Jadna vam majka kad trpate nacije i narode pod istu kapu i proglašavate amere glupima i naivnima ili prljavima ili zlom ... kad s druge strane vidim da nacije koje su stare stotinjak godina i izgrađene na kažnjeničkim kolonijama danas mogu nama "od stoljeća sedmog" hrvatinama i balkancima uopće, držati lekcije u kulturi, civilizaciji i napretku uopće.
Postaješ mi sve simpatičniji sa ovim izjavama:-) Jesi li bio u Americi, na malo duže vremena i vidio njihovu svakodnevnicu ili se tvoja "iskustva" svode na "Made in Hollywood"? Pa ti ljudi crnče na dva radna mjesta, imaju po 3 hipoteke na kuću, bore se da im djeca imaju osnovnu stomatološku uslugu, a događaj tjedna im je "nedjeljni barbecue". Životni san im je vidjeti Europu, i ako su uspješni, mogu si priuštiti europski automobil.
Kultura i opća naobrazba su im u podrumu:-( Za operu su čuli ako je koji insert Traviate bio prikazan u Oprah Show, a prosječni amerikanac je u svom životu pročitao knjiga koliko i moj dvoipogodišnji sinčić slikovnica. Da vidiš predgrađa LA-a, tik do Hollywooda, bojao bi se izaći iz automobila. Najbolji primjer opće kulture i načitanosti prosječnog amera ti je Bush. Prema njemu je naš aktualni predsjednik neka druga vrsta, über biće sa druge planete.
Dvije godine sam bio na postdiplomskom studiju, malo na istočnoj, malo na zapadnoj obali, i jedino što im priznajem je dio školstva gdje te od malih nogu usmjeravaju prema onome što te interesira i u čemu si najbolji. Ipak, većinu dobrih znanstvenika su dovukli iz Europe i Japana... Moj quac bi oni i Rusi imali svemirski program da nisu pokupili njemačke znanstvenike sa projekata V2 i New York, da ne spominjem prvi mlazni motor iz Messerschmitta, Nikolu Teslu...
Trebaš vidjeti npr. Japan, Austriju, Irsku, Češku, Poljsku... i onda ćeš vidjeti što je kultura i civilizacija. Amerika je kao i jojofon, "bella figura" + dobar marketing.
Da bio sam u USA. Nitko ne tvrdi sa su amerikanci i američki način života san snova, dapače, ali proglašavati nacije glupim ili zatucanim, a istovremeno konzumirati dio onog što proizvode u ogromnim količinama je za moj pojam biti licemjeran, u najmanju ruku, ako ne i glup ili slijep.
Postaviti ću ti samo jedno pitanje. Jesi li ikada bio recimo u vojsci i vidio što je prosječan hrvat?
Znas tko u americi ide u vojsku? Onaj koji nemoze dobiti posao u mcdonaldsa i to mu jedini izbor da ne umre od gladi. Regrutiraju po siromasnim srednjim skolama jer ih ostale ne pustaju ni blizu. Pa tko bi normalan isao ratovat u zemlju za koji nezna ni gdje je uopce na planeti lol. Jadno.
A ti ako gledas po vojsci prosjek neke zemlje onda ti stvarno nisu sve na broju.
Da si bio u vojsci ( hrvatskoj ili ikojoj ) znao bi kako izgleda pravi prosječan hrvat i ne bi više radio usporedbe ( bar ne pozitivne ) sa američkim redneksima i slično. U tome je bila poanta, da masa ljudi , naročito recimo tu na forumu opće nije svjesna kako izgleda prosječan hrvat i koliko je to zaostala država. Doduše u bivšoj jugi bilo je još i gore ( prosjek ).
btw, američka vojska je dobrovoljna kao i hrvatska sad, ja pričam o periodu dok je bila obavezna.
Jedini ti ovdje dajes pozitivne usporedbe amerikanca prema drugima. Ja samo zelim istaknuti da nisu bas tako idelni kao sto ti umisljas. A da su hrvati bolji od amerikanaca u prosjeku sigurno jesu ( pa preko 40% amerikanaca nezna procitati dnevne novine uopce dakle nezna nije sposobno ) ali da ima obrazovanijih i sposobnijih nacija od nas ima ih mnogo. Ali u te se amerikanci ipak ne ubrajaju. Molim te prestane druge optuzivati za ono sto ti radis.
P.S. zasto ljepo, ako ti je amerika tako zakon, se ne odselis tamo? I jos probaj naci posao u Applea i nitko sretniji i od tebe a i nas sto smo te se rijesili? Inace to bi preporucio svima kao artful da se fino odsele tamo gdje im odgovara ako je hrvatska vec tako grozna usporedbi s ostalima.