Rekordne energije u LHC-u

poruka: 67
|
čitano: 6.273
|
moderatori: F1-IVO
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug Onlinea. U nastavku se nalaze komentari na "Rekordne energije u LHC-u".
3 godine
RE: Rekordne energije u LHC-u
Hyperion kaže...

Kad će više napravit tu antimateriju da naprave impulsni,warp pogon i fotonska torpeda pa da budem kapetan enterprise-a???Viče

Antimaterija rade, ali iskoristivost nije najbolja. Uz današnje znanje, korištenje antimaterije kao goriva ima sljedeće probleme:

- Mala korisnost procesa proizvodnje

- Nemogučnost prizvodnje večih količina

- Sigurnost

pk.evolved kaže...

Da, samo što ta pretpostavka i nije sasvim točna. Naime razlika u godinama postoji samo kada putujemo brzinom c, smanjenjem te brzine c na brzinu <<c, to se gotovo poništava, tako da bi razlika u vremenu npr. na tvom satu kojeg si nosio sa sobom i na satu nekoga sa Zemlje bila zanemariva. Znam da zvuči neshvatljivo, ali to sam čuo na jednom od kolegija iz fizike (od profesora koji je jedan od suradnika u CERN-u), malo je komplicirano za objasnit.

Jesi ga iskomplicirao. Dok ti putuješ brzinom blizu brzine svijetlosti, postoji razlika u brzini protoka vremena. Kad smanjiš brzinu na <<c nema razlike u brzini protoka vremen, bez obzira koliko daleko od Zemlje ti bio (osim jako male razlike zbog razlike u gravitaciji). Ako je meni prošlo 25 godina dok si ti putovao brzinom blizu c, a tebi 1 godina, meni je proteklo 24 godine više. Recimo da si negdje došao i tamo stojiš godinu. Ta godina je prošla i meni i tebi, ali od kad si krenuo sa Zemlje meni je ukupno prošlo 24 godine više (meni 26, tebi 2). Kreneš natrag prema Zemlji brzinom blizu c, opet postoji razlika u protoku vremena. Recimo da putuješ opet istom brzinom, meni prođe još 25 godina, a tebi još jedna. Konačno dođeš na Zemlju i staneš. Sad nam vrijeme protječe jednako brzo, ali od kad si krenuo sa Zemlje, meni je prošla 51 godina, a tebi tri. Ako smo bili vršnjaci, sad sam 48 godina stariji od tebe.

Ono što je komplicirano i uključuje promjenu brzine je objašnjenje zašto je meni prošlo više vremena, a gibanje je relativno. Kako ne postoji apsolutno gibanje i mirovanje, te je sve jedno da li se ja gibam ili ti, ljudima izgleda da je ova razlika u protjecanju vremena paradoks. Ključ je u tome što si ti mijenjao svoje stanje, odnosno brzinu gibanja.

Unknown29 kaže...

A je li se itko od ovih velikih stručnjaka u cernu sjetio tu energiju uhvatit, ili je možda čak i iskoristit?

Nisam veliki stručnjak al mislim da su proizveli puno više energije nego što su je potrošili i to puno više.

E da, a jel mi netko može reći o kakvoj se energiji točno radi?

Hvata se antimaterija, ali to su mizerne količine iskoristive samo za proučavanje. Ako misliš da je moguće dobiti više enegrije nego uložiš, onda si u krivoj temi.

U životu ne postoje pobjednici, samo preživjeli.
3 godine

Možda i jeste zakomplikovao, ali zato što stvar i nije tako prosta. Relativizam mi nije bila jača strana, ali nekih stvari se tu i tamo sećam. Kao što si rekao, slično kao što kretanje i relativne brzine u klasičnoj fizici zavise od referentnog sistema, tako u relativističkoj fizici u kojoj je vreme 4. dimenzija i protok vremena zavisi od referentnog sistema. To znači da u dva različita referentna sistema vreme različito protiče. Kada se astronaut koji je putovao relativističkim brzinama vrati na Zemlju, on se vraća u Zemljin referentni sistem i, ako se ne varam, "naglo ostari". To je otprilike ono što je pk.evolved objašnjavao. Ako ima neki ozbiljan fizičar na forumu, neka se javi.     Smijeh

Poruka je uređivana zadnji put sri 10.2.2010 2:53 (Ivan(4)).
3 godine

da teoretski kada se približavamo brzini svjetlostivrijeme usporava

kada dođemo na brzinu svjetlosti vrijeme stane

brže od svijetlosti putujemo natrag kroz vrijeme

pogledajte ovaj video kako se tio objašnjava -

i ovaj je veoma zanimljiv

Ovo je moj potpis...
3 godine
neaktivan

Zapravo prema svim danas poznatim teoretskim modelima svemira nije moguće prekoračiti brzinu svjetlosti koja je kao takva tek jedna granica. Postoje čestice koje nestaju kada uspore do brzine svjetlosti, ali niti jedna čestica ne postoji koja je u stanju preči preko te granice. Također je zanimljivo i slijedeće ako se krečem u jednom smjeru brzinom 0,9c a ti brzinom 0,9c u suprotnom smjeru brzina kojom se mi udaljavamo jedan od drugoga je c (niti manje niti više).Za daljnje teoretiziranje o ovoj temi zgodno je pogledati knjigu Scott Adams God's Debris gdje malo plastičnije temu svjetla i brzine čestice/vala. No on dovodi u pitanje postojanja iste.

gdje da potpišem
3 godine
tihomir(3) kaže...

Zapravo prema svim danas poznatim teoretskim modelima svemira nije moguće prekoračiti brzinu svjetlosti koja je kao takva tek jedna granica. Postoje čestice koje nestaju kada uspore do brzine svjetlosti, ali niti jedna čestica ne postoji koja je u stanju preči preko te granice. Također je zanimljivo i slijedeće ako se krečem u jednom smjeru brzinom 0,9c a ti brzinom 0,9c u suprotnom smjeru brzina kojom se mi udaljavamo jedan od drugoga je c (niti manje niti više).Za daljnje teoretiziranje o ovoj temi zgodno je pogledati knjigu Scott Adams God's Debris gdje malo plastičnije temu svjetla i brzine čestice/vala. No on dovodi u pitanje postojanja iste.

Svjetlost putuje brže od "brzine svjetlosti" ako je u ceziju,dokazano u 90ima

3 godine

Ozvbiljniji materijal: Faster than Light

Manje ozbiljan materijal (na koji ova naša rasprava na momente podseća):

3 godine
Ivan(4) kaže...

Kada se astronaut koji je putovao relativističkim brzinama vrati na Zemlju, on se vraća u Zemljin referentni sistem i, ako se ne varam, "naglo ostari". 

Ne ostari. http://hr.wikipedia.org/wiki/Paradoks_blizanaca imaš tu objašnjeno iako je i ovo malo konfuzno. Pazi na navodnike, oni su tamo stavljeni sa svrhom.

tihomir(3) kaže...

Zapravo prema svim danas poznatim teoretskim modelima svemira nije moguće prekoračiti brzinu svjetlosti koja je kao takva tek jedna granica. Postoje čestice koje nestaju kada uspore do brzine svjetlosti, ali niti jedna čestica ne postoji koja je u stanju preči preko te granice. Također je zanimljivo i slijedeće ako se krečem u jednom smjeru brzinom 0,9c a ti brzinom 0,9c u suprotnom smjeru brzina kojom se mi udaljavamo jedan od drugoga je c (niti manje niti više).

Boldani dio je potpuno pogrešan. Udaljavamo se brzinom probližno 0,994475 c. Formula je: v = (v1 + v2)/(1- v1v2/c^2) 

Tijelo (čestica) koje posjeduje masu, ne može postići brzinu svijetlosti.

U životu ne postoje pobjednici, samo preživjeli.
Poruka je uređivana zadnji put ned 14.2.2010 1:33 (MrBlc).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice