Korporacijska pravda d.o.o.

poruka: 137
|
čitano: 28.815
|
moderatori: F1-IVO
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug Onlinea. U nastavku se nalaze komentari na "Korporacijska pravda d.o.o.".
5 godina

Slažem se sa stavovima ljudi koji tvrde kako industrija (glazbena/softverska) unatoč tvrdnjama svojih predstavnika ne gubi na velikom dijelu piratiziranog softvera.

Naime, kada mi je nešto bitno i smatram da je dovoljno kvalitetno onda to i kupim, no kada mi radi samo znatiželja ili me jednostavno 'zasvrbe prstiči' jer mi je najnoviji film/igra na klik miša i par sati skidanja onda skinem torrent.

E sad - to je krađa intelektualnog vlasništva bla, bla bla..   ALI da mi nije dostupno na klik miša IONAKO ne bih NIKADA dao novac za sve te filmove/mjuzu/igre koje si na taj način dovučem.

Znači - WoW ili LOTRO, Monkey Island, WAR, Diablo, CoD i još nekoliko naslova bi imao na polici (kao što ih i sada imam), dok ostale ne bih niti isprobao osim službenih demo verzija.

Sve se svodi na to da niti jedna kompanija ili individualac nebi profitirali od toga da ja ne skidam torrent-e, a sve ove originalne serije ili filmove (koji su mi zaista bitni) što naručim preko Amazona ili skinem putem Steam-a kupim neovisno o dostupnosti torrent-a.

Nitko me ne može uvjeriti da je to jednako krađi nekakvog fizičkog dobra ili novca od neke firme ili pojedinca jer mojim skidanjem torrent-a NITKO NIŠTA ne gubi (osim možda mene samoga koji zbog 'konzumacije' skinutog sadržaja ne stignem pročitati dobru knjigu ili provesti više vremena u prirodi recimo..).

Lijep pozdrav ;)
4 godine
RE: Korporacijska pravda d.o.o.
M_dipl. kaže...
genije_čudo_prirode kaže...

I onda govorimo o piratstvu? Ne, ja bih to nazvao skrivenim marketingom.

Keso kaže...

Veliku prodaju te kompanije mogu zahvaliti upravo piratiziranju.

PrimeSuspect kaže...

Ma dok god plačam onaj harač na prazne cd-e, dvd-e, memory kartice itd. nit će me savjest žuljat nit ću imat ikakvih moralnih dvojibi oko skidanja i prženja muzike za svoje potrebe. Ako već nešto unaprijed plaćam, to ću i koristit!!!

Pa to je to, pirati zapravo svima rade jednu veliku uslugu i trebalo bi ih se pošteno nagraditi za sav trud koji ulažu u reklamiranje raznog software diljem svijeta. Mislim da je cilj svakog programera da jednog dana njegov software bude naveliko piratiziran, jer ipak je posebna čast kad netko krade tvoj intelektualni rad, to je privilegija rijetkih...

A btw. taj "harač" na medije nema nikakve veze sa plaćenjem za neke proizvode, posebno ne one koje skidaš s mininove. Uostalom ne radi se o skupoći proizvoda, nego o tvom stavu.

Ne govorim za software jer imam sve programe original ili open source, a igre ne igram uopće. Govorim o glazbi jer sada ispada da nije moralno piratizirati glazbu, a moralno je da mi dignu cjenu na memory karticu koju koristim isključivo u svom digitalcu? Nije važno tih par lipa, važan je princip.

4 godine

Shvaćan tvoje stajalište M_dipl., ali nekako mi je draže ono što me dida naučil: Ko ti napravi dobro vrati mu pet puta, a ko ti napravi loše vrati mu 10 puta. Ako oni od mene uzimaju koristeći sva dostupna sredstva (čitaj: potkupljive idiote u vladi koji donose zakone) onda im ja sigurno neću puniti dalje džepove kupujući njihove originale. A vidiš i ovu novu situaciju s DRM serverima. Umjesto da kažu da će ljudima koji imaju zaštićene pjesme na taj način da će im dat bez naknade iste takve pjesme bez DRM-a oni bahato govore da se njih to ne tiće i da niko ne može očekivat da će ih moć koristit zauvijek. Pa ti budi pošten i kupi, a oni ga ovako utiraju poštenim kupcima...

4 godine
M_dipl. kaže...
Mislim da je cilj svakog programera da jednog dana njegov software bude naveliko piratiziran, jer ipak je posebna čast kad netko krade tvoj intelektualni rad, to je privilegija rijetkih...

Cool

5 godina

Nikakve logike. M_dipl.: ZAMP pljačka, a s obzirom da pljačka, ne vidim ništa loše u piratiziranju njihove glazbe; ionako se naplaćuju iz tog poreza.

Sa softverom nije tako - softveraši nemaju porez i ne financiraju se iz državnog budžeta. Onog trenutka kada ja kao programer budem dobivao novac od poreza, tada ću piratiziranje svojih proizvoda smatrati očekivanim i prihvatljivim. Do tada, što se mene tiče, domaći autori na ZAMP listi su besplatno javno dobro.

Biti u većini nije vrijedno vremena inteligentnog čovjeka. G.H.Hardy || Hrvatska je oligarhijska partitokracija s primjesama patokracije.
5 godina
Ja ne slušam domaću glazbu pa to baš i ne vrijedi (OK, imam CD-ove Parnog Valjka, Prljavog Kazališta, Colonie mislim i Gibonnija i Olivera) osim kao hipotetska stvar, ali nemam nimalo grižnje savjesti uzeti što hoću ako mi bude zatrebalo, jer smatram da je ta glazba preplaćena.

Dobiju glazbenici i to dovoljno u rangu nekih plaća. Developeri ne dobivaju baš tako puno niti više, jer bi onda umjesto rock zvijezda u dijamantnim jaknama i privatnim avionima, imali programere.
Biti u većini nije vrijedno vremena inteligentnog čovjeka. G.H.Hardy || Hrvatska je oligarhijska partitokracija s primjesama patokracije.
4 godine
protjeran
M_dipl. kaže...

Ne zato što želim biti patnik pa se žaliti prijateljima da mi se "Animals" od Pink Floyda skoro pa istrošio i da će uskoro postati neupotrebljiv, nego zato što se ne želim spuštati na razinu tih prokletih korporacijskih normi, čovjek sam i imam svoje dostojanstvo.

Zato napraviš kopiju originalnih, kupljenih CD-ova kao što sam ja napravio. Ali ne slažem se sa tobom da ne treba vraćati istom mjerom. Možda ne istom ali nekom svakako. Zbog toga nam i je ovako u državi (a i svijetu) što smo svi pasivni, mislimo da se ništa ne može promijeniti, da su svi jači od nas. Država postoji zbog svojih građana, bez građana nema ni države. Tako i glazbena, softverska, izdavačka i bilo koja druga industrija ne bi postojala bez svojih potrošača. Ako ta ista industrija želi nemoralno, nezakonito (ok, ozakonili su pljačku, lobiranjem) zarađivati na nama onda se možemo boriti jedino tako da ne koristimo njihove proizvode. Da li je krađa tih proizvoda rješenje? Naravno da nije. Možemo ih ignorirati, zaobilaziti, demonstrirati, glasati za one koji ih ne podržavaju, rušiti one koji ih podržavaju. Možda čak i krasti (piratizirati) ali isto tako kupiti od online servisa i pokazati da nam nije problem platiti kvalitetu (kao recimo ja i ti Floyde) po razumnoj cijeni. A ne da recimo glazbena štanca instant zvijezdice za jedno ljeto, na albumu jedan hit a ostalo smeće i očekuje da kupimo cijeli album.

Uostalom zašto glazbenici ne bi imali prosječna primanja? Zašto moraju izdati jedan album ili manje godišnje, odraditi par koncerta (čast izuzecima) i onda se valjati u novcu? Zašto glazbena industrija mora biti tako bogata samo od distribucije tuđeg kreativnog rada? Ako ja moram svaki radni dan a nekad i vikend raditi barem 8 sati (a često i duže) onda i oni mogu malo više zapeti ako im treba novaca neka lijepo koncertiraju. A glazbena industrija neka propadne, po čemu je ona toliko značajna u svijetu da bi je trebalo umjetno održavati na životu. Propale su i mnoge druge važnije industrije jer ih je vrijeme pregazilo. Glazbeniku je danas eventualno potreban studio, distribucija može ići online. Ako baš želi može izraditi daleko povoljnije optički medij i opet ga slati. Čovjek se zapita što to zapravo glazbena industrija/kuće rade.

Zakačio sam se za glazbenu industriju jer se i ona najviše zakačila na nas, uvela i pokušava uvesti razne glupe zakone u svoju korist. Sve što sam napisao može se pripisati filmskoj, softverskoj, izdavačkoj i svakoj drugoj čiji se proizvod može kopirati i downloadati.

4 godine
Pero1234 kaže...

Zato napraviš kopiju originalnih, kupljenih CD-ova kao što sam ja napravio. Ali ne slažem se sa tobom da ne treba vraćati istom mjerom. Možda ne istom ali nekom svakako. Zbog toga nam i je ovako u državi (a i svijetu) što smo svi pasivni, mislimo da se ništa ne može promijeniti, da su svi jači od nas. Država postoji zbog svojih građana, bez građana nema ni države. Tako i glazbena, softverska, izdavačka i bilo koja druga industrija ne bi postojala bez svojih potrošača. Ako ta ista industrija želi nemoralno, nezakonito (ok, ozakonili su pljačku, lobiranjem) zarađivati na nama onda se možemo boriti jedino tako da ne koristimo njihove proizvode. Da li je krađa tih proizvoda rješenje? Naravno da nije. Možemo ih ignorirati, zaobilaziti, demonstrirati, glasati za one koji ih ne podržavaju, rušiti one koji ih podržavaju. Možda čak i krasti (piratizirati) ali isto tako kupiti od online servisa i pokazati da nam nije problem platiti kvalitetu (kao recimo ja i ti Floyde) po razumnoj cijeni. A ne da recimo glazbena štanca instant zvijezdice za jedno ljeto, na albumu jedan hit a ostalo smeće i očekuje da kupimo cijeli album.

Uostalom zašto glazbenici ne bi imali prosječna primanja? Zašto moraju izdati jedan album ili manje godišnje, odraditi par koncerta (čast izuzecima) i onda se valjati u novcu? Zašto glazbena industrija mora biti tako bogata samo od distribucije tuđeg kreativnog rada? Ako ja moram svaki radni dan a nekad i vikend raditi barem 8 sati (a često i duže) onda i oni mogu malo više zapeti ako im treba novaca neka lijepo koncertiraju. A glazbena industrija neka propadne, po čemu je ona toliko značajna u svijetu da bi je trebalo umjetno održavati na životu. Propale su i mnoge druge važnije industrije jer ih je vrijeme pregazilo. Glazbeniku je danas eventualno potreban studio, distribucija može ići online. Ako baš želi može izraditi daleko povoljnije optički medij i opet ga slati. Čovjek se zapita što to zapravo glazbena industrija/kuće rade.

Zakačio sam se za glazbenu industriju jer se i ona najviše zakačila na nas, uvela i pokušava uvesti razne glupe zakone u svoju korist. Sve što sam napisao može se pripisati filmskoj, softverskoj, izdavačkoj i svakoj drugoj čiji se proizvod može kopirati i downloadati.

Nisu svi bendovi isti. Neki bendovi rade mjesecima i nocima na novom albumu, jer razumiju da su fanovi ti koji su ih doveli do statusa. Neki bendovi moraju izgrindati novi album kako god jer im izdavaci sjede za vratom.

Koliko je meni poznato, ZAMP nameti se dijele po postotku prikazivanja/pustanja pjesama preko raznih medija - zbog toga Severina ima itekako koristi od ZAMPA jer se njezine pjesme vrte svudgje i svagdje, a cak je i ona sisata kokos koja ne zna pricati napravila neke pjesme. S druge strane, bendovi (ja sam Pulezan, a Pula je poznata po jakoj alternativnoj sceni) koji se stvarno rade, trude i muce, nemaju koristi od toga. Rijecki bend Father se koliko toliko probio, ali u hrvatskoj od toga nema kruha. Nas mentalitet je bas balkanski - ako imas sise, prodat ces se i to je to. Za suprotan primjer, opet rijecki bend Ashes you leave koliko ja znam prodaje albume preko neke njemacke kuce i izdali su ih vec nekoliko; ne znam da li bas zive od toga ali koliko mi je poznato jako su popularni vani.

Sto se tice origigy CD-ova; moja kolekcija Dream Theatera, Genesisa, Queena i naravno Urban&4 su bili vani svojih jewel boxeva samo jednom: da napravim kopiju :-D Bolesnik sam, priznajem :-D

"Fans are clinging complaining dipshits who will never ever be happy for any concession you make. The sooner you shut up their shrilled tremolous voices, the happier are you going to be for it.&q
Poruka je uređivana zadnji put pon 7.9.2009 18:07 (Deus ex machina).
5 godina
Deus ex machina kaže...

Nas mentalitet je bas balkanski - ako imas sise, prodat ces se i to je to.

Je, dovoljno je vidit koliko se proda Tom Waits ili Nick Cave u usporedbi sa Dolly Parton, Shakirom ili Britney Spears i odma je jasno da mi nećemo nikad bit ko taj uljuđeni svijet

5 godina
M_dipl. kaže...

Dobro, to je tvoj stav. Ja smatram da iako više štete radiš developeru ako piratiziraš igru no što radiš glazbeniku ako piratiziraš album (zbog nastupa/poreza/itd.), svejedno se (moralno) radi o potpuno istoj stvari. Po meni ako si ljubitelj glazbe nužno moraš prihvatiti kontekst u kojem djeluješ, ili da budem jednostavniji - to što su porezi ogromni i što korporacijski (ZAMP-ovski) amoral nagriza džep prosječnih (poštenih) građana ne daje istim tim građanima za pravo da vraćaju milo za drago, tvoje se djelovanje tiče samo tvojih principa a ne tvojih principa ovisno o kontekstu.

Ja se isto svakodnevno zgražam nad situacijom, žalosno je da moram kombinirati za nekakav cd ili igru ponekad i mjesecima, ali ne pada mi na pamet piratizirati. Ne zato što želim biti patnik pa se žaliti prijateljima da mi se "Animals" od Pink Floyda skoro pa istrošio i da će uskoro postati neupotrebljiv, nego zato što se ne želim spuštati na razinu tih prokletih korporacijskih normi, čovjek sam i imam svoje dostojanstvo.

I btw., sve ostalo kužim, ali što će ti pobogu cd od Colonije? Belji se

Mislim da si potpuno u krivu. Ne vidim niti jedan razlog da se ja prilagođavam situaciji i državi, a pogotovo ne kada me ta država pljačka i kada me vode poluretardirani pederi. - Kao što ti Pero1234 kaže, država je tu da služi meni, a ne ja državi - građani nisu podanici kralja, nego je kralj - doslovno - podanik države. Barem bi tako trebalo biti.

Ima naroda koji to kuže, ima onih koji ne, ali to je pitanje evolucije mentaliteta i stupnja razvoja. Mi smo još na dnu i ponašamo se kao fedualni kmetovi. - Da smo, primjerice, u Mađarskoj, Sanader bi i prije nego je dobio SIDU zbog guženja Androkovića, izletio na glavu van - narodna masa bi upala u zgradu vlade, izmlatila ga i izbacila da fizički. - Da smo u Francuskoj, Zagreb bi po noći izgledao k'o Kalifornija ljeti, jer bi bili takvi neredi da bi sve gorilo, od automobila do političara.

To što si ti, pretpostavljam i bez uvrede, star i neda ti se, imaš kočnicu i ne znam što, to je tvoj problem i problem većine kod nas. Zato i nismo tisuću godina imali državu, jer smo uvijek bili pasivni i nesložni: Mađari, Austrijanci, Talijani, Nijemci, Srbi... svejedno je, nama uvijek paše.

I, kao što sam već rekao i citirao, "najgore je kad nas naši budu pljačkali" - a to se i događa.

Toliko o off-topicu i "prilagođavanju stanju".

ZAMP je samo jedan oblik oporezivanja. Nemam ništa protiv poreza za ugrožene glazbene skupine poput klasičara, narodnih klapa, kola i sličnih segmenata glazbene scene od državnog kulturnog i tradicijskog značaja, ali ne vidim nikakvu logiku ni svrhu u oporezivanju za kvalitativno dno.

Zabavnu glazbu treba financirati isključivo tržište: ako ih slušaš, kupiš, odeš na koncert, ako ih nitko ne sluša - a njihov problem.

Ja još uvijek čekam zakon o nametu na medije za softveraše i dijeljenje novca nama programerima.

Colonia je jedna vesela i zabavna grupa koja radi dobru plesnu energičnu glazbu koja je odlična za vožnju autocestom da ne zaspeš.

Pero1234 kaže...
Zbog toga nam i je ovako u državi (a i svijetu) što smo svi pasivni, mislimo da se ništa ne može promijeniti, da su svi jači od nas. Država postoji zbog svojih građana, bez građana nema ni države. Tako i glazbena, softverska, izdavačka i bilo koja druga industrija ne bi postojala bez svojih potrošača. Ako ta ista industrija želi nemoralno, nezakonito (ok, ozakonili su pljačku, lobiranjem) zarađivati na nama onda se možemo boriti jedino tako da ne koristimo njihove proizvode. Da li je krađa tih proizvoda rješenje? Naravno da nije. Možemo ih ignorirati, zaobilaziti, demonstrirati, glasati za one koji ih ne podržavaju, rušiti one koji ih podržavaju. Možda čak i krasti (piratizirati) ali isto tako kupiti od online servisa i pokazati da nam nije problem platiti kvalitetu (kao recimo ja i ti Floyde) po razumnoj cijeni. A ne da recimo glazbena štanca instant zvijezdice za jedno ljeto, na albumu jedan hit a ostalo smeće i očekuje da kupimo cijeli album.

Ovo potpisujem. Sve.

Deus ex machina kaže...

Nisu svi bendovi isti. Neki bendovi rade mjesecima i nocima na novom albumu, jer razumiju da su fanovi ti koji su ih doveli do statusa. Neki bendovi moraju izgrindati novi album kako god jer im izdavaci sjede za vratom.

Koliko je meni poznato, ZAMP nameti se dijele po postotku prikazivanja/pustanja pjesama preko raznih medija - zbog toga Severina ima itekako koristi od ZAMPA jer se njezine pjesme vrte svudgje i svagdje, a cak je i ona sisata kokos koja ne zna pricati napravila neke pjesme. S druge strane, bendovi (ja sam Pulezan, a Pula je poznata po jakoj alternativnoj sceni) koji se stvarno rade, trude i muce, nemaju koristi od toga. Rijecki bend Father se koliko toliko probio, ali u hrvatskoj od toga nema kruha. Nas mentalitet je bas balkanski - ako imas sise, prodat ces se i to je to. Za suprotan primjer, opet rijecki bend Ashes you leave koliko ja znam prodaje albume preko neke njemacke kuce i izdali su ih vec nekoliko; ne znam da li bas zive od toga ali koliko mi je poznato jako su popularni vani.

Sto se tice origigy CD-ova; moja kolekcija Dream Theatera, Genesisa, Queena i naravno Urban&4 su bili vani svojih jewel boxeva samo jednom: da napravim kopiju :-D Bolesnik sam, priznajem :-D

Stranci su drugo. Na njih nemaš namete. Alternativci, ako su dobri, mogu uspjeti. Ne mogu od toga živjeti? A jebiga - ne može većina u ovoj državi živjeti od rada.

segregator kaže...
Deus ex machina kaže...

Nas mentalitet je bas balkanski - ako imas sise, prodat ces se i to je to.

Je, dovoljno je vidit koliko se proda Tom Waits ili Nick Cave u usporedbi sa Dolly Parton, Shakirom ili Britney Spears i odma je jasno da mi nećemo nikad bit ko taj uljuđeni svijet

Tako je svugdje, ne samo kod nas.

4 godine
protjeran

Da malo dolijem ulja na vatru, ovo već postaje apsurdno: Glazbena industrija traži porez na razmjenu datoteka.

To je to, daš ima mali prst (koji nisu ni trebali dobiti) sad hoće cijelu ruku, sve. Meni ovo toliko diže tlak, toliko mi je nevjerojatno, neshvatljivo da mislim da je to neka šala. Porezi na sve živo da bi bogati bili još bogatiji, a siromašni još siromašniji. Superhik je kišna glista za njih.

Zaboravio sam napisati opasku na naxeemu poruku. Upravo tako, ako netko ne može živjeti od svoga zanimanja (u ovom slučaju stvaranje glazbe) onda neka mijenja zanimanje, neka se zaposli, neka radi nešto drugo. To je okrutna stvarnost.

Poruka je uređivana zadnji put uto 8.9.2009 9:15 (Pero1234).
5 godina
Pero1234 kaže...

Da malo dolijem ulja na vatru, ovo već postaje apsurdno: Glazbena industrija traži porez na razmjenu datoteka.

To je to, daš ima mali prst (koji nisu ni trebali dobiti) sad hoće cijelu ruku, sve. Meni ovo toliko diže tlak, toliko mi je nevjerojatno, neshvatljivo da mislim da je to neka šala. Porezi na sve živo da bi bogati bili još bogatiji, a siromašni još siromašniji. Superhik je kišna glista za njih.

Zaboravio sam napisati opasku na naxeemu poruku. Upravo tako, ako netko ne može živjeti od svoga zanimanja (u ovom slučaju stvaranje glazbe) onda neka mijenja zanimanje, neka se zaposli, neka radi nešto drugo. To je okrutna stvarnost.

Seljaci ne mogu živjeti od pšenice pa prosvjeduju i država im da naše novce. Glazbenici ne mogu živjeti od glazbe pa se uskurče i država im da naše novce. U dolini neretve usjeve potuče tuča i država im da naše novce.

Seljaci - ako niste u stanju rentabilno obrađivati zemlju ne kupujte john deere traktore ili se uopće okanite poljodjelstva.

Glazbenici - ako niste u stanju napraviti par slušljivih albuma i živjeti na račun toga uhvatite lopate u ruke.

Neretvanci (i ostali poljoprivrednici, samo što je u dolini neretve zadnje sranje bilo) - postoje osiguravajuće kuće koje pokrivaju taj rizik i zašto bi vi bili pametniji od onih koji su svoje usjeve osigurali?

Baš me zanima što bi se desilo kad bih ja kao programer otišao pred vladu i tražio subvenciju od recimo lipe po slovu koda jer eto meni je teško biti konkurentan zbog toga što sam si kupio mercedesa od plaće i sada nemam za život. Zanimljivo, ne?

A ovo što je pero linkao za razmjenu datoteka je osobito zanimljivo...

Freak Show Inc.
4 godine
protjeran

Zalosno je da jedan pjevac/plesac/nogometas/glumac ima mnogostruko veca primanja i drustveni status od jednog profesora ili doktora (bilo lijecnika bilo doktora znanosti). U srednjem su vijeku oni bili dvorske lude, a danas su bogovi. Smijesno je da jedna manekenka (ciji je opis zanimanja doslovce "nosenje robe") vodi lagodan zivot a profesor u skoli to nema. Protiv toga se ne boris tako da sliku te manekenke stavis na avatar (naxeem  salim se malo) nego na nacin da otvoreno kritiziras drustvene norme koje to dopustaju.

Iako nemam običaj quotati da bih se samo složio sa nečim ali ovo boldano osobno često i sam kažem! Vrijednosti su potpuno pomaknute, današnje društvo ne cijeni rad i znanje a da apsurd bude veći taj lobi se bori za prava onih koji najmanje pridonose društvu (opet čast izuzecima). A ta prava su lagodan život, zbog čega? Čime su oni toliko zadužili čovječanstvo?

Samo se sjetim Tesle kako je umro... dođe mi muka.

P.S.

U q i forum, html kodovi i engine na kojem radi!!!!!! Nemam vremena sad ovo sređivati jer mi stalno prikazuje neku grešku i sad je ispalo kako je ispalo.

Poruka je uređivana zadnji put uto 8.9.2009 13:43 (Pero1234).
5 godina
M_dipl. kaže...

(iv)  Btw. i Tom Waits (neka mi oprosti) spada pod zabavnu glazbu...

Nisam ga uopće katalogizirao niti mi je to bitno...mislim da sam među rijetkima koji mogu slušati i klasiku i Andreasa Vollenweidera i Hanku Paldum i Toma Waitsa, Gibonnija i Rage Against The Machine...al ne mogu Coloniu ili Britney ili Seke i Cece :D

5 godina
M_dipl. kaže...
naxeem kaže...

(i) Mislim da si potpuno u krivu. Ne vidim niti jedan razlog da se ja prilagođavam situaciji i državi, a pogotovo ne kada me ta država pljačka i kada me vode poluretardirani pederi. - Kao što ti Pero1234 kaže, država je tu da služi meni, a ne ja državi - građani nisu podanici kralja, nego je kralj - doslovno - podanik države. Barem bi tako trebalo biti.

(ii) Da smo u Francuskoj, Zagreb bi po noći izgledao k'o Kalifornija ljeti, jer bi bili takvi neredi da bi sve gorilo, od automobila do političara.

(iii) To što si ti, pretpostavljam i bez uvrede, star i neda ti se, imaš kočnicu i ne znam što, to je tvoj problem i problem većine kod nas.

(iv) ZAMP je samo jedan oblik oporezivanja. Nemam ništa protiv poreza za ugrožene glazbene skupine poput klasičara, narodnih klapa, kola i sličnih segmenata glazbene scene od državnog kulturnog i tradicijskog značaja, ali ne vidim nikakvu logiku ni svrhu u oporezivanju za kvalitativno dno.

Zabavnu glazbu treba financirati isključivo tržište: ako ih slušaš, kupiš, odeš na koncert, ako ih nitko ne sluša - a njihov problem.

(i) Slazem se da su vladini duznosnici tu zbog nas, jedno od najboljih bi rjesenja (na globalnoj razini) zasigurno bilo da se place pripadnika vladajucih struktura snize na razinu prosjecnih placa te se time uspostavi model koji je vrijedio u helensko doba, model po kojem je najvisa cast sluziti drzavi a financijska korist simbolicna. No to je nerealno za ocekivati.

Nažalost, ovaj dio ne može funkcionirati u kapitalizmu, jer si ne smiješ dozvoliti da zakonodavna vlast postane prijemčiva na mito. Naravno, i opet ova mjerila vrijede vani; kod nas grabiš koliko god možeš i visoka plaća nije nikome nikakva garancija - uvijek se može isisati još bar malo... Koliko mi je poznato, Švicarska ima ovaj model (zastupnici 'volontiraju'), ali gdje smo mi od švice?

Pero1234 kaže...
... Vrijednosti su potpuno pomaknute, današnje društvo ne cijeni rad i znanje ...

Naravno da ne cijeni, pa u kapitalizmu cijeli sustav funkcionira na bazi potražnje i ponude, ne možeš čovjeka odgajati suprotno svemu što vidi oko sebe; znaš kako kažu za dobre roditelje - odgajaju primjerom, a ne riječima. Jednostavno moraš razviti određeni oblik šizofrenije da bi barem malo uspio zadržati karakter i ljudskost u svijetu gdje na novcu piše "In god we trust".

Pazi, gledam te!
5 godina
I Engleska ima model časnog zastupništva bez naplate.
Ne vidim kako to u jednom trenutku kažeš da trebam podnositi, a u drugom kritzirati? Što imam od kritiziranja? Neka probaju uništiti "škver" pa ćeš vidjeti nereda - izađe li tih nekoliko tisuća ljudi na ulice, bit će svašta. Iako, takva situacija bila bi dobra za ovu zemlju: ulični neredi, građanski neposluh i eventualno javno odrubljivanje glava kriminalcima na vlasti, na Jelačiću ili Markovu trgu, svejedno. Osim što bi se dobna struktura vladajućeg sloja približila manjim brojkama, očistilo bi se od smeća.
Uz te i takve, slobodno se mogu svrstati ZAMP-ovci i sl.
Glazbena industrija mora funkcionirati po principu slobodnog tržišta i nikakva država se nebi smjela miješati u njihovu zaradu. I nije točno da se radi samo o ukusu; neka glazba je jednostavno smeće.
Pitanje piratiziranja domaće glazbe je političko i gospodarsko pitanje koje nije baš lako raspraviti u okviru ove teme. Sam ovaj naslov daje naslutiti i još nešto: preuzimaju nas korporacijska udruženja, kroje zakone, a iduće na redu je vjerojatno da korporacije i otvoreno upravljaju državom i to još otvorenije nego u Hrvatskoj gdje je to besramno javno.
Zaštita vlasništva i prava - svakako, ali treba povući granicu.
5 godina
naxeem kaže...
I Engleska ima model časnog zastupništva bez naplate.
Ne vidim kako to u jednom trenutku kažeš da trebam podnositi, a u drugom kritzirati? Što imam od kritiziranja? Neka probaju uništiti "škver" pa ćeš vidjeti nereda - izađe li tih nekoliko tisuća ljudi na ulice, bit će svašta. Iako, takva situacija bila bi dobra za ovu zemlju: ulični neredi, građanski neposluh i eventualno javno odrubljivanje glava kriminalcima na vlasti, na Jelačiću ili Markovu trgu, svejedno. Osim što bi se dobna struktura vladajućeg sloja približila manjim brojkama, očistilo bi se od smeća.
Uz te i takve, slobodno se mogu svrstati ZAMP-ovci i sl.
Glazbena industrija mora funkcionirati po principu slobodnog tržišta i nikakva država se nebi smjela miješati u njihovu zaradu. I nije točno da se radi samo o ukusu; neka glazba je jednostavno smeće.
Pitanje piratiziranja domaće glazbe je političko i gospodarsko pitanje koje nije baš lako raspraviti u okviru ove teme. Sam ovaj naslov daje naslutiti i još nešto: preuzimaju nas korporacijska udruženja, kroje zakone, a iduće na redu je vjerojatno da korporacije i otvoreno upravljaju državom i to još otvorenije nego u Hrvatskoj gdje je to besramno javno.
Zaštita vlasništva i prava - svakako, ali treba povući granicu.

Puf-uf, čekaj malo, nije to baš tako jednostavno - ipak su i u Evropi uveli ovakav namet, pa zašto ne bi i kod nas? Na stranu to što u toj istoj Evropi postoji tisuće i tisuće smislenijih razlika koje još trebamo doseći, najlakše se pozvati na ovakve pojedninačne slučajeve, bez ikakvog promišljanja što, kako i zašto...

Ali sad me ovo podsjetilo na jednu drugu stvar - navodno okolo mailom kruži onaj podnesak Ustavnom sudu o ustavnosti kriznog poreza, jer se ne primjenjuje jednako na sve, tj. neke društvene skupine su izuzete (namjerno ili nesposobnošću predlagatelja i usvajatelja zakona, teško je sada razmrsiti). Kako po tom pitanju stoji ZAMP-ov namet?

Osim činjenice da glazbenici uživaju privilegij kakav ne uživa valjda nitko drugi u ovoj državi (što sigurno ne bi prošlo na ustavnom sudu, ali je nekako bljutavo to imati na umu), ostaju i činjenice da su pojedine gospodarske djelatnosti ovime više pogođene od drugih, ali po meni najčudnije - apsolutno svaki kupac bilo kojeg medija za pohranu podataka je unaprijed proglašen krivim, zato što "netko tamo negdje nešto nelegalno kopira". Dakle, da citiram Ustav Republike Hrvatske:

"Članak 28.

Svatko je nedužan i nitko ga ne može smatrati krivim za kazneno djelo dok mu se pravomoćnom sudskom presudom ne utvrdi krivnja."

Doduše, u istom tom dokumentu piše i sljedeće, a svi znamo da je to tek puka tlapnja:

"Članak 29.

Svatko ima pravo da zakonom ustanovljeni neovisni i nepristrani sud pravično i u razumnom roku odluči o njegovim pravima i obvezama, ili o sumnji ili optužbi zbog kažnjivog djela."

Simpatično je kako se u ZAMP-u pozivaju na Ustav (članak 68.) i zatim djeluju u potpunosti suprotno tom vrhovnom pravnom dokumentu. Ali kad se to tako radi vani, vrag će ga znati...

Pazi, gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put uto 8.9.2009 15:22 (Veliki Brat).
5 godina

Ne vidim kako bi čl.68. podupirao glazbenike? Zašto se sada, primjerice, programeri nebi udružili u ZASP ili ZAPP i fino zatražili porez na sve medije zbog piratizacije softvera, a onda da se naplaćuju iz tog poreza?

Mislim da je to sasvim razumljiv potez, ako već ZAMP postoji i prolazi.

4 godine
Pero1234 kaže...

...

Ako ovo prođe, ni dragi Bog i FBI zajedno me neće spriječit da skinem koju pjesmu. Dosad nisam puno razmišljao dok sam kopirao CD od Ivane Banfić ili kakvih novih hrvatskih anti-talenata koji se kote po RTLu i Novoj ko gljive poslje kiše. ZAMPov namet je "opravdao" domaće izdavače a ova glupost bi opravdala sve. Kakve milijarde? Odtkud ti brojevi? Iz čarape? Da su rekli koji milijun, možda bi im netko i povjerovao al milijarde gubitaka zbog pirata? Mmm, da. Neznaš tko je tu veći lopov - RIAA (i njezine izvedenice sa zlim podanicima tipa ZAMP) ili glazbenici koji nisu zaslužili ni lipe za to smeće koje snimaju... CD od Metallice (Death Magnetic) sam kupio i nije mi žao ni lipe, ali ovo domaće... Tu i tamo spržim sestrama koji CD al ja to ne slušam i zašto bi ja plaćao njima njihovu netalentiranost i nesposobnost svakim kupljenim DVDom?

torrent FTW (al tu i tamo ćemo kupit koji orginal, jer neki glazbenici/proizvođači igara to i zaslužuju)

VRATITE INTERNET ARPA-i!! // Never underestimate the power of stupid people in large groups.
5 godina

@naxeem

Apsolutno, o tome se i priča u (trenutno aktualnoj) BUG-ovoj temi broja (doduše, govori se o književnicima i papiru, ali svejedno, odnosi se na svaki autorski rad koji se može jednostavno kopirati). Zapravo je situacija dosta slična ovoj sa "three strikes" (po ignoriranju stavke koja govori o pravednom sudu), ali ovo zasad drži vodu, možda zato što je dosta razvodnjeno i odnosi se na sve (što se opet mora na neki način kositi s ustavom, jer nema apsolutno nikakvog smisla da krivac i nevina osoba dijele kaznu - po tome je "three strikes" čak i blaži :).

EDIT:

Kako članak podržava glazbenike u ZAMP-ovom nametu? To ti ne mogu odgovoriti, jer meni osobno ustavna odredba iz članka 68:

"Jamči se zaštita moralnih i materijalnih prava koja proistječu iz znanstvenoga, kulturnog, umjetničkog, intelektualnog i drugog stvaralaštva."

govori više o tome da će se donijeti zakon koji će to područje regulirati, nego da netko ima pravo a priori skupljati novce od... pa, svih zapravo. I u tom kontekstu, meni se osobno članak 28. čini puno bitniji. Onda opet, ja nisam ustavni sudac... :)

Pazi, gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put uto 8.9.2009 16:05 (Veliki Brat).
4 godine
Veliki Brat kaže...

Onda opet, ja nisam ustavni sudac... :)

Ne znam sta bih dao da jesi.

Mozda je malo neumjesno, ali evo cisto jedna od poznatijih finesa naseg pravosudja, koja mi gotovo svakodnevno dostavlja dosjetke od inace veselih sugradjana, a moram priznati da je vani puno puno popularnija nego doma. Bio je i clanak na wikipediji, ali je uklonjen (hm hm)...

Kad se takva finesica dosudi i casni sudac zadrzi svoju cast, pa onda se nista ne cudim...

"Fans are clinging complaining dipshits who will never ever be happy for any concession you make. The sooner you shut up their shrilled tremolous voices, the happier are you going to be for it.&q
5 godina
naxeem kaže...
I Engleska ima model časnog zastupništva bez naplate

A cujte, da se svim tim nasim glavonjama u vladi i saboru prepolove place hrvatska nebi osjetila nekakvo popunjavanje proracuna ili slicno... Tako da to nisu neki OGROMNI novci... Odavno je situacija u HR da smo mi tu radi glavonja, a ne oni radi nas jer u zadnje vrijeme se ne sjecam nekakvog zakona koji bi bio "za narod" vec su svi tipa nametanje dodatnih poreza, srozavanje gospodarstva (prestanak pusenja) i slicno.

Cinjenica je da smo mi pasivan narod... Uvjek cekamo da netko nesto drugi odradi za nas. Ne angaziramo se koliko bi trebali, pustamo da nas uvlace sve dublje i dublje u sivilo, a mi samo stojimo i gledamo...

I'm going woo woo
5 godina
tnakir kaže...

Cinjenica je da smo mi pasivan narod... Uvjek cekamo da netko nesto drugi odradi za nas. Ne angaziramo se koliko bi trebali, pustamo da nas uvlace sve dublje i dublje u sivilo, a mi samo stojimo i gledamo...

No dobro, nije sad baš u potpunosti tako - ipak je s ovih prostora započet prvi svjetski rat, pružen prvi otpor Trećem Reichu (Labinska republika)... Prije bi rekao da ljudi gledaju svoja posla i da zaista imaju onaj 'kmetski štih' - ne zanimaju ih stvari puno, dokle god se njih samih ne tiču. Bilo bi poželjno više samosvijesti i pronicljivosti u donošenju odluka, no teško je o tome pričati kada ljudi opet i opet i opet biraju KraDeZe, bez obzira koliko im loše bilo u životu. Ali kad im prekipi, padaju glave, tako je uvijek bilo, a (nadam se) uvijek će i biti. Dakle, kao što je nešto ranije već rekao Drago (i ja sam već citirao, pa sada samo parafraziram) - biti će po šumama i gorama. Ne možda zbog piratstva, ali zbog nečeg drugog sigurno.

Eh, a kad smo već kod piratstva, je li itko u posljednjem BUGu primijetio zadnju rečenicu u tekstu Prototypea? :)

Pazi, gledam te!
4 godine
tnakir kaže...

Odavno je situacija u HR da smo mi tu radi glavonja, a ne oni radi nas jer u zadnje vrijeme se ne sjecam nekakvog zakona koji bi bio "za narod" vec su svi tipa nametanje dodatnih poreza, srozavanje gospodarstva (prestanak pusenja) i slicno.

Moram priznati da se ne slazem potpuno s ovime, ako pokusamo na trenutak samo objasniti kako se tocno najvise krade, to nema bas neke veze sa primitivnom direktnom kradjom.

Prvo, ne negiram da ljudi na pozicijama doslovce kradu, ali sam takodjer uvjeren da vecina njihovog bogatstva dolazi od provizija. Jedan davni primjer koji sam iskopao su bili avioni hrvatske vojske; mogli smo dobiti 15ak presretaca za (lupam napamet) 15 000 000 eura, ali je gosp. Tudjman odlucio da se hrvatskoj vise isplati uzeti nekih 12 aviona za 30 000 000 eura, jer ce mu taj potez donijeti oko milijuncic eura provizije ravno u dzep. Dakle najveci novci se kradu donosenjem odluka koje nisu u interesu drzave. Ti Sanaderovi satovi - neka ih je i ukrao, ali tolika medijska pompa se digla namjerno da nam se skrenu oci s neceg puno bitnijeg, a to je cinjenica da je u to doba vanjski dug hrvatske narastao sa 18 000 000 eura na 23 000 000 zbog kamata, a inflacija kune skocila za nekoliko %, iako nam nisu prilagodili place prema inflaciji. Veliki Brat, vjerujem, jako dobro razumije tu staromodnu politiku ("povecali smo tjedno sljedovanje cokolade na 30 grama!!!") ;-)

Drugo, veliki porezi su (opet ignorirajuci kradje) NUZNI sa vanjskim dugom kakav ima hrvatska - koji je zadnji put kad sam pratio bio oko 40 000 000 eura a danas sam procitao glasina i da doseze oko 60 000 000. To znaci da kad pokrijemo troskove kao sto su dug umirovljenicima, gubitke na proizvodnji jer eksportiramo vlastito brasno i ponovno ga otkupljujemo po vecoj cijeni, uskoro cemo postati nelikvidni u smislu kesovine, i dio drzavnog proracuna koji otplacuje dug vise nece moci pokriti ni dio glavnice nego samo kamatu, a nakon toga uskoro ni kamatu sto znaci kamate na kamate. To znaci da vanjske drzave kojima dugujemo imaju puno pravo naplatiti svoj dug likvidacijom drzavnog dobra - TCom anyone? INA? Nekako se moraju naplatiti ta masivna dugovanja.

Inflacija ide sporo i kuna je koliko-toliko stabilna jer ne printamo novi novac i kunu odrzavamo stabilnom umjetno. Makar smo po tome pametniji od Amera.

Ali kako je M_dipl. pametno primjenio uzrocno-posljedicni lanac na svoje izlaganje, tako cu i ja ovdje. Zasto smo u tim problemima? Da li treba te probleme adresirati direktno? Ne. Treba se, kao i UVIJEK okrenuti prema ogledalu i poceti od sebe. Zasto Hrvatski vanjski dug konstantno raste????

Jer je 99% dugovanja u Hrvata neinvestivni dug, odnosno ne dizemo kredite da bi napravili biznis, poboljsali produktivnost, povecali kapacitete, i time napravili samolikvidirajuci kredit koji na kraju sam sebe isplati.

Ne. Jer 99% nasih kredita odlazi na novi namjestaj, novi auto, veci TV....

Poruka je uređivana zadnji put sri 9.9.2009 12:59 (Deus ex machina).
5 godina
Deus ex machina kaže...

Jer je 99% dugovanja u Hrvata neinvestivni dug, odnosno ne dizemo kredite da bi napravili biznis, poboljsali produktivnost, povecali kapacitete, i time napravili samolikvidirajuci kredit koji na kraju sam sebe isplati.

Sad si dotakao jednu zanimljivu temu koja zaslužuje poseban thread...ispada da nam je onaj nekadašnji sustav tzv "mrak" bio na neki način dobar jer nas je čuvao od nas samih...nisi mogao tek tako (tj nikako) prodati djedovinu strancima da bi nabavio ajfon, ili zadužiti i unuke za novi terenac jer eto, svi susjedi već voze Landrover.

4 godine
segregator kaže...
Deus ex machina kaže...

Sad si dotakao jednu zanimljivu temu koja zaslužuje poseban thread...ispada da nam je onaj nekadašnji sustav tzv "mrak" bio na neki način dobar jer nas je čuvao od nas samih...nisi mogao tek tako (tj nikako) prodati djedovinu strancima da bi nabavio ajfon, ili zadužiti i unuke za novi terenac jer eto, svi susjedi već voze Landrover.

Nije ti ni onda bilo puno drugačije nego što je sada - samo je bilo manje reklama i trgovačkih centara, pa narod nije niti znao da "ne može živjeti bez nekih stvari".

Jedna od glavnih političkih tema osamdesetih je bio vanjski dug Jugoslavije, koji je bio najveći, mislim, 18 milijardi dolara kad je Ante Marković postao premijer. Iako je vanjski dug cijele Jugoslavije bio duplo manji nego sada samo Hrvatske, problem Jugoslavije je bio što od polovice osamdesetih nije mogla doći do deviza, izuzev pomoću turizma i brodogradnje, što je bilo nedovoljno, tako da je krajem osamdesetih jedva kupovala naftu i bila je senzacija kada bi benzin stigao na benzinske pumpe, pred kojima se čekalo u kilometarskim kolonama. Kako je to izgledalo u nadrealista, pogledaj ovdje:

Inače, sredinom osamdesetih, dok je Milka Planinc bila premijerka, bila je uvedena zabrana uvoza banana, kave, kakaoa i sličnih "luksuznih" stvari zbog nedostatka deviza i nemogućnosti da Jugoslavija dođe do njih. Kao što danas na granici traže drogu, tako su tada hvatali ljude koji su švercali kavu preko granice. Poslije nje je premijer (predsjednik Saveznog izvršnog vijeća) postao Sarajlija Branko Mikulić koji je ukinuo zabranu i tako omogućio narodu da ponovno jede banane i čokoladu i pije kavu.

Poruka je uređivana zadnji put sri 9.9.2009 14:01 (klimama).
5 godina
klimama kaže...

Nije ti ni onda bilo puno drugačije nego što je sada - samo je bilo manje reklama i trgovačkih centara, pa narod nije niti znao da "ne može živjeti bez nekih stvari".

Jedna od glavnih političkih tema osamdesetih je bio vanjski dug Jugoslavije, koji je bio najveći, mislim, 18 milijardi dolara kad je Ante Marković postao premijer. Iako je vanjski dug cijele Jugoslavije bio duplo manji nego sada samo Hrvatske, problem Jugoslavije je bio što od polovice osamdesetih nije mogla doći do deviza, izuzev pomoću turizma i brodogradnje, što je bilo nedovoljno, tako da je krajem osamdesetih jedva kupovala naftu i bila je senzacija kada bi benzin stigao na benzinske pumpe, pred kojima se čekalo u kilometarskim kolonama. Kako je to izgledalo u nadrealista, pogledaj ovdje:

Inače, sredinom osamdesetih, dok je Milka Planinc bila premijerka, bila je uvedena zabrana uvoza banana, kave, kakaoa i sličnih "luksuznih" stvari zbog nedostatka deviza i nemogućnosti da Jugoslavija dođe do njih. Kao što danas na granici traže drogu, tako su tada hvatali ljude koji su švercali kavu preko granice. Poslije nje je premijer (predsjednik Saveznog izvršnog vijeća) postao Sarajlija Branko Mikulić koji je ukinuo zabranu i tako omogućio narodu da ponovno jede banane i čokoladu i pije kavu.

E to je opet zasebna tema, a zašto je tome tako, može se dobro saznati iz:

http://www.superknjizara.hr/index.php?content=&page=knjiga&id_knjiga=30637

"Prikriveni ekonomski ubojice (na engleskom economic hit man) su vrlo dobro plaćeni profesionalci koji zemljama čitavog planeta nude milijarde dolara. Oni kanaliziraju novac iz Svjetske banke, Agencije Sjedinjenih Američkih Država za Međunarodni razvoj (USAID) i drugih inozemnih organizacija za "pomoć" u državne blagajne velikih korporacija i u džepove malobrojnih bogatih obitelji koje kontroliraju prirodne resurse zemlje. Njihovi su alati medu ostalima varljivi financijski izvještaji, rigidni izbori, potplaćivanje, iznuđivanje, seks i ubojstvo. Oni igraju igru koja je stara od pamtivijeka, ali je poprimila nove i zastrašujuće razmjere upravo u ovo doba globalizacije,
Valjda ja to dobro znadem; bio sam uspješan prikriveni ekonomski ubojica.
Napisao sam ovaj dio 1982. godine, kao uvodnik knjizi radnog naslova Savjest prikrivenog ekonomskog ubojice. Knjiga je namijenjena predsjednicima dviju zemalja, ljudima koji su mi bili klijenti te sam ih poštovao i mislio o njima kao o srodnim dušama - Jaimeu Roldosu, predsjedniku Ekvadora i Omaru Torrijosu, predsjedniku Paname. Obojica su preminuli u strašnim udesima. Njihova smrt nije bila slučajna. Ubijeni su jer su se suprotstavili onoj družini korporativne vlade i bankovnih glavešina čiji je cilj globalno carstvo. Mi, prikriveni ekonomski ubojice nismo uspjeli uvjeriti Roldosa i Torrijosa pa su se u igru ubacili drugi profesionalci, šakali* koje je angažirala CIA, i uvijek su nam bili za petama."

4 godine
segregator kaže...

E to je opet zasebna tema, a zašto je tome tako, može se dobro saznati iz:

http://www.superknjizara.hr/index.php?content=&page=knjiga&id_knjiga=30637

"Prikriveni ekonomski ubojice (na engleskom economic hit man) su vrlo dobro plaćeni profesionalci koji zemljama čitavog planeta nude milijarde dolara. Oni kanaliziraju novac iz Svjetske banke, Agencije Sjedinjenih Američkih Država za Međunarodni razvoj (USAID) i drugih inozemnih organizacija za "pomoć" u državne blagajne velikih korporacija i u džepove malobrojnih bogatih obitelji koje kontroliraju prirodne resurse zemlje. Njihovi su alati medu ostalima varljivi financijski izvještaji, rigidni izbori, potplaćivanje, iznuđivanje, seks i ubojstvo. Oni igraju igru koja je stara od pamtivijeka, ali je poprimila nove i zastrašujuće razmjere upravo u ovo doba globalizacije,
Valjda ja to dobro znadem; bio sam uspješan prikriveni ekonomski ubojica.
Napisao sam ovaj dio 1982. godine, kao uvodnik knjizi radnog naslova Savjest prikrivenog ekonomskog ubojice. Knjiga je namijenjena predsjednicima dviju zemalja, ljudima koji su mi bili klijenti te sam ih poštovao i mislio o njima kao o srodnim dušama - Jaimeu Roldosu, predsjedniku Ekvadora i Omaru Torrijosu, predsjedniku Paname. Obojica su preminuli u strašnim udesima. Njihova smrt nije bila slučajna. Ubijeni su jer su se suprotstavili onoj družini korporativne vlade i bankovnih glavešina čiji je cilj globalno carstvo. Mi, prikriveni ekonomski ubojice nismo uspjeli uvjeriti Roldosa i Torrijosa pa su se u igru ubacili drugi profesionalci, šakali* koje je angažirala CIA, i uvijek su nam bili za petama."

Iako volim procitati zanimljiva stiva, pogotovu ona koja koketiraju sa nekim globalnim teorijama zavjere, nekako mi se ovo cini pre-senzacionalisticki i podsjeca me jako na Protokole. Onako iz tvoje procjene, koliko knjiga igra na senzaciju, a koliko zapravo cinjenica nudi?

Inace ovako pored gumibca, hvala za preporuku knjige - 'slucajno' sam clan superknjizare zadnjih 4 godine, upravo krecem naruciti :-)

5 godina
Deus ex machina kaže...

Iako volim procitati zanimljiva stiva, pogotovu ona koja koketiraju sa nekim globalnim teorijama zavjere, nekako mi se ovo cini pre-senzacionalisticki i podsjeca me jako na Protokole. Onako iz tvoje procjene, koliko knjiga igra na senzaciju, a koliko zapravo cinjenica nudi?

Inace ovako pored gumibca, hvala za preporuku knjige - 'slucajno' sam clan superknjizare zadnjih 4 godine, upravo krecem naruciti :-)

Ma to na superknjižari su onako, opalili senzacionalistički da se knjiga što bolje proda, ali moj dojam je da se radi o prilično ozbiljnom štivu, sa odmakom prema uobičajenim Alex Jones pričama (iako ni dotičnog ne potcjenjujem i odbacujem skroz)

Ima i na torrentima, za onu ekipu škrtaca koji "ionako ne bi kupili" :D

Btw, proguglaj malo o gđi Zdenki Gast, to ti je 90-ih bio ekvivalent Johna Perkinsa za područje hr, skupa sa Davidom Rivkinom i još nekima

Poruka je uređivana zadnji put sri 9.9.2009 15:55 (segregator).
5 godina
naxeem kaže...

Još ćeš nam nuditi Clancya i Ludluma kao svojevrsne dokumentariste. :)

Pročitaj pa kritiziraj :P

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice