nikad nisam koristio softver ovog tipa, ali mislim da je krajnje vrijeme da počnem...
Paragon Backup & Recovery Free Edition 10.0
- poruka: 16
- |
- čitano: 4.458
- |
- moderatori:
F1-IVO
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
RAID nije backup!
Dobio sam punu verziju besplatno, i imam jednu veliku zamjerku - spor je, i kompresija image datoteke nije baš neka. Treba mu sat i deset minuta da odradi image mog sistemskog diska na drugi disk unuar računala, i veličina datoteke je 65 GB, dok drugi program, Macrium Reflect Free, isti taj disk odradi za 25 minuta i napravi image veličine 52 GB.
Definitivno treba isprobati par tih programa i vidjeti koji najbolje odgovara.
RAID nije backup!
Nije, ali obican RAID1 sa 2 diska pruza jako dobru redudanciju da bilokakav "hdd image backup" softver nije potreban. Diskovi su jeftini, svi podaci sigurni (osim ako vrisnu oba diska u isto vrijeme).
A ako netko hoce parcijalni backup, onda je najbolje koristiti neke "cloud" servise poput ovog (2gb free).
RAID nije backup!
Nije, ali obican RAID1 sa 2 diska pruza jako dobru redudanciju da bilokakav "hdd image backup" softver nije potreban. Diskovi su jeftini, svi podaci sigurni (osim ako vrisnu oba diska u isto vrijeme).
A ako netko hoce parcijalni backup, onda je najbolje koristiti neke "cloud" servise poput ovog (2gb free).
a kad vrisnu oba, e onda sjednes i places...
narocito kad ti je u njemu npr 15 godina prikupljanih datoteka, radova, crteza, slika i ostalo...
Ja sam pred 5 mj izbugio 2 godine bratova zivota u slikama i sad malo vise pazim na taj backup... 3 diska, na jednom je sve sta mi treba, i taj je vecinu vremena iskljucen iz pogona, pali se 1 u 2 tjedna... na cdima je sve, i na eksternom disku dok mi ne treba vise mjesta na njemu :p
na 5 strana, pa ako crkne svih 5, odmah i ja crknem
RAID nije backup!
a kad vrisnu oba, e onda sjednes i places...
narocito kad ti je u njemu npr 15 godina prikupljanih datoteka, radova, crteza, slika i ostalo...
Ja sam pred 5 mj izbugio 2 godine bratova zivota u slikama i sad malo vise pazim na taj backup... 3 diska, na jednom je sve sta mi treba, i taj je vecinu vremena iskljucen iz pogona, pali se 1 u 2 tjedna... na cdima je sve, i na eksternom disku dok mi ne treba vise mjesta na njemu :p
na 5 strana, pa ako crkne svih 5, odmah i ja crknem
da ti 2 diska dreknu odjednom stvarno trebas biti baksuz,osim naravno da izgori prostorija ili sta slicno...ali onda ti vjerovatno diskovi i nisu bas najveci problem,jos pogotovo ako se ti nalazis u toj prostoriji a nemozes izaci :P
da ti 2 diska dreknu odjednom stvarno trebas biti baksuz,osim naravno da izgori prostorija ili sta slicno...ali onda ti vjerovatno diskovi i nisu bas najveci problem,jos pogotovo ako se ti nalazis u toj prostoriji a nemozes izaci :P
u firmi kod frenda RAID5 jednostavno svi se pogubili, i sad su na "labaratorijskoj obradi"
Acronisova rjesenja mnogo bolja...
RAID nije backup!
A sto ako zabunom obrises jedan folder? Niti jedan RAID ti nece pomoci... RAID ne pomaze kod ljudskih gresaka, a takvih je jaaaako puno. Bck je ipak bck. Bck je zastita od vise raznih nepovoljnih situacija i mogucnosti. RAID spasava samo ako vrisne disk, RAID ubrzava stvar kod problema s jednim diskom, za sve ostalo od njega pomoc nikakva! A sto se RAID tice, prije mjesec-dva-tri je u T-com ili T-mobile vrisnulo cijelo RAID polje i navodno je odjednom crknulo svih 6 diskova u HP-ovom serveru... Ne znam detalje, ali aku su se pouzdali samo u RAID (znam da nisu) - bila bi pusiona!
u firmi kod frenda RAID5 jednostavno svi se pogubili, i sad su na "labaratorijskoj obradi"
Onda ne kupis 3+ ista diska iz iste serije istog dana :)
Jer ako je RAID5 polje tako otkazalo, tada nije kriva metoda nego izvedba (diskovi iste serije, los raid controller, los monitoring, ...).
Za Backup koristim:
GFI Backup 2009 - Home Edition
+
WD Anywhere Backup (dobio ga sa externim diskom)
+
imam 1 DVD+RW na koji jednom mjesečno sve bitne dokumente pohranim.
Iskusio sam gubitak podataka i ne bih volio ponoviti to iskustvo.
za backup sustava koristim Acronis TrueImage2010 i to s usb boot sticka (ustvari usb čitača memorijskih kartica, a u njemu je 1GB micro sd iz starog mobitela i na njoj je Acronis TrueImage2010)...sistemski disk sa 65 GB stisne u datoteku od 15GB i mislim da trenutno bolje stavri za tu namjenu nema...prije sam koristil ghost, al on mi je nekad napravil više štete neg koristi...bil je prilično mušičav i znal se otet kontroli :( ...ali poslužil je u počecima dok nisam isprobal alternativna rješenja...a za BACKUP slika videa (ono obiteljske stvari, zbog kojih bi poludil da mi nestanu) koristim trenutno 6 različitih hardova od od 40 GB, jednog od 60 i jednog od 80 GB(imam 3 vanjska kućišta za diskove,pa jednom mjesečno izvadim ta tri i onda sve još "update"-am ostalih 5 diskova), a sve imam pohranjeno i na desktopu...arhiva je nekih 35 GB i uskoro ću morat prijeći na veće diskove..jednostavno kad mi diskovi postanu premali za komp, ne prodajem ih nego služe za arhivu ovih slika i videa...zvuči možda paranoično, ali meni te slike nemaju cijene...a one najvažnije sam još stavil i na facebook i na picassa servis za pohranu fotografija, a video i na youtube...freaky, al sigurno je sigurno :))
moj savjet ili kako ja to radim:
C i D particija. na c particiju samo programi i OS, ništa na desktopu ni u my documents, sve šaljem na D. hard je 500 gb samsung.
backup C particije dođe na 2 dvda.pri tome koristim boot cd koji sam napravio u acronis trueimage. isprobao sam driveimage xml, i ovaj paragon djeluje dobar, ali ostat ću i dalje vjeran acronisu - brz, odgovarajuć size backupa, opcije dodatnog mountanja backup image fajlova. ne treba vam više.
sa d sam backupirao na dvde najbitnije stvari (dokumente, stvari za faks, softver, pdf, ofline & related stuff) - ovdje bi mi dobro došao eksterni hard povećeg prostora u kombinaciji sa sync toy aplikacijom
8gb najvažnijeg softvera a backupiram sa synctoy aplikacijom na usb stik
sa strane koristim dropbox za dodatni backup preko neta (totalna preporuka:) - kada skinete dropbox program, on vam napravi novi folder sve što stavite u njega se uploada na dropbox server. razmišljao sam da uzmem veći spejs i platim, ali to bi me onda došlo kao da kupujem eksterni hard, o čemu i razmišljam i obavezno prvom prilikom ću ga uzeti za proširenje diskovnog prostora i dodatnih opcija backupa - jer mi se čini jedna od boljih i najpametnijih opcija za backup
daljnje opcije backupa mi ne padaju na pamet 
EDIT: htio sam isprobati prog, ali dočekao me error prilikom instalacije :(
problem je bio što dajl nije downloadan sav (63mb od 102mb) a čudno mi je što se setup pokrenuo :/
ili nije bila dobra instalacija, registrirao sam se, otišao na sajt, logirao i pod my software od tamo skinuo prog. instalacija gotova, možda nabacim dojmove kad stignem isprobati soft
Koristim NORTON GHOST free modul (stane na disketu). Sistemsku particiju od 8 GB na kojoj je zauzeto 4 GB sažme u image od 1,5 GB a sve to za par minuta.
malo sam outdated sa tim stvarima.. nekoć sam koristio norton ghost koji je zahtjevao korištenje floppy-a.. dal i ostali (današnji) programi trebaju floppy?
jer, njega sam davno izbacio iz kompa..