Sigurna kompatibilnost za Windows Phone 8

poruka: 7
|
čitano: 3.984
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Sigurna kompatibilnost za Windows Phone 8".
15 godina
offline
Sigurna kompatibilnost za Windows Phone 8

Ono što mene najviše zanima hoce li stariji telefoni dobiti upgrade na novi OS...nek to kažu...

Moj PC  
5 0 hvala 0
15 godina
offline
Sigurna kompatibilnost za Windows Phone 8

http://en.wikipedia.org/wiki/Managed_code

 

Bi li meni netko objasnio sto je to managed cod?

 

Da li znaci da ce se stare aplikacije izodit na VM?

 

Meni nista nije jasno :-(

 

Edit:

 

http://www.developer.com/net/cplus/article.php/2197621

 

ovo link je iz referenci. Malo je jasnije ali doleze nova pitanja.

 

Da li manged cod znaci da se aplikacije mogu skinuti samo sa MS marketplacea

 

Znaci li to da se nece moci prebaciti aplikacije sa w7.5 na w8

 

Ako se napravi upgrade da li treba rekompajlirati sve aplikacije ili ce to telefon napraviti bez naseg znanja

 

Da li alikaciju moguce instalirati/koristiti offline?

 

Bilo tko ima iskustva?

"So say we all"
Poruka je uređivana zadnji put sri 8.2.2012 9:11 (zaocovik).
 
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
offline
Sigurna kompatibilnost za Windows Phone 8
C#, .Net i CLR Microsoftov su odgovor na Javu. Drugim rijecima Microsoft je njima pokusao "smjeniti" javu. Kada se je pojavio VS.Net iz njega je bio izbacen VisualBasic sto je izazvalo pobunu (uz idiotsko izbacivanje helpa u zasebnu aplikaciju/window). C#om su pokusali zamjeniti VB sto je rezultiralo izradom jezika slicnog C++ ali puno jednostavnijeg za uporabu i tolerantnijeg. Da bi dobili programere na C# stranu napravili su fantasticne libraryje i dodali nove mogucnosti u VS (naravno samo za C# na za C++). Rezultat je i danas vidljiv u zanemarivanju C++. Npr Microsoft ima odlican SQLServer OLEDB za C#, a za C++ je koma.
Sada konacno odgovor. Da bi neka aplikacija mogla raditi na razlicitim platformama mora biti interpretirana (semikompajlirana), tj pisana u tzv p-kodu. Ne znam koliko si star ali primjer su basici i Clipper. Standardni basic ne generira CPU kod (masinski ili "assembler" tzv nativni kod) vec za svaku basic naredbu koristi neki broj, npr GOSUB zamjeni sa 56. Interpreter (CLR u slucaju .Neta) tada izvrsava kod za tih 56. Odmah je jasno da su takvi programi uzasno spori. Microsoft (java) uveli su JIT, tj kada ucitaju program onda ga prvo iskompajliraju (kreiraju masinski kod) koji tada izvrsavaju. C# kada generira kod, generira vec masinski kod pa tako JIT ne treba puno vremena (microsoft poziva JIT pri pozivu funkcija). Naravno, navedeno vrijedi samo ako se kod vrti na istom procesoru. Ako stavis multiplatform (x86 i ARM) tada je jedini nacin p-kod. Osim samih CPU instrukcija bitna je i okolina, nazovimo to API. Ona je kod .Neta tocno odredjena za razliku od C++ (npr razliciti mehanizmi alokacije memorije medjusobno nekompatibilni).
Smatraj managed kod p-kodom slicnim basicu, a unmanaged kod nativnim (masinskim) kodom.

WinPhone koristi Silverlight sto je C#/.Net. pa ce takva aplikacija radit bez problema na istom procesoru i razlicitom OSu ako ima isti CLR (kao i na obicnim Wndowsima koji zahtjevaju instalaciju raznih. Netova). U slucaju da imas aplikaciju za drugi procesor onda je problem. Tada ili moras intrpretirati kod ili ga prekompajlirati za svoj procesor. Virtualka tu ne igra jer moras imati simulator procesora.

Nadam se da nisam zakompliciral i da ti je malo jasnije.

BTW, sto se tice brzine ona ovisi o kompajleru (ako govorimo o kodu za isti procesor). C++/C generiraju jako brzi kod ali to ne znaci da neki java kompajler nece napravit brzi kod. Prednost C++/C je u tome sto programeru pruza daleko vise mogucnosti nego drugi jezici, ali zaboravi izvrsavanje na drugom CPU.
 
0 0 hvala 4
15 godina
offline
Sigurna kompatibilnost za Windows Phone 8

@ drazen

 

HVALA!

 

Sad je jasnije.

Nažalost od srednje skole nisam naucio nista novo o programiranju pa sad pokusavam uhvatiti priljucak(c++, pascal).

 

 

"So say we all"
 
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
offline
Re: Sigurna kompatibilnost za Windows Phone 8

Hvala Dražen. Samo, ono što ja ovdje mogu pročitati između redaka: Nema šanse da neće biti ogromnih problema sa kompatibilnošću!

JIT (~realtime compile) != ARM.

Interpreter za ARM, kompatibilno sa Win8 x86, pa još sa Win7/XP aplikacijama ????

Da to radi, pa još podnošljivo brzo... ah, pa i danas bi imali Javu a ne HTML5.

Koliko znam, upravo je to razlog što se čitava priča oko W8/WP8... odgađa  za 2013, odn. vjerojatno - do daljnjega.

 

U isto vrijeme, Intel radi Windows Android za PC (ali i x86/ARM tablete pa i smartphonove...):

http://www.pocketables.net/2012/01/wind-river-window-enhancement-makes-your-android-more-like-a-pc.html

A Linux 3.3 kernel imat će nativnu podršku za Android:

http://www.h-online.com/open/news/item/Android-drivers-to-be-included-in-Linux-3-3-kernel-1400996.html

Baš me zanima pred kime je veći problem, i tko će prije izići sa stabilnom multi-hardware platformom?


Sad postaje jasnije zašto MS panično pokušava putem BIOS-a zabraniti instaliranje bilo kojeg OS-a osim Win(phone)8...

Bolje bi bilo da sve prebace na SUSE Linux (kojeg je ionako MS de facto sada vlasnik), i preko Monomo-a čine to što već čine.

I spase što već mogu.

 

Edit: Mono, ne Monomo... ne bavim se .NET-om, pa ni na Linuxu :)

Poruka je uređivana zadnji put sri 8.2.2012 21:15 (darkborn).
16 godina
neaktivan
offline
Sigurna kompatibilnost za Windows Phone 8

Ne znam kak stoji stvar sa Androidom, ali mislim da se on jedino vrti na ARMu. Recimo, za WinMobile6.x aplikacije mozes birati dal zelis za ARM, MIPS ili neki drugi CPU. Naravno, to ovisi o programeru. Ako je OS isti, tj ako su API pozivi isti tada izbor procesora gotovo da nije bitan. Hmm, bolje receno, ako koristis jezike tipa Java, C# i druge gdje nemas bas veliku slobodu, onda CPU uopce nije bitan. U tom slucaju sve zavisi o CLRu, tj libovima koje tvoj jezik koristi. U slucaju C/C++ prica je posve drugacija jer imas "direktan" dodir s procesorom. Naravno, ako pises lijep kod tada isto nije problem. Ovakvi kao ja {#} koji vole pisati kod tipa  if( (a << 5), carry) imaju problema ali imaju i brzi kod nego ostali.

 

Aplikacije pisane za WP7 lako mogu raditi na WP8. Sve sto je potrebno je .Net za WP7. Problemi dolaze ako zelis vrtiti program pisan za x86 na ARMu. E to se zove problem! Pravi problem su aplikacije pisane u C/C++. One ne koriste .Net (u vecini slucajeva) vec direktne OS API pozive. Sa svakim novim OSom Microsoft siri kolicinu API funkcija. Win7 podrzava sve sto ima i Win95 + 64 bit funkcije + nove stvari. U osnovi, Win7 ima vecinu funkcija od Win3.xx. Da bi WP8 podrzao WP7 nativne aplikacije mora imati kompletan WP7 u sebi. Nije komplicirano ali trosi rom i ram. Evo razlog zasto Microsoft gura Silverlight, aka C#/.Net, svugdje. Mislim da ce WP8 podrzavati WP7 aplikacije jer to nije toliki problem (trebaju samo prepisati dio CLRa da podrzava novi OS API). Ali, startati x86 aplikacije na ARM mislim da nece. Nije to neki problem (postoji Win95 koji se vrti na HTCu, tj ARMu) ali bi bilo polagano.

 

Za razliku od Googla, Microsoft znade napraviti OS. Pa imaju 30 godina iskustva i znanja. WP7 vec je sada, po mome misljenju, bolji od ostalih, a vrti se na n godina starom kernalu. Jako je smijesno kada proizvodjac OSa zahtjeva dual core CPU da bi mogao vrtiti OS!!! Po tome ispada da OS trosi vecinu resursa sto je vise nego zalosno. Sacekajmo drugu polovicu godine da vidimo kako ce se WP8 vrtiti na ARMu. O PC verziji necu jer vec najavljuju drasticno ubrzanje naspram Win7.

 

Sva ova frka oko ARMa, cini mi se, donjela je dobre stvari. Do sada je Intel bio jedini i mogli su ucijenjivati sve oko sebe (npr Microsoft) da pisu namjerno spori kod kako bi natjerali ljude kupovati nove kompove. Radi ARMa koji je daleko slabiji od x86 to vise ne mogu. Hardware ima velikih ogranicenja i jedino brzinu mogu dobiti pametnim pisanjem OSa. Nadam se da je to razlog drasticnog ubrzanja Win8 naspram Win7.

 

 
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
offline
Re: Sigurna kompatibilnost za Windows Phone 8

Mudro zboriš! (nije ironija, već konačno da netko sa znanjem nešto pametno napiše na ovom forumu)

@Android: formalno je samo na ARM-u, ali inercijom širit će se i na x86: npr. već sad možeš (eksperimentalno) vrtiti KDE na WinXP/...

Obzirom da se ujedinjuje Android & Linux kernel (odn. driveri za Android), nemoguće je zaustaviti standardno pokretanje android aplikacija (ne "OS"!) na x86.

Koliko ima pak smisla gurati Android i/ili ChromeOS na stolnim računalima UMJESTO npr. Win/OSX... nema. S tabletima čak ima smisla.

 

@.NET: da bi napisao kompatibilni "Hello World" moraš imati (kao što si napisao) API calls Win3.x-Win9x...Win7-Win8. Famozni gigabajtni "NET Framework".

x86 apps -> ARM? No way.

Btw a što je sa Moonlightom (Mono Silverlightom?) To se nativno vrti na svemu koliko znam ili?

 

NOVE aplikacije će raditi (WP7->WP8), ali NEĆE biti kompatibilne prema niže (Win CE, Mobile6 WP6 ili kak se to već zove sad po novome).

Ali što je sa REKLAMIRANOM MEĐUKOMPATIBILNOŠĆU WINDOWS8 (X86/ARM)? A to bi trebalo u budućnosti uključiti i WP8?

TKO JE OVU MAGLU PRODAVAO? [CES 2011] Microsoft Presents ARM CPU Microsoft Windows 8 (Youtube):

x86 apps -> ARM? No way. Kompatibilnost prema dolje? Vrlo teško.

Znači: Zaboravimo sve programe, razvojne okoline, alate, igrice... do Windowsa 8.

Bacimo sve što smo imali i počnimo kupovati ispočetka, jer... MS tako želi.

 

UOSTALOM, TKO PROKLAMIRA KOMPATIBILNOST? Brandon Watson iz Amazona? Ili Tonči Jukić?

Tonči Jukić napiše danas, 8.2.2012. da je

Microsoftovac Brandon Watson je konačno otklonio sve sumnje u kompatibilnost trenutačno dostupnih Windows Phone aplikacija s novim sustavom.

http://www.bug.hr/vijesti/sigurna-kompatibilnost-windows-phone-8/113943.aspx

 

U subotu  4.2.2012. Ive Grbić prenosi:

http://www.bug.hr/vijesti/brandon-watson-odlazi-iz-microsofta/113878.aspx

 

Brandon Watson je u Microsoftu bio voditelj odjela Windows Phone Developer Experience. Potvrdio je da odlazi iz kompanije, (...) Watson izjavio kako je u softverskom divu bio „na posudbi“ (...) Iz Microsofta su potvrdili kako je6. veljačeWatsonov posljednji dan u kompaniji.

 

Dečki, bagoviti, nije vas sram? Da se malo dogovorite i ne obmanjujete više javnost?

 

@ubrzanje Win8: pa to Microsoft govori od Win3, 3.1, 3.11, Win95, 95b, 98, NT, ME, 2000, XP, Vista, 7, 8...

Svaki im je sve noviji, ljepši, brže se boota, stabilniji i sveukupno najbolji. I naravno najbrži.

Dok je Wintel pakt funkcionirao, ljudi su to pušili jer su sa 33MHz sx CPU prešli na 3300MHz 8core, sa 2mb rama na 8000mb, i gle - nekak je onda i OS brži...

Što bi đeneral Vučurević rekao za Dubrovnik: sagradit ćemo još stariji i još ljepši!

MS ima 30 godina prodavanja magle: Sjetimo se samo koliko su razvijali IExplorer, i s kojim potencijalom! Nakon par desetljeća, u verziji 9, dobili smo stabilan proizvod. Mda.

Windows XP i 7 su dobri proizvodi, ali obzirom na razvoj... da je riječ o auto industriji -  sad bi letjeli.

Potpisujem da je konkurencija uvijek dobro došla... makar se nekim dinosaurima - monopolistima baš i ne sviđa.

Poruka je uređivana zadnji put sri 8.2.2012 23:36 (darkborn).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice