeka promatra kao svrhu a ne kao sredstvo) nego u visoko obrazovanoj a nemoralnoj (ili manje moralnoj). Život jednog čovjeka vrijedi mnogo više od svih znanstvenih projekata svijeta, a obrazovanje (što znam iz iskustva) nije nikakva garancija moralnosti. Ne znam shvaćaš li me, mislim da sam u svim postovima dosad bio jasan.

Ne slazem se s time da obrazovanje treba biti potpuno besplatno, ali tome sad tu nije mjesto, niti o tome telim raspravljati. Ali nesto drugo, sto je vezano s ovom temom, mi smeta u izjavi da je obrazovanje najvaznije. Kada bi se max. novaca potrosilo na obrazovanje, a min. na znanost, tada se to znanje nebi imalo gdje iskoristiti (osim na Milijunasu :D) i tada bi to znanje bilo samo sebi svrha (dakle, ucili bi samo da bi mogli i druge nauciti). U obrazovanje i znanost se treba ulagati uravnotezeno, jer jedno bez drugog ne moze!

Slafenko kaže...
Raus kaže...

Ma... Znanost. Lijepo je znanost i znanstveni fundamentalizam uzrokovao degradaciju čovječanstva na cinične konzumente. U ovakvom poretku stvari, ništa dobrog se ne može otkriti. Oni koji su financirali profitirat će eventualnim otkrićem. Ostali ne.

Po meni mogu tamo gljive uzgajati.

Znanstvenici su sje...li ovaj planet od glave do pete. Uskoro ćemo morati pod obavezno nositi gas maske +boce sa kisikom, ako nas prije toga ne zaprže sve zajedno sa nekakvim imbecilnim eksperimentom.

Uz sve sranje koje je znanost napravila čovjek još uvijek živi 75 godina u prosijeku, nije stigao dalje od mjeseca, a trasnsport i dalje ide na mrtve dinosaure.

Dok dođemo do letećih auta i marsa više nas neće ni biti. Jedna imbecilna vrsta manje.

Nisu ga sje...li znanstvenici, nego ljudi koji odlucuju sto financirati i kako upotrjebiti znanstvene pronalaske. Znanost je samo alat, koji se moze korisitit na razne nacine. Covjek s pistoljem ubija covjeka, a ne sam pistolj...

Nothing is true, everything is permitted...
Poruka je uređivana zadnji put uto 27.10.2009 19:58 (Assassin).
3 godine
Genie kaže...
...

Ako ne razumiješ ono o čemu pričam (ili možda ne želiš razumjeti), nemoj komentirati, vrati se na moje postove da iščitaš moj stav, ovako samo spamaš.

Faerdhur kaže...
...

Lijep primjer ali nema puno veze sa mojim postom, isto kao što s tim primjerom ne bi trebala imati veze vila u kojoj dotični sada živi.

A što se obrazovanja tiče, naravno da može utjecati na čovjekove poglede (pa tako i moralne stavove), ali reći da to ima određujuću ulogu za moralnost individue je jednostavno pogrešno, obrazovanje nije nikakva garancija moralnosti, isto toliko utječe na moralnost pojedinca koliko i običan (su)život u zajednici (bilo obiteljskoj, plemenskoj itd.).

Jako je puno nesporazuma ovdje vidim, pa sugeriram da se vratimo na osnovnu temu, ako pak netko ima nešto reći meni i mom stavu, neka to učini na pp (poželjnije) ili ovdje ali onda povezano sa temom, hvala.

Ma daj pogledaj ježa ponovno, pa 'ko ga ne bi htio..
4 godine
M_dipl. kaže...
Genie kaže...
...

Ako ne razumiješ ono o čemu pričam (ili možda ne želiš razumjeti), nemoj komentirati, vrati se na moje postove da iščitaš moj stav, ovako samo spamaš.

apsolutno razumijem o cemu pricas, zato ti i pisem ono sto ti pisem.

a da posto meljesh gluposti i pises raznorazne umotvorine iza kojih 

a) ne stojish

i

b) u biti i ne shvacas

ti nemash stav. 

A i ni morala.

Poruka je uređivana zadnji put sri 28.10.2009 8:02 (Genie).
3 godine
Genie kaže...
M_dipl. kaže...
Genie kaže...
...

a) ne stojish

i

b) u biti i ne shvacas

ti nemash stav. 

A i ni morala.

Ovako bi nešto trebao argumentirati znaš...

4 godine
protjeran
Genie kaže...
M_dipl. kaže...
Genie kaže...
...

a) ne stojish

i

b) u biti i ne shvacas

ti nemash stav. 

A i ni morala.

Braco, ajd se nauci prvo pisat, pa se onda javi, a ne da tu meljes nekakve "sh", a kaj je najvaznije negdje se drzis toga kao zamjenu

za nasa slova, a u drugome redu ne.

I DONT NEED SEX, THE GOVERNMENT FU*KS ME EVERY DAY
Poruka je uređivana zadnji put sri 28.10.2009 13:33 (MorciTheCroat).
4 godine
MorciTheCroat kaže...

Braco, ajd se nauci prvo pisat, pa se onda javi, a ne da tu meljes nekakve "sh", a kaj je najvaznije negdje se drzis toga kao zamjenu

za nasa slova, a u drugome redu ne.

zashto?

4 godine
M_dipl. kaže...

na prosle 3 strane teme je sve argumentirano sto je bilo potrebno za moje zakljucke

4 godine
LHC uskoro u pogonu

e, kad otkriju veliki prasak, oce ukinut vatikan kao instituciju i najvece zlo ovog covjecanstva?

ako nece, onda me bas briga sta ce se desit nakon tog pokretanja, samo da crkvu zatvore kad dokazu da ljudi nemogu hodat po vodi...

nadam se da cemo saznat- veliko nista

potpis :D
3 godine
Genie kaže...
M_dipl. kaže...

na prosle 3 strane teme je sve argumentirano sto je bilo potrebno za moje zakljucke

A jbg, očigledno ne razumiješ moj stav, iako sam ga nekoliko puta dodatno rasvjetljavao, jer na protekle tri stranice ništa nije rečeno što bi me prikazalo nemoralnim, a također ni išta što bi sugeriralo da pričam gluposti. Ponavljam, ako smatraš da imaš nešto za reći reci, ovako (još uvijek) samo spamaš... 

3 godine
LHC uskoro u pogonu

All heil to the Black Hole!

music's got the feeling supreme
4 godine
Perica kaže...
PaleRider kaže...

kakve bljezgarije, nevjerovatno..

Za crvotočinu zapravo MORAŠ imati dvije crne rupe u takvoj konfiguraciji da se one mogu spojiti, taj spoj formira crvotočinu.

I naravno da bi LHC mogao napraviti crnu rupu, ali to bi bile onakve kakve se stalno pojavljuju i nestaju u nasoj atmosferi i da su tako opasne ne bi nas ni bilo.

Odakle ti to saznanje?

postoji teorija o tome da visoko energične zrake iz svemira sudarajući se sa našom atmosferom (odnosno česticama u njoj) mogu proizvesti crne rupe (koje usput žive vrlo kratko),

mislim da se zbog te teorije i vjeruje da bi LHC mogao proizvesti crnu rupu (LHC radi sa protonskim zrakama visoke energije što je analogno ovima iz svemira),

međutim ako bi je LHC proizveo, to bi potvrdilo teoriju, tj. da se crne rupe proizvode i na rubu naše atmosfere,

a budući da mi već dugo živimo tu, onda je sasvim očito da je i ta koju LHC proizvede bezopasna

znači sasvim je svejedno da li će LHC proizvesti crnu rupu ili ne, ništa se loše neće dogoditi,

dapače, ako se desi trebalo bi potvrdit postojanje extra dimenzija!

2 godine
DigiMagic kaže...

Pa u tome je poanta... da znaju sto ce se dogoditi, ne bi ga trebali graditi.

Puu koja glupa izjavaCool

Znaju sta rade nuklearke pa ih opet gradeCool

Oni se nadaju nekom rezultatu,ne bi radili na necem toliki ljudi da nemaju sanse za uspjehom neznam sta su ljudi tako negativni,vicu nece se nista dogoditi da su znanstvenici imali ko vi misljenje zadnjih 100 godina, svijet ne bi ovoliko napredovao.

CHE
4 godine
carcharodon kaže...
DigiMagic kaže...

Pa u tome je poanta... da znaju sto ce se dogoditi, ne bi ga trebali graditi.

Puu koja glupa izjavaCool

Znaju sta rade nuklearke pa ih opet gradeCool

Oni se nadaju nekom rezultatu,ne bi radili na necem toliki ljudi da nemaju sanse za uspjehom neznam sta su ljudi tako negativni,vicu nece se nista dogoditi da su znanstvenici imali ko vi misljenje zadnjih 100 godina, svijet ne bi ovoliko napredovao.

Tvoja izjava je zapravo puno gluplja nego njegova. LHC je sagradjen zbog eksperimenata koji se u njemu mogu izvoditi, i rezultat tih eksperimenata je nepoznat, jer kad bi bio poznat, oni se nebi morali izvoditi pa nebi bilo koristi od LHC-a. Za razliku od nuklearne elektrane koja nesto proizvodi, i ne sluzi u znanstvene svrhe.

Nothing is true, everything is permitted...
4 godine
LHC uskoro u pogonu

I krenuli su sa radom:

detaljnije ovdje.

Sad je samo pitanje koliko dugo će stroj ispravno raditi ovoga puta..  Neodlučan

Lijep pozdrav ;)
4 godine
Dado_ZG78 kaže...

I krenuli su sa radom:

detaljnije ovdje.

Sad je samo pitanje koliko dugo će stroj ispravno raditi ovoga puta..  Neodlučan

po nekim predvidanjima trebao bi radit do 21.prosinca. 2012 :D a tad ce razj.... cijelu planetu XD

potpis :D
4 godine
LHC uskoro u pogonu

Proradili, a još nismo imali blackout, kao u ovom novom serijalu Osmijeh Ima još vremena, baš me zanima što ću ja vidjeti u viziji Osmijeh Ako se to ne dogodi, sam ću napraviti blackout s pijačom...

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice