Nokia preuzima punu kontrolu nad Sybianom

poruka: 44
|
čitano: 1.875
|
moderatori: F1-IVO
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug Onlinea. U nastavku se nalaze komentari na "Nokia preuzima punu kontrolu nad Sybianom".
4 godine
protjeran

Nije sav "otvoreni kod" i "slobodan kod"...

Otvaranje Symbiana pod EPL je hvalevrijedno, ali gotovo neupotrebljivo, jer se programski kodovi ne mogu mješati sa GPL.

Nije to problem dok je mobitel samo mobitel, ali kada postane mali kompjuter, to polako postaje problem.

Nokija se osjeća kao kralj. A kraljevi se ponekad ponašaju glupo. Posebno kada im EU dijeli novce.

Zašto bi taj novac dijelili sa drugima?

Evo sa Wikipedije:

Statistics published for the second quarter of 2010 showed that Symbian devices comprised a 41.2% share of smart mobile devices sold, with RIM having 18.2%, Android having 17.2%, and Apple having 15.1% (through iPhone OS).

Onaj "mali" Android je već prestigao iPhone i dolazi na drugo mjesto.

Njegov sadržaj je većinom pod GPL i to mu daje najveći potencijal razvoja.

Nokija izgleda velika, ali Nokija ne može ponuditi ljudima ono šta trebaju: informaciju!

A Google to može...

Zato će se taj njihov "balon" ispumpavati, a Android će prerasti u glavnog igrača.

Ali Nokija će ipak dobro zaraditi od EU.

Uz novac će biti lakše otići sa prijestolja...

Nikola Tesla and My Thoughts: http://free-ri.htnet.hr/Branko/index.html
3 godine
protjeran
RE: Nokia preuzima punu kontrolu nad Sybianom
jesi ti glup il sta
ti bez problema smijes portati ili piasati program pod gpl licencom za symbian, epl se odnosi samo na symbianov source
http://www.erepublik.com/en/referrer/GrimyHR
3 godine
branko kaže...

Zašto bi taj novac dijelili sa drugima?

Kojima drugima? Drugi su sami krivi što su odje*ali Nokiu. Po meni za ovo je još prerano. Istina je da je Nokia glavni ulagač u Symbian i da bi se korištenjem Symbiana svi okoristili (na Nokijinom trudu) da im je Nokia pružila šansu za povratak, ali s druge strane bi to povečalo broj developera za Symbian, broj aplikacija, pa time i veću popularnost.

branko kaže...

Onaj "mali" Android je već prestigao iPhone i dolazi na drugo mjesto.

Njegov sadržaj je većinom pod GPL i to mu daje najveći potencijal razvoja.

Nokija izgleda velika, ali Nokija ne može ponuditi ljudima ono šta trebaju: informaciju!

A Google to može...

Android je pod apache (AFL) licencom koja nije isto što i GPL tako da te moram zamoliti da prestaneš pričati gluposti.

branko kaže...

Zato će se taj njihov "balon" ispumpavati, a Android će prerasti u glavnog igrača.

Ali Nokija će ipak dobro zaraditi od EU.

Uz novac će biti lakše otići sa prijestolja...

Nokia trenutno ima 3 različita software-a:

- S40 dummy

- Symbian za bolje uređaje

- Megoo za vrh ponude

Možda popularnost Symbiana opasti, čisto zato što se njegov segment dijeli na dva dijela, ali možda i poraste jer će vjerojatno napredniji S40 mobiteli preći na Symbian.

Heart: _/\_/\_/\_/\_/\_/\_/\_/\_ Brain: __________________________
3 godine
neaktivan

Dosta pratim ovo, ali ne vidim koja je svrha ovog poteza Nokije, osim da se uštedi tako što će se otpustiti hrpa ljudi koji su radili u Symbian Foundationu?

Razvijati interno Symbian su mogli i dok je bio open-source, EPL im to omogućuje, i to su i radili. A sada će od non-profit Foundationa napraviti neku licencnu firmu koja će licencirati Symbian? Kome? Samom sebi (tj. Nokiji)? :-) Ne vidim zaista kome drugom je u interesu da kupi licencu na bilo što njihovo, ako već nisu htjeli uzeti dok je bilo besplatno?

3 godine

Zanimljivo je da dolaskom Androida HTC postaje ono sto je Nokia bila. A po meni je razlika samo u OS-u, ne i u samoj kvaliteti uredjaja.

4 godine
protjeran

Ne znam zašto se uopće trudim...

http://en.wikipedia.org/wiki/Eclipse_Public_License

Compatibility:
The EPL 1.0 is not compatible with the GPL, and a work created by combining a work licensed under the GPL with a work licensed under the EPL cannot be lawfully distributed. The GPL requires that "[any distributed work] that ... contains or is derived from the [GPL-licensed] Program ... be licensed as a whole ... under the terms of [the GPL].", and that the distributor not "impose any further restrictions on the recipients' exercise of the rights granted". The EPL, however, requires that anyone distributing the work grant every recipient a license to any patents that they might hold that cover the modifications they have made. Because this is a "further restriction" on the recipients, distribution of such a combined work does not satisfy the GPL.[1]
The EPL, in addition, contains a patent retaliation clause, which is incompatible with the GPL for the same reasons.

Mogu se raditi nezavisni moduli, ali miješati kodovi iz EPL i GPL nikako!

4 godine
protjeran
MrBlc kaže...
Android je pod apache (AFL) licencom koja nije isto što i GPL tako da te moram zamoliti da prestaneš pričati gluposti.

Koliko ja znam linux kernel je pod GPL i tako će i ostati. I to pod verzijom 2!

Google to ne može izmjeniti, pa makar da dubi na glavi...

A Googlovi kodovi mogu biti pod bilo čime što je upotrijebljivo u svijetu slobode programiranja.

Osobno bih volio da je pod verzijom 3, ali onda bih se morao zakačiti i sa Linusom Torvaldsom, a ne samo sa nekima sa ovog foruma. Tek bi verzija 3 napravila reda, ali autor kernela misli da nije još vrijeme.

Neki imaju ludu sreću, jer ih Torvalds razumije. Ali shvatit će on jednom da je Richard Stallman pravni genije, a ne on.

3 godine
neaktivan

Ne znam čemu opet ta open-source rasprava, kad više nije bitno pod kojom je Symbian licencom -- development se ionako seli interno u Nokiju. Mislim, "seli" jer većina developmenta samog OS-a je i do sada odrađivana u Nokiji. :-)

3 godine
protjeran
ja ne vidim da tu pise da zatvaraju kod
3 godine
grimyHR kaže...
jesi ti glup il sta
ti bez problema smijes portati ili piasati program pod gpl licencom za symbian, epl se odnosi samo na symbianov source

gledaj, mozes ti druge proglasavati glupanima, al malo samokriticnosti prema samome sebi ti ne bi falilo...

neznam, ali iz tvoje izjave shvacam da nisi shvatio sto je pisac iznad tebe htio reci ili jendostavno... nije bas da ti informatika ide, jel ? :P

4 godine
TranceMight kaže...

gledaj, mozes ti druge proglasavati glupanima, al malo samokriticnosti prema samome sebi ti ne bi falilo...

neznam, ali iz tvoje izjave shvacam da nisi shvatio sto je pisac iznad tebe htio reci ili jendostavno... nije bas da ti informatika ide, jel ? :P

Hmmmm... a meni je grimyHR uvijek bio smislen i argumentirano je iznosio svoja misljenja... A i dokazao je svoje znanje iz informatike :) Ima bit da sam i ja tukan...

Biljezim se sa stovanjem...
4 godine
protjeran

Mislim da se svi ovdje razumijemo, samo smo malo nervozni ponekad.

Tako mene nervira kada instaliram Nvidia grafički driver, jer ga ne smijem imati na instalacijskom mediju.

Neko će reći: "Ma koga je za to briga, jer za to ti je potreban samo jedan klik miša i on dolazi sa interneta i instalira se sam!"

E pa, mene je briga...

Tada će Nvidia shvatiti zašto ja više volim ATI (ili AMD), iako sam nekada više volio Nvidiju (kada ATI kartice uopće nisu radile).

Takav je život! Svatko ima pravo na svoj stav. I šta mislite, koju sam karticu kupio kada sam slagao kompjuter?

Da ima više ljudi koji svojim postupcima nagrađuju (ili ne) bahate proizvođače (i software i hardware), svi bi oni bili pitomi igrači. Ovako, rade sa svojim korisnicima šta hoće...

Kod mene te igre ne prolaze!

Poruka je uređivana zadnji put uto 9.11.2010 12:26 (branko).
3 godine
protjeran

gledajte, QT je pod gpl licencom, bez kojeg nebi bilo novog symbiana, ne u ovom oliku

Poruka je uređivana zadnji put uto 9.11.2010 12:26 (grimyHR).
4 godine
protjeran
Da nema takvih "picajzla" kao što sam ja, QT bi i danas bio bez opcije za windowse (plati, pa ćeš ga dobiti). Danas je QT pitom i za upotrebu na windowsima, i tako to i treba biti. Sada je i meni srce na mjestu...
3 godine
protjeran
branko kaže...
Da nema takvih "picajzla" kao što sam ja, QT bi i danas bio bez opcije za windowse (plati, pa ćeš ga dobiti). Danas je QT pitom i za upotrebu na windowsima, i tako to i treba biti. Sada je i meni srce na mjestu...

al jel sad shvacas da nepostoje problemi u razvijanju programa pod gpl licencom za symbian, posto je QT(koji je isto nokijino vlasnistvo btw) pod gpl licencom?

3 godine

Čemu uopće rasprava o Sybianu kad je taj OS propala stvar, njemu više nema povratka na tron i sve više će tonuti nažalost i Nokia sa njime :(

3 godine
protjeran
Buhaha kaže...

Čemu uopće rasprava o Sybianu kad je taj OS propala stvar, njemu više nema povratka na tron i sve više će tonuti nažalost i Nokia sa njime :(

nitko ga nije ni skinuo s trona, tako da se ne treba nikud vracati...

4 godine
protjeran
grimyHR kaže...

al jel sad shvacas da nepostoje problemi u razvijanju programa pod gpl licencom za symbian, posto je QT(koji je isto nokijino vlasnistvo btw) pod gpl licencom?

Kako je Nokija promjenila politiku sa QT za windowse (do nedavno se to nije moglo koristiti u programima otvorenog koda), tako će vjerovatno promjeniti politiku sa kernelom (vlasnik licence može promjeniti i licencu). Čak se ne bih iznenadio da odbace vlastiti kernel i zamjene ga linux-om. Ako tako nešto ne učine, oni su definitivno prošlost.

Mislim da to i sami uviđaju...

Budimo malo proroci, pa kažimo: rađa se Symbijan linux...

Nema Nokija snage za daljnji razvoj kernela. To što su Torvalds i ekipa napravili, teško je ponoviti. Jednom ćemo vidjeti i Microsoft linux, ili neće biti Microsofta...

Znate tko je to prvi shvatio?

Stvarni vlasnik UNIX-a: Novell!

Napuštaju svoje vlastite operativne sustave i kupili su SuSE linux distribuciju za 210 milijuna dolara.

Dolazi vrijeme kada će i ostali shvatiti tu predivnu istinu (predivnu za korisnike).

Dolazi vrijeme kada će programeri biti dobro plaćeni, a da će programi za korisnika koštati NULA kuna (ili gotovo nula, jer internet image, ili DVD, ipak nešto košta).

4 godine

Gori si nego svi Jehovini svjedoci skupa.

4 godine
neaktivan
Vi znate jel tako da nokia drzi tonu open source softwarea jel tako???

Ona u svakom trenutku u sljedecoj verziji moze tu istu licencu i promjeniti... ali zasto bi???

I da... WTF ovaj branko priča????

AFL - EPL - GPL

tko tu sto zatvara source??? meni je sasvim ok da je symiban pod EPL, a Android pod AFL-om... ali tu onda nema smisla govoriti o punom open sourceu...

Hebote branko, tebi je izgleda Google Bog i Isus i Duh Sveti...

Iskreno dečki preporučam da ne hranite fanboya...
In Control... MNOGE države imaju mafiju. Ali u Hrvatskoj mafija ima državu...
4 godine
protjeran

Ne zove li se to sloboda mišljenja?

Kada mnogi MS programeri budu ostajali bez posla, onda ćeš se sjetiti tog "krivovjernika"...

Čak su cijelu burzu u UK zamjenili linuxom, jer su im na .NET transakcije bile prespore.

Stvarnost je ponekad okrutna...

4 godine
EnlightenedPhoenix kaže...

Hebote branko, tebi je izgleda Google Bog i Isus i Duh Sveti...
Iskreno dečki preporučam da ne hranite fanboya...

Google i Novell su mu u svakoj recenici ;) 

Valjda je to jedino o cem zna pricat pa se ponavlja ko papiga.

4 godine
protjeran

Valjda zato što je Novell-ov bio prvi operativni sustav na kojem sam ozbiljnije radio i programirao.

A Google je bio prvi koji mi je poslao ček iz Amerike.

(vjerujem da neki upravo iz takvih razloga i hvale Microsoft)

Peace!

4 godine
Buhaha kaže...

Potpis.

Isto tone kao i Internet explorer.Neki novi igrači na mobilnom tržištu su prisutni.

3 godine
branko kaže...

Čak se ne bih iznenadio da odbace vlastiti kernel i zamjene ga linux-om. Ako tako nešto ne učine, oni su definitivno prošlost.

Mislim da to i sami uviđaju...

Budimo malo proroci, pa kažimo: rađa se Symbijan linux...

Nema Nokija snage za daljnji razvoj kernela. To što su Torvalds i ekipa napravili, teško je ponoviti. Jednom ćemo vidjeti i Microsoft linux, ili neće biti Microsofta...

Krivo, Nokia ne samo da razvija vlastiti kernel i OS temeljen na njemu, već paralelno razvija i OS temeljen na linuxovom kernelu - prvo maemo, a onda u suradnji s intelom meego.

Symbian će predstavljati konkurenciju Androidu s donje strane, a MeeGo s gornje strane (gledajući po zahtjevima korisnika, a ne po zasupljenosti na tržištu).

Heart: _/\_/\_/\_/\_/\_/\_/\_/\_ Brain: __________________________
2 godine

Sry što prekidam raspravu, ali ovo je epic fail naslov...

/(([ ∂αмαgєнιgн ]))\ // Bilo bi zgodno... Ali nije potrebno.
3 godine
protjeran

posto se gospodinu moderatoru ne mogu slati privatne poruke, ja bih ga ovim putem zamolio da objasni gdje sam ja to ovdje ikome IZRAVNO rekao neku uvredu? hvala

da nebi bilo skroz off topic: pa vi ljudi vec godinama predvidate da ce symbian za maksimalno godinu dana izumrjeti...ja to citam vec jedno 3-4 godine po forumima, a ta vasa godina traje vec jako dugo, a symbian uredaji se svake godine sve bolje prodaju...

3 godine

Ovakve rasprave stvarno više nemaju smisla...

Software is like sex... it's better when it's free (Linus Torvalds)
3 godine

Veliki Fail za naslov... (just waited to happen){#}

Začuđujuće koliko je trebalo da netko primjeti...

Vidi se tko je iskusan... Ha Damage?

Anarchists of the world, unite!
Poruka je uređivana zadnji put uto 9.11.2010 18:44 (wyks).
2 godine

Kako ne? Pogledaj tri posta iznad...LOL

EDIT: Iako nisam baš redovni posjetitelj tih stranice..:P

/(([ ∂αмαgєнιgн ]))\ // Bilo bi zgodno... Ali nije potrebno.
Poruka je uređivana zadnji put uto 9.11.2010 18:44 (DamageHigh).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice