Superračunalo pametnije od mačke

poruka: 75
|
čitano: 5.564
|
moderatori: F1-IVO
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug Onlinea. U nastavku se nalaze komentari na "Superračunalo pametnije od mačke".
4 godine
neaktivan
jos da ga stave u dimenzije lubanje mačke, ukoliko je uopce moguce ovo provjeriti. Bojim se da smo jos dekadama ako ne i stoljecima daleko od dostizanja mogucnosti bioloskih kompjutera...
A.
2 godine

Eto Drago,sad mos to racunalo si doma na test uzet i probat na svojoj mackiCool

4 godine
RE: Superračunalo pametnije od mačke
artfull kaže...
jos da ga stave u dimenzije lubanje mačke, ukoliko je uopce moguce ovo provjeriti. Bojim se da smo jos dekadama ako ne i stoljecima daleko od dostizanja mogucnosti bioloskih kompjutera...

Zaboravljaš Moorov zakon i zakonitost eksponencijalne jednadžbe. Dakle ako Mooreov zakon vrijedi da svakih 18 mijeseci se duplira računalna snaga čipova to znači da će cca. 2013. biti teoretska mogućnost simulacije ne mozga mačke nego četiri prosječna čovijeka.  2015. simulacija čitavog gradića tj. cca. 1600 mozgova. Nakon toga (2015.) Moorov zakon dolazi do mogućeg zastoja ali to ne treba značiti da će stati pa bi se moglo produžiti recimo  na 30 mjeseci umjesto 18. To bi dakle značilo da bi 2019. mogla biti moguća simulacija mozgova čitave jedne države, cca. 28 milijuna ljudi a 2022 mozgova čitave populacije na zemlji etc etc. Sada, to sigurno neće biti izvođeno nego će se raditi detaljne analize rada takvog "mozga" za što će trebati još jača superračunala..

Malo zastrašujuće.. zar ne?!

4 godine
neaktivan
"mooreov zakon" je puko zapažanje" o udvostručenju broja tranzistora svakih 18 mjeseci. Kad gledas kako su nedavno zamisljali budućnost ili samo pogledas u koje godine su projicirali totalnu futuristiku scenaristi filmova i pisci meni se cini da se i nismo puno razvili jos od egipta naovamo ...
A.
4 godine

"The simulation ran 100 to 1,000 times slower than real-time." Poanta vijesti je da je racunalo 100-1000 puta gluplje od macke, a ne pametnije.

3 godine
neaktivan

gledajući prema Mooru....bi se proizvodni proces sveo na 1 pm.......doci cemo do granica mogucnosti fizike ....naravno poluvodića možda nam padne nešto drugo na pamet....

2 godine
neaktivan

Khm... EKG...je elektronički uređaj za mjerenje rada srca (elektokardiogram), EEG je uređaj za praćenje rada mozga (elektroencefalogram) koji bi bio primjenjiviji u ovom slucaju...dakle računalno-mačijeg superMOZGA, a ne srca :D

4 godine
artfull kaže...
"mooreov zakon" je puko zapažanje" o udvostručenju broja tranzistora svakih 18 mjeseci. Kad gledas kako su nedavno zamisljali budućnost ili samo pogledas u koje godine su projicirali totalnu futuristiku scenaristi filmova i pisci meni se cini da se i nismo puno razvili jos od egipta naovamo ...

Da.. čisto puko subjektivno zapažanje.. samo što imaš GPGPU od 1 Teraflopa za US$600 i troši 10 puta manje od najefikasnijeg super računala slične performanse.. čisto puko zapažanje.. Isto tako je čisto puko zapažanje da neki kompjutorski genetski programi su napravili kompleksna patentna riješenja.. puka zapažanja. ;)

http://en.wikipedia.org/wiki/Supercomputer#Timeline_of_supercomputers

Poruka je uređivana zadnji put sub 21.11.2009 0:27 (Mayo).
4 godine

Uskoro počinje novo doba .

Ne znam kaj da napišem !
4 godine
masna_kosa kaže...

..., tada ce simulacija mozga biti real time, i vjerojatno pocetak kraja ljudske vrste...

Ne tako brzo... Osim što je ovo računalo daleko sporije od tog mačjeg mozga, sama njegova snaga ne znači ništa bez interpretacija podataka, a za to računalo još uvijek nije sposobno. Ta glupa mačka je u stanju registrirati miša (ili već neku drugu životinjicu) i instinkt joj govori da je to hrana, te da ju mora uloviti ako želi preživjeti. Da ovo superračunalo nakrcaš svm podacima ovog svijeta, ono ne bi bilo sposobno razlučiti što mu daje energiju i za što mu je ta energija potrebna (a da ne pričam o fizičkoj mogućnosti dolaska do iste).

A to su samo osnovne funkcije - prije dosta vremena sam gledao emisiju u kojoj se između ostalog spomenula i razlika između čovjeka i životinje - mašta. Poanta je bila u tome da je čovjek mogao vidjeti pravilne (u smislu ponavljajuće) udubine u tlu i shvatiti da je to trag koji ostavlja njegova hrana. Životinja još uvijek percipira samo razliku u teksturi, ali ju nije u stanju povezati ni sa čime. Ovakvo 'superračunalo' je još daleko od mozga mačke, a kamoli nečega više...

Gledam te!
4 godine

Sad će to superračunalo dobiti svijest, pobiti te znanstevnike i eto nam Terminatora.

Kažu da imamo dva uha i samo jedna usta, kako bi pričali samo pola onoga što čujemo....
4 godine

Dalo bi se o ovom razglabati satima, ali činjenica je da procesori  (CPU/GPU) napreduju i da je trenutak kreacije umjetnog mozga (više ili manje sličnog našem) sve bliže Namigiva

Za sada je sve to još u povojima, ali kroz 10tak godina...

Lijep pozdrav ;)
4 godine

Ovo je informatički forum a pola ovih komentara iznad zvuče kao da su ih pisali Amiši.

Yeah, well, you know, that's just, like, your opinion, man.
3 godine
Dado_ZG78 kaže...

...ali činjenica je da je (...) trenutak kreacije umjetnog mozga (više ili manje sličnog našem) sve bliže...

Yeah right. To što su uspjeli simulirati broj neurona i sinapsi ne znači ništa. "Pametnije." Hello! Ima li to veze sa zdravim razumom?

Naš mozak je nevjerojatna, magična stvar. Upravo to što za naše magične mogućnosti nisu potrebne basnoslovne brzine u mozgu, a za sve funkcije koristimo minimalno energije je nevjerojatno.

Čovjek samo treba isključiti TV i PC na tjedan dana, otići izvan grada i malo promisliti (samo!) o našem tijelu. Poslije toga mu neće pasti na pamet nazvati ga produktom erupcije vulkana. (op.a - naravno, postoje nedokazive iznimke Namigiva)

Dolazim u miru. Ne započinjem flame war.

2 godine
neaktivan

Ma ionako neško ni primirisat nikakvim superračunalima.Ni nitko ko je tu.Mi smo krajnji korisnici koji skupo plaćamo smeće koje u zadnjih 5 godina sporije i sporije napreduje pa sad sve svijetli,vrti se,grafičke izgledaju ko igračke.To su igračke za veliku dijecu

4 godine
catchthis kaže...

Ma ionako neško ni primirisat nikakvim superračunalima.Ni nitko ko je tu.Mi smo krajnji korisnici koji skupo plaćamo smeće koje u zadnjih 5 godina sporije i sporije napreduje pa sad sve svijetli,vrti se,grafičke izgledaju ko igračke.To su igračke za veliku dijecu

nije ni bit toga da mi prismrdimo takvim računalima, bar ne još. inače sam skeptkih što tiče bilo čega, ali pogledajte unazad 10 godina koliko su računala otišla naprijed i za što su sad sve "sposobna". teško je povjerovati da će se u idućih 10 godine nešto toliko drastično promijeniti da će uspjeti simulirat rad ljudskog mozga, ali nikad se ne zna. samo da mi djete kad krene u osnovnu na prvom satu ne počne učit Asimovljeve zakone robotike jer će pored njega sjedit neki model Asimo ili T-800...

There's no SAVE GAME in real life!!!
3 godine

zašto se svi toliko trude simulirati ljudski mozak? meni je to besmisleno. kao da se formula 1 koristi za oranje. formula je skupa i brza ali jeftini i spori traktor će ipak bolje napraviti posao. isto tako je i računalo sporo u simuliranju mozga ali će zato napraviti vremensku prognozu brže nego svi mozgovi zajedno.

4 godine
dejo6 kaže...

zašto se svi toliko trude simulirati ljudski mozak? meni je to besmisleno. kao da se formula 1 koristi za oranje. formula je skupa i brza ali jeftini i spori traktor će ipak bolje napraviti posao. isto tako je i računalo sporo u simuliranju mozga ali će zato napraviti vremensku prognozu brže nego svi mozgovi zajedno.

"As the amount of digital data that we create continues to grow massively and the world becomes more instrumented and interconnected, there is a need for new kinds of computing systems – imbued with a new intelligence that can spot hard-to-find patterns in vastly varied kinds of data, both digital and sensory; analyze and integrate information real-time in a context-dependent way; and deal with the ambiguity found in complex, real-world environments.   Cognitive computing offers the promise of entirely new computing architectures, system designs and programming paradigms that will meet the needs of the instrumented and interconnected world of tomorrow."

BTW ponajprije će primjena biti u riješavanju neuoloških bolesti mozga, mozak je prekompliciran organ.

Poruka je uređivana zadnji put sub 21.11.2009 9:24 (Mayo).
3 godine
protjeran
4 godine
DigiMagic kaže...

"The simulation ran 100 to 1,000 times slower than real-time." Poanta vijesti je da je racunalo 100-1000 puta gluplje od macke, a ne pametnije.

hahahaha upravo to! Da mačka razmišlja 10 min dok lovi miša više nebi bilo niti jedne žive... 

Ko drugom jamu kopa trećom šlajdra!
3 godine

A zamisli tek Dawn Blue Gene /P kako ti se mazi o nogu i pokušava te užicati fetu salame :-)

Što se razvoja tiće, računajte da kod paralelnog rada ne vrijede ista pravila kao kod računala s jednom-dvije jezgre. Tu se javljaju problemi sinkronizacije, podjele posla, komunikacije...

MA78G-DS3G, Athlon64 X2 5000+, 2x2 GB DDR2 800 MHz, 8600 GT 256 DDR3, 2x160 GB SATA WD HDD
4 godine
Veliki Brat kaže...

Ne tako brzo... Osim što je ovo računalo daleko sporije od tog mačjeg mozga, sama njegova snaga ne znači ništa bez interpretacija podataka, a za to računalo još uvijek nije sposobno. Ta glupa mačka je u stanju registrirati miša (ili već neku drugu životinjicu) i instinkt joj govori da je to hrana, te da ju mora uloviti ako želi preživjeti. Da ovo superračunalo nakrcaš svm podacima ovog svijeta, ono ne bi bilo sposobno razlučiti što mu daje energiju i za što mu je ta energija potrebna (a da ne pričam o fizičkoj mogućnosti dolaska do iste).

A to su samo osnovne funkcije - prije dosta vremena sam gledao emisiju u kojoj se između ostalog spomenula i razlika između čovjeka i životinje - mašta. Poanta je bila u tome da je čovjek mogao vidjeti pravilne (u smislu ponavljajuće) udubine u tlu i shvatiti da je to trag koji ostavlja njegova hrana. Životinja još uvijek percipira samo razliku u teksturi, ali ju nije u stanju povezati ni sa čime. Ovakvo 'superračunalo' je još daleko od mozga mačke, a kamoli nečega više...

Iako za sada neznamo kako tocno mozak radi, to nam mozda nije niti bitno. Uz napredak racunala razvijaju se i metode na koji bi se mogao postojeci mozak iskopirati. Jednom kada cemo to biti u mogucnosti, i imamo hardware na kojem to mozemo vrtjeti, nema razloga da ne iskopiramo mozgove znanstvenika, umnozimo ih par desetaka tisuca/miliona puta, sve to ubrzamo nekoliko tisuca puta i... it's the end of the world as we know it... Smijeh

Think locally, act globally...
4 godine
SupremeCommander kaže...
Iako za sada neznamo kako tocno mozak radi, to nam mozda nije niti bitno. Uz napredak racunala razvijaju se i metode na koji bi se mogao postojeci mozak iskopirati. Jednom kada cemo to biti u mogucnosti, i imamo hardware na kojem to mozemo vrtjeti, nema razloga da ne iskopiramo mozgove znanstvenika, umnozimo ih par desetaka tisuca/miliona puta, sve to ubrzamo nekoliko tisuca puta i... it's the end of the world as we know it... Smijeh

Hehe, mislim da je to bilo negdje u vrijeme Win 95-ice kada su crkvenjaci proglasili računalo dovoljno snažnim da se u njemu može 'sakriti' sotona. :D

Bili su čak i navedeni neki preduvjeti, mislim HDD od min. 600 MB, procesor s ne znam ni sam koliko MHz... Što reći? Kao minimalni uvjeti za neku igru :)

Ako je bilo dovoljno za Sotonu tada, onda ostaje samo jedan logičan zaključak - sav ovaj tehnološki napredak je isključivo u svrhu dolaska Nečastivog!

Gledam te!
3 godine

Ovo je tek početak razvoja!! Za neko vrijeme (nije bitno dali će to biti 10god ili 50) doči ćemo do te mjere razvoja da će računala imati minimalne dimenzije i da će se moči ugraditi u kučiste veličine ljudske lubanje a pri tome da će imati snagu 100% ljudskog mozga ili čak i veću.

4 godine
Zale kaže...

Ovo je tek početak razvoja!! Za neko vrijeme (nije bitno dali će to biti 10god ili 50) doči ćemo do te mjere razvoja da će računala imati minimalne dimenzije i da će se moči ugraditi u kučiste veličine ljudske lubanje a pri tome da će imati snagu 100% ljudskog mozga ili čak i veću.

U 50 godina? Cisto sumjam.

Racunala su poprilicno veca nego recimo devedesetih kada je standard bio low tower kuciste, sada je standard vec mid tower ako ne i high.

A performanse i snaga nisu jos ni blizu ljudskog mozga...niti blizu.

Nisu ni blizu mackinog.

Znas li koliko uopce informacija u sekundi obraduje tvoj ili mackin mozak?

Svaki osjet, njuh, sluh, dodit, vid svaku informaciju mozak mora obradit.

Sami vid zauzima veliki kapacitet mozga. Svaki objekt moramo percipirati, svaku boju, svaki oblik, udaljenost objekta.

To je nezamisliv broj informacija u sekundi.

Sad ovo super racunalo moze obraditi daleko manji broj informacija i to 1000 puta sporije od macke.

Sumnjam da ce u 50 godina napraviti dovoljno jak stroj da bude ravan ljudskom mozgu, a ako i budu sigurno nece bit velicine ljudskog mozga vec sobe od 20 kvadrata.

- Psiho246
3 godine
Psiho246 kaže...

kako nisu?

ajd ti u djeliću sekunde nacrtaj ono što trenutno vidiš i da bude rezolucije bar 5MP i naravno svaki piksel moraš upamtiti da možeš tu sliku nacrtati kad god se to od tebe zatraži. moj mobitel to može.

performanse i snaga računala su puno veći nego kod mozga.

4 godine

Već danas je moguće napraviti cluster od 600 računala sa 1 Petaflom performansi i 130 Tetabyte-a RAM-a za ispod 4 milijuna dolara... 1 teraflop imate danas u GPGPU karticama od 600$, takve komputativne snage je bio najače super računalo prije 13 godina i bio je veličine čitavog kata kuće.

http://en.wikipedia.org/wiki/ASCI_Red

4 godine
dejo6 kaže...
Psiho246 kaže...

kako nisu?

ajd ti u djeliću sekunde nacrtaj ono što trenutno vidiš i da bude rezolucije bar 5MP i naravno svaki piksel moraš upamtiti da možeš tu sliku nacrtati kad god se to od tebe zatraži. moj mobitel to može.

performanse i snaga računala su puno veći nego kod mozga.

Racunalo to u djelicu sekunde napravi virtualno, ja to mogu pomocu svoje savjesti napraviti 1000 puta brze i kad bi postojao uredjaj koji projecira moju savjest na LCDu mogli bi "rame uz rame" usporediti performanse mozga i racunala.

Uostalom moja masta i savjest su beskonacni, racunalo moze nacrtat samo ono sto mu covjek naredi i kodira.

- Psiho246
3 godine
E tu je ta razlika. Covjek ima maštu komp nema, ali to ne znaci da je mozak brži ili jači od računala. Hardverski su računala puno naprednija od ljudi samo ljudi imaju bolji softver koji se usavršava cijeli zivot. Kad se takav softver napravi za računala onda ce ona moci radit kao mozak.
4 godine
Psiho246 kaže...

Racunalo to u djelicu sekunde napravi virtualno, ja to mogu pomocu svoje savjesti napraviti 1000 puta brze i kad bi postojao uredjaj koji projecira moju savjest na LCDu mogli bi "rame uz rame" usporediti performanse mozga i racunala.

Uostalom moja masta i savjest su beskonacni, racunalo moze nacrtat samo ono sto mu covjek naredi i kodira.

Stvarno ti dobro dođe ta savjest  Smijeh Odavno me nešto na Internetu nije ovako nasmijalo  Izlanuo se

Yeah, well, you know, that's just, like, your opinion, man.
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice