jedva čekam sniženje ssdova
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
ja cekam da malo slete cijene pa da upiknem ovaj od 120gb.
Sad je oko 2700kn
Da je meni i od 30gb samo da winsi stanu :d
Ma jbt, sve je to još preeeeskupo, pitam se kada će pasti do neke razumne cijene (za nas obične smrtnike)...
Meni bi 64 GB bilo sasvim dosta. Problem je što su ovo brzi (za pisanje) SSD-ovi. Cijena ovisi o brzini (oko 50% razlike).
One spore, a velikog kapaciteta se ne isplati kupovati (Kingston npr.).
Kada ti izgori WD disk na novom kompjuteru nakon 2 mjeseca, onda počinješ razmišljati o SSD-u. Nakon što si postavio cijeli muzički studio na linuxu...
Hibridna kombinacija bi bila savršena (bilo koji brzi, a mali SSD + hard disk standardni).
Mene malo iritira što se iz Kine može naručiti brzi SSD u pola cijene, a baziran na SLC čipovima (10 puta duži vijek zapisivanja).
KingSpec brzi SLC SSD od 64 GBy (ako se netko bavi trgovinom i uvozom, volio bih ga vidjeti na HR tržištu):
http://cgi.ebay.com/2-5-SATA2-SLC-SSD-64MB-cache-KINGSPEC-Motive-MG1-S064-/360264208237?cmd=ViewItem&pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item53e16b8f6d
Ista firma radi MLC SSD u pola cijene od ovog (ovaj je neki spori, treba gledati 'motive' verzije):
http://cgi.ebay.com/NIB-KingSpec-1-8-ZIF-64GB-SSD-MLC-ZIF44-ATA7_W0QQitemZ280381802674QQcategoryZ116342QQcmdZViewItemQQ_trksidZp4340.m8QQ_trkparmsZalgo%3DMW%26its%3DC%26itu%3DUCC%26otn%3D5%26ps%3D63%26clkid%3D6927156450633945425
Njihova web stranica je http://www.kingspec.com/ :
Jesu li možda uvoznici 'plaćeni' da ne uvoze ovakve stvari?
Onda bi možda i ostali spustili cijene...
Ovako ostaje jedino eBay + PayPal (poštarina iz Kine je uvijek plaćena od kineske vlade, a eBay ima do 500$ osiguranje).
Čudan je ovaj svijet, zar ne?
Meni bi 64 GB bilo sasvim dosta. Problem je što su ovo brzi (za pisanje) SSD-ovi. Cijena ovisi o brzini (oko 50% razlike).
One spore, a velikog kapaciteta se ne isplati kupovati (Kingston npr.).
Kada ti izgori WD disk na novom kompjuteru nakon 2 mjeseca, onda počinješ razmišljati o SSD-u. Nakon što si postavio cijeli muzički studio na linuxu...
Hibridna kombinacija bi bila savršena (bilo koji brzi, a mali SSD + hard disk standardni).
Mene malo iritira što se iz Kine može naručiti brzi SSD u pola cijene, a baziran na SLC čipovima (10 puta duži vijek zapisivanja).
KingSpec brzi SLC SSD od 64 GBy (ako se netko bavi trgovinom i uvozom, volio bih ga vidjeti na HR tržištu):
http://cgi.ebay.com/2-5-SATA2-SLC-SSD-64MB-cache-KINGSPEC-Motive-MG1-S064-/360264208237?cmd=ViewItem&pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item53e16b8f6d
Ista firma radi MLC SSD u pola cijene od ovog (ovaj je neki spori, treba gledati 'motive' verzije):
http://cgi.ebay.com/NIB-KingSpec-1-8-ZIF-64GB-SSD-MLC-ZIF44-ATA7_W0QQitemZ280381802674QQcategoryZ116342QQcmdZViewItemQQ_trksidZp4340.m8QQ_trkparmsZalgo%3DMW%26its%3DC%26itu%3DUCC%26otn%3D5%26ps%3D63%26clkid%3D6927156450633945425
Njihova web stranica je http://www.kingspec.com/ :
Jesu li možda uvoznici 'plaćeni' da ne uvoze ovakve stvari?
Onda bi možda i ostali spustili cijene...
Ovako ostaje jedino eBay + PayPal (poštarina iz Kine je uvijek plaćena od kineske vlade, a eBay ima do 500$ osiguranje).
Čudan je ovaj svijet, zar ne?
Nisan bas siguran da su ovi jeftiniji brzi ko npr Intel. Nije poanta samo u memorijskim cipovima, vec i u kontroleru. Na kraju dobijes disk nesto malo brzi od mehanickog diska za puno vise novaca?
Ono sto sam naucio na vlastitoj kozi je da vise NIKADA ne kupujem kinesku-kinesku robu. USA ili EU roba proizvedena u kini je ok (nazalost druge gotovo da i nema). Kupnja pravog kineza je jako triki jer kupujes macka u vreci. Kod SSDa su ipak najbitniji flashevi koji se ugradjuju, a s druge strane i "pamet" koja vodi brigu o broju zapisivanja koje je vrlo ograniceno (100 000 puta).
Trenutno imam 290GB i pri kraju sam tako da bi mi jedino odgovarao neki od 300+ GB, a to je pre pre pre skupo za to sto nude.
Bas gledam stranice od Kingspeca i ne bi oni bili kinezi...
Sto znaci ova recenica: Write endurance: 8years @100GBytes write and erase per day at 32GB
Ovaj disk o kome sam prvo pisao ima sve ono što treba:
1. SLC čipove (većina se danas prodaje sa MLC čipovima)
2. DDRAM cache (zato je zapis i brz)
3. Dovoljno dobar kontroler (Samsung i nije tako loš, a ima ih i sa Indilinx kontrolerom)
Kako je trajanje MLC čipova oko 5 godina (naravno, veći kapaciteti omogućuju i duže trajanje, jer kontroler uvijek nastoji pisati po drugim područjima), ove kombinacije sa SLC čipovima bi u sličnim uvjetima trebale trajati i 50-tak godina (zato i je SLC skuplji).
Bez brige, ovaj SLC disk je oko 2X brži od nekog HD-a (190 MB/s zapis).
Nije to problem, već je problem 2X (ako ne i više) razlika u cijeni.
Meni nije jasno kako kineska firma može napraviti SSD sa Samsungovim čipovima i ovakvim karakteristikama?
Za oko 1600 kuna ja dobijem disk koji ima SLC čipove, a ostali nam uvaljuju MLP čipove po istoj cijeni.
U tome je glavni problem...
Moj je zaključak da cijene SSD-ova mogu pasti na razinu od polovične današnje cijene.
I to bi se dogodilo da neki trgovac kontaktira i uveze malo veću količinu diskova ove kineske firme koju sam naveo.
I samo da dodam (jer izgleda da pišemo istovremeno):
Zapisi za SLC čipove nisu onih 8 godina, već i do 50 godina. Da bi se spustilo na prosječnih 8 godina, trebaju ovi nemogući uvjeti gdje se silni GBy pišu svakog dana. Ovo je samo nespretno navedeno pretjerivanje, da bi se shvatila razlika koju SLC donosi. MLC mogu podnijeti 10 puta manje zapisa, ali kako kapacitet raste, manja je vjerojatnost da se iskoristi taj limit pisanja, jer kontroleri stalno pišu na drugo mjesto.
Ona bi rečenica trebala značiti da su izračunali da jedan 32 GBy model, po kome su svakodnevno pisali i brisali 100 GBy podataka, traje oko 8 godina. To znači da ovaj 64 GBy model traje najmanje duplo, a u normalnim uvjetima zapisivanja i 'doživotno'.
Iz slijedeće tablice se jasnije vidi smisao:
http://www.kingspec.com/solid-state-disk-products/ssd-25sataiseries-slci.htm
Postoje pod rublikom 'kapacitet' tri opcije 32, 64, 128 GB. Ovih 8 godina se odnosi na 32 GB.
Ovo su odlični diskovi... za razliku od MLC igrački.
Jooj..da mi je ovaj od 60 GB..
Ja imam intela 80GB... ne mogu ti opisat koja je razlika imat sistem na ssd i na meh. disku.
Ja imam intela 80GB... ne mogu ti opisat koja je razlika imat sistem na ssd i na meh. disku.
hehe.. koliko si ga platio
Šššššš...znam!
Ljubomoran sam..:P
Ja isto imam navedenog intela... platio ga 1800 kn prije par mjeseci... razlika je velika u odnosu na HDD. Sve je dosta brže i tiše...Užitak je raditi na OS koji je instaliran na SSD.
Dobio ga od sefa na poklon...
Ja isto imam navedenog intela... platio ga 1800 kn prije par mjeseci... razlika je velika u odnosu na HDD. Sve je dosta brže i tiše...Užitak je raditi na OS koji je instaliran na SSD.
Jelda da ti je u pocetku trebalo dok se naviknes da se ne cuje disk kako brlji :)
A o brzini... isao sam kopirati 2GB u drugi folder sa SSD na SSD... u pocetku sam mislio da nije kopiralo kako treba kako je to brzo islo :)
Kako bi mi dobro došao jedan takav...
Al ak ću ga kupit onda će to bit kad ipak malo pojeftine...
Dobio ga od sefa na poklon...
Jelda da ti je u pocetku trebalo dok se naviknes da se ne cuje disk kako brlji :)
A o brzini... isao sam kopirati 2GB u drugi folder sa SSD na SSD... u pocetku sam mislio da nije kopiralo kako treba kako je to brzo islo :)
to vi nas malo zezate da poludimo od ljubomore?
inaće pošto idem pariz i london kakve su tamo cijene ssda
Pa reci ti nama, ti ideš..;)
Pa reci ti nama, ti ideš..;)
eh to ću saznat tek za par tjedana.
Ja sam isprobo SSD na jjednom od IBM-ovih ThinkPad-ova, i to leti ko ludo, čudno mi je bilo kada mi se OS podigno za samo 10 sekundi, ako ne i manje.
Ali jbg, sada moram čekat da padnu cijene.
Po meni se onda isplati više uzeti onaj 64GB model jer je 500kn skuplji a dobiješ duplo više prostora, 32GB mi se ipak čini malo tijesno za windowse plus programe i ako ćeš tu i tamo staviti igru koju često igraš da se brže učitava. Ja kad bi počistio gluposti sa particije na winsima imao bi ravno 30GB popunjenih tako da bi mi bio skoro pun disk...
Di ti je ovo od F serije.....