Microsoft razmatrao preuzimanje Nokie?

poruka: 76
|
čitano: 3.813
|
moderatori: F1-IVO
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug Onlinea. U nastavku se nalaze komentari na "Microsoft razmatrao preuzimanje Nokie?".
5 godina

Nema spasa za Nokiu, ni Android joj ne bi pomogao, a ne vjerujem ni da ce nesto biti od Windows Phonea

3 16 hvala 0
5 godina
Re: Microsoft razmatrao preuzimanje Nokie?

uspoređujući 8.5 milijardi koje su dali za skype, 10.xx milijardi kolko bi platili nokiju mi se čini logičniji izbor (vjerojatno bi je platili i malo više).. ali ja nisam ekonomist ..

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
Poruka je uređivana zadnji put sri 13.6.2012 9:32 (nixass).
5 godina

Su ludi!?

Pa puno bolje im je platiti da utrpaju svoj OS na njihove mobitele, kad već propadaju. Tako, ako propadnu, bar ih nisu bezveze kupili. A ako ne propadnu, uvijek ih mogu naknadno kupiti za veliku lovu i tako opravdati investiciju. Trolologika...

Gledam te!
3 godine
neaktivan
Veliki Brat kaže...

Su ludi!?

Pa puno bolje im je platiti da utrpaju svoj OS na njihove mobitele, kad već propadaju. Tako, ako propadnu, bar ih nisu bezveze kupili. A ako ne propadnu, uvijek ih mogu naknadno kupiti za veliku lovu i tako opravdati investiciju. Trolologika...

mozda je jos prerano jutro, ali ja tebe nisam apsolutno nista shvatio.

Z-Admin Small Business CMS for ASP.NET - http://www.z-admin.com
2 godine
zoran123456 kaže...
Veliki Brat kaže...

Su ludi!?

mozda je jos prerano jutro, ali ja tebe nisam apsolutno nista shvatio.

Bogami, ne kužim ni ja trologiku

3 godine
Veliki Brat kaže...

Su ludi!?

?

Gale
5 godina

Ne kužim što nije jasno?

Gledam te!
13 mjeseci
nixass kaže...

uspoređujući 8.5 milijardi koje su dali za skype, 10.xx milijardi kolko bi platili nokiju mi se čini logičniji izbor (vjerojatno bi je platili i malo više).. ali ja nisam ekonomist ..

LoL... nes ti logike, a Nokijini milijardski kvartlani gubici ce se pokrivat sami od sebe? ... mora se priznat da je ovaj Elop obavio posao preko svih ocekivanja, vjerojatno su planirali preuzat Nokiu za kikiriki a ovaj ju je u toliko malo vremena uspio toliko upropastio da se vise ni njima ne isplati zajebavat s preuzimanjem jer je poslovni rizik daleko veci od moguceg dobitka.

Vrlo malo razumiju oni koji razumiju samo ono sto se moze objasniti
13 mjeseci

Što ne znači da u budućnosti ne budu opet razmislili. Problem Nokie (osim relativno nekonkurentnog OS-a) jest u njezinoj "Masivnosti" tj. imaju previše zaposlenih, troškovi održavanja su veliki a ako se ne varam još uvijek nemaju proizvodnju u Aziji. Zato se sada mora provesti rekonstrukcija, već su se počele gasiti tvornice diljem Europe, zbog kojih Nokia nije mogla biti konkurentna itd...

4 godine
neaktivan
Gasttozz kaže...

Što ne znači da u budućnosti ne budu opet razmislili. Problem Nokie (osim relativno nekonkurentnog OS-a) jest u njezinoj "Masivnosti" tj. imaju previše zaposlenih, troškovi održavanja su veliki a ako se ne varam još uvijek nemaju proizvodnju u Aziji. Zato se sada mora provesti rekonstrukcija, već su se počele gasiti tvornice diljem Europe, zbog kojih Nokia nije mogla biti konkurentna itd...

Imaju - odavno. I sada većina preostalih Nokijinih tvornica je ostala u Aziji, one u Europi i Meksiku su već dobrim dijelom zatvorili, međutim tvornice kojima oni sami upravljaju izgledaju kao da su iz kamenog doba u odnosu na suvremene pogone i nisu u mogućnosti efikasno sastavljati napredne uređaje u velikim nakladama, poput npr. ovih Lumia, zbog čega se taj dio proizvodnje uglavnom radi u suradnji sa vanjskim partnerima (Compal i Foxconn) i manjim dijelom u vlastitim tvornicama.

4 godine
nixass kaže...

Skype je kupljen dijelom zbog ogromne korisničke baze na svim platformama, dijelom zbog toga što imaju ugovore o pružanju VoIP usluga u skoro svim bitnim zemljama svijeta što je već samo po sebi vrijedno tih novaca. MS da krene sada od nule pregovarati sa nadležnim agencijama po svijetu trebao bi 10 godina i više novaca da samostalno sklopi takve ugovore. Nokija, s druge strane, ne vrijedi ništa, proizvodi gubitke iz dana u dan i prema nekim analizama (vidi npr. http://www.telegraph.co.uk/finance/newsbysector/mediatechnologyandtelecoms/telecoms/9275156/Nokia-could-exhaust-cash-reserves-next-year.html#) mogla bi već sljedeće godine potrošiti sve rezerve gotovine ako ovako nastavi, a onda je bye bye Nokia. Samo luđak bi kupio tako nešto.
3 godine
RobertS kaže...
nixass kaže...

Skype je kupljen dijelom zbog ogromne korisničke baze na svim platformama, dijelom zbog toga što imaju ugovore o pružanju VoIP usluga u skoro svim bitnim zemljama svijeta što je već samo po sebi vrijedno tih novaca. MS da krene sada od nule pregovarati sa nadležnim agencijama po svijetu trebao bi 10 godina i više novaca da samostalno sklopi takve ugovore. Nokija, s druge strane, ne vrijedi ništa, proizvodi gubitke iz dana u dan i prema nekim analizama (vidi npr. http://www.telegraph.co.uk/finance/newsbysector/mediatechnologyandtelecoms/telecoms/9275156/Nokia-could-exhaust-cash-reserves-next-year.html#) mogla bi već sljedeće godine potrošiti sve rezerve gotovine ako ovako nastavi, a onda je bye bye Nokia. Samo luđak bi kupio tako nešto.

Ne bi ni on ako nema para na bacanje....

http://www.speedtest.net/result/1987106167.png
2 godine
protjeran
RobertS kaže...
nixass kaže...

moje videnje je da nokia ima opaki financijski deal s microsoftom usko vezan uz prodajne rezultate WP-a. tj, da ce microsoft posteno upumpavat lovu u nokiju samo da im se WP ekosustav prihvati na trzistu.

danas se jako veliki novci vrte u mobilnom segmentu, u buducnosti ce se vrtit jos veci, a gdje je tu MS? njihov dio kolaca je mizeran dok je jedan apple postao trenutno najvrijednija tvtka upravo na temelju iphonea, ipada i prateceg ekosustava koji je ujedinio uredaj s prodajom sadrzaja za njega. MS, tj windowsi to jos uvijek nemaju.

buduci da danas mobiteli postaju sve mocniji, pitanje je vremena kad ce se usporit prodaja pc-a, s time smanjiti prihodi i zarada MS-a, a mobiteli postati svojevrsna zamjena. onog trenutka kada MS-u pocnu padati prihodi od prenapuhane cijene windowsa i offica nije tesko zamisliti sto bi se moglo desiti. zato je MS-u toliko stalo da se pod svaku cijenu ugura na mobilno trziste, pa ce stoga i upumpavati ogromne kolicine novaca samo da uspije. nokija je primjer sto se desi kada ne pratis trziste, MS se probudio, samo je pitanje da li prekasno da ugrabi znacajan dio kolaca.

to je moje misljenje, tak da, najte se srditi... {#}

3 godine

Od nedavno sam vlasnik lumie. Mislim da je Windows Phone spas za nokiu. Mob je predobar. A što se tiče os-a, sumnjam da bi se itko vratio na android/iOS poslje WP-a.

Počeo sam od ničega, i još uvijek imam večinu od toga
2 godine

Koju Lumiu imaš?

4 godine

Ma može on biti i najbolji na svjetu no sa 2-3 % tržišta sigurna mu je jedino propast. MS sa svojim satelitima nikako da pokrene kotač u svoju korist. Sve dalje sve je teže jer kotač ima veću masu (rapidno raste broj uređaja na konkurentnim platformama).  Danas je normalan izbor Android ili iPhone, windowsi su, htjeli mi to ili ne, egzotika. Lumia ne hvala. Najsmješnije je to što je Elop vrhunski plaćen i doveden da ciljano uništi kompaniju (nitko ne može toliko štete izazvati slučajno), pri čemu se izgleda malo zaigrao. Takvog mastodonta je u slobodnom padu sada gotovo nemoguće zaustaviti. Hvala Bogu imamo Zamzunga, Motorolu i ostale. Nokia RIP. Da i ne slučajno u cijeloj toj priči jedini gubitnik je Nokia, MS ubire tantieme od konkurentskih platformi i živo mu se hebe, pokušat će za koju godinu opet, samo da pronađe još jednog ekskluzivnog partnera. :). No to mu izgledno neće biti lak posao jer danas nema tvrtke u mobilnoj telefoniji koja nije proživjela velike gubitke iz aranžmana sa MS.

Se netko sjeća OS Warpa i njegovog natjecanja sa Windowsima 95. Ne bije boj svjetlo oružje već broj prodanih fritula.

3 godine

Nokia Lumia 710

3 godine

Nokia je velim dijelom tvrtka koja se bavi (ili se bavila) proizvodnjom hardvera, koji je zahtjevao određeni softver. I to im je, po meni, bila zamka. Microsoft je softverska tvrtka sa ogromnim maržama (neostvarivim u proizvodnim tvrtkama) i njima je interesantan u Nokiji samo portfelj patenata i manji dio razvojnog tima za hardware. Ostali ogromni aparat koji nadzire tvornice u kini, prodajnu mrežu, podršku za stotine modela, marketing i sl im nije potreban.

Inače, po filmovima na Youtubeu - tvornice u Finskoj su bolje automatizirane nego kineske.  Cijena jedne automatizirane montažne naprave (radna stanica) koja u većini nije univerzalna nego traje koliko i proizvod (cca 1 do 1,5 god) je od 100.000 € na više (a na montažnoj liniji ih je desetine). Sada ovu cijenu treba uporediti sa milijunskom foxconnovom vojskom univerzalnih radnika sa minimalnim satnica, bez godišnjeg i subote i 12 satnim radnim danom pa je jasno da i potpuno automatizirana tvornica (bez direktnih radnika) gubi cijenovnu utrku.

Čitamo da je trend odlaska iz Kine prema još siromašnijim zemljama. Mada i Foxconn najavljuje stotine tisuća robota do 2020 god (ovisno o dizanju standarda radnika u Aziji).

4 godine
neaktivan

Nokiju se isplati kupiti zbog patenata, karata te ostalih softverskih dodataka. Al ak MS već želi u hardver, nek kupi HTC.

One S sa Windows Phonom? Mljac

4 godine

Mislim da ce MS izvuci Nokiu i oni idu sad u jednom smjeru "zaokruženog proizvoda" tipa iphone (nokia-lumia) gdje se drže određenih granica (hardwerskih i softwerskih) bez puno fleksibilnosti što krajnjem kupcu daje kompletan proizvod. Gledajuci prodajne rezultate u zadnja 3mj gdje kažu da su sve 3 strane prezadovoljne znaci MS , Nokia i krajnji kupci što i govori o drasticnom porastu aplikacija u marketu. Svakako na vlastitom primjeru mogu mogu rec da sam odusevljen Lumiom kao i WP7.5 kod kojeg se još vide djecije bolesti ali ce u wp8 vjerovatno bit sređene, znaci apple ili google android moraju izvuc debelog asa iz rukava ako ne žele bit prestignuti što i vec jesu po inovativnosti ali ne i prodajnim rezulatatima.

Poruka je uređivana zadnji put sri 13.6.2012 17:13 (bik).
5 godina
moderator

Ne želim pokretati nikakav rat Android vs WP, nego pitam čisto informacije radi, pošto nikad nisam koristio WP7.5 mobitel. Kakva je integracija WP7.5 s Googleovim uslugama? Recimo kod Androida je super što na mobitelu možeš imati zajednički imenik s Gmailom - ako i ostaneš bez mobitela, nema problema - samo se ulogiraš na Googleov račun s novim mobitelom. Također, kako WP stoji s Gmailom? Ima aplikaciju za njega, notifikacije kad dođe novi mail i sl.? Kako stoji s Google Chatom? Kako uglavnom koristim Googleove usluge, kod Androida mi savršeno odgovara to što je integriran s Gooleovim računom/uslugama.

4 godine
neaktivan
mbaksa kaže...

Ne želim pokretati nikakav rat Android vs WP, nego pitam čisto informacije radi, pošto nikad nisam koristio WP7.5 mobitel. Kakva je integracija WP7.5 s Googleovim uslugama? Recimo kod Androida je super što na mobitelu možeš imati zajednički imenik s Gmailom - ako i ostaneš bez mobitela, nema problema - samo se ulogiraš na Googleov račun s novim mobitelom. Također, kako WP stoji s Gmailom? Ima aplikaciju za njega, notifikacije kad dođe novi mail i sl.? Kako stoji s Google Chatom? Kako uglavnom koristim Googleove usluge, kod Androida mi savršeno odgovara to što je integriran s Gooleovim računom/uslugama.

Fali mi WP mob čisto zbog toga. Na glupom iPhonu nemam push Gmail (WP ima), nemam hrpu tih sitnica koje WP ima već 2 godine.

16 mjeseci
bik kaže...

Mislim da ce MS izvuci Nokiu i oni idu sad u jednom smjeru "zaokruženog proizvoda" tipa iphone (nokia-lumia) gdje se drže određenih granica (hardwerskih i softwerskih) bez puno fleksibilnosti što krajnjem kupcu daje kompletan proizvod. Gledajuci prodajne rezultate u zadnja 3mj gdje kažu da su sve 3 strane prezadovoljne znaci MS , Nokia i krajnji kupci što i govori o drasticnom porastu aplikacija u marketu. Svakako na vlastitom primjeru mogu mogu rec da sam odusevljen Lumiom kao i WP7.5 kod kojeg se još vide djecije bolesti ali ce u wp8 vjerovatno bit sređene, znaci apple ili google android moraju izvuc debelog asa iz rukava ako ne žele bit prestignutišto i vec jesu po inovativnosti ali ne i prodajnim rezulatatima.

Inovativnosti? Wtf? Probao sam WP i svidio mi se. Ali bez pretjerivanja molim lijepo.

I gdje bi to se Apple i Google trebali potruditi? Pa oni drze valjda 96% smartphone trzista zajedno. Microsoft i ostali se trebaju potruditi da bi istima oduzeli barem jedan dio korisnika. No za sada u tome nisu ni malo uspjeli, pa ne vidim razloga da se 2 giganta tipa Googlea i Applea boje WP-a. Barem ne za sada. Sta ce biti u buducnosti? Tko zna. Osim onih "genijalaca" iz Nokie sa svojim bahatim izjavama.

Zelim da WP nadje svoje mjesto na trzistu, jer 3 takmaca su puno bolje rjesenje od dva. Posebice za nas krajnje korisnike. No nekad ekipa stvarno pretjeruje sa izjavama.

11 mjeseci
neaktivan

kako mi je žao ove nokie što su napravili od nje u vrlo kratkom roku..

elopa bi na lomaču stavio :D

nevjerovatno je kako samo par loših odluka može uništiti jednom najvećeg proizvođača mobitela..

uloži u symbian, pa uloži u meemo, pa uloži u meego pa simo pa tamo neznaš više ni sam što radiš pa se lova trošila i na kraju završiš na wp7..

moglo se od symbiana ranije razvit super sustav kao što je sada belle, moglo se u high end mobitele stavljat meego koga su svi nahvalili kao nešto revolucionarno i inovativno i u lower end mobitele stavljat s40 serija i pokrivat cijelokupno segment tržišta a sad ni sami ne znaju di se nalaze. :/

3 godine
mbaksa kaže...

WP je integriran sa bingom. Tj na njemu postoji tipka koja sama vodi na bingovu tražilicu integriranu na mob. Kontakti se mogu složiti sa faceom, twiterom.....ali za google+ nisam siguran. Možeš povezati e-mail sa accountom pa tako koristiti google mail iliti gmail.

Postoji i contacts transfer pomoču kojega prebacuješ kontakte sa drugog uređaja.

Postoji i Gchat aplikacija, koja je kao google chat za android samo prilagođena WP-u. Gchat je beslpatan a Gchat+ 8kuna. Neznam koja je razlika :D

Poruka je uređivana zadnji put sri 13.6.2012 20:29 (nul-3).
5 godina
moderator
nul-3 kaže...
mbaksa kaže...

WP je integriran sa bingom. Tj na njemu postoji tipka koja sama vodi na bingovu tražilicu integriranu na mob. Kontakti se mogu složiti sa faceom, twiterom.....

To mi baš niš ne znači.

nul-3 kaže...
ali za google+ nisam siguran.

Govorim o kontaktima unutar Gmaila, ne o Google+.

nul-3 kaže...
Možeš povezati e-mail sa accountom pa tako koristiti google mail iliti gmail.

Dobro, bar nešto. Znači, kad u imeniku klikneš na mail nekog kontakta, onda ti se otvara aplikacija pomoću koje preko Gmaila šalješ mail toj osobi?

nul-3 kaže...
Postoji i contacts transfer pomoču kojega prebacuješ kontakte sa drugog uređaja.

Cijela poanta kontakata na Gmailu je da su ti kontakti sinkronizirani s kontaktima na mobitelu. Dakle, uvijek imaš sve kontakte i u Gmailu i na mobitelu. Ujedno, ako izgubiš mobitel, to te nimalo ne mora opterećivati jer ti treba samo drugi mobitel s Androidom - ulogiraš se i to je to - opet imaš sve kontakte na mobitelu.

Poruka je uređivana zadnji put sri 13.6.2012 20:38 (mbaksa).
3 godine

Napisao sam ti i o google chatu :D

Nego, nikada nisam koristio android uređaj, a i sumnjam da budem. WP je puno optimiziraniji od android uređaja, bar koliko sam ja tipkao po njima (od prijatelja, sestre, staraca, rodbine)

A i najviše koristim facebook, bug te youtube. Aplikacije za youtube i face su besplatne i ugodno ispolirane, sve je fluidno  i glatko. A na bug.hr dolazim putem internet explorera, default browsera.

5 godina
moderator
nul-3 kaže...
Nego, nikada nisam koristio android uređaj, a i sumnjam da budem. WP je puno optimiziraniji od android uređaja, bar koliko sam ja tipkao po njima (od prijatelja, sestre, staraca, rodbine)

Ne trebaš mi neodređenim, nekonkretnim pridjevom "optimiziraniji" reklamirati WP uređaje. {#} Mene zanima razina integracije s Googleovim servisima pošto iste koristim i ne mislim prelaziti na nešto drugo, tako da mi je mobitel koji nema razinu integracije s njima koju očekujem u biti - nezanimljiv i koliko god bio "optimiziraniji" u mom slučaju bi mi zapravo otežavao korištenje, dakle za mene ne bi bio "optimiziraniji".

19 mjeseci
mbaksa kaže...
Dobro, bar nešto. Znači, kad u imeniku klikneš na mail nekog kontakta, onda ti se otvara aplikacija pomoću koje preko Gmaila šalješ mail toj osobi?

Sa LiveID-om je tako, pretpostavljam da je i sa Gmailom.

Pogledaj malo tu:
http://www.microsoft.com/windowsphone/en-au/howto/wp7/people/people-hub.aspx

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice