Super vijest, međutim kasnije jedno dva mjeseca s objavom ...
Ne znam da li da se radujem napretku tehnike ili da se bojim...
nema panike, još uvijek se nemogu sami sastavljat, kada to budu mogli, onda ćemo paničariti
Ako jednog dana uz inteligenciju postanu i pohlepni kao ljudi, e tek onda smo naj....
nema panike, još uvijek se nemogu sami sastavljat, kada to budu mogli, onda ćemo paničariti
Sudeči prema onom "dokumentarcu" Gdje je moj robot, nitko još ni teorijsku ideju da sastavi program koji bi učio i razmišljao...

Nemam komentara.Stvarno nevjerojatno kamo tehnika ide
we are the borg you will be assimilated resistance is futile
Daleko je to svjetlosnim godinama od ljudskog mozga i svijesti, odnosno prave inteligencije...
nemože niti jednu
Bezveze se mučite time da će nas računala/roboti nadvladati, oni mogu raditi samo ono za što su isprogramirani, isprogramirati im život nije moguće ;)
@Kečko
Ali kad računala krenu sama sastavljati vlastite programe...
@Kečko
nemogu sami od sebe krenut !
@Kečko
nemogu sami od sebe krenut !
Dovoljno je da ih naučiš osnovama, uz pretpostavku da su tako dizajnirana da se mogu nadograđivati po pitanju inteligencije
dupli post
gledate previse filmova
fuzzy logic..
Pozdrav HAL-u 9000 ma gdje bio :)
Daleko je to svjetlosnim godinama od ljudskog mozga i svijesti, odnosno prave inteligencije...
bas razmisljam.. kako bi reagiralo da u trenu kad ocekuje odgovor na koji treba smislit pitanje za ulazni podatak dobije pitanje. odnosno, bi li znao iz pitanja rekonstruirat odgovor na koji treba smislit pitanje. covjeku je uz pretpostavku da raspolaze znanjem vezanim uz sadrzaj pitanja i odgovora ovo mali intelektualni napor. za ovo cudo.. sumnjam. pre-jednodimenzionalni su jos uvijek. bilo bi puno puno bolje za ljude kada bi okrenuli pilu naopako i umjesto da se milijarde trose na to da se napravi racunalo slicno covjeku radje pocne trosit na to da se napravi covjek slican racunalu.
bi li radje imao kucnog robota s kojim ces igrat sah ili znanje koje stane u 500 gb prostora? 3 sata za copy-paste wikipedije u "glavu" i tako to. ne bi bilo lose.
sastavljaju se sami... već duži niz godina ;) neznam kada sam vidio da je čovjek sastavljao/lemio matičnu ili procesor ili bilo što unutar računala...
Sve ovo sto rade je po meni vrlo "spor" napredak, koliko god smjesno to zvucalo. Jednostavno ubrzavanje, povecavanje baze podataka, povecavanje "sirove snage" i iskoristavanje te snage je nista drugo nego nadogradnja, a po meni smo sa sadasnjim konceptom jako jako daleko od pravog AI-a. Ono sto je ogromni nedostatak je neprilagodljivost. Koliko god unaprjedili racunalo za npr ovakvu vrstu kviza, ono ce biti potpuno bespotrebno ako uvedemo i najmanju promjenu u sam input/output koncept. A i ako napravimo nesto sto ce biti "prilagodljivo" (koristeci trenutnu tehnologiju, tj nadogradjivajuci ju) ne vjerujem da cemo postici "ljudsku" prilagodljivost, tj prilagodljivost situacijama koje nisu predvidjene kod prvotnog "stvaranja".
...
Slažem se.
Toliko smo daleko od prave inteligencije da je najbolje pitanje -
da li je uopće moguće napraviti nešto nalik ljudskom mozgu?
Svaka čast i ljudima koji su složili računalo i natjecateljima
Sve ovo sto rade je po meni vrlo "spor" napredak, koliko god smjesno to zvucalo. Jednostavno ubrzavanje, povecavanje baze podataka, povecavanje "sirove snage" i iskoristavanje te snage je nista drugo nego nadogradnja, a po meni smo sa sadasnjim konceptom jako jako daleko od pravog AI-a. Ono sto je ogromni nedostatak je neprilagodljivost. Koliko god unaprjedili racunalo za npr ovakvu vrstu kviza, ono ce biti potpuno bespotrebno ako uvedemo i najmanju promjenu u sam input/output koncept. A i ako napravimo nesto sto ce biti "prilagodljivo" (koristeci trenutnu tehnologiju, tj nadogradjivajuci ju) ne vjerujem da cemo postici "ljudsku" prilagodljivost, tj prilagodljivost situacijama koje nisu predvidjene kod prvotnog "stvaranja".
No prema nekim teorijama tvrdi se da je mozak sam skup sklopova kao i računalo. I prema tome tvrdi se da je mozak samo izrazito jako "računalo". Današnja superračunala su daleko od te razine pa jedino što nam ostaje je nadopunjavati ih podacima i snagom.
Nisam potkovan znanjem što se tiče umjetne inteligencije niti pratim tu branšu,ali uvijek sam nekako smatrao da se umjetna inteligencija neće razviti dok (super)računala ne budu sastavljena i od bioloških dijelova.
Nikakav kompjuter nikada nece postici razinu ljudskoga mozga.
nikada, a ni tada
jednostavno ne mozes napraviti nesto sto ne razumijes dovoljno dobro
istina da postoje dosta napredni algoritmi, i razliciti oblici ucenja, koji su impresivni na prvi pogled, ali... (uvijek ovo ali :) )
nikada, a ni tada
jednostavno ne mozes napraviti nesto sto ne razumijes dovoljno dobro
istina da postoje dosta napredni algoritmi, i razliciti oblici ucenja, koji su impresivni na prvi pogled, ali... (uvijek ovo ali :) )
Vrlo je opasno (a povijest pokazala - totalno suludo) a priori proglašavati išta neshvatljivim ili nemogućim.....
Nekad se smatralo da je mozak previše složen da bi čovjek uopće preživio bilo kakvo kiruško petljanje po mozgu, pa je onda uspjela operacija na mozgu, ali je bio previše složen da bi čovjek nakon operacije mogao normalno funkcionirati. Danas ne samo da su i takve operacije moguće, već je otkriveno da su se operacije na mozgu za kakve smo prije par stotina godina smatrali da su nemoguće, uspješno obavljale prije par tisuća godina (našli su kosti lubanje na kojima se vidilo da su otvarane, ali su opet srasle što je znak da je pacijent poživio dovoljno dugo nakon operacije).
Što se tehnologije tiće, neka faca iz IBM-a je izjavila da smatraju kako je u cijelom svijetu potrebno tek par tisuća računala. Nekad se smatralo da su subatomske čestive najmanji i nedjeljivi dio materije (isto se prije toga smatralo za atome).