Jedva čekam da vidim kako će raditi i kakva će mu biti HW i SW kompatibilnost.
Već sam ga imao na laptopu i jako je spor (beta verziju)
"Navodno i sam Google namjerava izdati smartbook temeljen na Chrome OS-u pod vlastitim imenom"
Ako marketing i dostupnost uređaja budu na razini Nexus-a, osuđen je na propast..
A cemu to sluzi?
Koji je ovo OS na slici?
Jeli ovo Android?
jedva cekam da dođe neka open beta chrome os-a
to mi se cini ko jaako zanimljiv os
Koji je ovo OS na slici?
Jeli ovo Android?
Možda kao što naslov kaže, Chrome OS?
Koji je ovo OS na slici?
Jeli ovo Android?
Možda kao što naslov kaže, Chrome OS?
Ako će ovakav biti Chrome OS, onda bi moglo biti nešto od njega!
LoL ovo nije chromeOS, on više liči chrom-u (browseru) nego Androidu. Ovo je Android.
Ako će ovakav biti Chrome OS, onda bi moglo biti nešto od njega!
cekaj malo, nadam se da si sarkasticno to mislio, inace ne vidim svrhu tvog "...onda bi moglo biti nesto od njega!" jer od screenshota nista nemozes saznat.
Fakat, gOS je to najvjerojatnije. Ma jbt, ko će ga više znati, gOS, Android, ChromeOS, ChromiumOS, Chrome Browser, Chromium Browser... pih, samo neki kromovi i OS-ovi :D.
ovak izgleda gOS http://www.thinkgos.com/gos/index.html ono je android
Ali uglavnom ChromeOS bude došao ovo godine ili početkom sljedeće. Ako google napravi smartbook (netbook) to će biti vrlo dobar vijetar u leđa, jer je s nexus one-om google dobio na marketingu za Android jer je to "napravio" Google. Isto tako on je najpopularniji među developerima a i u medijima (kada prikazuju android prikazuju nexus one- mislim na predstavljanje aplikacija, nije pravilo ali koliko sam vidio u večini slučajeva) Tako da mislim da će biti potpuno isti razlog.
Meni se osobno ne dopada ali zasigurno ima potencijalne korisnike u vidu ljudi kaj oce sam pristupnik internetu (preciznije FB ovci) cim upale (da iskoristim termin iz naslova iako neznam cemu izmisljat toplu vodu) 'smartbook'
Ja radje pricekam 5-20 sekundi (ovisi o osu) pa budem lokalaca i napravim dodatni napor u vidu klikanja na browser ukoliko zelim na net.
Iako svi proklamiraju kako im je cilj usavršiti univerzalnost svoje platforme - to se ipak ne događa, umjesto toga množe se verzije OS.ova prema ciljanim platformama - mobiteli, subnotebookovi, netbookovi, notebookovi i PC.jevi :-.)
Umjesto da se ide na pojednostavljivanje i dostupnost i univerzalnost dobivamo više platformi s svojim specifičnostima. Nadao sam se da će Android evoulirati do mjere da može pokrivati više uređaja - no ipak...to se nije dogodilo.
Ovaj OS je linux distribucija koju slaže Google (posebno modificirana, tj. minimizirana).
Glavni program koji će ovdje raditi biti će preglednik interneta: Chrome.
Ideja je da se većina stvari koje se danas čuvaju na kompjuteru, preseli na internet servere (Googlove naravno).
Tako da uređaj neće imati potrebu za nekim hard diskovima, SSD-ovima, ili nekim drugim aplikacijama (npr. Office).
Neće čovjek morati misliti na back-up (Google će to raditi za nas) i slično. Neće trebati plakati za izgubljenim podacima, kada ti netko ukrade uređaj.
Ustvari, mene ovo podsjeća na nekadašnje konzole, koje su služile za spajanje na server.
Ako ne budeš imao pristup internetu, nećeš moći raditi.
Na kraju se većina kompjuterske aktivnosti i svodi na internet.
Sve se ovo neće svidjeti ljudima koji žele privatnost. Jer privatnost ovdje ovisi o Googlu (i vašem povjerenju u njih).
I naravno, sve će to Google ponuditi besplatno za korisnika. Plaćat će oni koji se reklamiraju preko Google-a. Npr. ako želiš u tražilici biti na vrhu, ti to trebaš platiti.
Kako već postoji Google office, zatim prevodilac za većinu svjetskih jezika, koji će na kraju dobiti i prepoznavanje i sintezu govora, za video YouTube, za mail Gmail... sve to može biti vrlo interesantno.
Google će napraviti samo dugmiće, tabove i slično u Chrome pregledniku interneta, koji će objediniti već postojeće Googlove usluge.
Dolazi vrijeme u kojem čovjek neće morati kupovati operativne sustave, ili programe za njih, već će se prodavati samo usluge za one koji žele doći do kupaca (reklame).
Dolazi vrijeme Googla (a Google gura linux)... Android je linux, ChromeOS je linux...
Iako svi proklamiraju kako im je cilj usavršiti univerzalnost svoje platforme - to se ipak ne događa, umjesto toga množe se verzije OS.ova prema ciljanim platformama - mobiteli, subnotebookovi, netbookovi, notebookovi i PC.jevi :-.)
Umjesto da se ide na pojednostavljivanje i dostupnost i univerzalnost dobivamo više platformi s svojim specifičnostima. Nadao sam se da će Android evoulirati do mjere da može pokrivati više uređaja - no ipak...to se nije dogodilo.
aha ,a koji bi ti os stavio kao univerzalni? windows nemoze nikako jer se masno placa
DOS 
Nije problem u Windowsima sto se placaju (siguran sam da bi M$ brzo uveo neki popust na racunala sa malo memorije/sporim procesorom, zapravo tako nesto je i bilo kod instalacije WindowsaXP na neke jeftine netbookove), nego je glavni problem sto rade samo na X86 platformi...
A kad smo kod M$-a, i on ima posebnu platformu na mobile uredjaje, Windows Embedded CE (i razne varijante pod nazivom Windows Mobile, Windows Phone), koji su i prilicno jeftini (cca. 3-15$, ovisno o "featurima" i kolicini), i rade na puno platformi (racunajuci i x86), ali im nedostaje hrpa mogucnosti koje imaju desktop OS-ovi, kao Windows 7. Bilo je i par jeftinih netbooka koji su dolazili s tim windowsima, pa su se jadni korisnici pitali koji
da rade s time...
DOS 
Eto opet problema... Kakav DOS?
Trebao si napisati: FreeDOS!
Sve što se boota na linux kernelu je linux.
Pa makar taj kernel radio u pegli za peglanje...
A zašto ne, vezano uz Wine i OpenOffice?
Naravno, netko treba portati te programe.
Čini mi se da je ovdje veći hardverski problem od softverskog.
Ali, kako ima pametnih ljudi, vjerovatno će netko to i učiniti.
Možda kada dođu mobiteli sa ugrađenim projektorima i voice-recognition alatima, na kojima Google radi.
Ovako, treba čuvati oči i prste...
Ali već za ChromeOS takvi portovi će biti sasvim normalni.
Google nikako ne želi ljutiti linux zajednicu svojim postupcima.
(Već bi mi Google i trebao platiti za reklamu, zar ne?)
Linux je, samo što npr. Wine je ovisan o X86 arhitekturi, a treba imati i X-e da bi radio.
Sve što nosi linux kernel jeste linux. To sam tvrdio i to ću uvijek tvrditi, pa makar imao samo konzolu na sebi.
Iako bi se Android za X86 hardware i našao, nema X-e i tu nastaju teški problemi.
Ali, bilo bi glupo reći da se ne može napraviti. Pitanje je da li se to isplati raditi, jer će mobiteli uskoro postati toliko jaki, da će moći bez problema nositi i X-e.
Zato Google radi na ChromeOS-u, ali i taj će vjerovatno raditi toliko koliko je potrebno da nosi Chrome na sebi.
Mnogi developeri se pitaju: "Da li da radimo na tome, ili da pričekamo bolji hardware?"
Naravno, ovisi i o Googlu, hoće li nešto platiti, ili ne?
Recimo, portanje OpenOffice-a na ChromeOS sigurno neće platiti, kada postoji GoogleDoc, a portanje na Android i nema nekog smisla.
Linux je, samo što npr. Wine je ovisan o X86 arhitekturi, a treba imati i X-e da bi radio.
Sve što nosi linux kernel jeste linux. To sam tvrdio i to ću uvijek tvrditi, pa makar imao samo konzolu na sebi.
Iako bi se Android za X86 hardware i našao, nema X-e i tu nastaju teški problemi.
Ali, bilo bi glupo reći da se ne može napraviti. Pitanje je da li se to isplati raditi, jer će mobiteli uskoro postati toliko jaki, da će moći bez problema nositi i X-e.
Zato Google radi na ChromeOS-u, ali i taj će vjerovatno raditi toliko koliko je potrebno da nosi Chrome na sebi.
Mnogi developeri se pitaju: "Da li da radimo na tome, ili da pričekamo bolji hardware?"
Naravno, ovisi i o Googlu, hoće li nešto platiti, ili ne?
Recimo, portanje OpenOffice-a na ChromeOS sigurno neće platiti, kada postoji GoogleDoc, a portanje na Android i nema nekog smisla.
znaci ako ja recimo gimp samo rekompajlam na arm arhitekturu on ce raditi? ili cu morati prilagodavati source androidu?
znaci ako ja recimo gimp samo rekompajlam na arm arhitekturu on ce raditi? ili cu morati prilagodavati source androidu?
To je jako dobro pitanje...
Evo tu neki link:
http://www.linux-magazine.com/Online/News/How-Much-Linux-Is-in-Android
Mozda bi ti bilo lakse prilagodit android, dodat mu stvari koje mu nedostaju da ti gimp radi na njemu... Dakle sa one slike, Libraries i Application framework treba biti kompatibilan sa gimpom...
To je jako dobro pitanje...
Evo tu neki link:
http://www.linux-magazine.com/Online/News/How-Much-Linux-Is-in-Android
Mozda bi ti bilo lakse prilagodit android, dodat mu stvari koje mu nedostaju da ti gimp radi na njemu... Dakle sa one slike, Libraries i Application framework treba biti kompatibilan sa gimpom...
sam potvrda mojih stavova...
"First, he concluded that Android is not Linux in the strict sense of the word because important userspace components are missing, thereby making Android comparatively inaccessible and inflexible."
Zašto neki program ne bi radio na ARM arhitekturi?
Naravno, GIMP bi trebao pretrpjeti velike izmjene, i sumnjam da će ih itko raditi. I pitanje je za koga?
Ali kako ima onih koji vole izazove, ne bih se iznenadio da vidim i Gimp na Androidu.
Wine malo teže, ali nije niti to nemoguće.
Netko bi najprije trebao napraviti neku X86 virtualnu mašinu i X biblioteke, a onda je sve moguće (pa i wine).
Mene su šokirali neki programi, kada sam ih vidio da rade na framebufferu.
Moramo shvatiti da ako su svi kodovi otvoreni, ništa nije nemoguće. To je ljepota linuxa...
Ne bih se čudio da vidim i modifikacije Androida, koje nemaju veze sa Googlom, upravo zbog tih stvari, zbog kojih neki taj sustav i ne žele zvati linuxom.
Mislim da je ipak ovo što je Google napravio, dovoljno za početak. A svaki će proizvođač raditi izmjene na njemu (jer postoje kodovi koji to omogućavaju).
U gornjem tekstu ima link na Wikipediju, za one koji sumnjaju da je Android linux: