Samo nek oni to polako rade...
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Samo nek oni to polako rade...
sta se mene tice, mogu izac za 5 godina, ali da se ja ipak osjecam sigurno.
Nedavno sam letio prema doma (HRV), na aerodromu di smo bili smo uzletili po asfaltiranoj livadi gdje okolo trce krave :D a granica nam je bio covjek sa komadom drva u obliku stolica, tj vise stup nego stol, gol do pasa sa crvenim pecatom :D
Bitno da je meni dobro, a oni to mogu izbacit kad naprave, iako me strah da ce to puno prije i 40% nedovrseno zbog trzista...
kinezi su svijet razj... totalno
Polako ili brzo, svim kompanijama je sigurnost na drugom mjestu. Na prvom mjestu je profit i solventnost. Ako se i desi da tu i tamo neki padne, osiguranje pokrije troškove i nikom ništa. Istina je da su sigurnosni standardi na putničkim avionima na veoma visokom nivou, ali sa druge strane kompanije pritišću pilote da lete na planiranim letovima bez obzira što su loši vremenski uvjeti. Kada bi ljudi znali što može olujni oblak, pola ih ne bi sjelo u avion.
Malo me čudi da su Boeingovi stručnjaci ovako zapeli. Izgleda mi da je netko utjecajan progurao neki šuplji projekt, pa sada krpaju
Nevjerojatno da jedna takva firma polaže 100% povjerenja samo u računalne modele. Koncept je jako dobar samo su mogli koristiti Carbon fibre pojačan sa nečim drugim, opcija ima jaaako puno. A ovo što sada rade sa ojačanjima je krpanje i pokušaj popravka očito defektnog dizajna.
Ja sam osobno projektirao hrpu dijelova od ovog materijala (samo sa alu i kevlarom, ne plastikom) i mogu garantirat da se ispravno radilo (i testiralo sa modelima od početka) bi sve funkcioniralo kako treba.
NIje ni čudno da im se ovakve stvari dešavaju kad žele sve nabrzinu, Airbus im puše za vratom sa onim njihovim novim čudom (koje isto kasni) pa sad pokušavaju nešto nabrinu sklepat. Ne ide to tako.
Evo, ni računala nisu uvijek u pravu, ali mislim da ovo ima veze sa softverom.
Nevjerojatno da jedna takva firma polaže 100% povjerenja samo u računalne modele. Koncept je jako dobar samo su mogli koristiti Carbon fibre pojačan sa nečim drugim, opcija ima jaaako puno. A ovo što sada rade sa ojačanjima je krpanje i pokušaj popravka očito defektnog dizajna.
Ja sam osobno projektirao hrpu dijelova od ovog materijala (samo sa alu i kevlarom, ne plastikom) i mogu garantirat da se ispravno radilo (i testiralo sa modelima od početka) bi sve funkcioniralo kako treba.
NIje ni čudno da im se ovakve stvari dešavaju kad žele sve nabrzinu, Airbus im puše za vratom sa onim njihovim novim čudom (koje isto kasni) pa sad pokušavaju nešto nabrinu sklepat. Ne ide to tako.
Nevjerojatno da izjavljujes ovakve stvari. Kao prvo iz clanka vidis da su naknadno testirali prototip u zracnoj luci tako da ne razumijem odakle izjava da se polazu na racunalne simulacije.
Druga stvar izjava da se ojacanjima krpaju defektne stvari je u najmanju ruku komicna jer onda svako vozilo, plovilo, letilo na ovom svijetu defektno jer svako od njih koristi pojacanja na nekim mjestima.
hahahhahahahah
Ovo mi je stvarno smjesno. Prvo imaju aluminijski avion, onda zamjene aluminij sa necim laksim, onda shvate da je to preslabo, onda neke djelove naprave opet od aluminija, pa opet shvate da je to preslabo, i na kraju ce opet cijeli avion bit od aluminija...
CFRP je sasvim sigurno materijal budućnosti ali trebati će još puno milijardi dolara da se tehnologija izrade i mehanička svojstva dovedu na razine barem približno jednake metalu
hahahhahahahah
Ovo mi je stvarno smjesno. Prvo imaju aluminijski avion, onda zamjene aluminij sa necim laksim, onda shvate da je to preslabo, onda neke djelove naprave opet od aluminija, pa opet shvate da je to preslabo, i na kraju ce opet cijeli avion bit od aluminija...
HAHAHAHAHAHA
nakraju ce shvatit da ni aluminij nevalja pa ce ga zaminit kamenom?
ma nisu dobro napravili zakone fizike u softveru kojim su testirali
kao i statistika,tako i teorije i software i sve,poput sofizma,ako polazi od loshih pretpostavki,daje i loshe rezultate
neki dan sam gledao zanimljiv komad software-a koji od slike koja lici na nishta,i ima jednu malo bjelkastu mrlju na nocnom nebu stvori prekrasnu sliku maglice,galaksije i zvijezdja
cist onak,software-ski
pa si mislim,lijepo je to,al da nije nekom neshto uletilo u kadar,bilo kakvo svjetlosno zagadjenje,ma ishta,a shto je onda software pretpostavio da je to neka tamo galaksija,koja ce onda,po tim pretpostavkama, sigurno izgledat tako i tako
i onda se sjetim mnoshtvo otkrivenih stvari na nocnom nebu od strane maltene pa amatera i shvatim da su oni do svih tih otkrica doshli putem takvog ili takvih software-a i algoritama i pomislim,boze,a koliko ih je samo krivih odnosno pogreshnih
i shvatih da smo mi josh debelo u povojima,i samo nagadjamo,a u biti nishta ne znamo,jednostavno vjerujemo u ono shto nam je u tom trenutku najvjerojatnije,a sutradan,nekim novim "otkricem" vishe nevjerojatnijem
aj,uzdravlje
kao i statistika,tako i teorije i software i sve,poput sofizma,ako polazi od loshih pretpostavki,daje i loshe rezultate
neki dan sam gledao zanimljiv komad software-a koji od slike koja lici na nishta,i ima jednu malo bjelkastu mrlju na nocnom nebu stvori prekrasnu sliku maglice,galaksije i zvijezdja
cist onak,software-ski
pa si mislim,lijepo je to,al da nije nekom neshto uletilo u kadar,bilo kakvo svjetlosno zagadjenje,ma ishta,a shto je onda software pretpostavio da je to neka tamo galaksija,koja ce onda,po tim pretpostavkama, sigurno izgledat tako i tako
i onda se sjetim mnoshtvo otkrivenih stvari na nocnom nebu od strane maltene pa amatera i shvatim da su oni do svih tih otkrica doshli putem takvog ili takvih software-a i algoritama i pomislim,boze,a koliko ih je samo krivih odnosno pogreshnih
i shvatih da smo mi josh debelo u povojima,i samo nagadjamo,a u biti nishta ne znamo,jednostavno vjerujemo u ono shto nam je u tom trenutku najvjerojatnije,a sutradan,nekim novim "otkricem" vishe nevjerojatnijem
aj,uzdravlje
Pa i ne bas. Oni koji istrazuju druge galaksije sliku ne "izostravaju i poboljsavaju" softverski (jer je to nemoguce), nego "hardverski", tj. s lecama i sustavom ogledala.
to je zato, jer se u smislu ubrzanja projekta gradi različite prototipe, jedan je namjenjen statičkim testovima i taj je prototip u glavnom drugi ili čak treči po redu.
Ovo mi se čini najbliže istini
Nevjerojatno da izjavljujes ovakve stvari. Kao prvo iz clanka vidis da su naknadno testirali prototip u zracnoj luci tako da ne razumijem odakle izjava da se polazu na racunalne simulacije.
Druga stvar izjava da se ojacanjima krpaju defektne stvari je u najmanju ruku komicna jer onda svako vozilo, plovilo, letilo na ovom svijetu defektno jer svako od njih koristi pojacanja na nekim mjestima.
Daj molim te... nemoj se mješat u stvari u koje se očito ne razumiješ previše. A bilo tko u avio-industriji krene sa računalnog modela izravno na prototip je idiot.
Kad kreneš "ojačanjima" krpat već napravljen avion onda je to defektno, takve se stvari pronađu u projektnoj fazi, i tamo se to rješi tako da se to ne naziva krpanjem.
Završi prvo neki fax koji se time bavi pa onda soli pamet ljudima koji se time bave.
to je zato, jer se u smislu ubrzanja projekta gradi različite prototipe, jedan je namjenjen statičkim testovima i taj je prototip u glavnom drugi ili čak treči po redu.
Svaki osoba koja se ćeli nazivat inženjerom morala bi znat da dinamička čvrstoća nije ista kao i statička, a ako se ovi koji su projektirali avion nisu toga sjetili... onda no comment.
A da se prije ikakvog dizajna ne može temeljito ispitat materijal, i pouzdanost izrade tog materijala... to je jednostavno neodgovorno.
Istina kod svih materijala koji se vežu smolama postoji faktor mjehurića ili tako nešto, pa se zbog toga i koriste autoklave, ali sad sam malo off-topic. Možda i nije u samom materijalu problem već proizvodnji... ima tu puno faktora, ali sve se može rješit ispravnim dizajnom.
cist onak,software-ski
aj,uzdravlje
Pa i ne bas. Oni koji istrazuju druge galaksije sliku ne "izostravaju i poboljsavaju" softverski (jer je to nemoguce), nego "hardverski", tj. s lecama i sustavom ogledala.
izoshtravaju i software-ski,uz naravno hadrware-sko pojacanje
cist onak,software-ski
aj,uzdravlje
izoshtravaju i software-ski,uz naravno hadrware-sko pojacanje
Pa nemozes zapravo izostrit sliku softverski. Mozes prividno, ali, softver nemoze "izmislit" pixele koji ne postoje.