Ajoj, igleda da je ovog puta većina bila u pravu kad se govorilo kome će ipad imat svrhu da ga kupi, heh nemože ni apple svaki put u sridu pogodit što ljudima treba
I ameri se opametili, ali moram priznat brže nego sam očekivao 
nije to losa stvar, ali s obzirom na namjenu preskupa. pogotovu kad imaš uređaj internet namjene koji ima problema s flashom... znači nedorađeno
Otpočetka mi nije bilo jasno čemu taj uređaj uopće služi. Ne može mi zamijeniti smartphone, ne može mi zamijeniti laptop niti netbook, niti računalo, a ni TV.
Stvarno, kad bih dao $700 za uređaj sa 9,7 inčnim ekranom, rezolucije 1024x768 (!), koji ne podržava ni Flash, ni Javu, a niti Silverlight, ispao bih obični iDiot.
pa to je ipak dobra prezentacija, 3x više ljudi će ga kupiti nego prije prezentacije. A kad ga tih 9% ljudi kupi, bar još 4.5% će ih kupiti zato što ga drugi imaju. A da ne govorimo da je i loša reklama dobra reklama, sad svi znaju za iPad makal bilo najveće sranje :)
Otpočetka mi nije bilo jasno čemu taj uređaj uopće služi. Ne može mi zamijeniti smartphone, ne može mi zamijeniti laptop niti netbook, niti računalo, a ni TV.
Stvarno, kad bih dao $700 za uređaj sa 9,7 inčnim ekranom, rezolucije 1024x768 (!), koji ne podržava ni Flash, ni Javu, a niti Silverlight, ispao bih obični iDiot.
A mogao bi služiti tome da učenici prvog razreda teški 20 kg ne nose u školu knjige teške 5 kg i tome da ne moraš kupiti knjigu za 300 kuna od papira nego da uvijek pri ruci imaš par sto knjiga na takvom uređaju i da se još uvijek možeš zavaliti na fotelju i čitati umjesto da sjediš pred računalom i da još možeš usput pročitati novine i pogledati kakav film. Druga je sad stvar je li baš taj uređaj pogodan za tu svrhu. Imam dojam da ima i boljih i jeftinijih i sa više mogućnosti.
A mogao bi služiti tome da učenici prvog razreda teški 20 kg ne nose u školu knjige teške 5 kg i tome da ne moraš kupiti knjigu za 300 kuna od papira nego da uvijek pri ruci imaš par sto knjiga na takvom uređaju i da se još uvijek možeš zavaliti na fotelju i čitati umjesto da sjediš pred računalom i da još možeš usput pročitati novine i pogledati kakav film. Druga je sad stvar je li baš taj uređaj pogodan za tu svrhu. Imam dojam da ima i boljih i jeftinijih i sa više mogućnosti.
Ne.
Za to sluze eReaderi.
Buljit u LCD cijeli dan nije zdravo.
Zato postoje ti reader-i koji imaju e-ink tehnologiju.
novi e-ink citaci s puno vecim vremenom autonomije od ipada i nepostojanjem
video-audio disktrakcija su idealni za klince u školi.
Ova ideja za knjigama nije loša al opet, to je lcd ekran koji nije pogodan da buljiš u njega 6 sati u školi, a onda još i kući toliko buljiš. Al opet tu nije ni do ipada, ili ovog ili onog tu se proizvođači knjiga moraju potrudit da oni ponude školsku literaturu u digitalnom obliku, i tko kaže da opet neće nabijat cijenu? Neće bit 300kn nego 250kn i onda bi još veći profit radili...Ja bi volio kad bi tako nešto zaživilo, da ideš u školu sa 2 takva uređaja(jedan u kojem imaš knjige a drugi u kojem imaš svoje bilježnice) i uvijek biš imao sve na jednom mjestu i u digitalnom obliku, tako da bi mogli zaboravit na prepisivanje bilježnica kad smo bolesni(samo copy/paste i pošalje nam preko BT-a),jednostavno printanje/uređivanje teksta i sl. Al nažalost neće to još skoro se dogodit
Za škole je puno bolje laptop zbog instaliranja raznih programa na računalo, i izvršavanja raznih radnji osim samog čitanja. Radio sam par stotina interaktivnih zadataka za škole u Engleskoj sve na bazi Flasha, a kako iPad ne podržava Flash nema ništa od toga.
Što se sve može napraviti sa Flashom u smislu interakcije raznih stvari u školstvu praktički nema granica. Samo što je iPad slab za takvo nešto a i kažem ne mogućnost instaliranja raznih drugih programa... puno bolje je laptop nego iPad. Recimo profesor nađe na internetu neki open source program i sad ga ti instaliraj, sigurno open source neće biti za iPad-Mac itd... već prvo za Windows i možda Linux.
E-readeri nisu moguci u nasim skolama.
U ovo recesijsko doba ja nemogu zamisliti da vlada odobri opskrbu svih ucenika u svim skolama sa e readerima.
To je valjda svima jasno da to treba biti inicijativa drzave i da nemoze svaki klinac sebi kupiti bilo koji e reader?
Zamislite jos troskove edukacije profesora i ucitelja. Velik broj njih nezna koristiti racunalo a kamoli e reader.
Mislim, djeca u Hrvatskoj vise nemaju ni besplatne knjige a kamoli da ce imati e readere.
Kad ce Hrvatska biti sposobna za ovako nesto, izaci ce vec iPad 6.0 ili Nokia Morph.
Kad zbrojiš koliko se potroši na besplatne uđbenike onda je itekako isplativo umjesto njih djeci nabaviti e-readere. Samo što će onda graknuti izdavači.
U ovo recesijsko doba ja nemogu zamisliti da vlada odobri opskrbu svih ucenika u svim skolama sa e readerima.
To je valjda svima jasno da to treba biti inicijativa drzave i da nemoze svaki klinac sebi kupiti bilo koji e reader?
Zamislite jos troskove edukacije profesora i ucitelja. Velik broj njih nezna koristiti racunalo a kamoli e reader.
Mislim, djeca u Hrvatskoj vise nemaju ni besplatne knjige a kamoli da ce imati e readere.
Kad ce Hrvatska biti sposobna za ovako nesto, izaci ce vec iPad 6.0 ili Nokia Morph.
Za kćer 1 razred sam dao preko 1000 kn za knjige. To je dakle 136 EUR ili 200 USD bez PDV-a.
Sony Reader je recimo 400 USD. I sada vi meni recite što je isplativo?
Mislim da od informatike ništa nama nije isplativo ako to Msan ne implementira :-(
Za kćer 1 razred sam dao preko 1000 kn za knjige. To je dakle 136 EUR ili 200 USD bez PDV-a.
Mislim da od informatike ništa nama nije isplativo ako to Msan ne implementira :-(
E al pazi, za reader bi trebalo platit samo jednom, a ne svake godine, a sad uzmi da u školu idemo 12 godina, onda to ima smisla. Ali opet ostaje problem cijena samih knjga u digitalnom obliku koje bi opet bile preskupe kod nas, al kad bi knjiga bila tipa 10-15$ onda bi bilo isplativo na duge staze.
Slažem se. Ništa od tih e-readera, ako netko ne "omasti brk" pritom.
A što se tiče da će izdavači propasti... pa neka se prilagode novim uvjetima na tržištu! A uvijek će biti nekog, tko će se dobro snaći u promjeni novih tehnologija.
Kao i uvijek, kad nekom smrkne drugom svane. :)
Pogotovo nebi bilo fer prema učiteljima jer su sada potrošili ogromne pare na tečaj za korištenje digitalne televizije. 
Ali ne kužim vi bi readere u školama, za šta točno? da se tamo samo čita knjiga za lektiru ? a šta će raditi ostalo vrijeme ili će samo čitat knjigu ?
koliko ja znam e-reader ne može ništa napredno kao laptop ili tablet. Za takve napredne škole treba uređaj all-in-one a ne kupi reader, kupi ovo kupi ono...
najbolje bi bio touchscreen laptop ili napredniji tablet, na takvim uređajima se bar mogu raditi razne aplikacije i onda ih školarci koristiti odmah na nastavi, interaktivno.
ne reader bi služio umjesto knjiga u školi(a možeš i lektire čitat) jer umjesto torbe sa 10+knjiga unutra šta sve teži 15kg, nosiš urešaj od 1kg koji sve ima unutra te je sve digitalno(lakše kopiranje/printanje , sinkroniziranje sa drugim uređajima).
Ali ne kužim vi bi readere u školama, za šta točno? da se tamo samo čita knjiga za lektiru ? a šta će raditi ostalo vrijeme ili će samo čitat knjigu ?
koliko ja znam e-reader ne može ništa napredno kao laptop ili tablet. Za takve napredne škole treba uređaj all-in-one a ne kupi reader, kupi ovo kupi ono...
najbolje bi bio touchscreen laptop ili napredniji tablet, na takvim uređajima se bar mogu raditi razne aplikacije i onda ih školarci koristiti odmah na nastavi, interaktivno.
a djeca/učenici/studenti su do dana današnjeg na tiskanim knjigama radili što? gledali flash animacije, PPT prezentacije?
e reader ti posluži za hrpu skripti na jednom mjestu i ništa više.. all-in-one điđe miđe su nepotrebne
Sa laptopom/tabletom možeš svesti eko stvari na minimum, na readeru ne možeš rješavati zadatke, ne možeš crtati/bojati itd.. a na laptopu možeš sve to i laptop(govorim o nekom touchscreenu/tabletu) ne mjenjaš svake godine kao knjige.
Sa laptopom/tabletom možeš svesti eko stvari na minimum
Jel sam ja to propustio neki trenutak u kojem se iPad promovira kao uređaj za učenje(???) ili je ova rasprava debelo otišla u off-topic?
Ovoliko hvalisanja po prvi put vidim i čujem u dosadašnjem žiotu. Skoro me je natjeralo da pomislim da bih mogao kupiti ovo smeće. Imam osjećaj kao da Stevo zapravo govori: "Kupite iPad molim vas!".
od tolkog ponavljanja jednoteistih izjava koje granice sa narcisoidnoscu mi se zivot zgadi
hahahaahhah ... super montaža :D
btw, apple store is down ... možda kreće prodaja napokon :D
Da malo ignoriram ovaj pusti off-topic i dam komentar na članak:
26% ljudi je čulo za iPad prije predstavljanja i znali su odmah da ga ne žele kupiti, iako se još nisu znale specifikacije. Tu su dvije mogučnosti:
- Zato što ne vide namjenu takvog uređaja
- Zato što je Apple
Ova prva mogučnost je malo apsurdna, s obzirom da namjena uređaja ovisi o specifikacijama koje nisu bile poznate.
3% ljudi je definitivno željelo kupiti iPad prije nego što su uopće znali specifikacije. Ako to nisu ovce, onda ne znam što su!
52% ljudi poslje prestavljanja ne želi kupiti iPad. Znaći da je 26 % ljudi razočarano (+26 % ljudi koji nisu ni očekivali da nešto valja).
9% ljudi definitivno želi kupiti iPad, što znaći da su specifikacije privukle dodatnih 6 %
Sad ono što je u članku toliko glupo da boli!
"Prema istraživanju tvrtke Retrevo Pulse, Jobsova prezentacija dugo očekivanog iPada možda je učinila ovome tabletu više štete nego koristi."
Što ljudi iz Retrevo Pulse-a žele reći, s obzirom da je iPad stvarno prezentiran kao nešto revolucionarno i da su to informatički slabije obrazovani stvarno popušili, da je Apple trebao pustiti uređaj nepoznatih specifikacija u prodaju!?
Je li im možda palo na pamet da nije naštetila prezentacija, već namjerno sakačenje mogučnosti!?
Uređaj nije loš, samo je generalno beskoristan.
Naravno i knjige se kupuju na e-readeru. Ne kupuje se samo uredaj.
Online knjige su vjerojatno samo nesto malo jeftinije od tiskanog izdanja.
Ja mislim da se vi malo pre više žalite. Pa ni jedan uređaj kad je napravljen nisu ljudi odma nabavili. Kad je napravljen prvi komp nisu svi odma trčali u trgovine da ga kupe. Tableti će za koju godinu sigurno imati dosta korisnika.