Superračunalo pametnije od mačke

poruka: 75
|
čitano: 5.556
|
moderatori: F1-IVO
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug Onlinea. U nastavku se nalaze komentari na "Superračunalo pametnije od mačke".
3 godine
RE: Superračunalo pametnije od mačke
itf4n kaže...

Nedavno sam pročitao da se radi na skeniranju ljudskog genoma; no kako neznam puno o biologiji, a još manje o tom projektu, ne mogu reći ništa o datumima. To će, u svakom slučaju, jako pripomoći simulaciji čovjeka, pa tako i najkompleksnijeg djela - mozga.

Mapiranje ljudskog genoma završeno je 2003. godine (ako misliš na to). http://en.wikipedia.org/wiki/Human_Genome_Project

Skeniranje je, naspram mapiranja, trivijalno.

2 godine
neaktivan

Morate shvatit da je to nemoguce matematicki prikazati. (Matematicki usporediti sposobnost macke i racunala) Zivotinje (ili ljudi) se nemogu usporedjivati jer ce covjek, za razliku od raćunala koje je programirano, uvjek na nesto reagirati drugacije iz razloga sto mi imamo slobodnu volju tj. mogucnost izbora.

[center][img]http://slike.hr/slike/s/sig_25715.png[/img][/center]
4 godine
iYoko kaže...

Morate shvatit da je to nemoguce matematicki prikazati. (Matematicki usporediti sposobnost macke i racunala) Zivotinje (ili ljudi) se nemogu usporedjivati jer ce covjek, za razliku od raćunala koje je programirano, uvjek na nesto reagirati drugacije iz razloga sto mi imamo slobodnu volju tj. mogucnost izbora.

Upravo je stvar u tome da ovo "racunalo" NIJE programirano, nego samo sebe pokrece.

Nothing is true, everything is permitted...
4 godine

@Assasin, pa to ovisi kako na to gledaš. Na neki način ipak jest programirano (iako je programer neupućen u kod, pa ostaje ono što nam je pomagalo - kroz evoluciju).

@bazooka_joe - hvala :) Radi se o jednoj nešto starijoj knjizi, tad je to sve bilo tek u planovima.

The candle flame gutters. Its little pool of light trembles. Darkness gathers. The demons begin to stir.
3 godine
protjeran
iYoko kaže...

ti si programiran svojim odgojem, iskustvom, okolinom, instinktom itd. nemas mogucnost izbora nego ces uvjek na isti podrazaj u istim uvjetima reagirati isto, to sta ce razliciti ljudi reagirati razlicito samo je stvar drugacijeg koda u njihovom mozgu

http://www.erepublik.com/en/referrer/GrimyHR
Poruka je uređivana zadnji put pon 23.11.2009 15:07 (grimyHR).
4 godine

Uf, uf, nikako! Mješanje pojmova!

To je kao da kažeš da je povijest browsanja "uprogramirana" u HTML preglednik. Nikako! Ona jest njegov dio (spremljena je u neku od njegovih datoteka), no ne radi se o izvršnom kodu, već običnom pamćenju! Razlika je ogromna (unatoč činjenici da to pamćenje utjeće na sam izvršni kod: jer nema kontrolu nad njime, radi se samo o materijalu koji se može - no i ne mora - iskoristiti).

The candle flame gutters. Its little pool of light trembles. Darkness gathers. The demons begin to stir.
3 godine

kaj mislis računalo je pametnije od mačke moja kornjača je pametnija od mačke kad naprave računalo u robotu koje je pametno barem kao pol čovjeka onda nek se jave

4 godine
paintb0x kaže...
Psiho246 kaže...

To sam i mislio.

Nisam htio odgovarati u nadi da ćeš sam skužiti kakvu glupost si napisao, ali izgleda da se nadah uzalud. Nemoj koristiti riječi kojima ne znaš značenje, kao recimo savjest.

Ako si pročitao ijednu lektiru u srednjoj školi, trebao bi znati što je savjest.

Eto, nadam se da si zadovoljan odgovorom i da se sada svi možete nasmijati tvojoj savjesti koja crta, pamti...

Imas pravo, pogrijesio sam u jednoj rijeci. Ako te to tako nasmijava nemamdruge nego da zakljucim da si dete "kesten".

Moj post jos uvijek stoji izuzev te jedne rijeci, i barem sam nesto pridonio temi sto se nemoze rec o tvojim postovima di druge nazivas amisima i takvim glupostima.

Napisi nesto pametno pliz.

- Psiho246
4 godine
itf4n kaže...

@Assasin, pa to ovisi kako na to gledaš. Na neki način ipak jest programirano (iako je programer neupućen u kod, pa ostaje ono što nam je pomagalo - kroz evoluciju).

To racunalo, ako hoce simulirati pravi mozak, bi trebalo doci sa setom jednostavnih instrukcija koje bi oponasale instinkte, sve ostalo bi racunalo trebalo samoi nauciti. Ali onda bi ovo racunalo bilo AI, i njegova namjena bi bila dosta drukcija.

4 godine

Hm, u postu koji si citirao sam govorio o mozgu (od stanica, našem).

No funkcionalnost podloge simuliranog mozga nipošto ne bi bila jednostavna. Unatoč činjenici da su samo podloga za krajnji rezultat, svejedno ima gomila stvari na koje bi morale paziti...

4 godine
itf4n kaže...

Hm, u postu koji si citirao sam govorio o mozgu (od stanica, našem).

No funkcionalnost podloge simuliranog mozga nipošto ne bi bila jednostavna. Unatoč činjenici da su samo podloga za krajnji rezultat, svejedno ima gomila stvari na koje bi morale paziti...

Znam, ali sam morao nesto citirati da se vidi na koju raspravu odgovaram otprilike :D

3 godine
neaktivan
grimyHR kaže...
iYoko kaže...

ti si programiran svojim odgojem, iskustvom, okolinom, instinktom itd. nemas mogucnost izbora nego ces uvjek na isti podrazaj u istim uvjetima reagirati isto, to sta ce razliciti ljudi reagirati razlicito samo je stvar drugacijeg koda u njihovom mozgu

Nije istina ...sljedeci put se potrudi ovu izjavu svrstat  u spoznaju.....

Pročitaj Kantov kategorički imperativ.....

Ako nećeš tada ću te ja pitat....dali ti možeš recimo ubiti čovjeka "iz čista mira"....to je moguće....čovjek je i prirodno i umno biće....tako da može postupiti po prirodi ili po umu....um je sposoban zamislit ubojstvo nekoga.....tako da ako možeš zamislit u vulgarnom smislu ti to možeš i obavit.....samo što se to nikome neda dokazivat....je smiješno je, ali ne potvrđuje tvoju teoriju jer "tvoja" teorija nema objašnjenje zašto je bačena bomba na hirošimu ili malo kompliciraniji problem, zašto osječamo grizodušje nakon čina koji nismo mogli uopče ni napraviti....

Nego odrediti mu instinkte.....e smatram da je to nepotrebno.....iako bi bilo lijepo da ima sliku sebe kao Mona Liza u sklopu...to bi nas udaljilo od početne misli...to je ono high jump....osim toga mi želimo računalo koje je čovjek....znaći dati ćemo mu svrhu postati čovjekom....to def će poć po zlu....temeljin ovo na onome izad kapetana Data sa USS:Enterprise...

2 godine

Komp pametniji od mačke?! Jaka stvar, pa prastari Spectrum@Z80 je još prije gotovo 30 godina bio pametniji od moje punice:-)

4 godine
neaktivan
Random. kaže...
dejo6 kaže...
...Hardverski su računala puno naprednija od ljudi...

E veću glupost stvarno nisam čuo. Jesi li ti markirao satove biologije? Jesi li ikada pročitao nešto o ljudskom tijelu?

Pa vecina ti ovdje misli da su racunala bolja od bioloskog stroja... sto naprosto nije istina...

Usporedite trosenje bioloskog i racunala... (pretvorite u energiju dnevne potrebe masti, ugljikohidrata i bjelancevina)... znas li da 40 do 60% sveukupne energije ode na mozak? :)

Znas li da zbog samog pregrijavanja u isto vrijeme ne smije raditi vise 15% sveukupne kolicine neurona u mozgu (inace bi se temp podigle preko 70 - 80 stupnjeva)... Prosjecnom covjeku u isto vrijeme radi 8 do 10% sveukupnih neurona u isto vrijeme (to ti je ona zabluda da covjek koristi samo 10% mozga... ne... on koristi 100% mozga ali nikada u isto vrijeme)...

A da ne kazem nase vodeno hladjenje... kojeg imamo vise vrsta.... ali dobro...

Meni je uopce smijesno o ovome raspravljati...

Racunala su napravljena kao nesto sto bi olaksalo zivot covjeku... ALI... sve više nas to ogranicava...

In Control
4 godine
neaktivan
artfull kaže...

Nekako mi ne štima tvoja eksponencijalna jednadžba ... sad je na manje od 5% čovjeka, dakle za koliko ... 6 ipo do 7 godina će biti na 100% ( 2016 )   ( teoretski ) a za još deset godina ( 2026 ) na 1600 mozgova ...

Tehnologija extremne ultravioletne litografije je na izmaku snaga i uskoro će biti prelimitirana i potrebna je nova tehnologija da bi se nastavio razvoj. Naravno, uvijek se može ići dodatno u 3. dimenziju etc ali mišljenja sam da eć ta tehnologija uvijek biti preprimitivna za replikaciju ljudskog mozga. O zagrijavanju i gubitku energije i dimenzijama takvog sustava da ne govorimo.

Ne sumnjam da će se u narednih par godina ( ili vjerojatnije desetak ) preći na nešto novo, hologrami, biomasa ili whatever ... svejedno malo si preoptimističan. Još imam negdje G4 iz 1999. koji sasvim jednako brzo radi u PS ( verzija 6 ) i nema što ne mogu s njim napraviti a što mogu sa najnovijim računalom i CS4. Poanta je da se u deset ( zapravo u 30 ak ) godina nije dogodilo ništa revolucionarno ... software ništa pametnije ne iskorištava "golemu" procesorsku moć,   a računala i dalje rade na potpuno istom principu i komponente su praktički iste samo minijaturiacija je odradila svoje. Čisto sumnjam da će narednih deset godina donjeti išta revolucionarno da ne govorimo o tome koliko smo zapravo daleko od umjetne inteligencije.

Uostalom, ne trebamo se zanositi. Kotač je izmišljen pred 5-6 tisuća godina barem, a automobili su praktički isti kao i pred 100 godina. Medicina se u neku ruku osim pojedinih grana gotovo nije ni pomakla tko zna od kad, jer se sa svakim novim otkrićem pojavljuju dvije nove zagonetke.

Kad shvatimo koliko su stvari stari grci ili egipćani ili sumerani bili kadri spoznati bez pomoći tehnologije, često se zapitam nije li moderan čovjek zapravo tuplji od onog pred 5000 godina? :)

U svakom slučaju ne očekujem pravi AI još ohoho godina ...

OVO JE TVOJ NAJBOLJI POST KOJI SAM IKADA PROCITAO... WOW... Kada se ne prica o stanovitim tvrtkama stvarno mozemo napraviti lijepu raspravu...

Posebno mi se svidja ovo sto je boldano...

In Control
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice