Moćna odluka vrhovnog susa!
Da je barem vise takvih!
I odluka i sudova!
Po mogucnosti vrhovnih...
\o/
Da je barem vise takvih!
I odluka i sudova!
\o/
Da je barem vise takvih!
I odluka i sudova!
\o/
Dobro si rekao.
Svaka cast, vec je vrijeme da jednom te proklete 50stranicne licence nestanu.
Ne samo da normalni ljudi nemaju vremena odvojiti za procitati taj kineski zid teksta, jednom sam pokusao i odustao jer je prekrcato lawyer-talka.
Mislim, kakvog smisla ima licenca ako ju krajnji korisnik ne zna procitati? Naravno, nasa je odgovornost, ali ipak...
Kad bi makar svijet funkcionirao na principu: "Oh, vidi, zid teksta koji ne razumijem. Nista onda, uzet cu konkurentni proizvod. *click I don't agree*"
samo kaj i alternativa ima isti taj kineski zid
O, fala k...., da je konačno netko počeo misliti mozgom! Prvo ti prodaju softver za masne pare, onda ti ga zapravo nisu prodali, nego licencirali, onda ti zapravo niti ne garantiraju da će uopće raditi a kamoli da će mu performanse biti normalne, tj. 'u skladu s očekivanjima'. Koje je to prodavanje magle...
takav način je falabogu več odavno prošlost u nekim vrstama softwera, recimo za kontrolu letenja. zato imamo poduži spisak zahtjeva (requirements), koji moraju biti neposredno povezani sa izvebom testova prilikom preuzimanja (factory i site acceptance test), i nema tu trte-mrte "ne možemo mi garantirati da če to tako raditi..." itd. na consumer nivoju več je odavno trebalo to uvesti, to je sprdnja sa korisnicima. a eu je odlučila tu stati na rep takvim bezobraznostima.
Bilo je i vrijeme da netko stane na rep tim birokratskim glupostima(blago rečeno).
-prerano je za slavlje, ovo je samo jedan konkretan slučaj, specifičan upravo zbog načina reklamiranja ''ubrzati rad''. EULA i ostali ugovori nemogu biti kontradiktorni osnovnom svojstvu, dok se to nemože (ili vrlo teško) 'razvuči' na ostale programe.
-realno se može zakonom prisiliti proizvođače softwarea da radi u skladu s deklariranim (reklamiranim) svojstvima, ali soft.lobi je dovoljno jak da se taj dio zakonski 'preskače'....
-čak i sama presuda u ovom slučaju, postoji samo zato jer je stranka koja tuži dovoljno jaka (jača) od proizvođača, nema tu neke 'pravde', samo birokratsko pravo i ''tko je jači''...