Bravo Nasi, cestitke
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Čestitke, fotografije su odlične.
yep, dobri su bili, svaka cast.
Sada imaju sta za priloziti kada salju CV negdje van. Trebamo pametnima zavezat onu zeljeznu kuglu oko nogu da nam ne odu ;) Naravno, zezam se. Treba ih samo posteno platiti, nadam se da ce hrv firme naci interesa u tome.
Uzalud ti nada, barem kad smo kod IT-a. Domaće firme programera plate 3000kn, a ako nešto znaš (nekim čudom), kažu da si, citiram: prekvalificiran i preskup za njih, jer da oni traže one koji znaju minimalno da minimalno rade, a nedovoljno za ozbiljnu plaću.
Oba tima su s FOIa, a gore banke, Siemens (koliko mi poznate), ICT King i slične firme svoje prste umaču... Prije kojih mjesec - dva King je dijelio stipendije i one su bile u iznosu (ako se ne varam) 2500 kuna/mj, tako da mislim da plaća bude bila malčice više od 3000.
Ugl, čestitke timovima!
Samo, kako rekoh oba tima s FOIa (mislim, nije da se žalim, na tom sam faksu, i, evo, stvarno mi ovakva promocija faksa godi) - gdje su drugi? FER? PMF? FSB? FESB? TVZ? Umjetnička?
Oprosti, ali FESB je već nekoliko puta u najjačoj kategoriji bio prvi, odnosno, nije nekoliko, nego 3 puta od 5 natjecanja već.
Oba tima su s FOIa, a gore banke, Siemens (koliko mi poznate), ICT King i slične firme svoje prste umaču... Prije kojih mjesec - dva King je dijelio stipendije i one su bile u iznosu (ako se ne varam) 2500 kuna/mj, tako da mislim da plaća bude bila malčice više od 3000.
Ugl, čestitke timovima!
Samo, kako rekoh oba tima s FOIa (mislim, nije da se žalim, na tom sam faksu, i, evo, stvarno mi ovakva promocija faksa godi) - gdje su drugi? FER? PMF? FSB? FESB? TVZ? Umjetnička?
kolko se sjecam,prije kojih mjesec-dva king je podijelio jako puno otkaza, shto ja znam, negdje 50-tak %
i njihov m san takodjer
tak da placa njima niti nema
Oprosti, ali FESB je već nekoliko puta u najjačoj kategoriji bio prvi, odnosno, nije nekoliko, nego 3 puta od 5 natjecanja već.
Tako je, Splićani tu rasturaju. Ali ne bih rekao da je to zasluga samog fakulteta (nemaju nikakav ekstra program, nije ovo Amerika da se dodatno radi s nadarenima), nego njihovog mentora, Ivana Šaškora. Uz vođenje podružnice Hrvatskog udruženja programera, inicirao je i osnovanje Društva mladih programera, gdje vršnjaci uče jedni druge programiranju: http://www.slobodnadalmacija.hr/Split/tabid/72/articleType/ArticleView/articleId/38570/Default.aspx
Super je što ljudi kroz natjecanja i volontiranje u udrugama/projektima steknu iskustvo, pa su psremni za real world. Fakultet je ipak specifična okolina, više teorije nego prakse.
Dobrog čovjeka se cijeni, kaj se odmah javljaju mrgudi koje pričaju o besperspektivnosti i plaćama nekog skladištara ili blagajnice. Neki rade za dobre firme, npr. Microsoft Hrvatska, neki su otvorili svoje firme, recimo oni koji su predstavili EKG.NET (FOI). Uvijek se traže OK ljudi koji znaju raditi, ako neki poslodavac radi cirkus - kreni samostalno, sam svoj gazda.
Prijedlog: programerske teme nekako bolje opiše Domagoj Pavlešić, s obzirom da je i sam programer. Olegu bolje leže poslovne teme, konferencije, strategija, "više perspektiva".
Svakako je da Ivan Šaškor ima dio zasluge kao mentor (zato i jest mentor svakom bitnijem timu, jer daje osjećaš sigurnosti i motivaciju), ali i ljudi u timu su itekako zaslužni; dapače, vjerovao ili ne, ali timovi pod Šaškorom su samostalni u obavljanju zadataka na razini projekta, a Šaškor je nit vodilja i usmjerivač.
Svakako je da Ivan Šaškor ima dio zasluge kao mentor (zato i jest mentor svakom bitnijem timu, jer daje osjećaš sigurnosti i motivaciju), ali i ljudi u timu su itekako zaslužni; dapače, vjerovao ili ne, ali timovi pod Šaškorom su samostalni u obavljanju zadataka na razini projekta, a Šaškor je nit vodilja i usmjerivač.
Naravno, nisam mislio insinuirati da nisu - nadam se da nije tako zvučalo.
Ono što sam želio naglasiti jest da su za uspjeh zaslužni dotični pojedinci (vlastiti trud i inicijativa, zalaganje i ekstra učenje), te Šaškorova pomoć kao mentora, dok je FESB kao institucija nekako ostao u pozadinskom planu.
Zapravo, koliko se naše obrazovne institucije uključuju u ekstra pripreme svojih studenata za ovakva natjecanja? Ulažu li vrijeme i resurse (ne tipa "evo ti komp i knjižnica, pa radi sam") ili imaju princip "ne bi se štel mešat" i ostavljaju sve na individualnom nivou. Uspjeh studenata s pojedine institucije promiče i tu instituciju, pa bi bilo logično da tu vide svoj interes.
Zanimljivo je da su dosad bili uspješniji FESB i FOI od FER-a. Je li stvar u motivaciji studenata (najbolji FER-ovci se ne prijavljuju?), u pripremama, u vrsti zadataka koji se postavljaju (nešto što se više/bolje obrađuje npr. na FOI-ju, a ne na FER-u)...?
O neprijavljivanju radije ne bih nagađao, s obzirom da se ni na FESB-u uglavnom ne prijavljuju najbolji i oni s dosta iskustva, jer često ili nemaju vremena ili nisu zainteresirani. Stoga (a i zbog samog programa) smatram da je FESB na računalskoj strani jači od FER-a, a i očito je da su ljudi s FESB-a i čak FOI-a stručniji i motiviraniji.
Sam FESB je zaslužan isključivo logistički sitnijim financijskim prilozima i to zahvaljujući naporu pojedinaca, a ne instituciji kao takvoj. - "Ekstra priprema" nema niti su u bilo kakvom planu.