Rekordne energije u LHC-u

poruka: 67
|
čitano: 3.380
1
2
3
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug Onlinea. U nastavku se nalaze komentari na "Rekordne energije u LHC-u".
15 mjeseci
RE: Rekordne energije u LHC-u
C3PO kaže...
Jedan frend koji je lud za kemijom mi je govorio nešto o tim antimaterijama.. Mogu se proizvesti ali to jako jako puno košta.. Mislim da sam dns na discoveryju čuo da 1g antimaterije košta oko 25 tisuća trilijuna dolara.. ta cijena zavisi koju antimateriju tražiš, tako da ima i puno skupljih.. 

I sad ispravak: materija i antimaterija se NE PONIŠTAVAJU.. sudar tih dviju čestica proizvodi energiju, 100% energiju.. to je sve jako kul jer mi još dns ne poznajemo takvu energiju, odnosno uvijek se dio energije negdje istroši i takve stvari.. i btw sudar 1g mat. sa 1g antimat. jednak je energiji bombe bačene na hirošimu.. tako da kilo na kilo bi bila veeeelika energija o.O

a što se tiče tih spejs šatla, dns sam vidio da će koristit nekakva "aluminijska" jedra koja će pokretati te svemirske brodove (lol) sa brzinom od 10% brzine svjetlosti.. tu sad dosta skrećem teme pa ću začepit :D

Tvoj ispravak je donekle točan...istina je da sudar materije i antimaterije izbacuje ogromne količine energije i kila-dvije bi bila dovoljna za cijeli planet kroz par godina...ta energija je jedini produkt to sudara. ta energija ima i ime a zove se gama-zračenje. znači, to je  jedino što od te dvije komponente ostane.

po teoriji, prije velikog praska postojala je neznatno veća količlina materije nad antimaterijom i zbog toga je svemir kakav poznajemo sastavljen od materije. da nije bilo antimaterije, svemir bi bio puno puno napućeniji galaksijama, planetima i zvijezdama...ovdje je članak koji govori da se materija i antimaterija međusobno poništavaju: http://en.wikipedia.org/wiki/Antimatter

i da, malo je sumnjivo da je cijena antimaterije tolika jer se ipak koristi u medicini.istina u malim količinama, al je vjerovatno da bi onda jedan takav uređaj koštao par (ako ne i tisuća) milijardi dolara što sumnjam da je slučaj :)

http://www.youtube.com/user/zgd2006
Poruka je uređivana zadnji put pon 8.2.2010 22:15 (mrxa1).
14 mjeseci

pk.evolved : http://en.wikipedia.org/wiki/Warp_drive  pa normalno da se materija i antimaterija mogu poništit, tako se dobije velika količina energije.

orks is made for two thing' fightin and winnning we are going smash hummies who listen to folk When in deadly danger, when beset by doubt, run in little circles, wave your arms and shout.
2 mjeseca

A je li se itko od ovih velikih stručnjaka u cernu sjetio tu energiju uhvatit, ili je možda čak i iskoristit?

Nisam veliki stručnjak al mislim da su proizveli puno više energije nego što su je potrošili i to puno više.

E da, a jel mi netko može reći o kakvoj se energiji točno radi?

15 mjeseci

Eto, zaboravio sam spomenuti warp baloncic.

btw. jel primjecujete kako je Gene Roddenberry postao drugi Jules Verne sa svojim predvidjanjima.

2 godine
dantex kaže...

E sad da ja malo raspravim o ovim tremama

koliko sam ja skontao 4. dimenzija JE vrijeme

4. dimenzija nije vrijeme nego reklo bi se trajanje (engl duration) jer ako velis da je vrijeme to onda automatski znaci da to vrijeme ide naprijed (sekunde, minute, godine....)

a kako je svima poznato da prve 3 dimenzije imaju i negativne "smjerove" moze se pretpostaviti da se trajanje sastoji od vremena i anti-vremena

Every time two people have sex, an angel gets a boner
Poruka je uređivana zadnji put pon 8.2.2010 22:20 (AA-d00d).
15 mjeseci

evo i video sa objašnjenjem što se događa kada se materija i antimaterija sudare:

http://www.youtube.com/watch?v=8XufjtmEe5w

22 mjeseca

U star treku brodovi stvaraju bubble normalnog prostor vremena oko sebe i tako se štite od promjene vremena i prostora.

Daleko smo mi od toga umrijet ću puno prije nego što krenu sa prvim koracima FTL pogona. U star treku je to bilo poslje 3. svjetskog rata 2063. god. kada je zephram cochrane od tijela stare nuklearne rakete napravio brod sa warp 1 pogonom.

Kako je izgledao prvi doživljaj warp-a?

Prvi zemaljski brod (sry,al moram stavit)

MSN - drazen016@net.hr , e-mail novi - drazen018@email.t-com.hr
Poruka je uređivana zadnji put pon 8.2.2010 22:34 (Hyperion).
2 godine
Buffer Overflow kaže...

p.s. I da kojim slučajem nastane crna rupa (koja bi btw bila veličine manje od atoma), odletjela bi kroz zemljinu koru u svemir brzinom bliskom brzini svjetlosti. Druga stvar da nekim čudom i ostane na mjestu, takva crna rupa bi nestala u vrlo kratkom roku (1/10e-30 - 1/10e-40 sek) jer crne rupe podliježu 2 zakonu termodinamike odnosno entropiji.

Tu entropiju nikad nisam skuzio (barem sad u kontekstu s crnim rupama), kakve to veze ima (moze link ako ti se neda objasnjavatiSmijeh)?

I zar si siguran da podlijezu tom zakonu? Crne rupe su bas poznate i po tome da za nju ne vrijede klasicni zakoni fizike (i po tome da usisavaju sve zivoBelji se)

2 godine
mrxa1 kaže...
Hyperion kaže...

Kad će više napravit tu antimateriju da naprave impulsni,warp pogon i fotonska torpeda pa da budem kapetan enterprise-a???Viče

Nadam se da si svjestan toga da npr. kilogram antimaterije i 1kg materije poništavaju međudobno jedna drugu. Jednostavno nestanu. za sad je još nemoguće napravit tolke količine potrebne a pogotovo nać nešto u čem će se držat (vjerovatno magnetska polja).

ako već hoćeš brzo putovat, čekaj 2011. kad će bit prvi test motora koji razvija brzinu 100-150 tisuća km/h (na postaji ISS)...nisu svjetlosne, al bogme su velke brzine ;)

Ti bi odmah kile, kod atomskih bombi defekt mase od par grama je napravio s*anja, a ti bi sad okinuo po kilu materije i antimaterije ...

22 mjeseca

Baš me zanima koliko su antimaterije koristili u star trek-u što za warp core što za fotonska torpeda(koja mi nekako slabašno izgledaju).

2 godine

a čim se oni zahebavaju, bolje nek traže lijek protiv raka ili nek izmisle replikator da ne bude gladi u svijetu. jazavci...

There's no SAVE GAME in real life!!!
23 mjeseca

fotonska torpeda ko što ime kaže oriste fotone(?!?) za eksploziju a antmaterijsaka torpeda antimateriju i materiju. nekužim to baš

al impulsni bi mogli jako skoro napravit - on radi na principu fuzije deutrija, i ti ispušni plinovi pogone brod

znanstvenici su na samom rubu stvaranaj stabilne fuzijske reakcije (za sada za potrebe stvaranja el.energije)

najdulje do sada je cca 30 sec, ali ako naprave stabilnu, to se sa manjim prilagodbam na pogon da primjeneit

Ovo je moj potpis...
22 mjeseca
dantex kaže...

fotonska torpeda ko što ime kaže oriste fotone(?!?) za eksploziju a antmaterijsaka torpeda antimateriju i materiju. nekužim to baš

al impulsni bi mogli jako skoro napravit - on radi na principu fuzije deutrija, i ti ispušni plinovi pogone brod

znanstvenici su na samom rubu stvaranaj stabilne fuzijske reakcije (za sada za potrebe stvaranja el.energije)

najdulje do sada je cca 30 sec, ali ako naprave stabilnu, to se sa manjim prilagodbam na pogon da primjeneit

Znam pouzdano da fotonska torpeda koriste antimateriju to su rekli par puta u star trek enterprise-u.

Antimater torpedo = Photon torpedo

Meni frend rekao da impulsni pogon nemoguć kao čitao je o tome jer koristi previše energije, što dolazi do zaključka da nije ekonomičan, sigurno buba kao i svi mi.

2 godine

Rusi su bacili bombu koja je jača od energije koja se dobije od 1kg antimaterije i kg materije, samo napraviš bombu od 27t, kakva anti materija kakav cern i sl. Belji se

2 godine

Samo neka je što manje neočekivanih rezultataNamigiva

... dijete oficira JNA, potomak mješanog srpskog braka, homoseksualac, peder, lezba, crnac, vegetarijanac, komunjara, cigan i ateist ...
15 mjeseci
(s)izgoreo kaže...

Samo neka je što manje neočekivanih rezultataNamigiva

crna rupa je očekivana...mala je mogućnost, al su je predvidjeli. utješno hehe

17 mjeseci

nemojte se zajebavat sa tim nažalost

http://www.biohost.info/whmcs/aff.php?aff=070
7 mjeseci
AA-d00d kaže...

Tu entropiju nikad nisam skuzio (barem sad u kontekstu s crnim rupama), kakve to veze ima (moze link ako ti se neda objasnjavatiSmijeh)?

I zar si siguran da podlijezu tom zakonu? Crne rupe su bas poznate i po tome da za nju ne vrijede klasicni zakoni fizike (i po tome da usisavaju sve zivoBelji se)

Crne rupe podliježu zakonima klasične fizike. Singularnost je tamo gdje zakoni "nestaju".

Dakle, crna rupa se "troši" odnosno isijava energiju u obliku parova virtualnih čestica izvan horizonta događaja. Time joj se masa smanjuje te ona polako gubi energiju. Naravno ovo primjenjeno na masivnim crnim rupama nema smisla jer bi prošlo miljarde i miljarde godina prije nego bi od crne rupe ostala samo gola singularnost (ako je to uopće moguće - da ona kao takva postoji), ali pri ovako malim bi to vrijeme bilo vrlo kratko. I kao takva podliježe 2 zakonu termodinamike koji je usko povezan sa entropijom.

To je sve dokazao S.Hawking davnih 70-tih.

void function(char *str) {char buffer[16];strcpy(buffer,str); } void main() {char large_string[256];int i; for( i = 0; i < 255; i++) large_string[i] = 'A';function(large_string)
Poruka je uređivana zadnji put uto 9.2.2010 0:18 (Buffer Overflow).
2 godine
Buffer Overflow kaže...

Crne rupe podliježu zakonima klasične fizike. Singularnost je tamo gdje zakoni "nestaju".

Dakle, crna rupa se "troši" odnosno isijava energiju u obliku parova virtualnih čestica izvan horizonta događaja. Time joj se masa smanjuje te ona polako gubi energiju. Naravno ovo primjenjeno na masivnim crnim rupama nema smisla jer bi prošlo miljarde i miljarde godina prije nego bi od crne rupe ostala samo gola singularnost (ako je to uopće moguće - da ona kao takva postoji), ali pri ovako malim bi to vrijeme bilo vrlo kratko. I kao takva podliježe 2 zakonu termodinamike koji je usko povezan sa entropijom.

To je sve dokazao S.Hawking davnih 70-tih.

Znaci gubi masu zbog isijavanja energije, znaci nema nikakvog fizickog odvajanja nego kao sto si ti rekao u obliku virtualnih cestica. Zanimljivo... masa moze samo tako nestajati (a veli se da ne moze iz nicega nastati niti u nista se pretvoriti)...heh sad mi se sve brkaSramim se

2 godine
AA-d00d kaže...

Znaci gubi masu zbog isijavanja energije, znaci nema nikakvog fizickog odvajanja nego kao sto si ti rekao u obliku virtualnih cestica. Zanimljivo... masa moze samo tako nestajati (a veli se da ne moze iz nicega nastati niti u nista se pretvoriti)...heh sad mi se sve brkaSramim se

za takav slučaj je hawking izmislio hipotetičke bijele rupeBelji se

... dijete oficira JNA, potomak mješanog srpskog braka, homoseksualac, peder, lezba, crnac, vegetarijanac, komunjara, cigan i ateist ...
Poruka je uređivana zadnji put uto 9.2.2010 0:57 ((s)izgoreo).
2 godine

E hebem im sve po spisku, izumit cu ja neko božanstvo a moto ce biti "samo bog moze to shvatiti".....ooops zakasnio sam 2000 godinaViče

7 mjeseci
AA-d00d kaže...

Nisam rekao da nestaje. Crne rupe isijavaju toplinu, dakle transformira se u drugu vrstu energije.

Ali nećemo o tome jer nije to za forume, pogotovo ne Bug.

void function(char *str) {char buffer[16];strcpy(buffer,str); } void main() {char large_string[256];int i; for( i = 0; i < 255; i++) large_string[i] = 'A';function(large_string)
2 godine

To mi opet ne objasnjava gubitak mase. Imas komad drva, zapalis ga, ono izgori - isijava toplinu ali mu je masa ostala konstanta.

Da ovo mozda lagano krece u off topic

2 godine
AA-d00d kaže...

To mi opet ne objasnjava gubitak mase. Imas komad drva, zapalis ga, ono izgori - isijava toplinu ali mu je masa ostala konstanta.

kako mu je ostala konstantna? drvo i pepeo nakon sagorijevanja imaju istu masu? možda je masa koja je nestala u stvari drvni duh ili dim kako su ga izmjerili u istoimenom filmu Smijeh

Poruka je uređivana zadnji put uto 9.2.2010 3:14 ((s)izgoreo).
22 mjeseca
AA-d00d kaže...

Kod gorenja se radi o kemijskoj, a ne nuklearnoj energiji i zato bi svi ostaci kad bi se skupili bili jednako masivni. Inače, izgoreni komad drva je tipično mnogo lakši od originalnog, ako nikad u životu nisi imao dodira s vatrom.

2 godine
(s)izgoreo kaže...
AA-d00d kaže...

kako mu je ostala konstantna? drvo i pepeo nakon sagorijevanja imaju istu masu? možda je masa koja je nestala u stvari drvni duh ili dim kako su ga izmjerili u istoimenom filmu Smijeh

Lijepo, promjenio se samo kemijski sastav.

napuderisani dendi kaže...
AA-d00d kaže...

Kod gorenja se radi o kemijskoj, a ne nuklearnoj energiji i zato bi svi ostaci kad bi se skupili bili jednako masivni. Inače, izgoreni komad drva je tipično mnogo lakši od originalnog, ako nikad u životu nisi imao dodira s vatrom.

To ti se samo ciniSmijeh

EDIT: u biti da, zbog plinova koji se razvijaju

Poruka je uređivana zadnji put uto 9.2.2010 3:58 (AA-d00d).
2 godine
AA-d00d kaže...

Lijepo, promjenio se samo kemijski sastav.

znači ništa od mase se ne pretvori u energiju? E=mc2 ovdje ne vrijedi? nije li ovaj topic povezan sa fizikom a ne sa kemijom? ovdje se priča o subatomskim česticama čija je masa daleko manja od mase koja će se pretvoriti u energiju gorenjem 1 kg drveta npr.... što ako u sustav  dodamo energije? hoće li se masa izgorenog drveta povećati ili smanjiti? Namigiva

Poruka je uređivana zadnji put uto 9.2.2010 4:34 ((s)izgoreo).
2 godine

Eh, to sa drvetom je valjda bila prva lekcija iz hemije, Lavoazijeov zakon ako nisam zaboravio. Masa onog što ostane na zemlji nakon sagorevanja jeste manja od onog što je bilo na početku, ali je tokom sagorevanja oslobođen gas koji ima određenu masu. Kod hemijskih procesa važi onaj najprostiji zakon održanja mase, ono što smo imali na početku uvek ima jednaku masu onom što smo dobili na kraju. Neka se niko ne naljuti, ali ako se oko ovoga ne slažemo, nećemo mi skoro otkriti tajnu porekla kosmosa na ovom forumu.

Nasuprot tome, kod nuklearnih reakcija dolazi do pretvaranja mase u energiju i energije u masu, pa masa onoga što smo imali na početku može biti veća od mase koja je ostala na kraju, pri čemu deo mase biva pretvoren u energiju u skladu sa čuvenom Ajnštajnovom jednačinom E=Δm*c2.

E to kako tačno nastaje masa, odnosno kako nastaje materija, sada pokušavaju eksperimantalno da utvrde.

Što se tiče nastanka crnih rupa kao nusproizvoda eksperimenta, čestice u LHC-u se sudaraju i razleću brzinama bliskim brzini svetlosti. Crna rupa koja bi tom prilikom nastala sudarom nekoliko subatomskih čestica bi bila toliko sićušna i veličinom i masom, pa samim tim i gravitacijom, da bi bez problema prošišala kroz atome naše planete verovatno pri tom ne poremetivši ni jedan jedini elektron i vrlo brzo bila daleko, daleko. Ili, još verovatnije, pošto bi bila premala da bilo šta usisa, nestala bi, pošto je dokazano da i crne rupe zapravo emituju određeno zračenje, tako da bi se sićušna rupa koja ništa ne "jede" brzo istrošila. Inače, ako se dobro sećam šta sam negde pročitao, cela ova analiza opasnosti od crnih rupa je zapravo sasvim bespotrebna jer obično kosmičko zračenje stalno izaziva sudare još većeg intenziteta u našoj atmosferi i još nas ništa nije usisalo.

Poruka je uređivana zadnji put uto 9.2.2010 5:21 (Ivan(4)).
2 godine

Razlika će postojati, malena ali će postojati, upravo onolika kolika je izmjerena energija nakon gorenja drveta podjeljena sa kvadratom brzine svjetlosti, izrazito mala ali to još uvijek ne znači da E=mc2 ne vrijedi i kod nas u suterenu svemirskih zbivanja Namigiva

Poruka je uređivana zadnji put uto 9.2.2010 6:36 ((s)izgoreo).
2 godine
moderator
Vortac kaže...

Pohvale Dragi Galiću koji redovno prati rad CERN-a i LHC-a, jedini od hrvatskih novinara, koliko je meni poznato.

Zahvaljujem, premda nije baš točno. Tanja Rudež u Jutarnjem Listu redovito izvještava o CERN-u i LHC-u, a i drugim znanstvenim temama.

This space for rent!
1
2
3
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

03:58 Smiješne slike
03:41 Pitanje i5 konfiguracija
03:19 Multilanguage na Visti
03:11 Humor
03:07 Pomoć oko konfiguracije (skoro pa je složena)
03:00 BSOD na Visti Ultimate SP2
02:47 Kompjuter do 3k kuna sa svime
02:44 Sklapanje PC konfiguracija
02:40 SkyStar 2 i win7 ,neradi
02:39 Dvadesetpet godina kasnije…
02:37 Za nespavalice (22h - 06h)
02:29 Aliens vs. Predator (3)
02:20 Napoleon: Total War
02:19 Najbrži browser
02:09 DeathAdder za ljevake
02:07 Ukradene šifre (rapidshare i gmail)
01:48 AdriaRoute 3.0 ili Cardinale
01:43 Slike vašeg Hardvera
01:36 Gps no name, povoljno, a dal valja?
01:35 Ubuntu boot
01:32 Battlefield: Bad Company 2 za PC
01:22 Liga prvaka 2009/10
01:22 Win 7 i 4gb rama
01:21 Metro 2033
01:17 Xbox 360 prijenosnik
01:12 Posljednji film koji ste gledali - preporuka?
01:07 Crossfire pitanje
01:06 Lockerz
01:06 Bad Company 2 nickovi - da se lakše ekipa skupi
00:57 Virus i boot problem u win xp
00:54 Pronađen Lunohod 2
00:48 Hrvatski developeri
00:45 Cabestan Nostromo
00:45 Prison break - The Conspiracy
00:41 Matična ploča predugo POST-uje
00:40 Koliko ste stari?
00:37 Prostitucija Commodoreovog imena
00:35 Blue Screen
00:35 NBA 2k10
00:35 Što kupiti - Xbox ili PlayStation 3?
00:34 Prvi električni hrvatski auto
00:32 Need for Speed World beta
00:31 Rezgovor sa vise ljudi??
00:30 3D Contests
00:30 [Review] Scythe Mugen 2
00:29 Obrisana particija-vracanje obrisanih podataka
00:28 Hp 4710 unknown device
00:28 Acquisitum Magnum - ADM
00:20 Internet Explorer 9
00:19 Xml - početničko pitanje
00:18 Found New Hardware problem
00:18 Ultimativna tema za odabir prijenosnika
00:16 Pitanja i odgovori iPhone?
00:16 Bing na iPhoneu, HTC na sudu
00:16 Ubuntu 10.04 LTS - Novi izgled
00:12 F1 2010 uskoro
00:11 Kako kupiti igru na www.game.co.uk?
00:10 Pomoc oko dmg fajla
00:10 Sta se dogadja s nasim drustvom ?
00:09 Razer Vespula
00:05 Imam problem sa hp pavilionom dv 5000
00:03 Grafika neograničenog nivoa detalja
23:58 Razmjena pozivnica za privatne trackere
23:53 Ikone problem
23:52 Najbolja za cca max. 2000kn?
23:46 Šifra za ulazak u windowse-pomoć
23:41 Vodič za rješavanje problema kod GTA IV
23:41 Laptop Dilema
23:40 Formatiranje