Većinu Linuxa razvijaju komercijalni timovi

poruka: 33
|
čitano: 2.995
|
moderatori: F1-IVO
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug Onlinea. U nastavku se nalaze komentari na "Većinu Linuxa razvijaju komercijalni timovi".
3 godine

Kad smo kod toga jel tko čuo za open source vodoinstalatere - možda mi zatreba jedan :-)

2 godine
protjeran

Normalno da je čovjek plaćen za svoj rad. Ali na kraju krajeva OS je free i open source.

Prepolovit ću pučanstvo jer ne volim kretene
3 godine
neaktivan

Još jedan dokaz da Linux ima dobru budućnost pred sobom.

3 godine
RE: Većinu Linuxa razvijaju komercijalni timovi

Mozemo samo reci hvala RMS-u i njegovom GPL-u

4 godine

Ne bi me uopce zacudilo da, ako i kada bude dovoljno zastupljen na racunalima, i Linux pocnu naplacivati. U skladu sa poslovicom spomenutom u clanku. 

3 godine
Eld kaže...

Ne bi me uopce zacudilo da, ako i kada bude dovoljno zastupljen na racunalima, i Linux pocnu naplacivati. U skladu sa poslovicom spomenutom u clanku. 

imas red hat koji se naplačuje, ako želis besplatno možeš uzeti CentOS baziran je na redhatu. Kod je opensource a podrska se naplačuje. 

Ubuntu 9.10 Karmic Koala
Poruka je uređivana zadnji put ned 24.1.2010 11:05 (linuxuser).
4 godine
Eld kaže...

nikad ljudi neće shavati da linux nije besplatan nego otvoren i slobodan za modificirat. free ne znači besplatno u ovom slučaju, nego free kao sloboda. 

Sve što sam napisao nije moje mišljenje. Vjerovatno se nisam odlogirao pa ovo piše ili moj brat ili mama
2 godine
protjeran

Naravno da je besplatan (99% njih), naplaćuje se obuka i održavanje, što je normalno jer financira razvoj koji ne može biti besplatan, ali OS je besplatan krajnjem korisniku.

4 godine

Ništa novo, pa normalno je da mnogi proizvođači harvera žele da njihove specifične kartice i stvari rade na Linuxu. Pogotovo ako se radi o serverima i slično. Naša firma od 50 servera proda 2 Windows i to samo jer su inzistirali na tome. Dakle, nama, a i proizvođaču hardvera je u interesu da sve radi pod *nixom, ako taj i taj hardver nema podršku, mi ga nećemo kupiti, on ga neće prodati i od toga nitko nema koristi. Ok, mi forsamo na *nix jer je višestruko jeftiniji pa se manje firme lakše odlučuju na kupnju servera, ali opet, kakav god bio udio u svijetu svima se na kraju isplati podržavati *nix. Pa čak je i MS odlučio napisati nešto koda ne bi li dao bolju podršku.

4 godine

Pa i vecina Linuxa se koristi u komercijalne svrhe. Na primer: Google, filmska studija (grafika i render), web serveri, ruteri ......

4 godine

Nitko nije lud radit zabadava...

I'm going woo woo
4 godine

velike kompanije rade na open source projektima jer im open source zajednica služi, između ostalog, i kao besplatni testni poligon...

4 godine
protjeran

Još će trebati linuxu da dostigne funkcionalnu upotrijebljivost kao windowsi.

Naime htio sam napraviti 3D sustav za projekciju i ostao šokiran.

Sve što je funkcionalno radi na windowsima (Nvidia sync izlaz, 3D igrice, TriDef software...).

Ali možda ja malo prerano očekujem podršku za tehnologije koje dolaze.

Nažalost, one su tu za korisnike windowsa, a za korisnike linuxa valjda će doći.

Čak sam pronašao i free stereo player na sourceforge.net, ali napisan za windowse.

Najveći je problem na linuxu pronaći (u šumi programa) onaj upotrebljiv.

Prije godinu-dvije sam imao sličan problem sa video editorima, a danas ih imam nekoliko odličnih (Lives npr.).

Linux je odličan, samo mu treba još malo vjetra u leđa...

Ja koristim AVlinux za real-time audio-video stvari (bazirano na testing Debianu), dok za obične stvari koristim Mint (baziran na Ubuntu linuxu).

Vrijeme desktop-linux-a će tek doći (kome treba samo office i internet, već je tu), dok za server-linux nema straha...

Nikola Tesla and My Thoughts: http://free-ri.htnet.hr/Branko/index.html
2 godine
protjeran
branko kaže...

Još će trebati linuxu da dostigne funkcionalnu upotrijebljivost kao windowsi.

Naime htio sam napraviti 3D sustav za projekciju i ostao šokiran.

Sve što je funkcionalno radi na windowsima (Nvidia sync izlaz, 3D igrice, TriDef software...).

Ali možda ja malo prerano očekujem podršku za tehnologije koje dolaze.

Nažalost, one su tu za korisnike windowsa, a za korisnike linuxa valjda će doći.

Čak sam pronašao i free stereo player na sourceforge.net, ali napisan za windowse.

Najveći je problem na linuxu pronaći (u šumi programa) onaj upotrebljiv.

Prije godinu-dvije sam imao sličan problem sa video editorima, a danas ih imam nekoliko odličnih (Lives npr.).

Linux je odličan, samo mu treba još malo vjetra u leđa...

Ja koristim AVlinux za real-time audio-video stvari (bazirano na testing Debianu), dok za obične stvari koristim Mint (baziran na Ubuntu linuxu).

Vrijeme desktop-linux-a će tek doći (kome treba samo office i internet, već je tu), dok za server-linux nema straha...

Naravno, to je većinom točno. Ali tu uvijek postoji komercijalna dimenzija. Pošto je kapitalizam dominantan u svijetu, ne možemo očekivati da će svi pisati programe za linux koji će biti free. Većina od svojeg rada očekuju zaradu, što je normalno, ali opet isto tako u većini slučajeva se pretjeruje sa cijenama. Daleko pretjeruje. Dok opet imamo sreće da linux zajednica raste i da raste svijest za open source i među kompanijama koje su radile izričito closed source software, pa tako svakim danom dobivamo sve kvalitetniji software za linux. Moje mišljenje je da je free & open source budućnost software-a i Os-eva i da će jednog dana i sam MS na slični način funkcionirati (već sad se vide neke naznake toga).

Onaj tko voli linux i može pridonijeti zajednici, to bi svakako trebao učiniti. Ja naprimjer uskoro pokrećem jedan zanimljivi projekt koji ću pokušati predstaviti ove godine.

2 godine
protjeran

jeli itko radio u Linux Archu, kakav je, jel težak, kojeg je okruženja... razmišljam o nekoj instalaciji a ne mogu ga stavit virtualno, stalno neki errori

4 godine
protjeran

Slažem se, linux je put u budućnost...

Mislim da bi linuxaši trebali više sponzorirati wine projekt i na neki način natjerati nvidiju da otvori svoje kodove i počne pisati drivere za linux u suradnji sa linux programerima.

Dok im 3D driveri rade na windowsima, na linuxu ništa od toga.

Onaj 3-pinski izlaz na grafičkoj kartici bi trebao raditi, da bi se stvar mogla sinhronizirati na naočalama da bi se dobio 3D.

Već imamo 120 Hz monitore (Samsung, Viewsonic), DLP projektori su tu (Viewsonic ima 120 Hz projektor za oko 3700 kn PJD6211). Naočale XForce3d (4 komada + infracrveni transmiter) se mogu nabaviti za oko 150 dolara. Uz TriDef software se mogu zaobići Nvidia driveri (koji rade samo na Visti i 7-ici).

A gdje je tu Linux?

Uvijek kasni... Ali vrte se virtualni desktopi u 3D kocki (što je lijepo u 2D svijetu).

Ali ono što linuxu treba, je jedno otriježnjenje od vječnog kašnjenja za stvarnošću.

A kada bih počeo pričati o potrebi za algoritmima, koji bi analizirali sadržaje 2D filmova i stvarali 3D konverzije u linux video editorima, rekli bi mi da ludim.

Ako veliki plaćaju donacijama razvoje kernela i ostalog, mislim da bi trebalo malo razmisliti kome tu lovu dati. Ja znam da se treba kernel razvijati, ali ne bi li kroz igrice (jer gotovo sve mogu raditi uz stvarni 3D osjećaj) i filmove (kao Avatar) bilo bolje doći do mase ljudi?

Linux bi trebao voditi ljude u budućnost, a ne da to čini Micro$oft. Više niti novac nije problem!

Više love za Wine projekt i više love za drivere (pritegnuti NVidiju, Creative i slične), to je put do desktop linuxa. Možda će Google sa svojim linux operativnim sustavom to uspjeti i učiniti?

Nikola Tesla and My Thoughts: http://free-ri.htnet.hr/Branko/index.html
4 godine
branko kaže...

Slažem se, linux je put u budućnost...

Mislim da bi linuxaši trebali više sponzorirati wine projekt i na neki način natjerati nvidiju da otvori svoje kodove i počne pisati drivere za linux u suradnji sa linux programerima.

Dok im 3D driveri rade na windowsima, na linuxu ništa od toga.

Onaj 3-pinski izlaz na grafičkoj kartici bi trebao raditi, da bi se stvar mogla sinhronizirati na naočalama da bi se dobio 3D.

Već imamo 120 Hz monitore (Samsung, Viewsonic), DLP projektori su tu (Viewsonic ima 120 Hz projektor za oko 3700 kn PJD6211). Naočale XForce3d (4 komada + infracrveni transmiter) se mogu nabaviti za oko 150 dolara. Uz TriDef software se mogu zaobići Nvidia driveri (koji rade samo na Visti i 7-ici).

A gdje je tu Linux?

Uvijek kasni... Ali vrte se virtualni desktopi u 3D kocki (što je lijepo u 2D svijetu).

Ali ono što linuxu treba, je jedno otriježnjenje od vječnog kašnjenja za stvarnošću.

A kada bih počeo pričati o potrebi za algoritmima, koji bi analizirali sadržaje 2D filmova i stvarali 3D konverzije u linux video editorima, rekli bi mi da ludim.

Ako veliki plaćaju donacijama razvoje kernela i ostalog, mislim da bi trebalo malo razmisliti kome tu lovu dati. Ja znam da se treba kernel razvijati, ali ne bi li kroz igrice (jer gotovo sve mogu raditi uz stvarni 3D osjećaj) i filmove (kao Avatar) bilo bolje doći do mase ljudi?

Linux bi trebao voditi ljude u budućnost, a ne da to čini Micro$oft. Više niti novac nije problem!

Više love za Wine projekt i više love za drivere (pritegnuti NVidiju, Creative i slične), to je put do desktop linuxa. Možda će Google sa svojim linux operativnim sustavom to uspjeti i učiniti?

linux ne moze natjerati nvidiju da otvori svoje drivere. moze se samo reverzibilnim inzinjeringom pokusati napraviti sto bolji open driver. ako neki proizvodjac napravi hardware (naocale) i napise samo windows drivere, linux tu nema krivice. to sto proizvodjac misli da mu se ne isplati trositi resurse na pisanje drivera za os koji ima manje od 1% trzista to nema veze s linuxom. naravno da je potrebno vremena da se taj driver napise i uvrsti u linux kernel nakon sto se hardware vec vani s win driverom.

i bas mi je drago da si spomenio film avatar, jer je sva grafika za avatar radjena na linuxu od strane novozelandskog weta digital

Sve što sam napisao nije moje mišljenje. Vjerovatno se nisam odlogirao pa ovo piše ili moj brat ili mama
4 godine
mindstorm kaže...

jeli itko radio u Linux Archu, kakav je, jel težak, kojeg je okruženja... razmišljam o nekoj instalaciji a ne mogu ga stavit virtualno, stalno neki errori

Arch ti definitivno nije za početnike. Ne dolazi defaultno sa nikakvim GUIem.

Poanta Archa je da je kreneš od minimalnog sistema i da si sam sagradiš sustav onako kako tebi odgovara.

Ako ti igranje sa OSom pruža zadovoljstvo onda je Arch dobar, ali ako tražiš funkcionalan samoodržavajući sustav za klasičnu kućnu uporabu Arch je praktički beskorisan.

2 godine
protjeran
dekstroza kaže...
mindstorm kaže...

Arch ti definitivno nije za početnike. Ne dolazi defaultno sa nikakvim GUIem.

Poanta Archa je da je kreneš od minimalnog sistema i da si sam sagradiš sustav onako kako tebi odgovara.

Ako ti igranje sa OSom pruža zadovoljstvo onda je Arch dobar, ali ako tražiš funkcionalan samoodržavajući sustav za klasičnu kućnu uporabu Arch je praktički beskorisan.

ma nije da sam početnik, radio sam u preko 10 verzija... ali znam raditi u ovim jednostavnijim; ubuntu, mint, gentoo...

jel mogu ja taj arch nabaciti na boot sa windowsima i ubunuom, mintom a da mi ne poždere ničiji boot ? tj, jel instalira automatski grub ?

si ga probao bootat sa drugim OS ?

2 godine
protjeran

Ubuntu kao ni mint nisu "jednostavni", oni su jednostavno napredniji od ostalih. Gentoo nije jednostavan, u biti vrlo je sličan Arch-u. Isto ga možeš skinuti bez predefiniranih window manager-a. A kad smo kod toga možeš ti i Ubuntu tako skinuti. Npr:

https://help.ubuntu.com/community/Installation/MinimalCD

4 godine
mindstorm kaže...

ma nije da sam početnik, radio sam u preko 10 verzija... ali znam raditi u ovim jednostavnijim; ubuntu, mint, gentoo...

jel mogu ja taj arch nabaciti na boot sa windowsima i ubunuom, mintom a da mi ne poždere ničiji boot ? tj, jel instalira automatski grub ?

si ga probao bootat sa drugim OS ?

Možeš ga instalirati iz ubuntua preko pacmana, s tim da gotovo sve moraš ručno instalirati, nemaš neku finu grafičku instalaciju.

Grub također moraš ručno instalirati i konfigurirati.

Ako te i dalje zanima imaš vodič ovdje:

http://wiki.archlinux.org/index.php/Install_From_Existing_Linux

Ali kažem, to nije OS koji funkcionira na "pokreni instalaciju -> koristi" principu, nego zahtijeva da korisnik ručno instalira i konfigurira sve baš onako kako želi, te da sve to kasnije sam održava. Ako te takvo poznavanje sistema zanima i ako imaš viška vremena, onda samo naprijed, Arch ima dosta dobar wiki gdje možeš saznati manje više sve što te zanima, ali ako ti je konkretno korištenje sistema primarna zadaća onda je Arch samo bespotrebna količina posla.

2 godine
protjeran
Buffer Overflow kaže...

Ubuntu kao ni mint nisu "jednostavni", oni su jednostavno napredniji od ostalih. Gentoo nije jednostavan, u biti vrlo je sličan Arch-u. Isto ga možeš skinuti bez predefiniranih window manager-a. A kad smo kod toga možeš ti i Ubuntu tako skinuti. Npr:

https://help.ubuntu.com/community/Installation/MinimalCD

aj šta 12 mb ima.. pa moš ga s diskete instalirat. Xd

neznam meni se ne čine komplicirani, barem ne ove full verzije..

znači ja mogu skinuti tu 12 mb-itnu verziju i napravit od nje ubuntu totalno drugačiji od onog kojeg trenutno poznajem... pa to je zanimljivo, mada treba imat petlje za to.. pokušat ču s arch-om, lako ga maknem iz boot ako neče ič..

Poruka je uređivana zadnji put pon 25.1.2010 11:18 (mindstorm).
2 godine
protjeran
mindstorm kaže...

aj šta 12 mb ima.. pa moš ga s diskete instalirat. Xd

neznam meni se ne čine komplicirani, barem ne ove full verzije..

znači ja mogu skinuti tu 12 mb-itnu verziju i napravit od nje ubuntu totalno drugačiji od onog kojeg trenutno poznajem... pa to je zanimljivo, mada treba imat petlje za to.. pokušat ču s arch-om, lako ga maknem iz boot ako neče ič..

Pa nisu komplicirane jer su napredne :) Pod naprednim mislim na potpuno grafičko okruženje sa automatskom software-skom podrškom i širokim spektrom lako dostupnih programa.

Daa, možeš skinuti 12 Mb verziju i napraviti iz Ubuntu-a što god želiš. Naravno dostupni software se koristi iz njihovih repository-a.

2 godine
protjeran

kolko je zapravo dobar taj linux !!!

netko kaže ne radi pola tog na njemu, a ubiti imaššta hočeš od njega

3 godine
hrvooje kaže...

linux ne moze natjerati nvidiju da otvori svoje drivere. moze se samo reverzibilnim inzinjeringom pokusati napraviti sto bolji open driver. ako neki proizvodjac napravi hardware (naocale) i napise samo windows drivere, linux tu nema krivice. to sto proizvodjac misli da mu se ne isplati trositi resurse na pisanje drivera za os koji ima manje od 1% trzista to nema veze s linuxom. naravno da je potrebno vremena da se taj driver napise i uvrsti u linux kernel nakon sto se hardware vec vani s win driverom.

i bas mi je drago da si spomenio film avatar, jer je sva grafika za avatar radjena na linuxu od strane novozelandskog weta digital

-free, kao sloboda. Ponekad se zaboravi sama ideja. Kontradiktorno je 'tjerati' na slobodu.... nazovimo to Bushizam.

-Grafika je rađena, 'na linuxu'? ... možda je mouse Logitech, pa nebih rekao da je zaslužan, bar ne u većoj mjeri nego čovjek koji ga drži u ruci. Slućajno ispuštaš software, koji je direktnije povezan s proizvodom nego sam OS. OS je 'samo' OS. Netreba mu tražiti/davati neka dodatna -viša značenja. Film bi bio jednako dobar/loš i da je rađen pod OSXom ili Windozama....

-Postovi su ti vrlo korektni, pa je šteta kvariti ih navijačkim ideologiziranjem.

btw (- tema) Sramim se, dosta softwarea je besplatno za osobnu upotrebu, za komercijalnu se često mora platiti. Ako se govori o besplatnom sw. za koji se plaća support, to je jako slično ugovornoj kupnji mobitea za 1kn... -dali netko misli da je t-com free ili nekomercijalna firma? Zašto onda 'daje' uređaj za 1kn? -naravno, zbog zarade.

Dakle ''... ima đabe kod stare babe, ali fasovat ćeš nešto trajno...'', kao odgovor (ne)postavljenom pitanju.. Nevinašce

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
4 godine
ihush kaže...
 Ako se govori o besplatnom sw. za koji se plaća support, to je jako slično ugovornoj kupnji mobitea za 1kn... -dali netko misli da je t-com free ili nekomercijalna firma? Zašto onda 'daje' uređaj za 1kn? -naravno, zbog zarade.

Dakle ''... ima đabe kod stare babe, ali fasovat ćeš nešto trajno...'', kao odgovor (ne)postavljenom pitanju.. Nevinašce

Da, ali support ne moraš plaćati, a ti probaj t-com-u ne plaćati.... Ili platiš support neko vrijeme i kad se stvari uhodaju i postavu u sistem jednostavno prestaneš plaćati support.

Bitna razlika...

4 godine
ihush kaže...

-free, kao sloboda. Ponekad se zaboravi sama ideja. Kontradiktorno je 'tjerati' na slobodu.... nazovimo to Bushizam.

-Grafika je rađena, 'na linuxu'? ... možda je mouse Logitech, pa nebih rekao da je zaslužan, bar ne u većoj mjeri nego čovjek koji ga drži u ruci. Slućajno ispuštaš software, koji je direktnije povezan s proizvodom nego sam OS. OS je 'samo' OS. Netreba mu tražiti/davati neka dodatna -viša značenja. Film bi bio jednako dobar/loš i da je rađen pod OSXom ili Windozama....

-Postovi su ti vrlo korektni, pa je šteta kvariti ih navijačkim ideologiziranjem.

btw (- tema) Sramim se, dosta softwarea je besplatno za osobnu upotrebu, za komercijalnu se često mora platiti. Ako se govori o besplatnom sw. za koji se plaća support, to je jako slično ugovornoj kupnji mobitea za 1kn... -dali netko misli da je t-com free ili nekomercijalna firma? Zašto onda 'daje' uređaj za 1kn? -naravno, zbog zarade.

ok, ni ja ne volim kod drugih navijacko ideologiziranje. priznajem to je ruzno. nisam mogao odoliti kad je spomenio avatar, jer je bas avatar radjen na non-microsoft softwareu (branko je uvjeren da su samo pod windowsima podrzane 3D naocale, 3D filmovi, da se samo na windowsima projektiraju automobili, letovi u svemir .. ) . taj studio ima jedan od mocnijih linux clustera na svijetu, i sigurno su ga masno platili redhatu/hp-u kao i software u kojem su to napravili, ali ovdje se ne radi o komercijalno/besplatno nego o tome da nesto moze biti i napredno, a da je linux.

novac pokrece svijet. ibm, redhat i ostali ulazu u razvoj linuxa, zasto? zato da bi zaradili na tom istom linuxu. pa i sam linus  trenutno radi na linuxu u *the linux foundation koji ga placa za njegov posao razvijanja kernela.

3 godine

Pod support se računaju i sigurnosne, kritične i kaj-ti-ja-znam-kakve-sve-ne zakrpe i nadogradnje.

Za nekakav production server na kojem vrtim SLES ili RHEL ja ne bih prestao plaćati support, kad se stvari uštimaj.

Ili bi jednostavno koristio neku od provjerenijih distribucija bez "support-a" (debian, opensuse, ubuntu)

3 godine
hrvooje kaže...

Adobe i Avatar – izuzetan filmski doživljaj

Learn how Adobe Creative Suite Products helped Jon Landau produce Avatar

Adobe me nikako ne asocira na Linux.

4 godine
klimama kaže...
hrvooje kaže...

Adobe i Avatar – izuzetan filmski doživljaj

Learn how Adobe Creative Suite Products helped Jon Landau produce Avatar

Adobe me nikako ne asocira na Linux.

baš sam to krenuo pisati...

sve je rađeno u adobeu....

možda ekipa ima neki server na linuxu, ali ... nije sve rađeno na linux platformi - sve je u adobeu odrađeno

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice