Toyota FCV na reliju

poruka: 4
|
čitano: 1.065
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Toyota FCV na reliju".
16 godina
online
Toyota FCV na reliju

Nije mi jasno zasto je Toyota zapela za FCV, kad nema nikakvog ekenomskog smisla.

Argument zamjene koristenja fosilnih goriva ne stoji, jer je vodik koji se sad koristi upravo to, fosilno gorivo. Dobija se iz prirodnog plina jer je tako najjeftinije. A i taj najjeftiniji vodik je skuplji od benzina.

Pravljenje vodika elektrolizom nema smisla jer se u procesu izgubi 75% energije, tj. na 100kWh ulozenih u proizvodnju vodika, FCV automobil na kraju iskoristi 23kWh na pokretanje samog automobila (kod elektricnih vozila sa baterijama, na ulozenih 100kWh, iskoriti se 70kWh za pokretanje automobila.

Moze se reci, koristit cemo solarne panele ili neke druge obnovljive izvore za proizvodnju vodika, ali opet, izgubi se 75% energije u procesu. Znaci treba radi tih gubitaka napraviti elektranu 4x vecu od samih potreba. Npr. ista solarna elektrana koja moze napraviti vodika dovoljno za 100 auta, moze napuniti 300 elektricnih auta da predju istu udaljenost.

 
3 1 hvala 0
15 godina
offline
Toyota FCV na reliju

Da, po meni se isto to sve cini toliko besmisleno!!!

Osim sto tehnologija za dobivanje vodika nema neku visoku ucinkovitost, također i ta goriva celija ima cca 80% ucinkovitost, ostalo je toplina -eto jedino pogonski  elektricni motor sa 95+% je tu pozitivna stvar.

 

Meni najsmjesnije od svega sto se nigdje ne spominje koliko ta goriva celija ima sati rada.

 

Iz osobnog iskustva gorive celije, koje kostaju red velicine 7-10k€(metanol) i proizvode smjesnih 100-njak wata imaju cca 2500h sati rada nakon koje mozes baciti cijeli aparat jer se samo mjenjanje celije ne isplati!!!

 

Ili je Toyota izmislila *ebenu tehnologiju dobivanja vodika ili je tzo neki lobi koji ce nam opet vodik prodavati za slicne pare kao i benzin s tim da ce imati puno "manje" utjecaja na okoliš!

Mozda u nekom idealnom svijetu, da se recimo energija sunca i vjetra trosi u onim trenucima kad je imas najvise da bi "jeftinije " proizveo, al tu se sjetim one price oko bio goriva i koliko su suma sasjekli da bi napravili plantaze, da u konacnici je enormno vise nepovratne stete napravljeno nego sto se zapravo sa tim biogorivom smanjilo emisije.... ima tu jos besmislenih prica vjetroelektrane itd

 

 

 

 

 

 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Toyota FCV na reliju

To sto vi ne znate za druge tehnike proizvodnje vodika osim elektrolize ne znaci da ne postoje ucinkovite metode. Npr. u kemijskoj industriji je vodik otpadni materijal koji se spaljuje, a moguce ga je i relativno jednostavno pokupiti iz otpadaka iz naftno preradivacke industrije.

 

 
1 1 hvala 0
15 godina
offline
Toyota FCV na reliju

Nuklearna fuzija će biti nova buduća era energetike čovječanstva. Zamijeniti će nuklearnu fisiju koju sada imamo.

Fuzija od lakih jednostavnih elemenata poput vodika, dobivamo teže, recimo kisik, vodu, zlato :)

Vrlo malo ili ništa ne zagađuje, a radijacija je jako jako mala.

Dok u fisiji (raspadanju) kreće se od velikih, teških atoma (poput urana), koji su nestabilni, lako se raspadaju na manje atome i pritom dosta zrače.

Sjetimo se koliko je iskorištenog radioaktivnog nuklearnog otpada pokopano po planeti i zračiti će sljedećih 50 000 godina. Nedo Bog potresa i pomicanje zemljine kore koji će rasturit ta skladišta.

 
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice