Imam dva mobitela - HTC Desire s kamerom od 5 Mpix i Nokiju X6 također s kamerom od 5 Mpix, ali s Carl Zeiss optikom. Usporedba fotografija - nebo i zemlja, HTC nije ni do koljena Nokiji u ovom segmentu
Nastavak partnerstva Nokie i Carl Zeissa
- poruka: 53
- |
- čitano: 3.225
- |
- moderatori:
F1-IVO
Imam dva mobitela - HTC Desire s kamerom od 5 Mpix i Nokiju X6 također s kamerom od 5 Mpix, ali s Carl Zeiss optikom. Usporedba fotografija - nebo i zemlja, HTC nije ni do koljena Nokiji u ovom segmentu
Pa normalno, to je ipak Carl Zeiss, sjećam s ejoš nokie n73 i carl zeiss optike i kakve je odlične slike radila.
Ali ostali se polako približavaju što se tiče kvalitete optike
Čemu 41 MP na mobitelu!?
Čemu 41 MP na mobitelu!?
Nije to 41 stvarno, ne znam kolko ima megapiksela stvarno, ali ovih 41 je hardverski + softverski dodani pikseli.
Nije to 41 stvarno, ne znam kolko ima megapiksela stvarno, ali ovih 41 je hardverski + softverski dodani pikseli.
Senzor stvarno ima 41MP, i prilicno je velik. Primarno se koristi zbog digitalnog zuma. Kod fotica od 5MP ako koristis 2x dig. zoom dobijes smece od slike od 1.25MP, a kod ovog i dalje imas relativno dobru sliku od 10MP.
Čemu 41 MP na mobitelu!?
cemu 4 jezgre i 2gb rama u mobitelu?
ovo je baren opipljiv smislen napredak
a ne marketinski trik, iako ce cini tako u pocetku
Zar nije ustvari da on ima 41mpx senzor ali u postavkama je ja mislim samo do 12mpx i zbog toga ima puno ostrije i kvalitetnije slike.
Evo ti još bolja usporedba, jer tvoja X6 je prilično nov uređaj.
Imam HTC Desire i N95.
Kamera na N95 je duplo bolja nego na Desireu. Osobito u makro modu, što Desire niti ne podržava!
Zvuk na N95 je FANTASTIČAN (stereo) i za handsfree razgovore je savršen! Desireov zvuk zvuči kao iz kante. Handsfree je jedva upotrebljiv,
jer na glasnijim postavkama zvuka dolazi do distorzije, a na tišim postavkama je upotrebljiv samo u tišim okolinama.
N95 je izašla davnih dana, 2006.
http://www.gsmarena.com/nokia_n95-1716.php
Desire je izašao nedavno, 2010.
http://www.gsmarena.com/htc_desire-3077.php
Osobno bih rekao da niti jedna tvrtka ne radi tako dobar hardware kao Nokia.
Go Nokia!
Moj slijedeći phone - Nokia!
Prije da si imao neku kopiju Nokie 5800 napravljenu u kini! Nokia 5800 XM ima jako dobru kameru.
Istina sto se tice Desirea. Ja sam se jako razocarao sa kamerom. Bio sam na koncertu Elementala i snimio clip. Dodem doma i krci bolesno. Dok sa Nokijom N8 zvuk je odlican. Nema krcanja.
Inace sto se tice 41 Mpx senzora. Slike slikane u mraku bez blica ce biti bolje jer se koristi nekoliko pixela sa senzora da se dobije jedan pixel na slici (to je ako se ne koristi zoom). Ma mislim da ce to biti super fotic. N8 mi je vec odlican, jedina zamjerka su mu crvene oci cak i kad ukljucim red eye remove. I steta sto nema HDR, mada dobro odraduje sunce u kadru.
Zar nije ustvari da on ima 41mpx senzor ali u postavkama je ja mislim samo do 12mpx i zbog toga ima puno ostrije i kvalitetnije slike.
Nije, moze ici do 38MP. Za nize rezolucije koristi nekakvu interpolaciju (umjesto binninga) koji navodno dalje bolje rezultate (od binninga).
"Technically, the sensor is able to capture 3 MP, 5 MP, 8 MP, 38 MP at 4:3 aspect ratio and 2 MP, 5 MP [Default], 8 MP, 34 MP at 16:9."
Moj slijedeći phone - Nokia!
Nokia je radila dobar hardver - Lumia je prilično loša po tom pitanju; poznati su problemi s Lumiom 800, Lumia 710 ima svoju dozu problema, a flagship Lumia 900: http://www.wpcentral.com/lingering-issues-nokia-lumia-900-purple-screens-dead-buttons-rattles . Dobar je komentar korisnika koji ima problema s bojom na ekranu: I did not have this issue with the first black Lumia 900 I received, but did with the replacement black one. Sent the replacement back, then will wait for a replacement for the replacement....
Nadalje, neki željno iščekuju jeftinu Lumiu 610, ali zbog ograničene količine memorije, neke aplikacije neće raditi: http://weblobby.net/2012/02/28/lumia-610-here-are-all-the-limitations-of-windows-phone-with-256mb-of-ram/
Slijedeći telefon - bolje da požuriš. Pratim situaciju već više od godinu dana - krajem 2010. i početkom 2011. razmatrao sam da uzmem Nokiu s Symbianom (kvalitetan hardver, otvorena platforma, ...) budući da je MeeGo kasnio; tada se dogodio "Burning Platforms Memo" i počeo sam pratiti situaciju jer je odmah bilo jasno da je Elop napravio nešto suludo, što i rezultati pokazuju. Trenutno je stanje ovakvo:
Analitičari daju Nokiji 3-5% tržišta na kraju godine i 1% sredinom 2013. godine (primjerice, Palm je imao više od 1% kada je propao). Prema Elopu, Lumije (Nokijina glavna linija smartphonea) dobro se prodaju u Finskoj (ništa čudno), prihvatljivo u SAD (ali ispod očekivanja, uzevši u obzir količinu novca uloženog u promociju) i loše u ostatku svijeta. Nokia nema što ponuditi na tržištu low-end smartphonea (Symbian je vrlo efektno ubijen), a prodaja featurephoneova je u drastičnom padu zbog jeftinih smartphonea konkurencije.
Dvije od tri rating agencije stavljaju Nokiu u junk status, uz prognozu daljnjeg pada rejtinga na duži rok (negative long-term outlook). Cijena dionice je pala preko 60% u zadnjih godinu dana (preko 30% u zadnjih pet mjeseci, od početka ove godine) i pred koji dan je bila najniža u zadnjih 17 godina. Kratkoročna preporuka za dionice je "Strong Sell", a dugoročna klizi s "Hold" prema "Underperform". Tržišna kapitalizacija je pala ispod "psihološke granice" od 10 milijardi eura. Ako se nastave ovakve performanse na tržištu (već je najavljeno da će rezultati drugog kvartala biti jednako loši kao rezultati u prvom), Nokia će iscrpiti rezerve gotovine za godinu i pol dana (trenutno iznose 4,9 milijardi eura). Microsoft svakog kvartala (tijekom protekla četiri) upumpava 250 milijuna dolara u Nokiu (ukupno već milijardu dolara); usprkos tome rezultati su loši. Većina starijeg i iskusnog osoblja koja je stvarala Nokiju ju je napustila (zamjene su mlađi ljudi, dovedeni uglavnom iz MS-a), a oni koji su ostali nisu optimistični. Situaciju nabolje opisuje slijedeći citat: "Elop was not hired as a boss for a burning platform," said John Strand, founder and CEO of Danish consultancy Strand Consult. "He put the platform on fire."
Da, žao mi je što stari igrači poput motorole, nokie (da ne spominjem zaboravljene alcatel, Panasonic)
pokleću pod prvenstveno istočnjacima poput htc, huawei...
Malo Offtopic, Nokia ima dobar hardver,
ali ovaj 808 fon mi je Bljuv bezličan i odbojan dizajn.
Ja bih prije nešto ovako dizajnirano kupio:)
Senzor stvarno ima 41MP, i prilicno je velik. Primarno se koristi zbog digitalnog zuma. Kod fotica od 5MP ako koristis 2x dig. zoom dobijes smece od slike od 1.25MP, a kod ovog i dalje imas relativno dobru sliku od 10MP.
Hm, nisam znao, mislio sam da samo dodaje svakom pikselu još nekoliko i tim stvara 41mpx. samo ne kužim kak pure view dolazi na wp7 uređaje, ak oni nemaju 41mpx senzore?
Da, žao mi je što stari igrači poput motorole, nokie (da ne spominjem zaboravljene alcatel, Panasonic)
pokleću pod prvenstveno istočnjacima poput htc, huawei...
Malo Offtopic, Nokia ima dobar hardver,
ali ovaj 808 fon mi je Bljuv bezličan i odbojan dizajn.
Ja bih prije nešto ovako dizajnirano kupio:)
nekima se sviđa jednostavnost i to ne mora uopće biti odbojno
Bez uvrede (ukusi se razlikuju), ali u tome (jednostavnosti i finkcionalnosti dizajna) će se teško nadmetati sa iphoneom.
Ovako polako ispada da kopiraju kineze ili korejce. 808 mi od naprijed izgleda kao jeftiniji LG ili HTC modeli.
no vjerujem da mu fotić polako prelazi i u vode naprednijih kompakt fotića. No opet, fale mi u posljednje vrijeme
zapostavljeni, mehanizmi zaštite te optike. Što ne naprave, kad je fotić glavni adut,
neki mobitel koji barem otraga vizualno sliči na dobrog kompakt fotića,
dakle ponovo povratak kao u N seriji - malo aluminija, magnezija, a ne te sapun plastike...
Prije da si imao neku kopiju Nokie 5800 napravljenu u kini! Nokia 5800 XM ima jako dobru kameru.
Ako tebi Nokia 5800 XM ima dobar aparat, onda mi svi nosamo profesionalne digitalce u djepovima danas. Nocne slike, hem su pikselaste do bola, hem su crne do bola, sa i bez flesha, sa i bez nocnog moda. Po dani kad slikas, moras drzat ruku barem 10 sek. dok se uslika i snimi slika, inace ces obavezno dobiti zamucenu sliku.
Bez uvrede (ukusi se razlikuju), ali u tome (jednostavnosti i finkcionalnosti dizajna) će se teško nadmetati sa iphoneom.
Ovako polako ispada da kopiraju kineze ili korejce. 808 mi od naprijed izgleda kao jeftiniji LG ili HTC modeli.
no vjerujem da mu fotić polako prelazi i u vode naprednijih kompakt fotića. No opet, fale mi u posljednje vrijeme
zapostavljeni, mehanizmi zaštite te optike. Što ne naprave, kad je fotić glavni adut,
neki mobitel koji barem otraga vizualno sliči na dobrog kompakt fotića,
dakle ponovo povratak kao u N seriji - malo aluminija, magnezija, a ne te sapun plastike...
nadmetati s iphoneom? pa dobro otkud si ti pao? s marsa?
pa daj mi reci ima taj superultramega dizajnirani iphone poklopac kamere?
meni se dizajn lumie sviđa, a sviđa mi se i dizajn htc mobitela. A ak bi ti radije savršeno dizajnirani stakleni iphone, ja bi radije bolje dizajnirani i ljepši one x.
Jel nokia još uvijek nabrijava boje kao na n73?
Bez uvrede (ukusi se razlikuju),
Koji dio boldanoga nisi shvatio, da moraš odmah svoj velevrijedni
profinjeni ukus pretpostavljati mojem padanju s marsa.
Kako im dobro ide, govori gorespomenuto stanje Nokie na burzi prema stanju
superultramega dizajniranoga blabla(kojeg ne posjedujem i nisam emocionalno vezan).
Stoga, nisam rekao da sve ostave i krenu slušati moju malenkost,
samo komentiram kako bi se mogli distancirati
od kineske plastične robe - povratkom na kvalitetnije materijale i izgled koji bi nagovještao
da se u kućištu krije 45 megapikselni fotoaparat sa carl zeiss optikom.
Bez uvrede (ukusi se razlikuju),
Koji dio boldanoga nisi shvatio, da moraš odmah svoj velevrijedni
profinjeni ukus pretpostavljati mojem padanju s marsa.
Kako im dobro ide, govori gorespomenuto stanje Nokie na burzi prema stanju
superultramega dizajniranoga blabla(kojeg ne posjedujem i nisam emocionalno vezan).
Stoga, nisam rekao da sve ostave i krenu slušati moju malenkost,
samo komentiram kako bi se mogli distancirati
od kineske plastične robe - povratkom na kvalitetnije materijale i izgled koji bi nagovještao
da se u kućištu krije 45 megapikselni fotoaparat sa carl zeiss optikom.
Ne nisam mars spomenuo zbog mojeg ukusa nego baš zbog tebe, kakvo nadmetanje s iphoneom? pa svako ima svoj ukus, kaj da sad svi izgledaju ko iphone?
kad je izašao s2 svi govorili kako je kopija iphonea, sad kad imaš tolko različitih uređaja nije dobro jer nisu ko iphone.
ako tebi odgovara iphone dizajn, dobro, meni odgovara minimalistički dizajn, ali ono kaj si stavio par postova gore, neki mob, mi je stvarno ok, ali ne bi ga kupio jer mi je ljepše nekaj jednostavno. zato sam i kupio one x, jer je jednostavan, u jednom je komadu plastike, i lijepo izgleda i dobro leži u ruci.
A za tvoju informaciju velika je razlika između kineske plastike i polikarbonata kakve imaju lumie i one x. velika razlika
Ista stvar s ostalim mobitelima, ako kosta 4500 kn trebao bi odati dojam snage. Moja Omnia 7 ima prilicno zastarjel hardware (s obzirom na Android konkurenciju), a svejedno svi u drustvu misle da je top Android mobite, a zapravo je WP7 mob. Zasto? Zbog dizajna.
Why so serious?
Ista stvar s ostalim mobitelima, ako kosta 4500 kn trebao bi odati dojam snage. Moja Omnia 7 ima prilicno zastarjel hardware (s obzirom na Android konkurenciju), a svejedno svi u drustvu misle da je top Android mobite, a zapravo je WP7 mob. Zasto? Zbog dizajna.
Znači ak staviš lomljivo staklo na mobitel on je samim tim skuplji, a ak staviš polikarbonat onda djeluje jeftinije i nije šminkerski?
Znači ak staviš lomljivo staklo na mobitel on je samim tim skuplji, a ak staviš polikarbonat onda djeluje jeftinije i nije šminkerski?
Stavi iPhone pokraj Samsung Galaxya (nebitno koji). Definitivno bolje izgleda iPhone.
Zašto bi stavljao lomljivo staklo? Što fali onom Gorilla staklu? Nisam ja rekao da kopiraju iphone, upravo suprotno,
da se pokušaju distancirati sa luksuzno odrađenim proizvodom. Nema frke, nek imaju oni lumiu, dugmiće za penzionere na prepaidu,
i wanabee blackberryje u E seriji
ali da slože neki prepoznatljiv model od aluminija, magnezija ili barem da tako izgleda kao što sam rekao, kao dobar kompaktni fotić,
mene osobno bi stavili u favorite za shopping.
Nekad su dizajnom bili vrlo prepoznatljivi i unikatni i robusni. Sjećam se i danas "matrix" 8110, 7110 ili communicator serije.
Ovo dolje su meni osobno i danas mobovi koji ovako metalni izgledaju kvalitetno i lijepo.
Hm, nisam znao, mislio sam da samo dodaje svakom pikselu još nekoliko i tim stvara 41mpx. samo ne kužim kak pure view dolazi na wp7 uređaje, ak oni nemaju 41mpx senzore?
Ne dodaje ništa, nego kad radiš slike od 5mpx recimo kombinira 7 pixela u 1 tzv. super pixel, tako da je slika oštra i čista.
A na WP uređaje dolazi u budućnosti na novim uređajima.
Stavi iPhone pokraj Samsung Galaxya (nebitno koji). Definitivno bolje izgleda iPhone.
Pa meni su galaxy ionak ružni, a zašto? zato jer izgledom podsjećaju na iphone.
Zašto bi stavljao lomljivo staklo? Što fali onom Gorilla staklu? Nisam ja rekao da kopiraju iphone, upravo suprotno,
da se pokušaju distancirati sa luksuzno odrađenim proizvodom. Nema frke, nek imaju oni lumiu, dugmiće za penzionere na prepaidu,
i wanabee blackberryje u E seriji
ali da slože neki prepoznatljiv model od aluminija, magnezija ili barem da tako izgleda kao što sam rekao, kao dobar kompaktni fotić,
mene osobno bi stavili u favorite za shopping.
Nekad su dizajnom bili vrlo prepoznatljivi i unikatni i robusni. Sjećam se i danas "matrix" 8110, 7110 ili communicator serije.
Ovo dolje su meni osobno i danas mobovi koji ovako metalni izgledaju kvalitetno i lijepo.
Staklo je staklo i njegova funkcija je da bude na ekranu a ne na kućištu, za to su metali i plastika.
pa svi ste glasni da uređaji budu čim tanji da bolje stanu u žep da se ne nose torbice, sad bi ti da bude još i ko fotić pa da opće ne stane u žep.
ako se tebi ne sviđaju kompaktni jednostavni uređaji onda ne kupuj, kupi 3310 i fotić i imaš sve.
ja bi radije imao lagan uređaj od polikarbonata, unibody kućište nego grdosiju.
Staklo je staklo i njegova funkcija je da bude na ekranu a ne na kućištu, za to su metali i plastika.
pa svi ste glasni da uređaji budu čim tanji da bolje stanu u žep da se ne nose torbice, sad bi ti da bude još i ko fotić pa da opće ne stane u žep.
ako se tebi ne sviđaju kompaktni jednostavni uređaji onda ne kupuj, kupi 3310 i fotić i imaš sve.
ja bi radije imao lagan uređaj od polikarbonata, unibody kućište nego grdosiju.
- Oukej...hm a gdje sam ja spomenuo da im mobitel bude stakleni?!?
Naravno da pričam o ekranu od gorilla stakla, a ponavljam, o kućištu od legura metala.
takvo kućište je tanje, i elastičnije od plastike.
-Kompakt fotoaparati koje sam postao su svi dimenzija prosječnog smartphonea, neznam odakle si izvukao i uvalio mi u usta
"grdosije"? POGLEDAJ POSTANU SLIKU ZA PRIMJER
pogledaj ponovo malo moje stare linkove, i provjeri dimenzije. Pa nisam postao SLR fotoaparate !?
-tko ti brani da imaš "lagan uređaj od polikarbonata, unibody kućište"? Pa to i proizvode.
sad s kojim uspjehom, ahem...
http://www.bug.hr/vijesti/nokia-pod-lupom-ulagaca/115351.aspx
http://www.bug.hr/vijesti/veliki-gubici-nokiji/115482.aspx
http://www.bug.hr/vijesti/samsung-ispred-nokije/115631.aspx
http://www.bug.hr/vijesti/lumia-900-proizvodnji-skuplja-iphonea/115318.aspx
1.- Oukej...hm a gdje sam ja spomenuo da im mobitel bude stakleni?!?
Naravno da pričam o ekranu od gorilla stakla, a ponavljam, o kućištu od legura metala.
2.takvo kućište je tanje, i elastičnije od plastike.
3.-Kompakt fotoaparati koje sam postao su svi dimenzija prosječnog smartphonea, neznam odakle si izvukao i uvalio mi u usta
"grdosije"? POGLEDAJ POSTANU SLIKU ZA PRIMJER
pogledaj ponovo malo moje stare linkove, i provjeri dimenzije. Pa nisam postao SLR fotoaparate !?
4.-tko ti brani da imaš "lagan uređaj od polikarbonata, unibody kućište"? Pa to i proizvode.
5.sad s kojim uspjehom, ahem...
http://www.bug.hr/vijesti/nokia-pod-lupom-ulagaca/115351.aspx
http://www.bug.hr/vijesti/veliki-gubici-nokiji/115482.aspx
http://www.bug.hr/vijesti/samsung-ispred-nokije/115631.aspx
http://www.bug.hr/vijesti/lumia-900-proizvodnji-skuplja-iphonea/115318.aspx
1. Od čega je iphone? metala ili stakla? a ovo je tvoja izjava:
"Bez uvrede (ukusi se razlikuju), ali u tome (jednostavnosti i finkcionalnosti dizajna) će se teško nadmetati sa iphoneom."
2. mislim da je plastikla elastičnija od metala. ali radije bi metalno kučište nego stakleno. do sad sam imao dhd s aluminijskim kućištem, i stvarno je bio čvrst, ali teži nego one x koji je od polikarbonata. sad kolko je črvšći ne znam jer mi nijednom nije ispao, ali ispao je frendu niz stepenice i ni ogrebotine ( a ja bi osobno takvom uzeo smartphone i dao mu kamen ).
3. pogledaj svoje postove, pričao si o bezličnim dizajnima, a ako oćeš da bude mobitel s poklopcima za leću, izbočenim kamerama... onda je to već grdosija.
4. nitko mi ne brani, jer takav sam uređaj odabrao i takav mi se uređaj sviđa.
5. kakve ovo veze ima s izgledom? radi se o uređajima s wp7 koji nisu prodavani kako se očekivalo, nema veze s dizajnom.
a ja bi ipak odabrao ovakav dizajn: