Strateški zaokret u Redmondu

poruka: 30
|
čitano: 1.929
|
moderatori: F1-IVO
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug Onlinea. U nastavku se nalaze komentari na "Strateški zaokret u Redmondu".
4 godine

Izvrsno zakljuceno, vec sam se pobojao da Bug nikad nece shvatiti da je Silverlight mrtav. Nadam se da ce uskoro i Bug OnLine napustiti Silverlight {#}

5 godina

Opet smatram i govorim da se nesmije gledati na stvar ovako crno-bijelo. Silverlight nece raditi SAMO u Metro sucelju, u obicnom Classic modu od Win8, kojega cemo koristiti svi mi na desktopima i prijenosnicima, situacija ostaje ista, raditi ce svi pluginovi. Ako nesto nije strateski proizvod, ne znaci da je mrtav.

Smith and Wesson - the original point and click interface | http://twitter.com/hhrvoje, http://www.hudosvibe.net
5 godina
Re: Strateški zaokret u Redmondu
daniz kaže...

Izvrsno zakljuceno, vec sam se pobojao da Bug nikad nece shvatiti da je Silverlight mrtav. Nadam se da ce uskoro i Bug OnLine napustiti Silverlight {#}

A sto da uzme? Flash je ista stvar samo drugo pakovanje, a HTML5 video nije specificiran do kraja, ne radi na pola browsera, a tamo gdje radi je visestruko inferioran Flash i SL playerima. 

Smith and Wesson - the original point and click interface | http://twitter.com/hhrvoje, http://www.hudosvibe.net
4 godine
hudo kaže...

Opet smatram i govorim da se nesmije gledati na stvar ovako crno-bijelo. Silverlight nece raditi SAMO u Metro sucelju, u obicnom Classic modu od Win8, kojega cemo koristiti svi mi na desktopima i prijenosnicima, situacija ostaje ista, raditi ce svi pluginovi. Ako nesto nije strateski proizvod, ne znaci da je mrtav.

Govorimo o green-field projektima i proizvodima, a kako i piše: Silverlight (ni ostali plugini) neće raditi u Metro modu, koji će biti primaran i fokus svih Win8 tableta. Naravno da neće nestati, kao što nije nestao ni Win32 ni MFC ni WinForms ni WPF u konačnici, ali više sigurno nisu ciljane tehnologije za ... nazovimo to cutting-edge gree-field

Dakle, govorimo o strateškim proizvodima koji su fokus za marketing i koji se imputiraju kao "the tech" za proizvodnju.

5 godina
Tonči kaže...
hudo kaže...

Govorimo o green-field projektima i proizvodima, a kako i piše: Silverlight (ni ostali plugini) neće raditi u Metro modu, koji će biti primaran i fokus svih Win8 tableta. Naravno da neće nestati, kao što nije nestao ni Win32 ni MFC ni WinForms ni WPF u konačnici, ali više sigurno nisu ciljane tehnologije za ... nazovimo to cutting-edge gree-field

Dakle, govorimo o strateškim proizvodima koji su fokus za marketing i koji se imputiraju kao "the tech" za proizvodnju.

slazem se, sada je bolje objasnjeno. Silverlight je mrtav u consumer marketu tableta i smartphonea, odnosno tamo nikada nije niti bio ziv! Ali uz consumer market postoje jos druga trzista, htio sam reci da je to vazno naglasiti.

4 godine

Elaboriramo li to dalje, vidimo da šansa da tableti i Win8+Metro budu poželjan gost i na poslovnom planu. Naime, mnogo poslova koji se sada rade na mobitelima, prijenosnicima i računalima, može se raditi na tabletima jeftinije i bolje, s boljim UX-om kroz dobar UI kakav Metro može ponuditi. Silverlight je u nekoliko segmenata korišten na razini na kojoj može raditi i Metro aplikacija (dapače, manje-više isto) pa je tržište Silverlighta isto kao i ono za Metro, a i šire.

19 mjeseci

Što će Domagoj sad, on je MVP za Silverlight?

5 godina

Ja iskreno sumnjam u upotrebu tableta unutar poslovnog okruzenja. Ne zato sto oni to ne bi mogli raditi, nego zbog samog polozaja tijela prilikom rada sa njima. Da se jednoj tajnici da iPad za svakodnevni rad, nakon 2 mjeseca bi zavrsila kod kiroprakticara na istezanju i ispravljanju!

4 godine
hudo kaže...

Ja iskreno sumnjam u upotrebu tableta unutar poslovnog okruzenja. Ne zato sto oni to ne bi mogli raditi, nego zbog samog polozaja tijela prilikom rada sa njima. Da se jednoj tajnici da iPad za svakodnevni rad, nakon 2 mjeseca bi zavrsila kod kiroprakticara na istezanju i ispravljanju!

Tajnici koja sjedi za stolom ne, ali tajnici koja trčkara po konferencijskoj dvorani, koja se vozi s direktorom u autu, koja sjedi s njim u avionu, skladištaru, konobaru, nautičaru, šefu gradilišta, server adminu na putu, tehničaru podatkovnog centra, brokeru itd.

5 godina

Rezultat svega toga bit ce da imamo poluproizvod. I sada pola web stranica ne dela na Androidu, a izbacivanjem Silverlighta i Flasha delat ce ih jos manje (na PCu i ostalim napravama). Taktika da natjeraju firme da izbace SL i Flash je kriva. Ak oce, onda nek mi plate da ja mogu drugog platiti da mi, npr Flash, prebaci u HTML5.

Kako je krenulo izgleda da ce Win8 biti nova Vista.

5 godina

Zanima me vidjeti kako će raditi sve te animacije bez Flasha. Ono što sam vidio do sada u CSS3,JS-u je katastrofa osim što uzme cpu više od Flash ne može ni pola šta može Flash. A programi za animirati u HTML5/CSS3 ? dajte.... come on... pa jel netko vidio te programe? pa to je na nivou Flasha iz doba Macromedije dakle negdje Flash 4 ako i to.

Užasno je to što su svi prihvatili HTML5/CSS3/JS trio a nemaju prava dostojna rješenje u smislu izrade, animacija, igara, web aplikacija, naprednih web aplikacija i slično tome.

2 godine

Nije riječ o nikakvoj promjeni strategije. Temeljna strategija je i dalje "Windows everywhere". Strategiju je postavio i razradio Bill Gates, zadnjih 10 godina sve manje uspješno odrađivao Ballmer a nastaviti će S. Sinofsky. Sliverlight je bila obična fora, a sutra će izvesti neki novi trik.

5 godina
Drazen kaže...

Rezultat svega toga bit ce da imamo poluproizvod. I sada pola web stranica ne dela na Androidu, a izbacivanjem Silverlighta i Flasha delat ce ih jos manje (na PCu i ostalim napravama). Taktika da natjeraju firme da izbace SL i Flash je kriva. Ak oce, onda nek mi plate da ja mogu drugog platiti da mi, npr Flash, prebaci u HTML5.

Kako je krenulo izgleda da ce Win8 biti nova Vista.

Zasto poluproizvod? Na iPhone, iPad, iPod nema flash i SL-a i nikad mi nije nedostajao, tako da mi nece ni na  Win8. Neznam odakle ti podatak da pola stranica neradi, svaki normalan creator web stranica ce osim flash i SL-a upaciti i cistu HTML verziju. Cak sto vise, ugodnije je koristiti browser bez ovih dva jer nema glupih reklama sto te bodu u oci. Za prebacivanje Flasha u HTML5 imas alate koji to jednostavno naprave, nitko te ne tjera prebacit se u HTML5.

Mislim da je MS napokon naucio par stvari od svojih suparnika, bravo za MS.

e.......
5 godina
makopos kaže...

Zanima me vidjeti kako će raditi sve te animacije bez Flasha. Ono što sam vidio do sada u CSS3,JS-u je katastrofa osim što uzme cpu više od Flash ne može ni pola šta može Flash. A programi za animirati u HTML5/CSS3 ? dajte.... come on... pa jel netko vidio te programe? pa to je na nivou Flasha iz doba Macromedije dakle negdje Flash 4 ako i to.

Užasno je to što su svi prihvatili HTML5/CSS3/JS trio a nemaju prava dostojna rješenje u smislu izrade, animacija, igara, web aplikacija, naprednih web aplikacija i slično tome.

I prva Toyota Prius nije bila nista vise od price o ekoloskom automobilu, iako u praksi to nicime nije stvarno i potvrdjivala, osim u iznimnim slucajevima. Obicni, obiteljski automobil.

Danas svaki proizvodjac ultimativnog sportasa koji iole drzi do sebe ima ili ce u vrlo bliskoj buducnosti imati kao top model zvijer s hibridnim pogonom.

Ukratko, zasto mislis da od prve mora bas sve u HTML5 biti savrseno i jednako ili bolje nego sto je to danas u Flash/SL i slicnim tehnologijama? Daj tehnologiji sansu a developerima vremena.

3 godine
neaktivan
royalhero kaže...

Što će Domagoj sad, on je MVP za Silverlight?

Ti si glup ili se šališ sa nama ?

4 godine
hudo kaže...
daniz kaže...

A sto da uzme? Flash je ista stvar samo drugo pakovanje, a HTML5 video nije specificiran do kraja, ne radi na pola browsera, a tamo gdje radi je visestruko inferioran Flash i SL playerima. 

BugTV bi bio dostupan puno širem krugu korisnika da koristi HTML5 umjesto Silverlighta, a arhiva Buga bi se mogla fino riješiti s Javascriptom.

5 godina
ChrisB kaže...

Ukratko, zasto mislis da od prve mora bas sve u HTML5 biti savrseno i jednako ili bolje nego sto je to danas u Flash/SL i slicnim tehnologijama? Daj tehnologiji sansu a developerima vremena.

Znam šta misliš, ali gledam to iz ovog kuta, svaka nova tehnologija dođe zato što je bolja i nudi nove mogućnosti... npr. Smartphone je uništio 'običan' phone, Plasma,LCD su uništili stare cjevovodneTV-ove itd itd... Ali ovdje 'Trio' nema ništa što može pravo zamjeniti Flash, niti jedan program za izradu weba ne nudi ni blizu ali evo stvarno kažem ni blizu onog što Flash ima. A uz to koliko će samo koda(html/css3,js) trebat ispljunut {#} neki program da bi dobio neku animaciju, igru itd... biti će to hrpetina automatskog koda za veće i/ili vrlo velike stvari...

Neznam... ali ne vidim pravu zamjenu u ovim postojećim rješenjima... postojeća rješenja su doslovno godinama daleko da dostignu mogućnosti Flasha.

I da ne govorim o kompatibilnosti browsera, opet se vraćamo na nebrojna testiranja u svim browserima različitim platformama itd... Flash plugin svugdje radi isto. Kako to nadmašiti?

Poruka je uređivana zadnji put pet 3.2.2012 22:33 (makopos).
19 mjeseci
Zizm kaže...

Ti si glup ili se šališ sa nama ?

Ne!, da šalim se.

3 godine
protjeran

Vidim da je g. Jukić politički evoluirao, i ispunio čitavu karticu demagogijom kako bi umanjio negativni efekt kratkog zaključka zbog kojeg sam ja, onako btw, dobio ban :)
"Strateški zaokret" i "restrukturiranje" (http://www.bug.hr/vijesti/microsoft-restrukturira/113821.aspx) su "politički" korektni termini za opći gubitak strategije i paniku.

Silverlight je bio mrtvorođenče od tehnologije, kao i neke druge (ne smijem nabrajat jer ću opet biti baniran).

Osnovna funkcija Silverlighta bila je da pomogne ubiti Flash, naivcima proda dev. tools (+seminare, knjige...) te figurira dok se ne pronađe pravi "strateški zaokret".

Proizvodni i marketinški baloni poput S. ostavljali bi dugove - vjernim korisnicima.

Nažalost, poput hipotekarne krize u Americi, tako je i ovdje - gomilanje dugova na odgodu došlo na naplatu, a MS-ovo viđenje riješenja je da je za sve kriv - marketinški odjel(?!) ("Metro bi trebao redefinirati imidž i filozofiju kompanije") govori o daljnjem nesnalaženju i tome što možemo očekivati bar do 2013: daljnje farbanje javnosti putem afirmativnih članaka plaćenih novinara.

MS je prerastao sam sebe, poput IBM nekad npr ili HP danas.  "Strategija" je jednaka vrludanjima koje su činili Intel i Nokia (MobLin, MeeGoo) prije nego li je Nokiu MS "zacementirao".

> Warren East, direkor ARM-a, izjavio je kako vjeruje u laganu prednost Windowsa 8 na ARM tabletima, što podupire Microsoft u nastojanjima s Metroom.

Prema drugom BUG-peru, Ive Grbiću, http://www.bug.hr/vijesti/arm-windows-8-ispred-androida/113835.aspx

> "Ključna je stvar prepoznavanje Windowsa kao brenda."

O čemu mi ovdje pričamo??? Ovo je MS Clouding, ali doslovce! Tko ne evoluira, odumire - marketing mu ne pomaže.

Jedino rješenje za Flash vidim da kao wide standard postane Open Source... za Silverlight znamo da se to neće desiti.

S druge pak strane, otvoreni standardi za naprednu vektorsku grafiku, animaciju itd putem HTML5 imaju šansu evoluirati... u svakom slučaju prije nego li se MS "domisli" što zapravo žele.

4 godine

Nažalost, nisam masno plaćen da napišem "politički korektan" članak. Iako ne prostačim, nisam baš siguran da bi tekst trebao ostaviti dojam afirmacije onoga što je MSFT napravio WPF-u i Silverlightu.

3 godine
protjeran
Tonči kaže...

Nažalost, nisam masno plaćen da napišem "politički korektan" članak.

Tim gore :)

Ponekad je dobro pokazati talenat. Navijam za tebe :)

Tonči kaže...

Iako ne prostačim, nisam baš siguran da bi tekst trebao ostaviti dojam afirmacije onoga što je MSFT napravio WPF-u i Silverlightu.

Zbog čega bi, zaboga, članak trebao afirmirati lošu poslovnu politiku?

Po meni, u članku je samo riječ o umanjivanju (očigledne) štete.

Prostački je samo obmanjivati korisnike zastarjele i napuštene (abandon) tehnologije i obećavajući im bolja vremena bez pokrića; ja te nisam prozvao, ali

ako se s tim marketingom ovdje poistovjećuješ, jasno mi je zašto smatraš da nisi masno plaćen.

Ispričavam se zbog "per tu"... nadam se da nije prostački.

Vratimo se na temu:

Objektivno, koliko se može očekivati penetracija Win8 uređaja kad se širom sazna da BIOS-om neće biti dopušten dual boot,

ili naprosto, promijena OS-a u npr neki (tada) provjereni Windows 7?

http://www.bug.hr/forum/topic/vijesti-by-forumasi/microsoft-zakljucava-uefi-arm/134913.aspx

http://arstechnica.com/business/news/2012/01/microsoft-mandating-secure-boot-on-arm-making-linux-installs-difficult.ars

Kako izgleda, čak i vjerni, moćni Intel napušta MS: Wind River (u vlasništvu Intela) ubrzano razvija "Prozore" za Android.

http://techcrunch.com/2012/01/07/windriver-brings-overlapping-app-windows-to-android/

Smatram da bi MS trebao dobrano poraditi na kohabitaciji, a ne ponašati se poput... Jadranke Kosor {#}

p.s.

4 godine

Čuj, kao profesionalni developer koji je jedan dio vremena i novca (nezanemariv) uložio u Silverlight i WPF, moram reći da nisam ostao ravnodušan na način kako se tretiraju te tehnologije, koje su realno itekako kvalitetno rješenje. XAML, MVVM itd. mi ostaju kao korisno znanje i sigurno koncept na kojem počivaju i Metro aplikacije.

Što se dual-boota tiče, kome to treba i zašto? Nizašto na tabletima, a ni na stolnim računalima nema smisla - imaš više diskova pa digni više sustava, a ako ne tako, VMWare ili Hyper-V dovoljno dobro obavljaju posao. U 10 godina profesionalnog bavljenja računalima, programiranja na svemu i svačemu, nisam dual-boot koristio. Linux ima svoj, Windows svoj disk, drugi Windows svoj i svaki fino u hot-swap ladici.

4 godine
Tonči kaže...

...

Što se dual-boota tiče, kome to treba i zašto? ...- imaš više diskova pa digni više sustava, a ako ne tako, VMWare ili Hyper-V dovoljno dobro obavljaju posao. U 10 godina profesionalnog bavljenja računalima, programiranja na svemu i svačemu, nisam dual-boot koristio. Linux ima svoj, Windows svoj disk, drugi Windows svoj i svaki fino u hot-swap ladici.

Svakako, nekad je zabavnije izmišljati toplu vodu nego koristiti jednostavno rješenje.

Ja sam godinama koristio dual-boot (grub ili win boot izbornik) također sa OS-ovima na različitim diskovima, pa na istom disku

umjesto da prebacujem diskove između primarnog na sekundarnog master (IDE) kanala ili pazim da stisnem F10

u prvih par sekundi bootanja da bi došao do boot izbornika.

All religions are the same: religion is basically guilt, with different holidays.
Poruka je uređivana zadnji put pet 3.2.2012 14:23 (drnde).
5 godina

Upravo ovo što je Tonći rekao, znanje ostaje isto, i bazira se IMHO u dva stacka: HTML/CSS/JS i C#/XAML. Dali to bio Silverlight, WPF, WinRT, WinPhone7, nije uopce bitno. Vec je neko vrijeme jesno da se siroko dostupne web aplikacije moraju bazirati na HTML/JS (rekao bi od predstavljanja ASP.NET MVC), a sada su to uveli nativno i u Win8. Takve nativne Metro Win8 aplikacije se mogu raditi u HTML/JS, XAML/C# ili XAML/C++, sve vide isti WinRT API. 

Marketinski odjel je napravio zesci fail (eto im otkazi ubrzo), cak i nedostatak dugorocne vizije sa SL (ne XAMl, samo SL plugin) je zbunilo mnoge. MS nesmije samo napustiti sada razvoj SLa, on ce vrlo vjerojatno dobiti  v6 ali bez vecih i revolucionarnih izmjena. Mi developeri se i ne moramo previse brinuti, jerbo tehnologije ostaje vise-manje iste, a consumeri ce na kraju (nadam se) profitirati sa tom ujedinjemom Metro platformom ... međutim ovo ostaje za vidjet, jer ideja zvuci dobro, a realizacija, vrijeme i kaos trzista ce pokazati. 

Glede dual boota: zar nisu rekli da ce zakljucati dual boot samo na tabletima, na običnom desktopu ce proizvodjaci ploca, odnosno biosa dodati opciju iskljucivanja tog secure boota? 

Poruka je uređivana zadnji put pet 3.2.2012 14:39 (hudo).
4 godine
drnde kaže...

Svakako, nekad je zabavnije izmišljati toplu vodu nego koristiti jednostavno rješenje.

Kako to misliš? Što ima jednostavnije od posebnog diska za svaki OS? Danas svaki moderniji BIOS nudi opciju biranja bootabilnog uređaja na tipku.

3 godine
protjeran

@ UEFI BIOS: Ad acta dual boot. Bojim se da je intencija MS-a da, pod egidom sigurnosnog aspekta, zabrani downgrade Windowsa (bez obzira je li riječ o ARM/x86 platformi).

Ako se sjetimo faila sa "Vista Ready" etiketama, moglo bi se desiti da ljudi požele "Windows 8 Ready" tablete (ali i notebooke, winphone) zamijeniti nekim drugim, u tom trenu stabilnijim Windowsima... i da im to bude hardverski (firmwareski) onemogućeno/zabranjeno!

Budući je to politika koja je MS-u prolazila krajem XX stoljeća, mogli bi to pokušati, i bojim se da će to izazvati strašan kontraefekt u odbijanju platforme kao takve.

@ proprietary technology & "technology"

Poštujem znanje (& iskustvo) koje imate, to vam nitko ne može uzeti. Također, u CV-u uvijek dobro izgleda par teh. skraćenica više.

Uloženo vrijeme, trud i novac... žao mi je zbog toga.

Nažalost, vrijeme je da se povede rasprava oko tzv. MS (ali i mnogi drugi) happyline-a certifikata za određene tehnologije,

putem kojih MS proda iznajmi licencu firmi da može prodavati licencu da može prodavati licencu... za seminare - da bi netko na tečaju masno platio certifikat i - nakon 2 godine ga morao sakrivati da ne ispadne smiješan...

Poput Golden Products, AmWay, Herbalife... piramidalnih marketinga, gdje se u stvari prodaje licenca a ne proizvod,

Tako se i u ovoj priči prodaju certifikati a ne znanje.

Buzzword tehnologija se izreklamira kao must-have proizvod (sa vrlo ograničenim rokom trajanja!); ispočetka mnogi zagrabe vrhnje a onda... :(

Sistem funkcionira kao i kod šibicara: prevareni ne može priznati sam sebi da je nasjeo, i ulaže još više kako bi vratio dug.

Nažalost, ne vidim ovdje sretnog rješenja.

5 godina
protjeran

O čemu ovaj?? Imam MCP, MCAD i MCSD i troškovi su smješni. a za postati MVP, nitko ne plaća niti lipe.

Programko http://programko.bloger.hr
Poruka je uređivana zadnji put pet 3.2.2012 19:07 (Programko).
3 godine
protjeran
Programko kaže...

O čemu ovaj?? Imam MCP, MCAD i MCSD i troškovi su smješni. a za postati MVP, nitko ne plaća niti lipe.

Tonči kaže...

Čuj, kao profesionalni developer koji je jedan dio vremena i novca (nezanemariv) uložio u Silverlight i WPF, (...)

Imamo desetke tisuća certifikata samo širom Hr, kad bi svaki od korisnika zaradio na tome koliko je očekivao, bili bi Švica.

3 godine
neaktivan
darkborn kaže...

Imamo desetke tisuća certifikata samo širom Hr, kad bi svaki od korisnika zaradio na tome koliko je očekivao, bili bi Švica.

meni su moji certifikati služili kao potvrda znanja i da me istaknu među hrpetinom životopisa, za sad im je to uspjevalo

kod mene normalno radi.....
5 godina
darkborn kaže...

Uloženo vrijeme, trud i novac... žao mi je zbog toga.

Nažalost, vrijeme je da se povede rasprava oko tzv. MS (ali i mnogi drugi) happyline-a certifikata za određene tehnologije,

putem kojih MS proda iznajmi licencu firmi da može prodavati licencu da može prodavati licencu... za seminare - da bi netko na tečaju masno platio certifikat i - nakon 2 godine ga morao sakrivati da ne ispadne smiješan...

Ali potrebno znanje za Win8 (WinRT) u odnosu "stare" windowse (odnosno .NET) se nije promijenilo! Razvijateljima je gotovo svejedno dali se radi o asp.net, silverlight, wpf (desktop), ili win8! Sve je to .net framework u malim varijantama i c# (f#, vb, ...). Certifikat od .NET 1.1 vrijedi i danas. Mada se koristi .NET 4 (ili 3), cijela baza znanja je ista, i nitko nemoze ispasti smijesan. 

A sto se tice licenci ... MS zivi od windowsa, sve ostalo postoji i u besplatnim verzijama, ima brdo besplatnih video tutoriala i tecajeva koje je produciramo MS, tako da tu ne vidim neki problem. 

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice