Idiotski..ako ništa drugo, ovo je narušavanja privatnosti..
Terahercni i rendgenski skeneri za bolji rak?
- poruka: 55
- |
- čitano: 3.099
- |
- moderatori:
F1-IVO
Pa ne montiraju ovo u lokalnom kafiću, nego na aerodromu.
Kontam si da nikom ne smeta fizičko pretraživanje ako s time dobivaš neku sigurnost, ali ovaj
shit zbog kojeg možeš dobiti rak je ipak problem.
Kad smo već kod narušavanja privatnosti sa skenerima na aerodromima i sličnim mjestima:
Kad smo već kod narušavanja privatnosti sa skenerima na aerodromima i sličnim mjestima:
Krivi link si stavio...
Zadnjih par tjedana TSA je jedina stvar o kojoj pišu.
Prije par dana sam na TV-u gledao neku emisiju o pretraživanju terena odnosno savremenim tehnologijama koje se koriste u sigurnosnim provjerama. Bilo je tu mnogo načina baza podataka slika i facijalno prepoznavanja, DNK, oči itd. Najzanimljivija mi je bila jedna slična ovoj. U američkim lukama se uglavnom testira taj novi način. Radi se o nekom kamionu koji je posebno dizajniran i u čiji je zadnji dio ugrađen neki opaki rendgen koji je namijenjen otkrivanju organskih materijala. U par prikaza su sa kamionom prolazili kroz jedno parkiralište i u dva kontrolna vozila su stavili eksploziv i oba su otkrivena kada je kamion prolazio kraj njih. U praksi su prikazane slike zaustavljenih kamiona koji su prevozili banane, a unutar tereta su se nalazile pregrade u kojima su bili ljudi. U drugom primjeru su u kamionu punom banana pronašli dvorstruko dno koje je ispunjeno sa tonom heroina itd.
Prilično korisna tehnologija, mada nisu govorili o štetnosti itd.
Neka autor članka dobro, ali onak DOBRO pročita naslov. Ima li smisla?
Pa ne montiraju ovo u lokalnom kafiću, nego na aerodromu.
Kontam si da nikom ne smeta fizičko pretraživanje ako s time dobivaš neku sigurnost, ali ovaj
shit zbog kojeg možeš dobiti rak je ipak problem.
Sigrunost koju pružaju ovi skeneri je vrlo upitna. Prije nekog vremena sam gledao njemački dokumentarac o ovim skenerima gdje su pokazali kako uređaj uredno otkriva mobitele, naočale i slične predmete, a "ne vidi" raznorazne bočice s opasnim kemikalijama od kojih se mogu napraviti zapaljive bombe itd. Simptomatično je da Izrael koji doista, s razlogom, ima najvišu razinu sigurnosti već desetljećima, ne koristi ove skenere niti to planiraju. Oslanjaju se na dobro treniranog čovjeka, tj. više njih koji na svakoj kontrolnoj točki ljudima postavljaju obična pitanja kao što su: otkud su došli, kuda idu, tko im je kupio kartu, čime ju je putnik platio, što nose od stvari, tko im je pakirao stvari i slično. I da, već dugo im nitko nije oteo avion :)
Kakav vam je to glupi naslov teme?
WTF
ajde recite obiteljima poginulih u takvim otmicama ili eksplozijama da ce se to dogoditi jos nekom zato sto neki debeli tajkun nece da mu kontrolori vide qurcic, ili zato sto neka prastara baba smatra da je to vulgarno, pa oni to maknu...
Pa nije li onda klasični način pregleda najbolji??
Ništa od sada idem samo gol na aerodrome.
ajde recite obiteljima poginulih u takvim otmicama ili eksplozijama da ce se to dogoditi jos nekom zato sto neki debeli tajkun nece da mu kontrolori vide qurcic, ili zato sto neka prastara baba smatra da je to vulgarno, pa oni to maknu...
Ajmo onda alkotestirati sve vozace prije nego sjednu u auto... Zasto ne bi... i ovako puno vise ljudi pogine... evo ti brojke iz SAD-a
Godisnje ima 13 mil letova (podatci iz 2008)... i da se svaki mjesec otima po jedan let to je 12 letova sto je otrpilike 3600 ljudi ako racunas prosjecnu popunjenost...
Hocemo dalje???
Ajmo... oko 28 000 godisnje pogine ljudi u automobilskim nesrecama uzrokovanim alkoholom, oko 220 000 ih je ozlijeđeno...
Pa ako cemo po tome, bolje uputiti sve ljude da ih alkotestiraju prije voznje, nego ovo...
Inače... Amerikanci imaju nešto što se zove 4th amandman, gdje ovi uređaji krše to...
Mogao bih ti još 100 stvari reći... ali evo... LINK... (izgleda da komentator dana isto tako čita wired kao i ja :) )
Te također bi mogao pročitati ovo blatantno kršenje prava pojedinca... LINK...
A dalje... svaki elektronički uređaj, pa i onaj najmanji uzrokuje određena oštećenja, što DNA, što mitohondrijskoj DNA, što određenim ovojnicama... Naravno od elektronickih uređaja se ne moze pobjeci, ali moze se ograničiti na neku pristojnu razinu...
Kako to da 'prolazi' kroz grudnjak no ne i kroz gačice ? Nije to to još,još tu ima mjesta za poboljšanja...
Kako to da 'prolazi' kroz grudnjak no ne i kroz gačice ? Nije to to još,još tu ima mjesta za poboljšanja...
Nosi Everlast.
HeHe, zanimljivo opažanje, ali kad već pitaš - Možda ne nosi grudnjak?
Druga stvar, ako malo bolje pogledaš slike, primjetit ćeš da su dlakava područja na tijelu više bijela od drugih, pa eto zaključi sam...
Daj razmišljaj malo. Ameri su poludjeli nakon 11/9, a otmičari ni tada nisu unijeli ništa što se i danas ne može prošvercati pored skenera. Nadalje, skeneri ne otkrivaju kemikalije od kojih se mogu napraviti zapaljive smjese/eksplozivi pa je zabranjeno unositi boce s pićem. Sve u svemu, funkcija skenera je svedena na detektor metala što je i do sada radilo dobro sa stotinama puta jeftinijim i potpuno bezopasnim uređajima.
ali opet koliko bi bilo tesko zamolit nekog da puhne za tebe...
mozda da se uz puhanje provjerava dnk osobe koja puse, a za vrijeme voznje volan citacima otisaka prstiju potvrđuje da je to ta osoba...
ali to je tek budućnost...
ali opet koliko bi bilo tesko zamolit nekog da puhne za tebe...
mozda da se uz puhanje provjerava dnk osobe koja puse, a za vrijeme voznje volan citacima otisaka prstiju potvrđuje da je to ta osoba...
ali to je tek budućnost...
ako me pamcenje sluzi volvo je bio predstavio koncept kljuc/alkotester i ako ne prodes alkotest nisi mogao upaliti auto.
to bi svaka drzava trebala uvesti kao obavezu za nove aute, pa da vidis kako bi proslo, malo po malo, starih bi auta nestalo, pa bi se (prije nego sto starih auta nestane) uveo zakonski rok do kojeg moras nadograditi taj qurac na volan i kljuc il sto vec...
it might just work...
Gluposti... BTW alkotestiranje vozaća prije nego sjednu u vozila, a ako nisu napravili neki prekršaj nije dopušteno čak ni u našoj prekrašnoj zemlji, a kamoli u SAD-u...
Gluposti... BTW alkotestiranje vozaća prije nego sjednu u vozila, a ako nisu napravili neki prekršaj nije dopušteno čak ni u našoj prekrašnoj zemlji, a kamoli u SAD-u...
heh,ali to alkotestiranje vec postoji.volvo ugradjuje u neke svoje modele sustav gdje moras prvo puhnuti u alkotester i ako ne prodjes ne mozes startati motor :)
mnogo je takvih sustava koje su razvili pojedine automobilske kuce standardnizirano i sad ga imaju gotovo sva vozila.mozda u buducnosti bude i ovaj :)
A zbog čega? Sve zbog novca... samo da ljudi što više potroše na auto ili na alkohol...
Divim se svijetu u kojem zivimo...
I nema veze sto postoji... koliko je ljudi kupilo takav auto???
A svi znamo da takav zakon neće doći nigdje... jer koliko god to bilo strašno reći 1000 ljudskih života TIM IDIOTIMA NA VLASTI nije ni približno vrijedno kao milijarde koje uberu od alkohola...
Phoenix slažem se s tobom, humana i korisna ideja, ali nije na njima da to nameću jer možeš ti nekome nametnuti šta god hoćeš ako se neko hoće napiti i takva budala ako hoće da upravlja autom ti to najvjerovatnije nećeš moći spriječiti.
To ti je utopija, najviše što se sada može utjecati je na svijest tih ljudi, odgoj, disciplina, kultura i karakter.
Najžalosnije je što najčešće nevini ljudi stradaju, te se osjećaš nemoćnim i ugroženim, ali tako je kako je, jbg.
Jednostavno stvar je do ljudi, onaj koji je svjestan on će to maksimalno izbjegavati jer će ga u najmanju ruku biti strah da sjedne u auto i da eventualno ugrozi svoj ili nečiji život i zdravlje.
Imate primjer donošenja zakona i uredbe 0% alkohola u sudjelovanju u saobraćaju pa eto... odmah represivni aparat države, i na kraju se svi bune, a prema statistikama broj žrtava se nije smanjio.
jedan od glupljih naslova ikad. respect.
Phoenix slažem se s tobom, humana i korisna ideja, ali nije na njima da to nameću jer možeš ti nekome nametnuti šta god hoćeš ako se neko hoće napiti i takva budala ako hoće da upravlja autom ti to najvjerovatnije nećeš moći spriječiti.
A sto sve namecu mislis da bi im ovo bio problem nametnuti da zele?? Nema tu zarade tj. jos bi i izgubili jer bi bilo manje preskrsaja i manje konzumiranog alkohola a drzava nevoli ugrozavati egzistenciju svog proracuna na ikakav nacin.
Npr. to je glavni razlog ilegalnosti vecine droga ali to je druga prica.
E vidiš ovdje se razilazimo jer sam vidio što je od ljudi napravila droga (i ona najmanje štetna)...
Više ti ode na liječenje simptoma kasnije...
Nego... ja bi zabranio i cigarete i prekomjerno konzumiranje alkohola (godisnje za covjeka max 800g alkohola)... ili da ne bude zabrane ako čovjek puši, mora plaćati 50% veće zdravstveno, ako ktome još i pije 200%... itd itd...
Oni koji rabe opojne droge izgubili bi potpuno...
Ah... preporodio bih naš zdravstveni sustav :) :) :)
Ali ovo je OT...
Otkada se prevedene tekstove s New Scientista potpisuje s "autor: Drago Galić"?
http://www.newscientist.com/article/dn19746-fullbody-scanners-we-reveal-all.html
E vidiš ovdje se razilazimo jer sam vidio što je od ljudi napravila droga (i ona najmanje štetna)...
Nego... ja bi zabranio i cigarete i prekomjerno konzumiranje alkohola (godisnje za covjeka max 800g alkohola)... ili da ne bude zabrane ako čovjek puši, mora plaćati 50% veće zdravstveno, ako ktome još i pije 200%... itd itd...
Ali ovo je OT...
Ne razilazimo se nikako. Ako razmislis malo sto mislis zasto su neke droge legalne a neke ilegalne. Alkohol, nikotin a da ne pricam o raznoraznim "ljekovima" bez recepta su mnogo stetnije recimo od marihuane. Dakazano i istinito.
Zasto je marihuana ilegalna? Zato sto je mozes sam proizvesti i konzumirati bez troska a drzava na tome nema zarade.
Alkohol i nikotin ubije vise ljudi neko heroin i druge najteze droge.
Nigdje nisam rekao da sam za legalizaciju heroina i slicnih droga ali sam za to da se legalnost ne gleda po profitima koje donosi i moze donjeti. A da ne pricam sto nam sve stavljaju u hranu i pice i to skroz legalno a onda nas uvjeravaju da je marihuana opasna!!!
Evo jedna obrazovna i zanimljiva pjesmica :))
Ali ovo je OT...
Ne razilazimo se nikako. Ako razmislis malo sto mislis zasto su neke droge legalne a neke ilegalne. Alkohol, nikotin a da ne pricam o raznoraznim "ljekovima" bez recepta su mnogo stetnije recimo od marihuane. Dakazano i istinito.
Zasto je marihuana ilegalna? Zato sto je mozes sam proizvesti i konzumirati bez troska a drzava na tome nema zarade.
Alkohol i nikotin ubije vise ljudi neko heroin i druge najteze droge.
Nigdje nisam rekao da sam za legalizaciju heroina i slicnih droga ali sam za to da se legalnost ne gleda po profitima koje donosi i moze donjeti. A da ne pricam sto nam sve stavljaju u hranu i pice i to skroz legalno a onda nas uvjeravaju da je marihuana opasna!!!
Evo jedna obrazovna i zanimljiva pjesmica :))
Malo ti je ova logika nategnuta.
Možeš sam proizvesti i konzumirati alkohol i duhan, a da država nema zaradu na tebi pa takva proizvodnja nije ilegalna.
Zato potraži razloge zabrane u nečemu drugom.
Što se tiče legalnosti marihuane - Bilo bi zgodno, ali nije potrebno.