..
..
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
moćno 
ak igrate kanter znate o cemu pricam - mmmmmmmooonster killllllll!!!!!!! ->Monster Močno!!!
Mislim da je jako krivo neki projekt proglasiti "freeware" kad on spada pod "slobodan softver" (koji je po definiciji vrlo različit od freewarea, jedino što im je slično što su često oba besplatni).
Ovaj program je licenciran pod GPLv3.
Stoga Bugovci ispravite i pazite na to ubuduće 
daj ne laprdaj...
Jel program freeware? Je.
Jesu oni u recenziji napisali freeware? Jesu.
Sta ti nije jasno?
daj ne laprdaj...
Sta ti nije jasno?
Ali on tvrdi da NIJE freeware, nego open-source.
S jedne strane open-source je besplatan i stoga je freeware, a s druge strane nije freeware zato što freeware program uglavnom ima licencu da se taj program NE SMIJE mijenjati.
Slično kao što je čovjek životinja. Spada u carstvo životinja, ali se neki ljudi svejedno uvrijede kada im kažeš da su životinje... Tako se on uvrijedio kad su rekli za open-source program da je freeware.
daj ne laprdaj...
Sta ti nije jasno?
A ljudi moji. Daj malo čitaj prije nego napišeš glupost i "izlaprdaš se".
Ovaj program nije freeware. Niti je opensource "podskup" od freeware.
http://www.fsf.org/licensing/essays/words-to-avoid.html#Freeware
Opensource program mora imati javno dostupan izvorni kod, dok se i dalje može naplaćivati (npr. Red Hat Enterprise Linux), a freeware mora biti besplatan iako ne mora imati javno dostupan izvorni kod (npr. IrfanView). Izvorni kod ti pruža mogućnost da promijeniš izvorni program, dodaš mu mogućnosti, ispraviš bugove i dalje distribuiraš kao novi program, a možeš ga pri tome i naplaćivati.
Takvo paušalo pisanje bi bilo ekvivalentno da su napisali da je shareware program freeware, jer oba možeš skinut i koristit besplatno.
Ako još uvijek ne kužiš... žalim slučaj.
Jao boze dragi...
Open source programi su besplatni, vecini kranjih korisnika je bitno da li on mora platiti program ili ga moze koristit besplatno.
Koga briga jel mu moze gledati kod?
To su neke detaljnije podijele koje nikog zivog ne zanimaju.
A ja sam reagirao najvise zbog ove tvoje recenice: "Mislim da je jako krivo neki projekt proglasiti "freeware" kad on spada pod "slobodan softver"... ono, WTF?
Kao velika je pogreska sto oni nisu napisali da je open-source nego freeware... ovome mozes gledati i mijenjati kod, a ovome ne - vauuuuuu, stvarno greska za objesit ljude.
Free je free, i to je najbitnije ljudima.
I nemoj sad ti pisat gluposti oko shareware, jer to tek nema veze sa free programima, shareware nije besplatan program, mozes ga koristit odredjen period i fale ti neke funkcije u samom programu.
Open-source i freeware su besplatni programi, koje mozes skinuti i koristit bez ikakvih ogranicenja, a to je najbitnije nama obicnim korisnicima, ko da ces mu bas ti mjenjati kod, đizs.
Čudno je malo što na IT forumu gdje očekuješ educiranu ekipu nailaziš na ovako neupućene u računalnu terminologiju i računala općenito.
S takvim površnim izjavama i pragmatičnim stavovima, mislim da bi ti više odgovarao neki forum kao Klik ili Men's Health (ako uopće imaju forum).
Jako je bitno što možeš raditi sa softverom, da li ga možeš slobodno distribuirati i stavljati u vlastite repozitorije softvera ili ne. Nije besplatno uvijek besplatno (pogledaj što IrfanView kaže za komercijalne korisnike - za njih nije besplatno, a definira se kao freeware).
Freeware je bliže sharewareu nego opensourceu. Jer izvorni kod programa je za mnoge dodatni "feature", a ako nema taj "feature" (a može imati), onda je to limitiranje funkcionalnosti, baš kao što ti shareware neda da koristiš funkciju X ili te gnjavi svaku put s reklamom da ga kupiš, ali ti opet daje sve mogućnosti da ga koristiš (npr. WinRAR).
Na kraju krajeva, ponižavajuće je za autore opensource programa, njihov produkt staviti pod freeware. To je isto kao da nekom prijatelju opisuješ neku djevojku kako je jako privlačna, jedna od ljepših žena koje znaš, a potpuno propustiš spomenuti da je uz to i jako inteligentna, jer ti to kao nije bitno kod žena. Doduše, ta žena se neće uvrijediti na to, samo će misliti da si šovinistička svinja.
Tako što se ti smatraš "običnim" korisnikom koji samo pametuje, a ne želi ništa naučiti, to je isključivo tvoj problem.
Jedan od problema je taj što riječ free u engleskom znači i besplatan, i slobodan.
Despite the fundamental philosophical differences between the free software movement and the open source movement, the official definitions of free software by the Free Software Foundation and of open source software by the Open Source Initiative basically refer to the same software licenses, with a few minor exceptions. While stressing the philosophical differences, the Free Software Foundation comments:
The term “open source” software is used by some people to mean more or less the same category as free software. It is not exactly the same class of software: they accept some licenses that we consider too restrictive, and there are free software licenses they have not accepted. However, the differences in extension of the category are small: nearly all free software is open source, and nearly all open source software is free.
-- Free Software Foundation, http://www.gnu.org/philosophy/categories.html
(...)
Freeware (from "free" and "software") is computer software that is available for use at no cost or for an optional fee. The opposite of Freeware is Payware.
(...)
Software classified as freeware is normally fully functional for an unlimited time with no cost, monetary or otherwise. Freeware can be proprietary software available at zero price. The author usually restricts one or more rights to copy, distribute, and make derivative works of the software. The software license may impose restrictions on the type of use including personal use, individual use, non-profit use, non-commercial use, academic use, commercial use or any combination of these. For instance, the license may be "free for personal, non-commercial use".
Accordingly, freeware may or may not be free and open source software and, in order to distinguish, the Free Software Foundation asks users to avoid calling "freeware" free software. The principal difference being that free software can be used, studied, and modified without restriction; free software embodies the concept of "free speech" while freeware that of "free beer".
Izvor: različiti članci Wikipedije.
Accordingly, freeware may or may not be free and open source software and, in order to distinguish, the Free Software Foundation asks users to avoid calling "freeware" free software. The principal difference being that free software can be used, studied, and modified without restriction; free software embodies the concept of "free speech" while freeware that of "free beer".
Izvor: različiti članci Wikipedije.
Čak i ako ćeš ignorirati preporuku FSF-a u vezi "freeware", to ostaje prvenstveno na autoru programa, ali ne i na recenzentu. Znači, autor programa može reći da je njegov produkt freeware, iako uz njega daje i sve slobode da bude po definiciji slobodan (jako rijetko, štoviše, ne znam ni jedan slučaj). No ako recenzent ili netko treći govori da je program freeware, a on je opensource, onda namjerno ili nenamjerno skriva dodatne pogodnosti tog programa.
Wikipedija kaže "da freeware može biti open source", a u praksi rijetko kad možeš naći takav program (koji se sam deklarira kao freeware).
Problem je što većina "običnih" korisnika računala klasificira softver samo na "besplatan" i "onaj koji se plaća" - što je jasno s njihovog stajališta (hoće li morati ili neće li morati "krekati" ili nabaviti piratsku verziju).
Kod naprednijih korisnika, koji gledaju koliku fleksibilnost ima softver, dijele softver na onaj koji smiju modificirati i čiji je izvorni kod dostupan; i na onaj koji je limitiran u tom pogledu. Štoviše, kad i ako počnete koristiti druge operacijske sustave (kao Linux/BSD/...) samo ćete tako gledati softver, jer o tome uvelike ovisi hoćete li imati problema s instalacijom istog ili nećete.
npr. Skype je freeware, ali je skroz zatvoren i nije moguće koristiti drugi klijent da bi se pristupilo tom protokolu, što je vrlo limitirajuće s obzirom da Skype ne radi baš na verzijama svog klijenta za alternativne operacijske sustave. (usput, Skype ima i feature koje naplaćuje, pa kako je onda to freeware, kad isto vrijedi i za shareware?!)
Ja tebi ponavljam jos jednom da one korisnike koji ce modificirati neki softver i kojima je bitno obiljezje 'otvoren-zatvoren kod' mozes nabrojati na prste jedne ruke, osim toga, ljudi koji imaju neke posebne namjere sa odredjenim programom dodatno ce se informirati o njemu i vidjeti sta smiju i sta mogu, a sta ne.
I ne znam sta ponavljas iste stvari po 100-ti put, ne moras ti meni ni ikome objasnjavati sta znaci open source, ja tebi govorim da 99% korisnika samo zanima treba li on to platiti ili ne.
Ako je tako, zašto onda ne napišu samo "besplatno"?
- em je to hrvatska riječ (i samim time razumljivija od "freeware")
- em ne nosi nikakvo dodatno značenje
- em nema nikakvih implikacija jer obuhvaća sav softver koji se može besplatno nabaviti
- em nema nikakvih implikacija jer obuhvaća sav softver koji se može besplatno nabaviti
Odlično sročeno, u potpunosti se slažem.
Konacno si shvatio ono sto ti ja govorim, bug kao i vecina drugih foruma okuplja krajnje korisnike, ovo nije zajednica flossa, zato ne smatram da je greska u recenziji napisati freeware umjesto open source, jer zapravo sto se tice krajnjeg korisnika nisi nista pogrijesio u terminu.
Toliko o tome.
Znaci trebali su napisati...otvorena pipa? ;-)
jel ovo bolje od launchya?
Znaci trebali su napisati...otvorena pipa? ;-)
Prijevod open-sourcea je otvoreni kôd, a može se reći i slobodan softver.
de ljudi otišli ste predaleko. Ovo je za komentiranje programa ne njegove licence. Tačno je što je kolega gore naveo : program je opn-source,a ne freeware. Ali šta će to koristiti nekome kao što su pojedinci gore. On nit će unapređivat kod, niti praviti plugine niti ništa slično (nažalost). On je samo korisnik
pa meni se ne cini nista bolje za ono sto inace kotistim launchy (uglavnom samo za brzo opokretanje programa). eventualno moze biti zgodno to sto skuzi sto trebas ako pogrijesis u tipkanju ali nemam namjeru zbog toga prelaziti na ovo, ne znam koliko zauzima memorije taj blaze, ako ga probas javi..
pa meni se ne cini nista bolje za ono sto inace kotistim launchy (uglavnom samo za brzo opokretanje programa). eventualno moze biti zgodno to sto skuzi sto trebas ako pogrijesis u tipkanju ali nemam namjeru zbog toga prelaziti na ovo, ne znam koliko zauzima memorije taj blaze, ako ga probas javi..
probao al sam ipak na launchyu.