pa zasto dvoglavi fermi mora bit bas jaci od 5970..zasto ne izbace karticu 5% slabiju, a 100 dolara jeftiniju..to bi bio uspjeh
Triba bi bit jeftiniji,gledajuči cijene single čipa i bit će.
pa zasto dvoglavi fermi mora bit bas jaci od 5970..zasto ne izbace karticu 5% slabiju, a 100 dolara jeftiniju..to bi bio uspjeh
A vjerojatno je usteda i na PCB-u. Mislin, je da je kompleksniji, ali je jedan, pa sigurno nece bit duplo skuplji.
Nadam se da ce se sljedece godine pojaviti serija 6xxx od ATI-a a neka nova serija od nVidie ......I da ce biti obe serije dobre i da ce bit konkurencija
Ove godine se pojavljuje 6***(southern islands), a sljedeće 7*** (norhern islands)
Ove godine se pojavljuje 6***(southern islands), a sljedeće 7*** (norhern islands)
Već ove godine? Što se nije govorilo negdje početkom 2011. godine? Da li bi to značilo da negdje na jesen/zima bi trebali doći novi modeli?
Odlicno..
Već ove godine? Što se nije govorilo negdje početkom 2011. godine? Da li bi to značilo da negdje na jesen/zima bi trebali doći novi modeli?
Southern Island (vjerojatno radeon hd 6xxx serija) izlazi ove jeseni znači 10, 11 mjesec tako tvrde iz ati - a iako nisu predstavili ni jednu karticu iz te serije na Computexu.
http://www.hardwareguru.com/news/ati-southern-islands-gpu-still-expected-in-2010-/
A Northern Island ( vjerojatno HD 7xxx serija) izlazi nagodinu i te kartice će biti proizvedene u 28 nm proizvodnom procesu, i naravno tu se radi o potpuno novoj arhitekturi navodno ta arhitektura bi trebala biti više sličnija Nvidijinoj nego što je to sada. Southern Island će biti proizveden u 40 nm kao i sadašnje kartice i trebala bi biti neka mješavina arhitekture između Northern islanda i Evergrina. U southern island seriji pokušat će unaprediti teselaciju da se može mjeriti sa nvidijom i navodno će se raditi o sadašnjim karticama samo sa nekoliko poboljšanja koja su preuzeta od Northern islanda.
Znači, pojednostavljeno 6xxx serije bi bila kao neki refresh 5xxx serije a 7xxx serija bi bila znači kompletno nova grafa u novo proizvodnom procesu. A vidjet ćemo što nvidia će imati za ponuditi nadam se da se neće ponoviti ova godina da opet nemaju odgovor na atijeve nove serije...
Southern Island (vjerojatno radeon hd 6xxx serija) izlazi ove jeseni znači 10, 11 mjesec tako tvrde iz ati - a iako nisu predstavili ni jednu karticu iz te serije na Computexu.
http://www.hardwareguru.com/news/ati-southern-islands-gpu-still-expected-in-2010-/
A Northern Island ( vjerojatno HD 7xxx serija) izlazi nagodinu i te kartice će biti proizvedene u 28 nm proizvodnom procesu, i naravno tu se radi o potpuno novoj arhitekturi navodno ta arhitektura bi trebala biti više sličnija Nvidijinoj nego što je to sada. Southern Island će biti proizveden u 40 nm kao i sadašnje kartice i trebala bi biti neka mješavina arhitekture između Northern islanda i Evergrina. U southern island seriji pokušat će unaprediti teselaciju da se može mjeriti sa nvidijom i navodno će se raditi o sadašnjim karticama samo sa nekoliko poboljšanja koja su preuzeta od Northern islanda.
fuck yeah! (ovo bi skužili ak igrate cod :) ).
inače, ati i amd su krenuli naveliko. sljedeće godine bulldozer(x8).
Tu je plaćanje za "way to be played" i ostali stuff...
čitaj i uči od pravih stručnjaka
http://www.bug.hr/forum/topic/komentari-it-vijesti/vise-o-geforceu-gtx-460/53806.aspx?page=1&jumpto=928552&sort=asc&view=flat
Usput: Očekujte danas ili sutra domaći review GTX 465 by microman.
Ne govorim o optimizaciji, već o plaćenoj reklami.
Dakle, nVidija daje kartice i/ili novac developerima radi reklamiranje njihovih kartica u dotičnim igrama.
nVidija optimizira drivere za tu igru.
Ako se igra dobro prodaje, nVidiji ide dio kolača, a ako se slabo prodaje, onda im ide mali dio kolača, koji da jedva pokrije troškove
koje su uložili u reklamiranje i optimizaciju drivera.
Tako ti je to u marketingu, nekad dobijaš nekad gubiš.
Ne govorim o optimizaciji, već o plaćenoj reklami.
Dakle, nVidija daje kartice i/ili novac developerima radi reklamiranje njihovih kartica u dotičnim igrama.
nVidija optimizira drivere za tu igru.
Ako se igra dobro prodaje, nVidiji ide dio kolača, a ako se slabo prodaje, onda im ide mali dio kolača, koji da jedva pokrije troškove
koje su uložili u reklamiranje i optimizaciju drivera.
Tako ti je to u marketingu, nekad dobijaš nekad gubiš.
Da, donekle si sad shvatio.
Radi se o prostorijama gdje nvidia NEDAJE besplatno kartice koje zaposlenici tima koji rade igru mogu nositi kući, ali ih DAJU na besplatno korištenje, ali kartice i nakon toga ostaju kod njih.
Dakle, radi se da zaposlenici TWIMTBP tima pomazu developerima kako neke stvari optimizirati i sl., te kako na pametnij način iskoristiti API.
Recimo, developeri Metro-a 2033 su imali kojih mjesec dana testiranja svoje igre na tada još neizašloj GTX 480 kartici.
Znači, pojednostavljeno 6xxx serije bi bila kao neki refresh 5xxx serije a 7xxx serija bi bila znači kompletno nova grafa u novo proizvodnom procesu. A vidjet ćemo što nvidia će imati za ponuditi nadam se da se neće ponoviti ova godina da opet nemaju odgovor na atijeve nove serije...
Northern island je trebao izaći ove jeseni u 32 nm proizvodnom procesu za koji je i bila pravljena ta nova arhitektura, ali pošto je 32 nm proizvodni proces za grafićke kartice otkazan i zamijenjen 28 nm proizvodnim procesom ati je odlučio popuniti prazninu do sljedeće godine kada će biti prilagođena arhitektura Northern islanda na 28 nm sa Southern islandom, uglavnom radi se o refreshu HD 5xxx odnosno nekoj vrsti hibrida nove i stare arhitekture. Uglavnom oćekuje se da će biti povećane memorijske sabitnice 128 na 256 bita i 256 na 384 bita, vjerojatno mrvicu viši taktovi uglavnom oko 30 % bolje performanse od trenutne serije za iste novce. Znači 5770 će zamijeniti 6770 sa oko 30 % boljim performansama.
I naravno poboljšana teselacija jer tu ati zaostaje dosta na Nvidiom.
Evo kako sve to meni kao laiku izgleda. Serija 5xxx je ustvari serija 4xxx kakva je trebala bit, a ta serija 6xxx je ustvari serija 5xxx kakva je trebala izgledat. Mislim da će na kraju sve to tako ispast.
Evo kako sve to meni kao laiku izgleda. Serija 5xxx je ustvari serija 4xxx kakva je trebala bit, a ta serija 6xxx je ustvari serija 5xxx kakva je trebala izgledat. Mislim da će na kraju sve to tako ispast.
A sva ta serije je samo lagana evolucija HD2000 serije (koja je bila kompletna promjena po pitanju arhitekture).
HD7xxx ce biti sasvim nova arhitektura, jednako kao i ona HD2xxx. I vjerovatno ce biti fail jer prva kompletno nova arhitektura uvjek fejla.
A sva ta serije je samo lagana evolucija HD2000 serije (koja je bila kompletna promjena po pitanju arhitekture).
HD7xxx ce biti sasvim nova arhitektura, jednako kao i ona HD2xxx. I vjerovatno ce biti fail jer prva kompletno nova arhitektura uvjek fejla.
To nije baš točno..
Serija GF 6xxx nije failala, serija ATi 3xxx nije failala, nego je kasnila za GF 8xxx.
Serija ATi 2xxx je failala naspram GF 7xxx, GF 5xxx je failala naspram ATi 9xxx te ATi x800 (refresh serije 9xxx samo za PCI-E).
Po tome bi i GF 4xx trebala biti fail, jer je nova....
A neznam šta fali HD4 seriji LOL?
HD2000 serija tj. rv 500 je temeljna arhitetktura za HD3, HD4, HD5, samo su je pumpali, HD2 nije dobro ispala zbog velikog proizvodnog procesa,velikog čipa, ogromne potrošnje (TDP 225W), premalo shadera itd. 80 i 55nm
HD3800 je već neko poboljšanje, 55nm proces u odnosu na 80nm kod HD2900XT, ali nisu dizali broj shadera, čak i sabirnicu prepolovili no ključna stvar je bila visoki taktovi koji dosezali 800MHz i optimizacije, a da negovorim o prvom spajanju čipova na istom pcb-u. 55nm
HD4800 je već ono što je ta arhitektura trebala biti, 800 komada shadera samo sam bleno dok sam to vidio, a opet čip nije bio prevelik 256mm2 za rv770, a performanse na razini gtx260 koja je imala duplo veći čip, HD4870x2 je uslijedila. 55nm
HD5800 samo pumpanje i dodavanje DX11 podrške i teselacije kompatibilne s dx11. Radeonke su već odavno imale teselaciju samo da napomenem. Već se vidi kako pumpanje nediže performanse kao što je to bilo kod HD3 -> HD4 , 40nm
HD6 - hibridna arhitektura, 40nm
HD7 - nova arhitektura, 28nm
To nije baš točno..
Serija GF 6xxx nije failala, serija ATi 3xxx nije failala, nego je kasnila za GF 8xxx.
Serija ATi 2xxx je failala naspram GF 7xxx, GF 5xxx je failala naspram ATi 9xxx te ATi x800 (refresh serije 9xxx samo za PCI-E).
Po tome bi i GF 4xx trebala biti fail, jer je nova....
GF 6xx nije bila nova serija, to je bila ispravak FX serije
FX je bila nova
ATi 3XXX nije bila nova serije, evolucija 2xxx seije
ATi 2XXX je konkurirala GF 8XXX serije
Eto jedino koje nisu bile fail su GF 8, i R300, ostale su sve više manje imale dječije bolesti poput enormnog zagrijavanja i sl.
Evo najnovija vijest iz ati-a iduća serija kartica dakle 6000 biti će objavljena Q4 2010. A uz tu vijest i srušena je cijena Radeona HD 5830 sa 230 na 200 dolara da bi mogla konkurirati GTX 460 768 MB.
http://www.thinkdigit.com/CPUs-Motherboards/ATI-to-launch-Radeon-HD-6000-in_5037.html
Evo najnovija vijest iz ati-a iduća serija kartica dakle 6000 biti će objavljena Q4 2010. A uz tu vijest i srušena je cijena Radeona HD 5830 sa 230 na 200 dolara da bi mogla konkurirati GTX 460 768 MB.
http://www.thinkdigit.com/CPUs-Motherboards/ATI-to-launch-Radeon-HD-6000-in_5037.html
To su vec dobre vjesti...
Za ovo boldano se nadam da nisi u pravu... ali čisto sumnjam. :(
Ali eto u nadi je spas >.<
Što se tiče serije 4xxx, najveći problem je bilo odlaženje kartice u vječna lovišta nakon isteka garancije, mislio sam da sam ja iznimka ali kad sam progoogla malo izgleda da moj slučaj nije "jedinstven". Pa onda nesnošljivost samih ATI drivera prema artefaktima na dotičnim karticama (skoro nakon svake gluposti Blue Screen... da da, dadnimu samo malo vremena nakon crnog ekrana i izbacit će blue screen), pa grijanje memorije pa samim time i brujanje ventilatora na GF. Znači ako nabaviš "običan" model kartice odmah budi spreman izdvojit još novca za adekvatan hladnjak a s time i gubiš garanciju, ali se mora.
PS. Ovo sa ventom na gf karticama je kriv i sam izdavač tih kartica pa nemogu direkt povezat sa određenom serijom kartica ali mene kao laika i kranjeg kupca to nebriga, ako dajem ohoho love za neki proizvod onda očekujem od njega i da bude na razini ponuđenog novca, a trenutno to nije ni jedna kartica ma koliko god netko rekao da je "best buy" ili u kojem god to časopisu izašlo.