Vrijeme je za prelazak na IPv6

poruka: 17
|
čitano: 3.717
|
moderatori: F1-IVO
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug Onlinea. U nastavku se nalaze komentari na "Vrijeme je za prelazak na IPv6".
3 godine

A T-com, Iskon , Na čemu su oni ? 

Ubuntu 9.10 Karmic Koala
4 godine
RE: Vrijeme je za prelazak na IPv6
linuxuser kaže...

Carnet je provider T comu i Iskonu itd..

Znaci Carnet dodjeljuje IP adrese vise kategorije ISP-ovima koji pak daje IP adrese nize kategorije krajnjim korisnicima.

- Psiho246
4 godine
Psiho246 kaže...
linuxuser kaže...

Carnet je provider T comu i Iskonu itd..

Znaci Carnet dodjeljuje IP adrese vise kategorije ISP-ovima koji pak daje IP adrese nize kategorije krajnjim korisnicima.

Tako je, za Hrvatsku je Carnet bic bozji kaj se tice interneta.

3 godine

A taj bič Božji nam dodjeljuje IPv4 adrese. Zasad.

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
2 godine
protjeran
Sum_of_all_fears kaže...

A taj bič Božji nam dodjeljuje IPv4 adrese. Zasad.

Zato jer nije bilo potrebe za IPv6.

Prepolovit ću pučanstvo jer ne volim kretene
3 godine

sumnjam da će u hrvatskoj ikad doći do potrebe ipv6 adresa...

4 godine

2012 je kraj IPv4 doba, a onda poslije dobivamo blagodati IPv6 gdje više neće biti potrebne privatne adrese (192.168. i 10.), moći ćeš se spojti direktno na bilo koji uređaj. Ali opet postoji loša strana IPv6: kompleksniji protokol, a to znači više propusta i bugova.

I'm silicon-based life-form
4 godine

Da bit ce naravno bug-ova. Ima jedna zgodna pogodnost, s 1 mrezne kartice se moze pristupat Internetu  s vise IP adresa odjednom.

4 godine

Mišljenja sam da se moglo kudikamo više uštedjeti na dijeljenu javnih IP adresa. Malo više NAT-a i moglo je biti bolje. Ali ipak s druge strane, zašto čekati sa 128 bita...

Freak Show Inc.
Poruka je uređivana zadnji put uto 19.1.2010 22:06 (Friday).
3 godine
neaktivan

Ljudi, netko tko je ekspert u mrežama, nek mi odgovori na pitanje... dali ima potrebe, da na nivou firme od oko 1200 računala uvoditi IPv6

U kojim slučajevima i u kojem segmentu? Firma nije pružatelj ISP usluga za sada...

Recimo za sada da se nekih 15-ak firmi preko VPN-a spaja na mrežu te firme (GW2GW).

2 godine
neaktivan

Naravno da nije.

Imaš raspon privatnih adresa koliko ti srce želi, a ako ćeš biti pružatelj ISP-a uvik imaš NAT.

Ali  i nemaššto puno uvoditi ipv6 kad je on tu na računalima (od xp sp3 pa na dalje)

, samo trebaš na ruterima i switchevima enablati ipv6.

Ako te što više zanima pošalji mi PM

Pozdrav!

4 godine
buco74 kaže...

Ljudi, netko tko je ekspert u mrežama, nek mi odgovori na pitanje... dali ima potrebe, da na nivou firme od oko 1200 računala uvoditi IPv6

U kojim slučajevima i u kojem segmentu? Firma nije pružatelj ISP usluga za sada...

Recimo za sada da se nekih 15-ak firmi preko VPN-a spaja na mrežu te firme (GW2GW).

Za početak bi klijenti i serveri u mreži trebali biti sposobni komunicirati preko IPv6 protokola.

Što se tiče Microsofta, puna podrška je počela još od Viste/Server 2008. Postoji mogućnosti naravno nadogradnje XP/Server 2003 ali perfomanse su slabije zbog načina procesiranja paketa.

Prelazak je neizbježan u obliku "dual layer-a", gdje će ti klijenti moći obrađivati oba protokola. Tako je i zamišljena tranzicija sa IPv4 na IPv6. 

Što se tiče VPN-a, svakako češ u budućnosti morati nadograditi stare ili kupiti nove routere da podržavaju IPv6. Kako i u tom slučaju IPv4 i IPv6 rade zajedno, izbor ostaje na tebi kada češ VPN klijente usmjeriti na IPv6 adresu servera.

Također postoje tranzicijski protokoli koji ti već sad mogu pomoći oko prijenosa IPv6 paketa preko IPv4 mreža, to su 6to4, ISATAP i Teredo.

Iako se može činiti na prvi pogled da je broj adresa glavni adut IPv6 to nije istina. Da 128bit-a je ogromno, ali postoji cijeli niz ljepota IPv6. Primjerice NAT se više neće koristiti, paketi se obrađuju na strani klijenta (framentacija, checksum...) što rasterećuje routere i naravno dovodi do bržeg routanja paketa a tim i bržeg prijenosa podataka, nema više broadcasta (yeeeeee!), nema više NetBIOS-a ni WINS-a :)

Preporučam ljudima od Windows mreža krasnu knjigu http://www.microsoft.com/learning/en/us/book.aspx?ID=4883&locale=en-us .

2 godine

Iako se može činiti na prvi pogled da je broj adresa glavni adut IPv6 to nije istina. Da 128bit-a je ogromno, ali postoji cijeli niz ljepota IPv6. Primjerice NAT se više neće koristiti, paketi se obrađuju na strani klijenta (framentacija, checksum...) što rasterećuje routere i naravno dovodi do bržeg routanja paketa a tim i bržeg prijenosa podataka, nema više broadcasta (yeeeeee!), nema više NetBIOS-a ni WINS-a :)

Preporučam ljudima od Windows mreža krasnu knjigu http://www.microsoft.com/learning/en/us/book.aspx?ID=4883&locale=en-us .

Tako je. NAT ce polako tonuti u zaborav kao i broadcast. No imamo novi pojam anycast. Adresa ima toliko da se omoguci svakom uredjaju da ima jedinstvenu adresu na internetu. All-IP doba pocinje sa IPv6/

3 godine
protjeran

Neka pređu, šta to mene briga

Mrzitelj misonarskog seksa
3 godine

meni je torrent sam instaliro verziju ipv6!!!   

trebam li se brinuti ili?

90% forumaša ovdje ima u potpisu neku foru sa 90% ovoga i 10% onoga,a ako si među 10% onih koji to nemaju stavi ovo u potpis. Bolje ispasti budala nego iz aviona.Ajde zuri u sunce ili tako nešto
3 godine
Somebody kaže...

meni je torrent sam instaliro verziju ipv6!!!   

trebam li se brinuti ili?

Nije torrent nego sami Windowsi (od Viste nadalje).

Control Panel -> Network and Internet -> Network Connections -> aktivna LAN konekcija -> Propeties. Tu piše da li je IPv6 instaliran.

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
3 godine

Ima li kakvih novosti od kada će Carnet/Tcom/VIP početi dodjeljivati ipv6 - tj. omogućiti našim modemima-ruterima da koriste ipv6?

Upravo se razmišljam za nabavku novih ruter/bridge uređaja za veću kućnu mrežu, pa me zanima trebam li uzimati rutere koji imaju ipv6 podršku ili ću preživjeti bez toga?

Kad bih ih uzeo, nisam mislio nabavljati nove još par godina pa......

Hvala.

EDIT: PLUS, našao sam ovo pa molim komentar - izgleda da nam ne treba ISP ipv6 podrška da već počnemo koristiti mogućnosti? Ili se varam?

http://msdn.microsoft.com/en-us/windows/hardware/gg463251

Poruka je uređivana zadnji put ned 15.1.2012 11:08 (diablo2211).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice