Neznam zakaj se vise glazbenici muce s tim lopovima, umjesto da se dogovore s online sellerima o prodaji glazbe.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Sudska tužba kojom se želi oduzeti kupcima pravo na izbor. U slučaju Pink Floyda će ljudi stvarno htjeti kupiti cijeli album jer predstavlja zaokruženu cjelinu, ali to je odluka koja treba ostati na kupcu. Bend odlučuje kako će stvarati glazbu, kupac odlučuje kako će je slušati.
hehe floydi.
no imaju i pravo. dosta njihovih albuma su upravo to.. cjeline.
btw.. wish you were here.. nisam niti sumnjao. ljudi valjda jos uvijek misle da je to ljubavna pjesmica LoL
Bend odlučuje kako će stvarati glazbu, kupac odlučuje kako će je slušati.
Pa ne možeš kupiti samo dio jedne slike Van Gogha, jer ti se samo taj dio sviđa. Možeš kupiti cijelo platno, pa slobodno gledaj u samo jedan dio, ako tako hoćeš.
Imaju pravo. Poslusajte pjesmu "In the flesh" i vjerojatno biste rekli da je neka nazi pjesma, ali ako poslusate cijeli The Wall shvatit cete o cemu se zapravo radi.
Isto kao i album Animals, cijeli album nosi pricu. A i mnogi drugi.
Najbolje mi je kad na radiju puste neku pjesmu i onda ju odrezu nakon prvog soloa.
OK, ali što je s Momentary lapse of reason ili Division bell? Ili raniji albumi? Zašto bih kupio cijeli album ako mi se sviđaju samo 3 pjesme? I kako napraviti jasnu granicu između konceptualnog i nekonceptualnog albuma? Po meni kupac treba odlučiti što želi, i to će u slučaju konceptualnih albuma skoro uvijek biti kupnja cijelog albuma. Dok je bio fizički nosač zvuka, nije bilo praktično birati pojedinačne pjesme, ali sad je smiješno zadržati to ograničenje.
Čini mi se da su se mnogi bendovi šlepali na dvije do tri uspješne pjesme koje bi prodale cijeli album, i da ta praksa s novim načinima distribucije pjesama napokon odumire. Više nitko neće kupovati te pjesme koje su naštancane da popune minutažu CDa, samo će se kvaliteta prodavati. Da se razumjemo, više ne govorim o Pink Floydu koji nikad nije imao tu praksu.
Rezanje pjesama na radiju je druga stvar, mislim da nema veze s ovom pričom.
Pa ne možeš kupiti samo dio jedne slike Van Gogha, jer ti se samo taj dio sviđa. Možeš kupiti cijelo platno, pa slobodno gledaj u samo jedan dio, ako tako hoćeš.
Pogrešna analogija. Jedna pjesma je zaokružena cjelina, isto kao i jedna slika. I pjesma i slika mogu biti dio veće cjeline koja stvara dublju priču, ali isto tako ponekad mogu biti i izvučene iz koncepta i stajati zasebno. Npr. pjesmama Time, Sheep, Sorrow, Have a Cigar i mnogim drugima nije nužan kontekst. Zamisli slikara koji traži da kupiš cijeli zid slika jer su povezane tematikom. Bilo bi uredu da mi to sugerira, ali konačna odluka je moja.
Jabuke i kruške... ako si ti neki vrli umjetnik koji stvara glazbu radi glazbe i umjetnosti onda ti novac i nije toliko bitan u cijeloj priči nego samo ushit kada drugi slušaju tvoje uratke. AKo si potpisao ugovor sa nekom produkcijskom kućom onda znači da želiš i novce, a ako želiš novce onda pravo glasa itekakvu ima i kupac...
Nek raskinu ugovor sa produkcijakom kućom i nek puste albume for free na Internet... mo'š si mislit.
Pogrešna analogija. Jedna pjesma je zaokružena cjelina, isto kao i jedna slika.
Kod Mile Hrnića je, kod Pink Floyda nije. Kod njih su albumi zaokružene cjeline. Ne svi, naravno :)
Zamisli slikara koji traži da kupiš cijeli zid slika jer su povezane tematikom. Bilo bi uredu da mi to sugerira, ali konačna odluka je moja.
Ima i onih koji prodaju cijelu sobu - jer to je njihovo djelo. Ne možeš kupiti stol i stolicu posebno, nego samo cijelu sobu - sa zidovima i podom. Što ćeš kasnije s time, osobno nemam pojma - ali ima kupaca i za to.
Jabuke i kruške... ako si ti neki vrli umjetnik koji stvara glazbu radi glazbe i umjetnosti onda ti novac i nije toliko bitan u cijeloj priči nego samo ushit kada drugi slušaju tvoje uratke.
U nekom idealnom svijetu, da. Na ovoj planeti - ne.
Oni koji vole Floyde kupuju i slušaju cijele albume, oni koji ih ne vole ionako koriste LimeWire za pojedinačne pjesme.
Btw, Floydi su bili poznati po svojim konceptualnim albumima, a svi znamo što su konceptualni albumi (nadam se).
Oni koji vole Floyde kupuju i slušaju cijele albume, oni koji ih ne vole ionako koriste LimeWire za pojedinačne pjesme.
Btw, Floydi su bili poznati po svojim konceptualnim albumima, a svi znamo što su konceptualni albumi (nadam se).
Pink Floyd ima 13 studijskih albuma. Od toga je 5 konceptualnih. Oni za sve svoje albume traže da se kupuju u cijelosti.
Btw, Floydi su poznati po još jednoj sudskoj tužbi - Waters je tužio ostatak benda jer su nastavili svirati nakon što je on pošao iz benda!
jasno da imaju pravo, a to bi trebalo vrijediti za sve konceptualne albume bilo kojih izvođača (a niš lakše nego samo nazvati i pitati prije objave). to su čitave priče s glavom, sredinom i repom i besmislica je bilo koji dio izdvajati iz konteksta. mislim, nije to Magazin ili Thompson...
pink floydi su tako snimali albume de je pojedinaćne pjesme nemoguće zasebno prodavati,jednostavno mora se poslušati cijeli album i to više puta da bi se uhvatila nit ,ni je to rihana ili madonna,tako da se slažem s njihovom tužbom protiv emi-a
Pink Floyd ima 13 studijskih albuma. Od toga je 5 konceptualnih. Oni za sve svoje albume traže da se kupuju u cijelosti.
Btw, Floydi su poznati po još jednoj sudskoj tužbi - Waters je tužio ostatak benda jer su nastavili svirati nakon što je on pošao iz benda!
Sve mi se cini da je i ovo watersovo dijelo, nakon wall-a je on potpuno poludio, sad se samo svađa sa svima... Ne vjerujem da se Gilmouru da mucit s takvim glupostima, a jos manje Masonu...
Iako mislim da su najbolji bend ikada, i slusam ih odkad znam za sebe, s ovime se neslazem. Mislim da bi se trebalo razdovjiti konceptualne od nekonceptualnih albuma, i tako ih prodavati (konceptualne u paketu, a ne konceptualne "raskomadano").
Naravno, kao sto je netko gore vec rekao, oni koji stvarno vole PF, znaju kako ce slusati koji album, sto je bitno za poruku, i sto svaka pjesma znaci (mislim da je Wish you were here tu najbolji primjer).
Pogrešna analogija. Jedna pjesma je zaokružena cjelina, isto kao i jedna slika.
Kod Mile Hrnića je, kod Pink Floyda nije. Kod njih su albumi zaokružene cjeline. Ne svi, naravno :)
A sto je sa Daliborom Brunom i njegovim Mega Mixom? 
Waters je nakon Barretovog odlaska ostao glavna umjetnička pokretačka snaga PFa, većinu toga je on napisao. Smetalo bi i mene da netko s kim sam posvađan zarađuje novce na nečemu što sam ja praktički napisao.
Waters je nakon Barretovog odlaska ostao glavna umjetnička pokretačka snaga PFa, većinu toga je on napisao. Smetalo bi i mene da netko s kim sam posvađan zarađuje novce na nečemu što sam ja praktički napisao.
Waters je pisao pjesme (rijeci za pjesme) jer je bio pjesnik, filozof (Time). Gilmour i Wright su osmisljavali svu glazbu (cijeli Dark side of the moon). Bez bilo kojeg clana PF bi bio potpuno drukciji, i vjerojatno losiji. Niti jedna pjesma nije u potpunosti Watersova, ili u potpunosti Gilmourova, itd... (naravno govorim o albumima od Sydovog odlaska, pa do Final Cut-a, tj. Watersovog odlaska). Sva cetvorica su bili ravnopravni clanovi benda, i svi su imali jednaka prava na pjesme. Mogao je i Mason izaci iz benda (koji je glazbeno najmanje pridonio) i nastaviti solo karijeru svirajuci njihove pjesme, i opet se ostala trojica nebi mogli bunit, iako je cinjenica da on nije puno sudjelovao u stvaranju tih pjesama. Bez Watersa nebi bilo filozofije (Time, cijeli Animals, cijeli Wall, cijeli Final cut, posebno Gunners dream), bez Gilmoura nebi bilo savrsenog zvuka gitare (Shine on you crazy diamond, Comfortably numb, Echoes, Hey you), a bez Wrightanebi bilo onog suptilnog bluesa (Great gig in the sky je mislim najbolji primjer za ovo) koji se provlaci kroz sve pjesme (najvise u akord progresijama). To se najbolje vidi po solo karijerama ove trojice, i tocno se osjeti da je pink floyd nekakva vrsta spoja sve tri solo karijere (Gilmour - Pocketful of stones, Wright - Breaktrough, za Watersa nazalost ne znam primjer iz solo karijere, jer mi se ta glazba nesvidja, ali sam siguran da bi oni koji slusaju lako nasli primjere).
edit: dodao sam u tekst primjere pjesama u zagrade
Evo ga :-))))
PF su dobili sud u svoju korist.
Za sad ce dobit 60 000 funti + odsteta.
Evo ga :-))))
PF su dobili sud u svoju korist.
Za sad ce dobit 60 000 funti + odsteta.
Jel se zna tko je tocno tuzio? Jer PF kao bend tehnicki vise ne postoji, bar mislim da je tako...