Ne razumem baš. Ako poziv ide preko Wi-Fija tek onda operater neće ništa naplatiti.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
ja isto gledam - o čem ovaj piše?
pa fora i jest u tome da preko wi-fija odeš na skype koristeći LAN od firme i tako totalno zaobiđeš operatera. kod 3G poziva još bi se nešto i naplatilo.
Wifi nije uvijek dostupan - 3g signal (ili edge) u pravilu jest.
U svim onim situacijama kad nemaš Wifi (a takve su za opću populaciju i uporabu prevladavajuće) prisiljen si obaviti klasičan poziv koji se uredno naplaćuje i u pravilu je skuplji od podatkovnog prometa ukoliko je prisutna bilo kakva adekvatna podatkovna tarifa.
No - možda sam i u krivu...
S druge strane - ukoliko skype ukomponira u ugrađenu aplikaciju i instant messaging - a vjerujem da hoće - svakako bi i SMS patio. Možda ne trenutno obzirom na tehnološki kontekst - nameće se problem baterije uređaja koji je na netu 24/7 i kultura korištenja IM-a na mobilnom uređaju.
Al svakako su, po meni, obe opcije - razgovori na IP-u kao i IM na mobitelu nešto što će biti teško zakočiti.
Neka se potrude malo i prokljove dobar poslovni model gdje će svi biti zadovoljni - može se...
Ima smisla. No, kao što si rekao, zakočiće VOIP isto kao što su ga "žični" operateri zakočili. Samo mogu da odlože neizbežno.
Po ovoj logici, mogli bi da zabrane e-mail aplikacije, pa da svi moramo da saljemo SMS... :(
Upravo tako - odgađaju neizbježno.
S druge strane - pojavit će se neko tko će prvi prepoznati neki dobar biznis u tome i zgrnit će lovu. Pa će se ostali štekat na to godinama. Kao na Iphone.
Opet - ja si postavljam pitanje zašto uopće supstituirat neku tehnologiju koja radi sasvim ok nekom drugom. Zašto nam pored klasičnih poziva koji funkcioniraju treba isto to povrh internet protokola?
Voip se koristi jer je značajno jeftiniji u trenutnom tehnološkom kontekstu. Obaviti poziv u Ameriku preko Skypa ili preko "telefona" nije baš ista stvar gledajući troškove. Možda tu padne neki dobar pritisak na tarife pa nam opet svima bude dobro?
Ma isti vrag. Oni koji ionako koriste skype svejedno će ga sami instalirati.