Zabrana prodaje PS Jailbreaka

poruka: 54
|
čitano: 3.880
|
moderatori: F1-IVO
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug Onlinea. U nastavku se nalaze komentari na "Zabrana prodaje PS Jailbreaka".
3 godine

Kakvih bisera ovdje ima i šta si sve ljudi uzimaju za pravo kao da je njihovo pravo da igraju kopirane(ukradene)igre,pa to je strašno.Jedna stvar,igre kod nas koštaju puno više nego vani pa tako to i nije neki način za usporedbu prave cijene igara jer svatko moze izvana naručiti duplo jeftinije igre.Osim toga treba malo švrljati oglasnicima,tu se svašta moze naći,ja sam si jučer kupio Mirror's Edge za 60 kuna.Druga stvar,ono što na playstationu vrijedi to su po meni ekskluzive koje izlaze samo na plejki a takve igre imaju uglavnom vrlo jaku multiplayer komponentu,a ja nekako sumnjam da će Sony dopustiti jailbreakanim konzolama na njihove BESPLATNE servere za online igranje pa tako da ovo vrijedi samo za ljude koji eventualno igraju offline ili samo zele isprobati neku igru,ali za potpuni dozivljaj ništa bez online-a.Na primjer,Sonyjeva ekskluziva,Little Big Planet u single player modu ne pokazuje niti tisućiti dio potencijala koji ima kad ju igrate online sa drugima i prelazite jedan od 3 000 000 nivoa koje je ta zajednica napravila za tu igru,kao što sam i prije rekao tko zna zna,na moju plejku jailbreak neće ići.

The world is full of people who talk the talk,but how many of us walk the walk?
2 godine

Na stranu priča o piratima i sve ostalo, osobno me PS uopće ne zanima, ali ja ne vidim niti jedan razlog zašto bi taj JB trebao biti zakonom zabranjen.

Ako kupim automobil, tko me sprječava da ugradim u njega turbinu? Da maknem neke dijelove, da dodam nove?... da ga, na kraju krajeva, "čipiram"?

Mislim da je morbidno zahtjevati od svojih kupaca da ni na koji način ne modificiraju ono što su kupili, bio to automobil, mobitel ili PS.

Shvaćam Sony, naravno da se grčevito bore, ali mislim da ne postoji pravna osnova da se JB zabrani...ili barem ne bi smjela postojati u racionalnom društvu

3 godine
RE: Zabrana prodaje PS Jailbreaka
eevek kaže...

... 

Shvaćam Sony, naravno da se grčevito bore, ali mislim da ne postoji pravna osnova da se JB zabrani...ili barem ne bi smjela postojati u racionalnom društvu

- upravo tako, 'briješ na racio...' (uz sarkazam, da se netko ne zbuni, više odgovor drugima nego tebi).

Software za razliku od materijalnih dobara (klasičnih roba) spada pod autorske, licencne klauzule... pa tako i famozne EULAe, koje brane svaku izmjenu.

To pravo vlasnik ima (barem mu ga zakonodavac daje) i dok je tako nema pomoći, dok je kupac samo korisnik, sutupljeno mu je pravo ograničenog korištenja po strogo definiranim pravilima.

Nema to veze s mozgom, to ima veze s novcem. (hmmm, zapravo to je smislio netko pametan, kako bi zaradio).

Vrlo logična zakonska osnova, JB nema nikakvu drugu svrhu-upotrebljivost, pa nemože ni biti upotrebljavan na legalan način/svrhu.

Zakonodavac je tom logikom morao zabraniti JB.

Kao što Dejan Kaljević, nema pravo puštati u distribuciju jer nije distributer.

Niti pekar bez dozvole nemože prodavati kruh, koji ne krši licence, dok JB usput krši licence i radi direktnu štetu vlasniku... itd.

Koliko god nekome ovakve zabrane izgledaju nelogične... - to je samo sa strane korsnika koji bi htio ako može i đabe, s druge strane je vlasnik, koji ima sva prava zakonske zaštite.

Racionalno društvo? .. :)) (neću dalje, ali nismo ni blizu racionalnog...)

Može samo biti na nekom od oblika eksploatacije, svejedno kako ga nazvali.

Ili po racionalnom kriteriju, ako zakon kroz npr. EULAu štiti vlasnika, onda je logično-racionalno, ne dozvoliti kršenje istog...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
3 godine
eevek kaže...

Na stranu priča o piratima i sve ostalo, osobno me PS uopće ne zanima, ali ja ne vidim niti jedan razlog zašto bi taj JB trebao biti zakonom zabranjen.

Ako kupim automobil, tko me sprječava da ugradim u njega turbinu? Da maknem neke dijelove, da dodam nove?... da ga, na kraju krajeva, "čipiram"?

Mislim da je morbidno zahtjevati od svojih kupaca da ni na koji način ne modificiraju ono što su kupili, bio to automobil, mobitel ili PS.

E ovo je jedan od boljih postova, dobra paralela.Gamad lopovska ti proda PS i onda te još primoraju da kupuješ njihove igre, a druge ti nema jer nitko drugi ne smije raditi igre za PS osim Sonya.

Ista stvar kao da kupiš Mercedesa pa onda moraš kupit ekskluzivni Mercedes benzin koji proizvode isključivo oni, a auto je nemoguće i ilegalno voziti na bilo koji drugi.

A ako im globalno i prođe ova zabrana, možete biti sigurni da će na netu osvanuti how to.

Svaki politički sustav je idila.A idila je po svojoj prirodi svijet za sve.Stoga oni koji ne žele živjeti u toj idili, su negatori idile kojima je mjesto u zatvoru.
4 godine
Baotica kaže...

E ovo je jedan od boljih postova, dobra paralela.Gamad lopovska ti proda PS i onda te još primoraju da kupuješ njihove igre, a druge ti nema jer nitko drugi ne smije raditi igre za PS osim Sonya.

LOL!

Ti se šališ ili?

When I get sad I stop being sad and I be awesome instead. True story!
2 godine
ihush kaže...
Software za razliku od materijalnih dobara (klasičnih roba) spada pod autorske, licencne klauzule... pa tako i famozne EULAe, koje brane svaku izmjenu.

To pravo vlasnik ima (barem mu ga zakonodavac daje) i dok je tako nema pomoći, dok je kupac samo korisnik, sutupljeno mu je pravo ograničenog korištenja po strogo definiranim pravilima.

Pri kupovini konzole, niti potpisuješ ugovor, niti pristaješ na bilo kakve uvjete.

Ukoliko žele spriječiti korisnike da mijenjaju bilo što na konzolama, neka ih obvežu potpisivanjem ugovora, odnosno uvjeta korištenja.

Razna limitiranja i morbidne zaštite autorskih prava će se ispuhati u naredno desetljeće ili dva, jer sada je to već poprimilo nevjerojatne razmjere koje graniče sa zonom sumraka, ali nevezano uz ovu temu.

Ovdje ne govorimo o piratskim igrama. Ovdje govorimo o pravu korisnika da sa KUPLJENOM konzolom radi što želi.

Možda ja želim staviti Linux na PS...ako mogu, nitko me ne može spriječiti, niti bi smio biti u mogućnosti.

Potpuno isti princip kao i sa iPhone/pad... uređajima

3 godine
ihush kaže...
eevek kaže...

... 

- upravo tako, 'briješ na racio...' (uz sarkazam, da se netko ne zbuni, više odgovor drugima nego tebi).

Nema to veze s mozgom, to ima veze s novcem. (hmmm, zapravo to je smislio netko pametan, kako bi zaradio).

Vrlo logična zakonska osnova, JB nema nikakvu drugu svrhu-upotrebljivost, pa nemože ni biti upotrebljavan na legalan način/svrhu.

Zakonodavac je tom logikom morao zabraniti JB.

Kao što Dejan Kaljević, nema pravo puštati u distribuciju jer nije distributer.

Niti pekar bez dozvole nemože prodavati kruh, koji ne krši licence, dok JB usput krši licence i radi direktnu štetu vlasniku... itd.

Koliko god nekome ovakve zabrane izgledaju nelogične... - to je samo sa strane korsnika koji bi htio ako može i đabe, s druge strane je vlasnik, koji ima sva prava zakonske zaštite.

Racionalno društvo? .. :)) (neću dalje, ali nismo ni blizu racionalnog...)

Može samo biti na nekom od oblika eksploatacije, svejedno kako ga nazvali.

Ili po racionalnom kriteriju, ako zakon kroz npr. EULAu štiti vlasnika, onda je logično-racionalno, ne dozvoliti kršenje istog...

autori su sami rekli da ne podrzavaju to za piratstvo nego za igranje vlastitih backupova i himebrewu,inace da pitas nego tu dali bi za to koristio JB mislim da svi znamo sto bi odgovorili,dok naprimimjer na stranim forumima vidim dosta ljudi koji bi ga uzeli zbog toga,inace i ja bi i nadam se da ce napravit neki super media player s podrskom za formate tipa mkv,srt,iso...

Life will kill you, even if you're in a rock and roll band
3 godine
protjeran

Jailbreak ima i legalnu namjenu. Jailbreak-ova funkcija je u biti ista ko i przilice - omogucuje izradu sigurnosnih kopija. Po tom principu bi trebali zabranit i przilice jer nanose stetu proizvođacima softwarea. Cista glupost! Isto tako su mogli i zabranit torrente i rapid share ali nisu jer ima i hrpa legalnog sadrzaja koji se moze putem toga distribuirat. Pomocu jailbreak-a se moze i snimit Linux ciju je opciju Sony nakon nekog vremena bezobrazno maknuo nakon cega bi im vlasnici koji su kupili tu konzolu sa tom opcijom nakon ukinute iste uredno mogli vratit i trazit povrat novca...

3 godine
krayzie kaže...

Jailbreak ima i legalnu namjenu. Jailbreak-ova funkcija je u biti ista ko i przilice - omogucuje izradu sigurnosnih kopija. Po tom principu bi trebali zabranit i przilice jer nanose stetu proizvođacima softwarea. Cista glupost! Isto tako su mogli i zabranit torrente i rapid share ali nisu jer ima i hrpa legalnog sadrzaja koji se moze putem toga distribuirat. Pomocu jailbreak-a se moze i snimit Linux ciju je opciju Sony nakon nekog vremena bezobrazno maknuo nakon cega bi im vlasnici koji su kupili tu konzolu sa tom opcijom nakon ukinute iste uredno mogli vratit i trazit povrat novca...

sa svime se slazem ali di god sam vidio na stranim forumima kad su ljudi pitali dali se moze stavit linux opet rekli su ne,inace moze link na to di si procito jel ako se fakat moc razlog vise da ga imam

3 godine
Baotica kaže...

Ista stvar kao da kupiš Mercedesa pa onda moraš kupit ekskluzivni Mercedes benzin koji proizvode isključivo oni, a auto je nemoguće i ilegalno voziti na bilo koji drugi.

- možda kao toneri za printere? Opet, to zakonodavac dopušta, čak i brani, carinom, zakonom itd... -klasičan interesni sistem, ali tako je.

eevek kaže...

Pri kupovini konzole, niti potpisuješ ugovor, niti pristaješ na bilo kakve uvjete.

.. 

Možda ja želim staviti Linux na PS...ako mogu, nitko me ne može spriječiti, niti bi smio biti u mogućnosti.

- pristaješ. Nitko te ništa ne pita... (btw, neznje nije opravdanje, svaki dio koda je pod licencom..)

R4zOR229 kaže...

autori su sami rekli da ne podrzavaju to za piratstvo nego za igranje vlastitih backupova i himebrewu,inace da pitas nego tu dali bi za to koristio JB mislim da svi znamo sto bi odgovorili,dok naprimimjer na stranim forumima vidim dosta ljudi koji bi ga uzeli zbog toga,inace i ja bi i nadam se da ce napravit neki super media player s podrskom za formate tipa mkv,srt,iso...

-da, rekli su... no što prosječni forumaš u temi želi s JB?

krayzie kaže...

- Torrent je tehnologija, TPB je kažnjen... svatko tko nelegalno (bez plaćanja vlasniku i državi) nešto radi može očekivati isto.

BTW: ti bi kaznio 'torrent' ili TPB? :) OK, karikiram. Ali usporedba torrenta, CDa i JB je karikatura. Jer JB nema nikakvu drugu funkciju.

Sve vezano uz računala je software, licence... recimo BIOS. Hardware je samo par žica i pijesak...

Nitko ti ne brani da napraviš svoju konzolu, pod svojim uvjetima, razlika je što nesmiješ tuđe (zaštićeno dirati-mijenjati...)

BTW2, ZAMP?

Sve ovo iznad nije moja želja-navijanje, nego stvarnost. Mogu ja osobno biti istog mišljenja, ali zakon je ipak drugačiji, bar u primjeni :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
2 godine
4 godine
neaktivan

Prva stranica je fejk, a druga je stara ko Grčka :DD

Stara japanska: ako pas laje, nije dovoljno kuhan.
3 godine

nije ta prva stranica fejk to je stranica na kojoj se pisu vijesti o JB koje oni skupi sa raznih foruma itd(psx scene,ps3 news)i oni nemaju nista s proizvodačima istih,i istina je da je ozmodchips reko da nastavlja s isporukom a ono kaj si vidio gore prvo je x3 jailbreak nekakav klon orginala za sada to nitko nije dobio i neznaju jos dali su fake ili ne 10.09 bi trebali pocet s isporukom pa zivi bili i vidjeli

2 godine
neaktivan
Danny_HR kaže...
Luka P. kaže...

Pa gledaj, Sony ima UGOVORE sa game developing tvrtkama, točnije on njima plaća manju svotu da oni proizvode igre. Kada bi Sony dozvolio piratizam, prekinuo bih se ugovor, te se igre za PS3 više ne bi proizvodile (naravno, step-by-step, ne odmah sve). A koja ti je onda korist od piratluka kad neće bit novih igara? Cool

Koja glupost. LOL

Ne plaća Sony ni MS nikome, inače, izdavač plaća određenu cifru da se ta igra može pojaviti na konzoli. Zato su igre na konzolama skuplje nego na PC, jer na PC te marže nema.

Jesi ti malo otišo woohoo? Smijeh

4 godine
max1919 kaže...
sony ima neku tesku matematiku, jer gle ovo:
ako imas jailbreaker, imas konzolu koja vrti piratske igre, koliko je pirata u hr? po nekim mjerenjima 40 i nes posto.
i vidi ti to odjednom se mnogima od njih playstation pocinje sve vise i vise svidati jer nemoraju dati 500 kn za igru.
to znaci sigurno par tisuca prodanih konzola (u pocetku) vise

i na kraju se postavlja pitanje: ZASTO TO SONY NE ZELI DA SE NJEGOVA KONZOLA BOLJE PRODAJE I BUDE POPULARNIJA?!
jedina ideja koja mi pada na pamet je da sony puno vise zaraduje na prodaji igri, ali u to bas nisam siguran :/

Sony zaradi na svakoj prodanoj igri i periferiji.  Do jučer na PS3 nije zarađivao ništa.  Pa normalno da im je u interesu da se kupuju igre

Zamisli koliko se godišnje u svijetu proda PS3 igri. Neke su njihove pa je zarada kompletna a na neke dobijaju svoj dio. Zarada na samoj konzoli je uglavnom nikakava ( godinama je prodavana s velikim minusom) ili jako mala ...

4 godine
Pudge kaže...

Mafia II - 499 kn

Wolfenstein - 525 kn

NBA 2k9 - 525 kn

Godfather - Don's E. - 549 kn

CoD - 549 kn

http://www.sendit.com/games/platforms/ps3/mafia-ii-2/10219551.html     Mafia 2 oko 300 kn

http://www.sendit.com/games/platforms/ps3/wolfenstein/10048060.html   Wolfenstein  oko 240 kn

http://www.sendit.com/games/platforms/ps3/nba-2k9/9991478.html          NBA 2K9  oko 250 kn

http://www.sendit.com/games/platforms/ps3/the-godfather-ii/10026524.html   Godfather oko 140 kn

http://www.sendit.com/elysium.search?search=COD    ne znam na koji si COD mislio ali kreću od 150 kn pa do 260 kn , okvirno...

Sada što je tu bezobrazno skupo ?  Naravno netko će sve ove igre naći još jeftinije jer mi se nije dalo tražiti gdje je pojedina najpovoljnije ...

4 godine
eevek kaže...

Zato što koristi sonyeve patente koji su zakonom zaštićeni.  Sada na sudu sony treba dokazati da je tako a pirati da nije tako.

Vidjet ćemo tko će imati ubjedljivije argumente !

4 godine
neaktivan
movie kaže...
eevek kaže...

Zato što koristi sonyeve patente koji su zakonom zaštićeni.  Sada na sudu sony treba dokazati da je tako a pirati da nije tako.

Softwerski patenti vrijede samo na podrucju 2 drzave... Tako da ono... i da uspiju ishoditi zabranu, 90% ostalog svijeta ne priznaje softwerske patente... a koliko vidim ni proizvodjaci nisu iz te 2 drzave...

Jedino sto bi moglo za svakog korisnika vrijediti krsenje EULA-e... ali ne znam kako bi onda to procesirali...

In Control
Poruka je uređivana zadnji put pon 30.8.2010 17:14 (EnlightenedPhoenix).
2 godine
movie kaže...

Što točno koristi...da li proizvode kopiju konzole? Da li koriste njihove dijelove?

O zaštiti softvera bi se puno toga moglo reći, ali ovo neće proći u većini svijeta.

Svijet je općenito u ku*cu sa svim tim licencama koje pokrivaju sve moguće i nemoguće, a patenti se pretvaraju u smijuriju, pogotovo kada govorimo o softverskim patentima.

Kad-tad će doći vrijeme kada će tvrtke same nuditi proizvod kojega ćete biti slobodni modificirati i raditi što želite.

4 godine
Luka P. kaže...

Jesi ti malo otišo woohoo? Smijeh

Koji ti dio nije jasan?

2 godine
neaktivan

Ma to sam sa Wikia pročitao, ali sam krivo protumačio, ne plaća developer Sony-u, nego izdavaču Izlanuo se

Oprosti.

"The business arrangement between the developer and publisher is governed by a contract, which specifies a list of milestones intended to be delivered, for example, every four to eight weeks. By receiving updated milestones, the publisher is able to verify that work is progressing quickly enough to meet the publisher's deadline, and to give direction to the developer if the game is turning out other than as expected in some way. When each milestone is completed and accepted, the publisher pays the developer an advance on royalties. The developer uses this money to fund its payroll and otherwise fund its operations."

4 godine
I opet si fulao.

Izdavač plaća developeru. :)
Pročitaj pažljivije.
2 godine

Nije dugo trajalo. LOL

Zbog ovoga bih si i kupio ps3.

2 godine
neaktivan
Danny_HR kaže...
I opet si fulao.

Izdavač plaća developeru. :)
Pročitaj pažljivije.

Auch Cool