Korporacijska pravda d.o.o.

poruka: 163
|
čitano: 18.749
|
moderatori: F1-IVO
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug Onlinea. U nastavku se nalaze komentari na "Korporacijska pravda d.o.o.".
3 godine

Thumb up!

"Ja sam tragični pubertetlija zarobljen u telo odrasla čoveka!"
3 godine
protjeran

Ja sam za :)

A evo ga i jedan moj raniji kratki osvrt:

Neka je*ena glazbena industrija odje*e više!!!!!!!! Stvarno mi ide na q. Dok su nas derali i još uvijek pokušavaju derati sa cijenama LP-a, CD-a, DVD-a sve je bilo super, nisu se žalili što na ničemu zarađuju ogromne novce, bahatili su se i nisu znali kako bi trošili. Sad kad kao i mnoge druge industrije (ako se glazbena uopće može tako zvati) doživljava svoj pad, sad pokušavaju na sve moguće načine spasiti svoje debele guzice.

Što hoće više? Uveli su namet na prazne medije, samim time nas sve proglasili lopovima. Hoće li se uvođenjem ove gluposti od zakona i kontrole odreći tog nameta? Čisto sumnjam. Hoće i namet i malu stopu piratstva, hoće da sve bude kao prije i da još dodatno zarade.

3 godine

Ako ISP analizom prometa ustanovi "nepocudan" sadrzaj i svejedno ga, svjesno i namjerno, propusti korisniku (kako je sugerirano da predlozeni zakon funkcionira, ako sam dobro shvatio), nije li onda ISP suucesnik u "nedjelu"?

3 godine

Mnoge su se stvari u vezi piratiziranja "zaobilazile" (cd rip zastita, dvd rip zastita i tako dalje na ne nabrajam), tako ce vjerovatno i ova... U pocetku napster, nakon njega je dosao torrent. Ako sada budu promatrali sto se skida i odakle se skida vjerovatno ce doci novi protokol kojeg nece moci "spijunirati" tako da im svi novci koje su ulozili, kao i trud i vrijeme propadaju radi najcesce nekakvog entuzijasta pojedinca koji utopijski gleda na ovaj vrli informaticki svijet :))))

I'm going woo woo
3 godine

Joj Drago, dobra ti kolumna!

Samo ću se nakačiti na jednu rečenicu - "Ako se navodno prekrše odredbe ugovora između ISP-a i korisnika, ISP ima pravo BEZ SUDA, SAMOINICIJATIVNO, ukinuti korisničku vezu s Internetom".

Radio sam kao programer za jednu našu vrlo uspješnu ISP tvrtku. Grebu se za svakog korisnika ko ludi! Ovo nikako ne može proći!

Freak Show Inc.
Poruka je uređivana zadnji put pon 31.8.2009 21:21 (Friday).
3 godine

Izgleda da je nemoral, i to onaj najgori - neoliberalni i korporacijski, postao signum epohe, strašno.

Ma daj pogledaj ježa ponovno, pa 'ko ga nebi htio..
3 godine
neaktivan

Zapravo me i nije briga za ovaj zakon, jedino sta ponekad skinem s torrenta je koji film, a i to bude stariji film (znaci ne uskracujem im zaradu od kina). Sve igre koje iman su originalne i ne skidam ih, nego kupim preko steama. Muziku slusam preko youtube-a, vecina mojih programa je freeware a oni koji nisu su uredno licencirani i placeni. Imam originalnu vistu home premium 32bit, everest ultimate, avira premium, ms office, itd..

Zašto sarma ne leti??
3 godine
RE: Korporacijska pravda d.o.o.
Fowix kaže...

Zapravo me i nije briga za ovaj zakon, jedino sta ponekad skinem s torrenta je koji film, a i to bude stariji film (znaci ne uskracujem im zaradu od kina). Sve igre koje iman su originalne i ne skidam ih, nego kupim preko steama. Muziku slusam preko youtube-a, vecina mojih programa je freeware a oni koji nisu su uredno licencirani i placeni. Imam originalnu vistu home premium 32bit, everest ultimate, avira premium, ms office, itd..

Oni to ne pitaju. Ukoliko film koji skidaš nije u public domainu, nisi izuzet ovoga zakona.

Developers,developers,developers...coming and coming and coming...I'm not your friend, buddy! I'm not your buddy, guy! He's not your guy, friend! I'm not your friend, buddy! We're not your buddies guy
3 godine
neaktivan
the_tux kaže...
Fowix kaže...

Oni to ne pitaju. Ukoliko film koji skidaš nije u public domainu, nisi izuzet ovoga zakona.

Da, ali nije mi tesko prestat skidat filmove, jer ionako ih cesce posudim u videoteci nego skinem (skidam ih 2 puta godisnje iako iman flat 2mbs)

Zašto sarma ne leti??
Poruka je uređivana zadnji put pon 31.8.2009 19:54 (Fowix).
3 godine

Ne radi se ovdje o tome hoće li netko sada više ili manje skidati. Problem je u tome da ovakav zakon uvelike limitira slobodu građana.

3 godine

Ajd zamislite slijedeću situaciju: stvarno sam veliki obožavatelj serije "Lud za tobom" (original "Mad about you"). Na RTL-u se izvrtila mislim dva puta za redom. Serija mi je predobra. Našao sam ju na torrentima (jadan omjer seedera i leechera, doduše). Ta serija nije u nikakvoj prodaji ovdje u HR (za razliku od recimo Seinfelda, Prijatelja, Zakona braće i sl...). Zar bih ja nekoga oštetio ako bih to skinuo i pogledao? Da li bih nekoga oštetio ako bih sve serije uzeo od susjeda koji ima TV karticu i sve je snimao? I koja je razlika zapravo između ta 2 slučaja? I da li ja nekoga oštećujem ako igram piratsku verziju COD4 na nekom piratskom serveru (par sati mjesečno)? Sigurno ju ne bih nikada kupio - SIGURNO! Da li činim bilo kakvu štetu Activisionu na taj način? Da, to je piratluk, ali kakav? Radio sam u firmi (kao programer) gdje su bile korištene gomile ilegalno nabavljenih komponenti (Janus, Devex, bla bla...). Taj software se prodavao za masnu lovu. E TO JE PIRATLUK!!! To što ja nekad odigram COD4 (ako me ne gnjave ni djeca ni žena), tu nitko ništa ne gubi. Osim mene, jer mogao bih spavati ili čitati neku stručnu literaturu koja je UVIJEK legalno nabavljena...

Freak Show Inc.
2 godine

Mislim da ogroman problem novoga zakona uopce nema veze s piratlukom, jer kako je tknakir rekao, pravi pirati uvijek nadju nacina - iako je ovaj zakon je trebao sprijeciti uobicajenog Homo Slinicurisa-Skidamsvejerimampravonatokusa.

Puno puno veci problem je nacin na koji se zakon pokusavao provesti, a to je spijuniranje. I Drago se osvrnuo na to... sta smo u 1984??? Ili cemo se vratiti u srednji vijek, pa da mi umjesto crkve korporacije guraju nos u kucu?
Mars!!

"Fans are clinging complaining dipshits who will never ever be happy for any concession you make. The sooner you shut up their shrilled tremolous voices, the happier are you going to be for it.&q
3 godine
Friday kaže...

(...)  I da li ja nekoga oštećujem ako igram piratsku verziju COD4 na nekom piratskom serveru (par sati mjesečno)? Sigurno ju ne bih nikada kupio - SIGURNO! Da li činim bilo kakvu štetu Activisionu na taj način? Da, to je piratluk, ali kakav?  (...)

Moralno i pravno gledano - naravno da ih oštećuješ. Ja, ti i još tisuće ovakvih intuitivno tako razmišljamo, i baš zato Activision izgubi puno para. To što si casual gamer ne daje ti pravo da kradeš tuđi rad,  jer ako igraš igraš, pa bi trebao platit. Zamisli lopova koji krade sitno i "tu i tamo", pa se pravda time. A kad kažeš da ju ionako sigurno nikada ne bi kupio, zvučiš kao da se šališ. Već si je "ukrao", i sad kažeš da je nikad ne bi kupio, WTF Smijeh Nažalost, podsvjesno i ja tako razmišljam - u svom gradu u Hercegovini (a i još stotine kilometara unaokolo) nemam gdje kupiti originalni CD sa pjesmom, kamoli Vistu ili nešto takvo. Jedna poznatija takva trgovina je prekoputa policije, već godinama rade normalno i bez sakrivanja kao da su Konzum ili nešto Šutim

Inače, Drago i kolumna su genijalni Osmijeh

Down goes the window, out goes the heat!
Poruka je uređivana zadnji put pon 31.8.2009 23:39 (asusdvd).
3 godine
asusdvd kaže...
Friday kaže...

(...)  I da li ja nekoga oštećujem ako igram piratsku verziju COD4 na nekom piratskom serveru (par sati mjesečno)? Sigurno ju ne bih nikada kupio - SIGURNO! Da li činim bilo kakvu štetu Activisionu na taj način? Da, to je piratluk, ali kakav?  (...)

Moralno i pravno gledano - naravno da ih oštećuješ. Ja, ti i još tisuće ovakvih intuitivno tako razmišljamo, i baš zato Activision izgubi puno para. To što si casual gamer ne daje ti pravo da kradeš tuđi rad,  jer ako igraš igraš, pa bi trebao platit. Zamisli lopova koji krade sitno i "tu i tamo", pa se pravda time. A kad kažeš da ju ionako sigurno nikada ne bi kupio, zvučiš kao da se šališ. Već si je "ukrao", i sad kažeš da je nikad ne bi kupio, WTF Smijeh Nažalost, podsvjesno i ja tako razmišljam - u svom gradu u Hercegovini (a i još stotine kilometara unaokolo) nemam gdje kupiti originalni CD sa pjesmom, kamoli Vistu ili nešto takvo. Jedna poznatija takva trgovina je prekoputa policije, već godinama rade normalno i bez sakrivanja kao da su Konzum ili nešto Šutim

Inače, Drago i kolumna su genijalni Osmijeh

Šteta o kojoj ja pričam je u kontekstu prenapuhanih brojki koje je ipak netko u konačnici morao izmisliti (jer nigdje nije objavljena metodologija izračuna i sigurno NITKO ne zna koliko ima zapravo piratskih kopija bilo čega i piratskih servera). I ja i dalje stojim iza toga da Activisionu ne činim nikakvu štetu jer da ja uopće ne postojim na ovom svijetu oni sigurno ne bi imali ni jednog jedinog centa više. A što se tiče moralne komponente u ovoj priči - svakako se ne osjećam loše zbog firme koja pluta na silnim milijardama a ja im se iza leđa igram. Da se radi o nekoj maloj firmi priča bi bila drugačija. Isto tako, ne grizem se ako negdje vidim piratsku verziju windowsa. A SIGURNO ni itko od vas. Ne?

Freak Show Inc.
3 godine

Ja se recimo grizem, iz banalnog razloga jer sam programer i vidim koliko se malo cijeni takav rad.

Ali imam i ja par primjedbi na ZAMP, RIAA, BSA i slične mudrijaše

Poruka je uređivana zadnji put uto 1.9.2009 10:04 (segregator).
3 godine
segregator kaže...

Ja se recimo grizem, iz banalnog razloga jer sam programer i vidim koliko se malo cijeni takav rad.

I ja sam programer. Ali "Activision’s profits have jumped from $28 million a year earlier to $195 million this quarter, beating analyst expectations" sigurno ne govori o tome da se njihov rad malo cijeni. NAŠ rad se malo cijeni, ne njihov...

Freak Show Inc.
3 godine
Friday kaže...
segregator kaže...

I ja sam programer. Ali "Activision’s profits have jumped from $28 million a year earlier to $195 million this quarter, beating analyst expectations" sigurno ne govori o tome da se njihov rad malo cijeni. NAŠ rad se malo cijeni, ne njihov...

Pa nek oni zarade i milijarde. To je njihovo vlasnistvo, njihov rad i svaki puta kada ga skines preko torenta KRADES. Zamisli da ides po ulici, ugledas auto, provalis, malo se provozas i parkiras ga negdje mraku. Ti razmisljas na nacin da imas pravo dirati tudje vlasnisto. NEMAS. Nitko NEMA pa makar to bila i jedna igra.

Podravina Gaming Community http://www.xfire.com/clans/podrafci/
3 godine
ukay1000 kaže...
Friday kaže...
segregator kaže...

Pa nek oni zarade i milijarde. To je njihovo vlasnistvo, njihov rad i svaki puta kada ga skines preko torenta KRADES. Zamisli da ides po ulici, ugledas auto, provalis, malo se provozas i parkiras ga negdje mraku. Ti razmisljas na nacin da imas pravo dirati tudje vlasnisto. NEMAS. Nitko NEMA pa makar to bila i jedna igra.

Vlasnik tog auta bi sigurno znao da nešto ne valja. Activision pojma nema i apsolutno nikakvog utjecaja na njih to nema. Jel ima?

Freak Show Inc.
3 godine
Friday kaže...

Vlasnik tog auta bi sigurno znao da nešto ne valja. Activision pojma nema i apsolutno nikakvog utjecaja na njih to nema. Jel ima?

Pa naravno...zbog takvih koji tako razmišljaju na kraju će izborit zakon koji na sve nas gleda kao na lopove...kao što se ZAMP već izborio.

Inače Activision nisu programeri, nego izdavačka kuća i njih bi se trebalo nekako riješiti kao posrednika, jer obično ta ekipa uzima veći dio zarade za nimalo kreativan posao, isto kao i u glazbenoj industriji

3 godine
Friday kaže...

Nije pitanje ima li utjecaja na njih, nego ima li na tebe. Pa dobro, sto tebe intimno ne smeta sto postupas nemoralno?

3 godine

Ja sam Za!

"Mene je cura odje**** jer me pitala koliko si clockao proc, a ja sam reko radi na defaultu" Oly_E3
3 godine
M_dipl. kaže...
Friday kaže...

Nije pitanje ima li utjecaja na njih, nego ima li na tebe. Pa dobro, sto tebe intimno ne smeta sto postupas nemoralno?

Zar bi postojale ovakve rasprave kad bi po defaultu ljudi osjećali krivicu zbog nečega što su skinuli sa neta? I zar baš svi ovdje imaju kompletno legalan softver na svojim diskovima bez ijednog filma, mp3-ce i sl?

Intimno da me smeta??? Pa nemam sifilis čovječe!

Freak Show Inc.
3 godine
Friday kaže...

Zar bi postojale ovakve rasprave kad bi po defaultu ljudi osjećali krivicu zbog nečega što su skinuli sa neta? I zar baš svi ovdje imaju kompletno legalan softver na svojim diskovima bez ijednog filma, mp3-ce i sl?

Intimno da me smeta??? Pa nemam sifilis čovječe!

Dobro, u redu. Nema potrebe za ljutnjom, znam da velika vecina korisnika imaju ilegalne sadrzaje na racunalu, no to ne znaci da je piratiziranje opravdano (zato sto to svi rade). Mene bi osobno smetalo, al' dobro, to je individualna stvar. Nemam zelju opet ulaziti u raspravu o piratstvu jer ih je vec nekoliko na forumu bilo, i svi sve znamo...

3 godine
protjeran

Friday pokušava reći da je iznos o kojem pričaju kao o gubitku zbog piratstva potpuno neosnovan. Oni nam pokušavaju prodati priču da je svaka piratska kopija mogla biti prodana a to jednostavno nije točno. Velika većina ljudi koji nešto skine to NIKAD ne bi kupila! Ovako možda kad im se svidi, kad se naviknu na nešto možda i kupe. Recimo igre, skineš, probaš, svidi ti se, hoćeš igrati online i kupiš igru. Demoi često ne daju pravu sliku igre.

Softverska industrija čak ima i koristi od piratstva. Kako? Kako bi učenik, student, bilo tko došao u posjed nekog skupog softverskog alata? Znam da od nedavno postoje popusti pa čak i besplatne verzije za studente i učenike ali prije toga nije bilo. Netko skine piratsku verziju skupog alata (recimo autocad), nauči doma raditi na njemu, zaposli se i poslodavac ga pita što da kupe. Što će on predložiti nego ono na čemu zna raditi. Isto je i sa Windowsima ili nekim drugim OS-om.

Protiv piratstva se mogu jedino boriti cijenom i kvalitetom. Svi ostali oblici samo izazivaju revolt kod korisnika, mržnju i još više piratstva. Recimo, kao što sam napisao, glazbena se izborila za namet na prazne medije, svi to moramo plaćati i oni koji skidaju i oni koji ne. Od tada, uopće više nemam moralnu branu da skidam glazbu ionako sam kaznu platio i plaćam kad god kupim bilo što na što mogu tu istu glazbu snimiti. Dakle, guraju me u piratstvo i čak bi se moglo reći daju mi opravdanje.

3 godine
Pero1234 kaže...

Protiv piratstva se mogu jedino boriti cijenom i kvalitetom.

Slazem se da su to metode kojima bi se korporacije trebale sluziti, jer pozivanje na moral (moralni odgoj prije svega) ocigledno vecinu ne dira.

3 godine
M_dipl. kaže...
Pero1234 kaže...

Slazem se da su to metode kojima bi se korporacije trebale sluziti, jer pozivanje na moral (moralni odgoj prije svega) ocigledno vecinu ne dira.

MORALNI ODGOJ??? HELOOO???? Jel ti to mene implicitno nazivaš neodgojenim? Daj pajdo tjeraj se... Ti ćeš na osnovu toga što sam ja odigrao piratski COD mene svrstati u skupinu moralno neodgojenih? Na tvom disku je sigurno sve tip-top licencirano, jel...

Freak Show Inc.
4 godine
moderator

Samo da me se ne bi pogrešno shvatilo - ja ne zagovaram piratiziranje bilo čega. S obzirom da i sam živim od prodaje svog "intelektualnog vlasništva" (ma kako ono mikroskopski malo ili galaktički veliko bilo - svatko to može ocijeniti kako god hoće), a ne od prodaje čavala ili krumpira, mislim da imam pravo za poštenu naknadu od onoga tko koristi moje "intelektualno vlasništvo".

Ono što mene smeta, a trebalo bi nas smetati sve zajedno, je pokušaj korporacija da se postave iznad zakonodavne, sudske i izvršne vlasti, odnosno, da se ugovorni odnosi postave iznad zakona i zakonima, ustavom i međunarodnim konvencijama zajamčenih ljudskih prava.

Prvo, korporacije se postavljaju kao davatelji prijedloga zakona, što je perverzija normalnog, demokratskog procesa gdje samo zakonodavna tijela (parlamenti i senati) mogu biti predlagači i donositelji zakona na osnovu izborne baze, glasačkog tijela koje izabire svoje predstavnike u zakonodavna tijela. (Znam, previše idealiziram, u stvarnosti to tako ne funkcionira baš uvijek, ali bitno je da se s time ne pomirimo!)

Drugo, interni propisi i ugovorne obveze pokušavaju se staviti u istu ravan sa zakonima koji se tiču temeljnih ljudskih prava. Ja se ugovorno mogu "obvezati" dati svoje organe banci ako ne uspijem plaćati ratu kredita, ali kako je taj ugovor u suprotnosti sa zakonom, pravno je ništetan. Korporacije bi da se ljudska i građanska prava mogu suspendirati ovisno o ugovoru, što je nedopustivo.

Ne radi se o obrani pirata, već o obrani sloboda svih nas od strane korporacija koje pokušavaju, sasvim otvoreno, uzeti si zakonodavne i sudske prerogative.

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put uto 1.9.2009 12:59 (Drago).
3 godine
Friday kaže...
MORALNI ODGOJ??? HELOOO???? Jel ti to mene implicitno nazivaš neodgojenim? Daj pajdo tjeraj se... Ti ćeš na osnovu toga što sam ja odigrao piratski COD mene svrstati u skupinu moralno neodgojenih? Na tvom disku je sigurno sve tip-top licencirano, jel...

Offtopic je pa ću kratko, nemoj se naći uvrijeđen, svatko na svoj način promatra piratstvo. Za mene je to stopostotna krađa i nemoral, i ne, nemam niti jednu ilegalnu pjesmu,film,igru ili bilo koji drugi software na računalu. Neke su stvari (glazba, filmovi, igre...) luksuz i ne može ih si svatko priuštiti, to što ih ti piratiziraš tiče se tebe i tvog stava prema intelektualnom vlasništvu (tiče se tvojih moralnih normi), i tu nema olakotnih okolnosti. Eto, ne želim svađu, već smo u nekoliko rasprava na forumu iscrpili te teme, samo sam htio objasniti svoj stav.

2 godine
protjeran

Galicu svaka cast

Radi ovog clanka si mi porasao u ocima

3 godine
Pero1234 kaže...

Tako je. Zato mi u Evropi imamo skuplji hardver i softver od SAD-a. (hint. Steam, Apple...)

Drago kaže...

Prvo, korporacije se postavljaju kao davatelji prijedloga zakona, što je perverzija normalnog, demokratskog procesa gdje samo zakonodavna tijela (parlamenti i senati) mogu biti predlagači i donositelji zakona na osnovu izborne baze, glasačkog tijela koje izabire svoje predstavnike u zakonodavna tijela. (Znam, previše idealiziram, u stvarnosti to tako ne funkcionira baš uvijek, ali bitno je da se s time ne pomirimo!)

Zato postoji lobiranje i lobisti, a ako se nađe pokoji političar kojemu je interes provođenje određenog zakona (npr. ZAMP namet), još bolje. U svakom slučaju, all your base are belong to us.

Developers,developers,developers...coming and coming and coming...I'm not your friend, buddy! I'm not your buddy, guy! He's not your guy, friend! I'm not your friend, buddy! We're not your buddies guy
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice