valjda kuhaju novi termi
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
valjda kuhaju novi termi
mislis FERMI? :)
Ha dobro, neka samo licenciraju sve što mogu pa da krajnji proizvodi u buduće budu što kvalitetniji i naravno 'legalni' 
Nova arhitektura (Fermi II?) je već debelo u razvoju ali detalji nisu poznati još.
Ipak, ne bih se tome nadao prije proljeća/ljeta iduće godine.. 
Ha dobro, neka samo licenciraju sve što mogu pa da krajnji proizvodi u buduće budu što kvalitetniji i naravno 'legalni' 
Nova arhitektura (Fermi II?) je već debelo u razvoju ali detalji nisu poznati još.
lol....kaj ti mama dela u nvidiji pa ti je jucer za ruckom nekaj o tome pricala?!...
detalji nisu poznati, ali je debelo u razvoju...hmm, cool.
lol....kaj ti mama dela u nvidiji pa ti je jucer za ruckom nekaj o tome pricala?!...
I ATi a i nvidia trenutno punom parom razvijaju arhitekturu koju cemo vidjeti tek za nekih godinu dana a i više. Razvoj nove arhitekture je iznimno dugačak i kompliciran posao.
ati krajem godine ide sa južnim otocima(značajke stare i nove arhitekture) a iduće godine sjeverni otoci(nova arhitektura)....nividia će opet popušit
ati krajem godine ide sa južnim otocima(značajke stare i nove arhitekture) a iduće godine sjeverni otoci(nova arhitektura)....nividia će opet popušit
ako stvarno bude tako (a nekako vuce na to) popušit cemo opet najvise mi jer ce cijene opet bit nerealno visoke
stvarno ne kuzim ljude sto se raduju kad neko od proizvodjaca kiksa - sta koj kur4c imate dionice od onog konkuretnog proizvodjaca pa vam odgovara da cijene hardwera odu u nebo?!?
jebeem vas mutave molite boga da se pokolju pa da placamo hardwer po nekakvim polunormalnim cijenama - normalne kod nas nikad nece bit zbog nasih trgovaca koji od nas od pamtivijeka prave budale jer na redovnu cijenu jos zaracunaju extra shipment, carinu, pdv i vlastitu marzu te kao slag na kraju jos lupe porez na budale
ako stvarno bude tako (a nekako vuce na to) popušit cemo opet najvise mi jer ce cijene opet bit nerealno visoke
stvarno ne kuzim ljude sto se raduju kad neko od proizvodjaca kiksa - sta koj kur4c imate dionice od onog konkuretnog proizvodjaca pa vam odgovara da cijene hardwera odu u nebo?!?
jebeem vas mutave molite boga da se pokolju pa da placamo hardwer po nekakvim polunormalnim cijenama - normalne kod nas nikad nece bit zbog nasih trgovaca koji od nas od pamtivijeka prave budale jer na redovnu cijenu jos zaracunaju extra shipment, carinu, pdv i vlastitu marzu te kao slag na kraju jos lupe porez na budale
hehe, istina...istina.
Zasto mislis da nemaju? 
Salu na stranu, unatoc tome sto neki mozda previse likuju zbog ATI-ja, situacija jest lagano zabrinjavajuca. Zadnji puta kad se netko tako ocajnicki borio je zavrsio kupljen od konkurencije (3DFx). Tadasnji VSA100 i svi problemi vezani uz njega neodoljivo podsjecaju na Fermi.
Ja jos uvijek nisam prezalio 3DFx, Matrox i S3...
nVIDIA vjerovatno nece propasti - Poprilično sam siguran da je još uvijek predaleko od toga. Oni su ogromna tvrtka, daleko veca od ATi-a. Oni beru novce tamo gdje ATi nije joj ni do koljena. A to je Tesla/Quadro trziste, GPGPU Computing i sl. Uz to, drastično bolje suraduje sa developerima i njihov TWIMTBP lab je daleko bolje organiziran nego ATi-ev i puno bolje suraduju sa developerima.
Kolko sam negdje citao, svaki neispravni cip iz Tesle ide u desktop (nama) i od njega se radi Desktop Fermi (GTX 4xx) serija. Tako da mislim da oni nisu na prevelikom gubitku. Oni su ciljali napraviti cip koji ce zapravo biti hibridan za Teslu, a istovremeno dovoljno brz za teselaciju. No nije sve ispalo kako treba, pa imamo ovakvo stanje na trzistu.
Ipak mislim da ce se oni brzo oporaviti - 3DFX je bio u potpuno drugacijim okolnostima tada, a nvidia trenutno bere velike pare na nekom drugom trzistu. ATi je bio u još vecoj krzii nekada. A nisu zaradivali na GPGPU trzistu pa su se izvukli.
Izvuc ce se oni kako tako.
3DFx je pogresno procjenio potrebe trzista, napravili su monstruma od kartice sa visokom potrosnjom i visokom cijenom koja je u svojoj highend verziji prasila namjenjenog konkurenta (Geforce 256), ali koja je dosla prekasno kada je vec u optoku bila nova generacija kartica (Geforce 2). Ne podsjeca li te to malo na ovo sto se sada dogada?
Isto tako, moram li ikoga podsjecati da je ATI kupljen? Toliko o poslovanju u krizi...
Mnogi su planirani kupci takoder i otkazali velike narudzbe (tegra i tesla linija proizvoda), dovoljno je da Nvidija fula jos jednu generaciju i to ce biti to, preveliki su ulozi u tom poslu...
Niti volim ATI, niti mrzim Nvidiju, samo primjecujem jedan uzorak koji se vec prije pojavljivao...
nVIDIA vjerovatno nece propasti - Poprilično sam siguran da je još uvijek predaleko od toga. Oni su ogromna tvrtka, daleko veca od ATi-a. Oni beru novce tamo gdje ATi nije joj ni do koljena. A to je Tesla/Quadro trziste, GPGPU Computing i sl. Uz to, drastično bolje suraduje sa developerima i njihov TWIMTBP lab je daleko bolje organiziran nego ATi-ev i puno bolje suraduju sa developerima.
Kolko sam negdje citao, svaki neispravni cip iz Tesle ide u desktop (nama) i od njega se radi Desktop Fermi (GTX 4xx) serija. Tako da mislim da oni nisu na prevelikom gubitku. Oni su ciljali napraviti cip koji ce zapravo biti hibridan za Teslu, a istovremeno dovoljno brz za teselaciju. No nije sve ispalo kako treba, pa imamo ovakvo stanje na trzistu.
Ipak mislim da ce se oni brzo oporaviti - 3DFX je bio u potpuno drugacijim okolnostima tada, a nvidia trenutno bere velike pare na nekom drugom trzistu. ATi je bio u još vecoj krzii nekada. A nisu zaradivali na GPGPU trzistu pa su se izvukli.
Izvuc ce se oni kako tako.
To je vise manje to, ali bez obzira na sve, situacija je takva, da je i dalje nVidia vise u upotrebi. Npr. trenutna situacija na Steam-u je 59.11% nVidia kartice, 32.98% ATi i 6.22% Intel i 1.69% drugi proizvodaci. To je medu
25 milijuna gamera sto je dobar uzorak za promatranje. Kao sto se vodi iz prilozenog, cak i uz neke kiksove sa FERMI arhitekturom, vodstvo je debelo vece i u gajmerskom sektoru. GPGPU procesiranje necemo ni spominjati.
Tako da, nema tu govora o propadanju. Cak ni blizu. Samo eto, malo su se pozurili sa naprednim i velikim cipom za tako velik proizvodni proces. Ali uvijek ce biti kiksova manjih ili vecih kod svakog proizvodaca.
To ne bi trebalo biti nista novo niti za iscudavanje.
3DFx je pogresno procjenio potrebe trzista, napravili su monstruma od kartice sa visokom potrosnjom i visokom cijenom koja je u svojoj highend verziji prasila namjenjenog konkurenta (Geforce 256), ali koja je dosla prekasno kada je vec u optoku bila nova generacija kartica (Geforce 2). Ne podsjeca li te to malo na ovo sto se sada dogada?
Isto tako, moram li ikoga podsjecati da je ATI kupljen? Toliko o poslovanju u krizi...
Mnogi su planirani kupci takoder i otkazali velike narudzbe (tegra i tesla linija proizvoda), dovoljno je da Nvidija fula jos jednu generaciju i to ce biti to, preveliki su ulozi u tom poslu...
Ali to je ipak bilo drugacije stanje. nvidia je napravila hibrid za teslu/tegru/quadro i desktop kartice. 3DFX napravio je monstruma koji je trebao rastrgati Geforce. Dok je nvidia napravila hibridnu arhitekturu i imaju prihode na drugom trzistu. A i puno drugih stvari vezu uz sebe.
Naravno ta je arhitektura pokupila sve dobre i loše osobine toga. Preveliko zagrijavanje, potrošnja, površina čipa - Ali i jaka efikasnost gdje se GPU znatno opterecuje (GPGPU, gdje se Cache jače koristi, masivna opterecenja s radom kompleksne geometrije te s radom filtrima AA), tako da je to drugačije sigurno od 3DFX-a.
Kolko sam skuzio, GF 104 (GTX 460) je prvi čip koji je potpunosti namjenjen desktop korisnicima. GF100 je hibrid koji radi u jednim karticama namjenjenim za jendo trziste, a istovremeno uz male modifikacije (nebitne za cip) i na drugoj strani. Izgubli su nešto da, ali da je to urgentno ili zabrinjavajuce toliko da ce potpunosti se povuci sa trzista - Čisto sumnjam.
A ATi se preserava sa cjenama i precjenenom svojoj serijom. Preskupe su im kartice s obzirom sto nude. Gdje je nestala ona isplativost, HD 4850 za 1000KN. Sve je to ista đubrad. Nakrkaj cjene i uzivaj u parama. Tako je i nvidia radila sa 8800/9800/GT200 serijom, sad su se malo promjenile strane. Neka malo za promjenu. Uglavnom ovu seriju su oba proizvodaca fejlala - Neki više (arhitekturalno) - Neki manje (prevelikim cjenama s obzirom na perfomanse).
Kao što kaze LevaOpaki, sve je još uvjek u igri za nvidiju.
Ne, nemoj mi spominjati ATI koji ima nerealne cijene, oni samo povecavaju kapital dok mogu. Problem je bas u tome sto mogu i sto im nitko ne stoji na putu. Onog trenutka kada ocijene nvidiju kao konkurenciju, cijene ce postati konkurentne. Nisu oboje fejlali, ne mozes to tako gledati. ATI-jevi dionicari zadovoljno trljaju ruke dok Nvidijini trenutno dobivaju cir na zelucu od zivciranja i traze koga bi smjenili.
GPGPU je hype i nista vise, kao i iPad (pored onoliko reklama covjek bi rekao da svi ljudi koriste iPad). Tehnologija se okrece prema ujedinjenju CPU-a i GPU-a i AMD i Intel imaju svoje kandiate, a Nvidija bi tu mogla ostati na suhom, zadnje sto sam citao jest da imaju problema sa dobivanjem licence za x86 arhitekturu.
Toliko od mene ovdje, a vi teorizirajte dalje slobodno...
DISCLAIMER: pod "GPGPU hype" mislim na ovaj oblik u kojem je trenutno, to ce u buducnosti biti standard i to u formi APU, a ne prednost neke X tvrtke (da mi se ne nade sada neki pametnjakovic kaciti na tu moju izjavu).
Niti volim ATI, niti mrzim Nvidiju, samo primjecujem jedan uzorak koji se vec prije pojavljivao...
u to vrijeme sve g-forsice su imale prikaz u 64bita dok je 3dfx i dalje imao samo 32bita te su objašnjavali kako je to potpuno nebitna stvar u ono vrijem što i je bilo tako ali nvidijin marketing je učinio svoje a kako netko reće 3dfx je podcjenio tržište i stvari su krenule u krivom smjeru. Samo su zazivali sirovu snagu koja ih je na kraju došla glave ... šteta ...
Kakav inteligentan komentar, bravo.
Što ti misliš da se nove arhitekture razvijaju preko noći nekoliko mjeseci prije objave?
u to vrijeme sve g-forsice su imale prikaz u 64bita dok je 3dfx i dalje imao samo 32bita te su objašnjavali kako je to potpuno nebitna stvar u ono vrijem što i je bilo tako ali nvidijin marketing je učinio svoje a kako netko reće 3dfx je podcjenio tržište i stvari su krenule u krivom smjeru. Samo su zazivali sirovu snagu koja ih je na kraju došla glave ... šteta ...
Potkrala ti se greskica :) 3Dfx je podrzavao jedino 16 bitnu dubinu boje, a sve ostale kartice su imale 32 bitnu dubinu kao npr. TNT kartica.
3Dfx je bio puno manja firma i nisu djelovali na toliko polja kao sada nVidia. Sad je malo drugacija situacija.