Za sada, na žalost tako izgleda, ništa od crne rupe…
Ne kužim ovu rečenicu... Zli Luđak planira uništiti svijet? 
...da nažalost ništa od crne rupe, morat ćemo čekati 1012, a poslije 1012 opet neku drugu...ma da je najbolji "smak svijeta" bio 1999 (tri devetke okrenute naopačke...) a i onaj godinu dana poslije...
...šteta što ovako značajna znanstvena istraživanja postanu zanimljiva široj javnosti tek kada se počne lupetati o crnim rupama i kraju svijeta
Kad će više napravit tu antimateriju da naprave impulsni,warp pogon i fotonska torpeda pa da budem kapetan enterprise-a???
...prije pokretanja LHC-a pričalo se da će njegovo pokretanje stvoriti crnu rupu koja će onda progutati našu lijepu planetu...a novinari su to potencirali ko blesavi...
Nema nikakvog zlog luđaka, samo veliki broj inženjera, znanstvenika koji padaju u drugi plan kad se počnu pisati gluposti....
Kad će više napravit tu antimateriju da naprave impulsni,warp pogon i fotonska torpeda pa da budem kapetan enterprise-a???
A sto mislis kako radi PET skener?
a jbg ja mislio da će se barem mala crna rupa stvorit
inače Stephen Hawking je reko da neće pronać Higsov bozon("božju česticu"),pa ćemo vidit baš
...i da prestanes ******* na tu iz Chucka...
Baš me zanimaju prvi rezultati kod 100% energije.
p.s. I da kojim slučajem nastane crna rupa (koja bi btw bila veličine manje od atoma), odletjela bi kroz zemljinu koru u svemir brzinom bliskom brzini svjetlosti. Druga stvar da nekim čudom i ostane na mjestu, takva crna rupa bi nestala u vrlo kratkom roku (1/10e-30 - 1/10e-40 sek) jer crne rupe podliježu 2 zakonu termodinamike odnosno entropiji.
p.s. I da kojim slučajem nastane crna rupa (koja bi btw bila veličine manje od atoma), odletjela bi kroz zemljinu koru u svemir brzinom bliskom brzini svjetlosti. Druga stvar da nekim čudom i ostane na mjestu, takva crna rupa bi nestala u vrlo kratkom roku (1/10e-30 - 1/10e-40 sek) jer crne rupe podliježu 2 zakonu termodinamike odnosno entropiji.
:))
Rezultat je odličan. Kad ja postanem predsjednik amerike jebote to će biti fenomenalno i svi će onda jbg. i oni drugi i nebo će biti ljepše a energije puno jače nego danas i mercedes će proizvesti model koji pogoni Božja čestica čak i na stabljici paradajza će biti pelcovana Bozonova čestica nek se nađe.
Može me neko malo uputiti .
Što točno ovi iz cena hoćeju s tim pokusaom napraviti ?
Nadam se da si svjestan toga da npr. kilogram antimaterije i 1kg materije poništavaju međudobno jedna drugu. Jednostavno nestanu. za sad je još nemoguće napravit tolke količine potrebne a pogotovo nać nešto u čem će se držat (vjerovatno magnetska polja).
ako već hoćeš brzo putovat, čekaj 2011. kad će bit prvi test motora koji razvija brzinu 100-150 tisuća km/h (na postaji ISS)...nisu svjetlosne, al bogme su velke brzine ;)
Može me neko malo uputiti .
Što točno ovi iz cena hoćeju s tim pokusaom napraviti ?
Ukratko koliko sam ja skužio, žele razvit uvjete kakvi su bili tijekim ili prvih par sekuni nakon velkog praska (tj. početka pošto dotični navodno još uvijek traje).
svrha tog je da otkriju prve kemijske elemente, način na koji svemir djeluje a vrlo vjerovatno i točnu starost svemira ili bar "ovog svemira" (ukoliko teorija kvantne fizike o više dimenzija drži vodu)...
stvar oko crnih rupa koje mogu nastat navodno nije zabrinjavajuća a da se i stvori (bar kako pričaju) nebi ni primjetili pošto bi ista bila veličine komada sira (po priči jednog od znanstvenika sa cerna).
na ovaj način bi napokon jednom za svagda imali i fizički dokaz o postojanju crnih rupa a možda i način na koji djeluju tj. što se događa s materijom i svjetlošću kad uđe u istu.
Svi znamo da je crna rupa zapravo neka vrsta zvijezde ali tolikgustoće i privlačne sile da ni svjetlost ne mož pobjeć niti se reflektirati pa zato nemamo u sredini ni što vidjeti :)
Kada bi se cijela zemlja stisnula u kuglu promjera 2,5cm nastala bi crna rupa, eto to je primjer ogromne gustoće jedne ;)
možda dokažu postojanje paralelne dimenzije svemira koja nama nije poznata,4. dimenzija koja se spominje u nekim teorijama
možda dokažu postojanje paralelne dimenzije svemira koja nama nije poznata,4. dimenzija koja se spominje u nekim teorijama
četvrta dimenzija već postoji i koristiš ju stalno...zasniva se prema einsteinovoj teoriji relativnosti da su vrijeme i prostor međusobno povezani.
ukratko ta teorija govori o tome da se oko tijela u svemiru (npr. planeta ili sunca) može zamisliti neka vrsta plahte prostor-vremena koja se savija pod masom objekta.
primjer ti je gps satelit koji se prije lansiranja mora krivo namjestiti jer tek dolaskom u višu orbitu postaje točan(ukoliko se nebi tako naštimao svaki dan bi odstupao za 11km u izračunu). Ista stvar je sa atomskim satom unutar šatla.isti navodno kasni par tisućinki za onim na zemlji iako je poznato da takvi satovi dostignu takva kašnjenja tijekom više desatak ako ne i stotina tisuća godina. što si dalje od zemlje, tijek vremena iz tvoje perspektive je drukčiji nego onih na zemlji.
četvrta dimenzija već postoji i koristiš ju stalno...zasniva se prema einsteinovoj teoriji relativnosti da su vrijeme i prostor međusobno povezani.
ukratko ta teorija govori o tome da se oko tijela u svemiru (npr. planeta ili sunca) može zamisliti neka vrsta plahte prostor-vremena koja se savija pod masom objekta.
primjer ti je gps satelit koji se prije lansiranja mora krivo namjestiti jer tek dolaskom u višu orbitu postaje točan(ukoliko se nebi tako naštimao svaki dan bi odstupao za 11km u izračunu). Ista stvar je sa atomskim satom unutar šatla.isti navodno kasni par tisućinki za onim na zemlji iako je poznato da takvi satovi dostignu takva kašnjenja tijekom više desatak ako ne i stotina tisuća godina. što si dalje od zemlje, tijek vremena iz tvoje perspektive je drukčiji nego onih na zemlji.
tako je,čuo sam to,npr. kad bi čovjek mogao putovat svemirom velikom brzinom on ne bi stario tako brzo kao što se to događa na zemlji
istina, kad putuješ brzinom svjetlosti, za tebe vrijeme kao takvo staje.ako bi putovao brzinom svjetlosti 20 godina, kada bi se vratio na zemlju, na njoj bi prošlo tisuće godine :)
fascinantno ali smo još uvijek daleko od toga da postignem tu brzinu putovanja.iako ideje postoje, i to jako dobre.
Nadam se da si svjestan toga da npr. kilogram antimaterije i 1kg materije poništavaju međudobno jedna drugu. Jednostavno nestanu. za sad je još nemoguće napravit tolke količine potrebne a pogotovo nać nešto u čem će se držat (vjerovatno magnetska polja).
ako već hoćeš brzo putovat, čekaj 2011. kad će bit prvi test motora koji razvija brzinu 100-150 tisuća km/h (na postaji ISS)...nisu svjetlosne, al bogme su velke brzine ;)
Jedan frend koji je lud za kemijom mi je govorio nešto o tim antimaterijama.. Mogu se proizvesti ali to jako jako puno košta.. Mislim da sam dns na discoveryju čuo da 1g antimaterije košta oko 25 tisuća trilijuna dolara.. ta cijena zavisi koju antimateriju tražiš, tako da ima i puno skupljih..
I sad ispravak: materija i antimaterija se NE PONIŠTAVAJU.. sudar tih dviju čestica proizvodi energiju, 100% energiju.. to je sve jako kul jer mi još dns ne poznajemo takvu energiju, odnosno uvijek se dio energije negdje istroši i takve stvari.. i btw sudar 1g mat. sa 1g antimat. jednak je energiji bombe bačene na hirošimu.. tako da kilo na kilo bi bila veeeelika energija o.O
a što se tiče tih spejs šatla, dns sam vidio da će koristit nekakva "aluminijska" jedra koja će pokretati te svemirske brodove (lol) sa brzinom od 10% brzine svjetlosti.. tu sad dosta skrećem teme pa ću začepit :D
Da, samo što ta pretpostavka i nije sasvim točna. Naime razlika u godinama postoji samo kada putujemo brzinom c, smanjenjem te brzine c na brzinu <<c, to se gotovo poništava, tako da bi razlika u vremenu npr. na tvom satu kojeg si nosio sa sobom i na satu nekoga sa Zemlje bila zanemariva. Znam da zvuči neshvatljivo, ali to sam čuo na jednom od kolegija iz fizike (od profesora koji je jedan od suradnika u CERN-u), malo je komplicirano za objasnit. Takvom putovanju još odnemaže anomalija povećanja brzine pri brzini c, odnosno brzini svjetlosti, prema teoriji ona postaje beskonačna. Tako da po današnjim saznanjima iz fizike i neznam koliko će biti moguć warp pogon, (barem dok se ne otkrije neka nova teorija, odnosno način pobijanja Einsteinove teorije relativnosti).
za jedan gram antimaterije bi trebalo mnogo, mnogo vremena, prema predavanju jednog profesora sa CERN-a
Tako da po današnjim saznanjima iz fizike i neznam koliko će biti moguć warp pogon, (barem dok se ne otkrije neka nova teorija, odnosno način pobijanja Einsteinove teorije relativnosti).
Warp pogon manipulira prostorom, odnosno po teoriji, nekakav imaginarni brod sa warp pogonom bi sabijao prostor ispred sebe i krecuci se brzinom manjom od brzine svjetlosti prelazio vecu udaljenost nego svjetlo u istom vremenskom periodu.
O teoriji warp pogona znanstvena zajednica vec dugo raspravlja, s obzirom da se doslo do nekih teorija kako je manipulacija prostorom ipak moguca, no o tome mozda u nekoj drugoj temi jer klizim ipak u lagani OT
Moram reći da kod mene ipak postoji poprilična količina skepse po pitanju ovih pokusa.
Zamislite klinca koji s neta skine recept za izradu bombe iz kućne radinosti.
Dovoljno je pametan da dođe do recepta ,mazne mami malo praška za pecivo ,par kemikalija iz kupaone
i sve to smućka ali sigurno nije svjestan posljedica.
I Američki su znanstvenici, alfa mozgovi svog doba fulali par puta u izračunu snage prve H-bombe
pa je sad na pacifiku otok manje.
Ovim sljedom,znanstvenici se možda ipak zaletavaju gdje se još nekih xy godina nebi trebali.
Higgsov Bozon, ako postoji i ako ima svojstva koja mu se pripisuju prisutan je svuda oko nas.
Postoji i unutar LHC-a i u samoj njegovoj građi, bio akcelerator u pogonu ili ne.
E ,ovdje nastupa moja teorija. : )
Ako masa materije raste proporcionalno s njenom brzinom a u LHC-u govorimo o brzinama bliskim
brzini svjetlosti, teško mi je zamisliti količinu oslobođene energije kada se protoni tada bitno povečane mase sudare.
U tom trenu dodajte Higgsov Bozon i možda imate recept za katastrofu planetarnih razmjera.
U cijeloj priči se ako sam dobro shvatio spominje i pojava Gravitona koji je ,također samo u teoriji
nosilac gravitacije.
Pošto bez mase nema ni gravitacije, uz potencijalno preeeviše mase crna rupa mi postaje prva asocijacija.
I to možda ne baš mala crna rupica.
Po drugoj teoriji eksperiment neće nikad uroditi plodom jer umjetno stvaranje tzv. božje čestice
samo sebe pobija,i to pazi sad--iz budućnosti.Ako je teorija struna točna.
Nemojte se smijati nego proguglajte.
Aha , o warp pogonu kao takvom i nisam bio baš informiran, ali to bi bila moćna stvar ako uspiju manipulirati prostorom (ako se ne varam onda on stvara neku vrstu, moglo bi se nazvati, crvotočine).
Pa vjerojatno su zato novinari prenosili kako bi se mogla pojaviti crna rupa, i ja sam skeptik po tom pitanju.
E sad da ja malo raspravim o ovim tremama
ako ćemo vjerovati zVjezdanim stazama 2063. će ZAchrem Cochran izumiti prvi nadsvjetlosni pogon
a?
koliko sam ja skontao 4. dimenzija JE vrijeme
Tako da po današnjim saznanjima iz fizike i neznam koliko će biti moguć warp pogon, (barem dok se ne otkrije neka nova teorija, odnosno način pobijanja Einsteinove teorije relativnosti).
Warp pogon manipulira prostorom, odnosno po teoriji, nekakav imaginarni brod sa warp pogonom bi sabijao prostor ispred sebe i krecuci se brzinom manjom od brzine svjetlosti prelazio vecu udaljenost nego svjetlo u istom vremenskom periodu.
O teoriji warp pogona znanstvena zajednica vec dugo raspravlja, s obzirom da se doslo do nekih teorija kako je manipulacija prostorom ipak moguca, no o tome mozda u nekoj drugoj temi jer klizim ipak u lagani OT
koliko sam ja skonta oprema einsteinu da bi se tijelo određene mase ubrzalo do brzine svijetlosti potrebana je beskonačna energja
a u zvjezdanim stazama oni stvore "warp polje"koje smanji masu toga boda da prevari taj zakon
i po einstainu se može izračunati količina energije iz spajanja jeog kilograma materije i antimaterije po E=mc2 gdje je m masa materije koju želimo "poništiti" sa antimaterijom a c brzina svjetlosti
i možemo mi dobiti materiju i antimateriju da se ponište
pri radioakivnim elementima izljeće iz njih neutron koji je višak
pošto neutron nema naboj "on se ponoštava sam sa sobom" i dobijemo tu energiju
EDIT : jel postoji negdje u zagrebu nešto za teoretsku fiziku di se ljudi mogu nać i raspravljat?
Pohvale Dragi Galiću koji redovno prati rad CERN-a i LHC-a, jedini od hrvatskih novinara, koliko je meni poznato.