http://www.sec.gov/Archives/edgar/data/320193/000118143112032458/rrd346000.htm
Eto, čovjek je odbio 75 miljuna $ dolara ( i potencijalno puno više ako naraste dionica ) ... znam da mu ne fali novca ali većina bi uzela i to.
Ono sto bih ja htio nadodati:
stalno citam ove radnicke ispade o tome kako se netko bogati na racun tudjih pleca, kako radnici rade za crkavicu a CEO-i se bogate, kako ovo kako ono...
a cini mi se da nitko nema dovoljno sirok vidik da skuzi da svi mi, direktno, potpomazemo taj sustav.
Evo jedan kolega na stranici prije pise o tome kako mu je cudan taj balonski sustav vrijednosti. Dragi moj kolega - iPhone kosta koliko kosta ne zato jer mu je to stvarna vrijednost, vec zato jer je trziste spremno toliko platiti za njega. Resursi koje kinezi koriste za proizvodnju su mahom skuplji od cijelog proizvoda, ali radna snaga je toliko jeftina da cijena proizvodu pada.
Zakljucak, koji svatko imalo inteligentan moze izvuci je - trziste je krivo.
Apple nudi svoje proizvode, cak i ljudi koji si ih realno ne mogu priustiti ih kupuju.
Ako zelite rasturiti ovaj sistem - zaboravite na iPhone, BMW, Lewis i slicno... pocnite s time da se vozi Yugo, kupujte odjecu kod lokalne svelje, pa onda pocnite kriviti sve ostale koji na vama masno zaradjuju.
Nije se sustav vrijednosti stvorio sam od sebe. Kompanija vrijedi koliko vrijedi, jer su neki ljudi spremni toliko platiti za nju.
zanimljiv osvrt T.Cooka na pitanje kako se priključio appleu ...
Here comes Lance from Mashable: "Back in 1998, when you joined Apple, what did Steve Jobs tell you at that time when it wasn't in great shape? Could you have envisioned this, now, back then in that moment?"
Tim Cook: "It was a very interesting meeting. Steve had hired an executive search firm to find someone to run operations. They kept calling, and eventually I said 'Okay, I'll talk.' I flew out Friday on a redeye for a Saturday morning meeting with Steve. The honest-to-God truth, five minutes into the conversation I wanted to join Apple. I was shocked. Why did I want to do it? He painted a story and a strategy that he was taking Apple deep into consumer when I knew others were doing the exact opposite. I never thought following the herd was brilliant. He told me a bit about what would late be named the iMac, and I saw brilliance in that. I saw someone unaffected with money, and that has always impressed me when people do indeed have it. Those three things to me to throw caution to the wind and do it. I went back, and resigned immediately. Did I see the iPad and iPhone? No. What I saw was this: Apple was the only technology company that I knew of, including the one I was currently at, that when a customer got mad at a company, they'd continue to buy. If people got mad at Compaq, they'd buy Dell. If you were mad at Dell, you'd buy IBM. But an Apple customer was a unique breed; there's this emotion that you just don't see in technology in general. You could see it and feel it at Apple. When I looked at the balance sheet of the company, I thought I could do something in turning around a great American company."
Htio bih samo kazati da je Tim Cook nasljedio SJ na mjestu CEO-a. Tp znači da je on najodgovornija osoba u apple-u. A isto tako kolko znam da je apple zabilježio značajan porast vrijednosti svoih dionica te prodaju proizvoda baš za vrijeme vladavine Tim-a.