ponosan vlasnik
aparat je zvjer!
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Pa kad si ga već stigao kupit. I koliko te koštalo?
Koristi CMOS senzor i EXPEED 2 procesor slike, za koje Nikon tvrdi kako nude najbolje performanse, nedostižne APS-C senzorom
:facepalm:
Erm... D7000 ima APS-C senzor...
APS-C = veličina
CMOS = poluvodička tehnologija
Još ispravki:
3D matrix sa 2016 pixela nije autofocus sustav, već sustav za mjerenje svjetla, obnovljen prvi put nakon F5 iz 1996. godine.
Novi autofocus sustav je Multicam 4800DX.
Ne podržava 1080p 30fps video već 24fps, a continuous af je spor za video.
Još uvijek je Panasonic broj 1 za dslr video, pa zatim Canon.
Ali kao fotografski alat, D7000 je moćna zvijerka.
ma ja sam i dalje na mojem dragome D90... za sada radi sve A1... (kuc kuc)
ma ja sam i dalje na mojem dragome D90... za sada radi sve A1... (kuc kuc)
D7000 je donio dosta napretka u midrange klasu, pa nije direktni nasljednik D90, već se smjestio između D90 i D300s, sa 20% višom cijenom (ali i većom potražnjom), no to doista opravdava specifikacijama.
Još uvijek je Panasonic broj 1 za dslr video, pa zatim Canon.
Većina kaže da je Canon broj 1 čak kod videa no ja se nebi složio, možda ako veći senzor znači i bolji video ali to ne znači tako da se slažem da je Panasonic broj 1. Ako se ndalje gleda broj sličica može se reći da je Canon broj 2 ali ja bi rekao da ni to ne stoji jel je važnija kvaliteta pojedine sličice i tu je Nikon zbog B framea preskočio Canona što se videa tiče pa možda čak i Panasonica. CDAF na D7000 jako dobro funkcionira.
D7000 je donio dosta napretka u midrange klasu, pa nije direktni nasljednik D90, već se smjestio između D90 i D300s, sa 20% višom cijenom (ali i većom potražnjom), no to doista opravdava specifikacijama.
Ako ćemo gledat cijenu D90 i D7000 onda je ona na samome predstavljanju gotovo u jen jednaka, druga stvar je što je jenu skočila vrijednost. U svakom slučaju D7000 je nasljednik d90.
Držah neki dan D7000 u ruci i čini se zgodan, samo kao Canonaš mi ne paše ergonomija i raspored tipki, ali čisto valjda stvar navike...
Većina kaže da je Canon broj 1 čak kod videa no ja se nebi složio, možda ako veći senzor znači i bolji video ali to ne znači tako da se slažem da je Panasonic broj 1. Ako se ndalje gleda broj sličica može se reći da je Canon broj 2 ali ja bi rekao da ni to ne stoji jel je važnija kvaliteta pojedine sličice i tu je Nikon zbog B framea preskočio Canona što se videa tiče pa možda čak i Panasonica. CDAF na D7000 jako dobro funkcionira.
Ako ćemo gledat cijenu D90 i D7000 onda je ona na samome predstavljanju gotovo u jen jednaka, druga stvar je što je jenu skočila vrijednost. U svakom slučaju D7000 je nasljednik d90.
Thom Hogan kaže da je G1 naj video dslr
Canonu daju prednost zbog vise fps, dok Nikon ima B frame i Hollywoodskih 24fps. Za CDAF kažu da je sporiji od Panasonica, ali je napredak u odnosu na D90. Ali znaš da meni video nije bitan, pa ne ulazim u detalje :D
Ako gledaš D7000 kao nasljednika D90, on potpuno mijenja pojam Nikon midrange aparata, kao i DX formata uopće, jer je jako blizu D300s. Računajući inflaciju i jen, on jeste 20% skuplji, u špici potražnje, ali feeler za AI, 100% VF, magnezij, brtve, shutter, senzor, metering, AF i ostala sitnija poboljšanja definitivno opravdavaju razliku 
Držah neki dan D7000 u ruci i čini se zgodan, samo kao Canonaš mi ne paše ergonomija i raspored tipki, ali čisto valjda stvar navike...
Ne, ma kakav RED, ja bi Sony CineAltu.
Thom Hogan kaže da je G1 naj video dslr
Canonu daju prednost zbog vise fps, dok Nikon ima B frame i Hollywoodskih 24fps. Za CDAF kažu da je sporiji od Panasonica, ali je napredak u odnosu na D90. Ali znaš da meni video nije bitan, pa ne ulazim u detalje :D
Ako gledaš D7000 kao nasljednika D90, on potpuno mijenja pojam Nikon midrange aparata, kao i DX formata uopće, jer je jako blizu D300s. Računajući inflaciju i jen, on jeste 20% skuplji, u špici potražnje, ali feeler za AI, 100% VF, magnezij, brtve, shutter, senzor, metering, AF i ostala sitnija poboljšanja definitivno opravdavaju razliku 
Pa ovi aparatići baš i jesu namjenjeni 'Hollywodu', da budem precizniji oni su namjenjeni nezavisnim filmašima.
Pa eto vidiš da D7000 i D90m imaju istu cijenu, naravno u jenima, ka da mali Japanac prima plaću u nekoj drugoj valuti.
Ko je ovaj Tonći Jukić? Kolko je grešaka napisa u jednom tekstu reka bi da nema pojma o aparatima.
Ko je ovaj Tonći Jukić? Kolko je grešaka napisa u jednom tekstu reka bi da nema pojma o aparatima.
Vjerojatno samo preveo tekst. Ništa novo ovdje...
Nego, ja bi rekao da je potpuno nasljednik D90. Istina je da je specifikacijama puno bliži d300s (koji je u biti isto što i d300) koji je star 3 (!!!) godine. Kada izađe D400 razlika će biti puno jasnija.
Vjerojatno samo preveo tekst. Ništa novo ovdje...
pa tekst je poprilicno kratak :)
@Urednistvo: jel vi "pravi" urednici citate vijest prije nego je ovi vasi mladi nadobudni OL urednici stavljaju sve i svasta po portalu?
Nego, ja bi rekao da je potpuno nasljednik D90. Istina je da je specifikacijama puno bliži d300s (koji je u biti isto što i d300) koji je star 3 (!!!) godine. Kada izađe D400 razlika će biti puno jasnija.
Ali šta ponuditi u odnosu na D7000? Doraditi AF možda (kažem možda, jer neki ovaj uzdižu u nebesa, dok drugima je mrvicu sporiji od D300s)?
Bara navija za mini ff, a i ja smatram da bi to bio hit, ako postoje tehničke mogućnosti da uglave ogledalo, prizmu i ostale prateće elemente u tijelo veličine D7000 :D
Pa D7000 i je nasljednik D90 samo što dosta toga ima iz semi-pro klase, čak je dpr kada je prvotno pisao review svstao ga u semi-pro klasu i oscjene napravio prema tome, sutradan su sve izmjenili dobar dio teksta prepravili i stavili ga u midrange pod izlikom greške u bazi podaaka koje je tobože sama stavila aparat u semi-pro tako da ocjene nisu dizali iako su trebali.
Ali šta ponuditi u odnosu na D7000? Doraditi AF možda (kažem možda, jer neki ovaj uzdižu u nebesa, dok drugima je mrvicu sporiji od D300s)?
Bara navija za mini ff, a i ja smatram da bi to bio hit, ako postoje tehničke mogućnosti da uglave ogledalo, prizmu i ostale prateće elemente u tijelo veličine D7000 :D
Da, teško je ponuditi još nešto doatno u odnosu na D7000. Možda malo bolji AF, full komplet magnezijsko kućište? Malo toga ima što bi se novoga ili boljega u odnosu na D7000 može ponuditi. Moje osbno mišljenje je da je Nikon svjesno pojačao sboj midrange model jel aparat D400 vjerojatno neće biti APS-C nego vrlo vjerojatno FF, čak moguće da se nasljednik samoga D700 tako bude zvao. Ono što bi ja voli da zamijeni D300s cijenovno je kao što si i ti rekao, D9000 kao mini FF koji bi se oslanjao na mehaniku D7000. Da, naravno da postoje tehničke mogućnosti za takvo što, samo treba izmjeniti dio za prizmu, malo ga povećati i to je manje više to.
Mini ff cijene D300s bi bio jako poželjna opcija, pod uslovom da nadogradnju ne vrši neko sa hrpom DX stakla, poput 2.8 standardnih zoomova, 35icom (koja može proći na ff-u zadovoljavajuće).
Mini ff cijene D300s bi bio jako poželjna opcija, pod uslovom da nadogradnju ne vrši neko sa hrpom DX stakla, poput 2.8 standardnih zoomova, 35icom (koja može proći na ff-u zadovoljavajuće).
Ko je nekome kriv što se nakrca F2,8 zoomovima za APS-C, pogotovo onima što su tukli slne pare u Nikkor 17-55 F2,8 pa ga sada nemogu uvalit nit upo cvrijesnosti novoga, sa APS-C objektivima triba ići na polovne.
Ko je nekome kriv što se nakrca F2,8 zoomovima za APS-C, pogotovo onima što su tukli slne pare u Nikkor 17-55 F2,8 pa ga sada nemogu uvalit nit upo cvrijesnosti novoga, sa APS-C objektivima triba ići na polovne.
Dali masne pare za mrvicu bolju i bržu optiku i bolju izradu od 18-55 kit stakla 
Dali masne pare za mrvicu bolju i bržu optiku i bolju izradu od 18-55 kit stakla
Ma sve bi bilo super da za troduplo manje para nema Tamron 17-50 F2,8 koji ima isto sve bolje od kite, samo ipak ne i mehaniku tako dobru kao Nikkor 17-55. Šta ja znam, možda ljudi onaniraju kada na objektvu piše Nikkor?
Šta ja znam, možda ljudi onaniraju kada na objektvu piše Nikkor?
Još kad vide gold ring, ED i Nano Crystal...
:drkica:
Još kad vide gold ring, ED i Nano Crystal...
:drkica:
Sada si me nešto podsjetija. Valjda je ljudima poznato kako Tokinini objektivi svojim vanjskim izgledom su gotovo identični Nikkorima. E pa tako se žale Canonaši da šta će im Tokina 16-28, da neće da pomisle kako koriste Nikon, to ih naravno nije priječilo da se prvi batch u B&H već rasproda što se nebi moglo reći za nikon verziju, ima bit da i oni onaniraju na zlatna slova i prsten.
Jedan komenta kupaca Tokine ej bilo da na F4 je oštra kao 17-40 L na F8 il F11.
Oni ne žele da se to zna, ali koriste F-EOS mount adaptere da mogu koristiti 14-24 f/2.8 UW zoom :D
Ali da se vratimo na temu, Nikon je u nastojanju da približi midrange klasu xxD Canonima dizajnirao D7000, dok je Canon, u nastojanju da bolje pozicionira ponudu u odnosu na D90, devalvirao 60D. Rezultat su aparati iste klase, ali potpuno drugačijih specifikacija :D
btw. IMHO 60D mi se ne sviđa dizajnom a unutra prolazi
Oni ne žele da se to zna, ali koriste F-EOS mount adaptere da mogu koristiti 14-24 f/2.8 UW zoom :D
Ali da se vratimo na temu, Nikon je u nastojanju da približi midrange klasu xxD Canonima dizajnirao D7000, dok je Canon, u nastojanju da bolje pozicionira ponudu u odnosu na D90, devalvirao 60D. Rezultat su aparati iste klase, ali potpuno drugačijih specifikacija :D
Zajedničko im je da ih oba proizvođača predstavljaju kao midrange mada je čak po specikacijama D7000 bliži semi-pro što se za 60D nebi moglo reći.
T2i ili 550D je bolji od Nikona, nikon d7000 je 3000kn skuplji za sto kupis bolji objektiv i oderes foto i video wise tog nikona u svakom pogledu, znam jer sam koristio oba.
550D je najbolji fotoaparat za hd video do 10 0000kn, 60d i d7000 su skuplji a nemaju ni 5% prednosti u videu i foto modu, jedino jace tijelo i ajd kod 60d nema agc-a i naravno ima pomicni lcd, nije vrijedno novaca.
I kakav to RED spominjete, di je to od HR standarda, mi ionako neznamo bolje od 5DMK2, svaka budala sa 5D misli da je profic a on je kvalitetom videa kao 550d,60d,d7000 ili 7d, jedino 2-3 % skuplji, ako si profic uzmi minimalno 1dmkIV iako i on sto se hd videa tice nije nista impresivno. SONY EX1 FTW :):)
Da, kupiš 550D i moliš Boga da se ne pojavi Err99.
Bolji u svakom pogledu? 
A ergonomija? Ja bi radije dobru ergonomiju nego 10 dodatnih objektiva ili 10 ISO stopova više. A sa onim gripom, 550D je jako lejm i to ne mijenjaju od 300D (možda i od ranije). Zamjeraju Nikonu ergonomiju (raspored buttona), a upper entry iz canona nema ni pošten grip. Gledao sam jučer Nikon D3100 entry level, pa i taj djeluje bolje :D
A kad montiraš blic od preko 500g i baciš fotić iz balansa, onda stvarno trebaš pošten grip.